Καλωδια ηχειων ..... ( μακρυτατο )

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.178
και το χειρότερο είναι ότι κάποιοι, που λένε ότι ξέρουν απο μετρήσεις, ακούνε πολυκάναλη μουσική, δηλαδή από πολλά ηχεία μονοκαλωδιωμένα με διαφορετικά μήκη καλωδίων . Μια μπότα δεν αρκεί ... πρεπει να μαντέψεις από πιο σημείο του χώρου εκείνη θα ακουστεί :p
δεν νομιζω οτι σε αυτη την ζωη θα μπω σε αυτο το τριπακι
Στα ταξιδια μου στο εξωτερικο ακουσα και λειτουργησα το room correction που εχει η Mcintosh (δικαναλο )
με ειχαν με ορους για μερες κινδυνεψε η ζωη μου πραγματικα

Reaction score
3.445
Για για το θεμα του σπιτιου και δεξιος ειναι απλα ενα καλαμπουρι πλην ομως γεγονος βλεπεις πολλους αριστερους και εχουν σπιτια και πολλους που ηταν Εθνικοφρωνες να μην εχουν Το γραφω για να γελασουμε
σπιτι στην ουσια εχω απο την στιγμη που το εχω πληρωσει
Απλα το αφησα στην πρωην και τα παιδια οταν πηρα διαζυγιο
Μόλις έμαθαν ότι υπάρχει μεταξύ μας μέλος που κατάφερε να πάρει διαζύγιο, πέφτουν βροχή οι διαφημήσεις ειδικού περιεχομένου ;)

Screenshot 2025-07-15 204639.jpg

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.178
Εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω
Τι θέλει να πει ο ποιητής?

"Η διατομή μιας ανθρώπινης τρίχας θα ήταν αρκετή για ένα καλώδιο ήχου RCA! Στην πραγματικότητα, το ακουστικό σήμα στη συσκευή πηγής ή στον ενισχυτή, μέσω αμέτρητων εξαρτημάτων, περνάει από διατομές που δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Μόνο στο στάδιο ισχύος ενός ενισχυτή οι διατομές προσαρμόζονται στην πιθανή ροή ρεύματος. Αλλά ακόμη και εδώ, τα πράγματα συχνά υπερβάλλονται για λόγους "επίδειξης". Στα τρανζίστορ του σταδίου ισχύος (έχω πριονίσει αρκετά), δηλαδή, όπου όλο το ρεύμα ρέει προς το ηχείο, χρησιμοποιούνται καλώδια με μέγιστη διάμετρο 0,2 mm. Τι νόημα έχουν τα καλώδια με πάχος όσο ένα δάχτυλο μετά από αυτό;"
παλι τα ιδια
και ναι και οχι
ναι γιατι στην ουσια 0,8 διατομη για ενα οικοιακο συσττημα 60W ειναι υπεραρκετο
Οχι γιατι δεν ειναι η διατομη που παιζει το ρολο
παιζει αλλα μικρο ρολο
αυτεπαγωγη
χωρητικοτητα
αντισταση
και skin effect κανουν τις διαφορες μεταξυ τους

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.178
Εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω
Τι θέλει να πει ο ποιητής?

"Η διατομή μιας ανθρώπινης τρίχας θα ήταν αρκετή για ένα καλώδιο ήχου RCA! Στην πραγματικότητα, το ακουστικό σήμα στη συσκευή πηγής ή στον ενισχυτή, μέσω αμέτρητων εξαρτημάτων, περνάει από διατομές που δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Μόνο στο στάδιο ισχύος ενός ενισχυτή οι διατομές προσαρμόζονται στην πιθανή ροή ρεύματος. Αλλά ακόμη και εδώ, τα πράγματα συχνά υπερβάλλονται για λόγους "επίδειξης". Στα τρανζίστορ του σταδίου ισχύος (έχω πριονίσει αρκετά), δηλαδή, όπου όλο το ρεύμα ρέει προς το ηχείο, χρησιμοποιούνται καλώδια με μέγιστη διάμετρο 0,2 mm. Τι νόημα έχουν τα καλώδια με πάχος όσο ένα δάχτυλο μετά από αυτό;"
δεν ειναι κακο να μην καταλαβαινεις καποια πραγματα ενας απο τους λογους που προσπαθω να γραφω τα παραγματα σε τελειως απλη γλωσσα και με παραδειγματα ειναι αυτος
Οποτε για εναν αντικειμενο που δεν γνωριζεις καλυτερα θα ηταν να μην εισαι αφοριστικος τυπου αν μου μιλησει για καλωδια θα τον πεταξω εξω
Ακριβως το ιδιο αν εγω αρχισω να μιλαω μαζι σου για λογιστικη που εσυ πχ λογο επαγγελματος την παιζεις στα δαχτυλα και λογω προσωπικοτητας εισαι αριστα ενημερωμενος
Πως θα σου φαινοταν αν ελεγες ας πουμε για περιοδικη δηλωση ΦΠΑ και εγω σου ελεγα θα σε πεταξω εξω και μαλιστα την στιγμη που γνωριζω οτι εισαι επαγγελματιας λογιστης 40 χρονια .

Εδω λοιπον ενας λογιστης αγορασε ενα Α συστημα και ξαφνικα εγινε ειδικος και εχει προθεση να αφορισει καποιον που καλως η κακως εχει 40 χρονια ενεργα στον χωρο. ( για παραδειγμα )
Η ενας ηλεκτρονικος συμπληρωσε ενα δυο εντυπα σε μια ατομικη και διαβασε και μια εγκυκλιο και εγινε ειδικος
στους επαγγελματιες στο ειδος τους και μαλιστα σε τετοιο χρονικο βαθος οφειλουμε σεβασμο .

Last edited:

Reaction score
22.816
Κατανοητό και ευχαριστιόσαστε για την ανάλυση .
Όμως ρώτησα το εξής.
Π.χ Yamaha DspA1 damping factor 200
Άλλος ενισχυτης , Ροτελ με DF 1000.
Λέω Λοιπόν , δεν διάβασα το τάδε ηχείο έχει τόσο D.F και κάποιο ένα άλλο νούμερο.
Ειλικρινά ποτέ δεν είδα σε specs ηχείων τέτοια μέτρηση.
Αυτήν την απορία είχα μεσιε.
Δεν το βλέπεις γιατί η πραγματική και σωστή απόσβεση γίνεται και πρέπει να γίνεται στο ηχείο και στο μεγάφωνο και όχι στα D.F των ενισχυτών. Εάν δεν γίνεται εκεί ... βράσε όρυζα. Και επειδή δεν γίνεται σου λένε για ενισχυτές.

Reaction score
698
Δεν το βλέπεις γιατί η πραγματική και σωστή απόσβεση γίνεται και πρέπει να γίνεται στο ηχείο και στο μεγάφωνο και όχι στα D.F των ενισχυτών. Εάν δεν γίνεται εκεί ... βράσε όρυζα. Και επειδή δεν γίνεται σου λένε για ενισχυτές.
Εγώ δεν εχω τόσες γνωσεις όσο κάποιοι από εσάς, και απλά εξέφρασα μια απορία βάση αυτών που διαβάζω.
Τώρα γιατί το κάνουν , για να είμαι ειλικρινής δεν με απασχολεί.
Με κάλυψαν οι απαντήσεις σας και ευχαριστώ αλλήλους.

Reaction score
9.735
δεν ειναι κακο να μην καταλαβαινεις καποια πραγματα ενας απο τους λογους που προσπαθω να γραφω τα παραγματα σε τελειως απλη γλωσσα και με παραδειγματα ειναι αυτος
Οποτε για εναν αντικειμενο που δεν γνωριζεις καλυτερα θα ηταν να μην εισαι αφοριστικος τυπου αν μου μιλησει για καλωδια θα τον πεταξω εξω
Ακριβως το ιδιο αν εγω αρχισω να μιλαω μαζι σου για λογιστικη που εσυ πχ λογο επαγγελματος την παιζεις στα δαχτυλα και λογω προσωπικοτητας εισαι αριστα ενημερωμενος
Πως θα σου φαινοταν αν ελεγες ας πουμε για περιοδικη δηλωση ΦΠΑ και εγω σου ελεγα θα σε πεταξω εξω και μαλιστα την στιγμη που γνωριζω οτι εισαι επαγγελματιας λογιστης 40 χρονια .

Εδω λοιπον ενας λογιστης αγορασε ενα Α συστημα και ξαφνικα εγινε ειδικος και εχει προθεση να αφορισει καποιον που καλως η κακως εχει 40 χρονια ενεργα στον χωρο. ( για παραδειγμα )
Η ενας ηλεκτρονικος συμπληρωσε ενα δυο εντυπα σε μια ατομικη και διαβασε και μια εγκυκλιο και εγινε ειδικος
στους επαγγελματιες στο ειδος τους και μαλιστα σε τετοιο χρονικο βαθος οφειλουμε σεβασμο .

Ένας γνωστός μου που έχει εμπειρία άνω των 40 ετών μου είπε τα εξής.

→ Ένα καλό σύστημα hi-fi απαιτεί επίσης σωστή καλωδίωση, αλλά είναι γελοίο να το κάνουμε «επιστήμη»!
→ Μόνο με εξαιρετικά μακριές συνδέσεις καλωδίων, οι οποίες συνήθως δεν βρίσκονται σε συστήματα hi-fi, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
→ Το μόνο πραγματικά κρίσιμο καλώδιο είναι αυτό από ένα αναλογικό πικάπ στην είσοδο phono ενός (προ-)ενισχυτή.
→ Τα καλώδια των ηχείων μπορούν επίσης να έχουν διαφορετικά μήκη και μπορούν να συνδεθούν χωρίς βύσμα.
→ Η απαιτούμενη διατομή των καλωδίων των ηχείων είναι πολύ υπερεκτιμημένη.
Τα μεμονωμένα εξαρτήματα ενός συστήματος hi-fi πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας καλώδια. Φυσικά, η μετάδοση ηχητικών σημάτων από το ένα εξάρτημα στο άλλο θα πρέπει να είναι χωρίς απώλειες. Αυτό απαιτεί τέλεια επαφή μεταξύ του βύσματος και της υποδοχής και άψογο υλικό καλωδίου. Αυτή η απαίτηση μπορεί να ικανοποιηθεί γρήγορα και οικονομικά.

Αυτά με είπε και οποίος έρθει σπίτι μου να ακούσει το ηχοσύστημα και μου αρχίσει ιστορίες για καλώδια θα πάρει κατευθείαν πόδι :biggrin:

Reaction score
22.816
Εγώ δεν εχω τόσες γνωσεις όσο κάποιοι από εσάς, και απλά εξέφρασα μια απορία βάση αυτών που διαβάζω.
Τώρα γιατί το κάνουν , για να είμαι ειλικρινής δεν με απασχολεί.
Με κάλυψαν οι απαντήσεις σας και ευχαριστώ αλλήλους.
Τέτοιο πετυχημένο και σωστό ερώτημα που έκανες δεν δείχνει έλλειψη γνώσης αλλά και να το θεωρήσουμε επειδή το λές δείνχει καλό IQ. :D Εκτός εάν προηγήθηκε κάτι που έγραψε κάποιος άλλος (δεν πρόσεξα - διάβασα όλα) απο το οποίο το εμπνεύστηκες.

Reaction score
22.816
Ένας γνωστός μου που έχει εμπειρία άνω των 40 ετών μου είπε τα εξής.
Ελπίζω να μην είναι σαν τον άλλο φανταστικό φίλο σου τον βιολιστή σε ορχήστρα ή τον άλλον που σου έλεγε για την συναισθηματική εμπλοκή (γνωστό και ως κοκομπλόκο) όταν άκουγε το σύστημα σου. :D

Ο κόσμος - ο νορμάλ , δεν ξέρω τι κάνουν οι audio people - φαντάζομαι όταν πηγαίνει να ακούσει μουσική στο σπίτι ενος φίλου του ή οποιοδήποτε άλλου που έχει ένα συστημα ... δεν κάθεται να του λέει και να του κάνει κήρυγμα για διάφορες άλλες λύσεις αλλά κοιτάει να αποκομίσει και να διδαχθεί σαν εμπειρία ότι μπορεί απο αυτά που έχει να του προσφέρει αυτό το σύστημα. :D

Reaction score
9.735
Ελπίζω να μην είναι σαν τον άλλο φανταστικό φίλο σου τον βιολιστή σε ορχήστρα ή τον άλλον που σου έλεγε για την συναισθηματική εμπλοκή (γνωστό και ως κοκομπλόκο) όταν άκουγε το σύστημα σου. :D
Καλά μην πιστεύεις εσύ. Νομίζεις ότι τα βγάζω από το μυαλό μου? Στο τέλος θα αμφισβητησεις ότι έχω και πολυκαναλο σπίτι :biggrin:
Αυτός μου είχε πει να ξέρεις και τα εξής.

Κανένα άλλο hi-fi εξάρτημα δεν συνεπάγεται τόσους συμβιβασμούς όσο τα ηχεία. Αυτό ισχύει και για τα πολύ ακριβά ηχεία.

Ο μεγάλος ήχος από μικροσκοπικά ηχεία "λειτουργεί" μόνο στη διαφήμιση.

Reaction score
9.735
Μου είχε @thva τονίσει στην τελευταία μας συνάντηση ότι τα ηχεία είναι πάντα οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην «αλυσίδα».

Εσύ έβαλες μονόκλωνα για να ακούσεις τον Χριστό φαντάρο? :p:biggrin:

Reaction score
12.505
"Σε κάθε παθητικό ηχείο, ένα πηνίο τοποθετείται μπροστά από το ενσωματωμένο γούφερ ως φίλτρο χαμηλής διέλευσης για το φιλτράρισμα των υψηλών συχνοτήτων. Τέτοια πηνία είναι κατασκευασμένα από εμαγιέ χάλκινο σύρμα με μέγιστη διάμετρο 1,25 mm ή περίπου 1 mm² σε διατομή. Ανάλογα με την απαιτούμενη αυτεπαγωγή, χρησιμοποιούνται περίπου 30 έως 100 μέτρα σύρματος. Πολύ καλά πηνία σε ακριβά ηχεία (ή σε αυτά με χαμηλή αυτεπαγωγή) επιτυγχάνουν τιμές αντίστασης περίπου 0,3 ohm. Λιγότερο καλά πηνία (ή σε αυτά με υψηλή αυτεπαγωγή) επιτυγχάνουν 0,7 έως 1 ohm. Μια τέτοια τιμή αντίστασης σημαίνει ότι ακόμη και ο "καλύτερος" συντελεστής απόσβεσης ενός ενισχυτή υψηλής τεχνολογίας είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός, με μόνο ένα κλάσμα αυτού να φτάνει στο γούφερ (ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα θεωρίας και πράξης). Ακόμα και το πιο παχύ και ακριβό καλώδιο ηχείου δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό."
Και μετά απο αυτές τις συμπληγάδες, μας απασχολεί η απειροελάχιστη ( σε σχέση με τα προαναφερθέντα ) αντίσταση του καλωδίου, ενώ μας απασχολεί και ο όποιος ( υποθετικός ) υποβιβασμός της ποιότητας απο τη χρήση ψηφιακών ενεργών κροσόβερ.
Αλήθεια, για πόσα db διαφορά μιλάμε;

Reaction score
698
Τέτοιο πετυχημένο και σωστό ερώτημα που έκανες δεν δείχνει έλλειψη γνώσης αλλά και να το θεωρήσουμε επειδή το λές δείνχει καλό IQ. :D Εκτός εάν προηγήθηκε κάτι που έγραψε κάποιος άλλος (δεν πρόσεξα - διάβασα όλα) απο το οποίο το εμπνεύστηκες.
Γνωρίζω τα στοιχειώδη , αρέσκομαι στο να ψάχνω και να μαθαίνω ακόμη και στα 63 μου , διαβάζω όσα μου επιτρέπουν οι γνώσεις μου( σε αριθμούς ) και μέχρι εκεί.
Στα υπόλοιπα δεν συνηθίζω ούτε στα copy paste και πάντα εκφράζω δικές μου απορίες,
Σε ευχαριστώ πάντως για την διακριτική φιλοφρόνηση.

Reaction score
22.816
Μου είχε @thva τονίσει στην τελευταία μας συνάντηση ότι τα ηχεία είναι πάντα οι πιο αδύναμοι κρίκοι στην «αλυσίδα».

Εσύ έβαλες μονόκλωνα για να ακούσεις τον Χριστό φαντάρο? :p:biggrin:
Σου λένε καμιά φορά οι φανταστικοί φίλοι και κανά σωστό. :D Εγώ Ν.Κ. (μου) πρώτα αγόρασα αυτά που θεωρούσα ότι υπηρετούσαν καλύτερα τον ήχο που είχα σαν σκοπό και μετά (πολύ αργότερα , μάλιστα πρόσφατα πριν κανά ενάμιση χρόνο που κάτι σας διάβασα που λέγατε εδώ) έμαθα ότι είναι μονόκλωνα. :D (no joke). Τη γνώμη μου ότι ακούω διαφορές στα καλώδια (και χωρίς να κάνω τα τέστ έτσι όπως κάνετε εσείς, ούτε σε ποσότητα ούτε με την μέθοδο σας) την έχω εκφράσει αλλά όχι σε αυτά που λέτε και περιγράφετε εδώ (και γενικά στο ίντερνετ) αλλά και ούτε για τους τεχνικούς λόγους κατ΄ανάγκη που θεωρείτε ότι οφείλονται ή κάνετε συσχετισμό.

Reaction score
4.913
Σάκη, αν σε παθητικά ηχεία βάλουμε διαφορετικά μήκη καλωδίων, πχ 2m στο αριστερό και 7m στο δεξί πιστεύεις ότι θα υπάρξουν διαφορές σε κάτι;
Sorry που επανέρχομαι αλλά γιατί;

Reaction score
22.816
Εάν και ανέφερα σε πέντε προστάσεις σε ένα πόστ θεωρητικά γραφόμενα δυο θέματα που όμως υπονοούν όλα αυτά που αναφέρονται στα παρακάτω βίντεο (και ένα bonus για το back EMF των τρανζίστορ που χρησιμοποιούνε feedback και καλή τύχη να το γλυτώσεις όπως και μια έμμεση παραδοχή του Hegel guy για το πως χρησιμοποιείς ακόμη μεγαλύτερη αντέννα χρησιμοποιώντας δυο καλώδια ο οποίος και αυτός ενισχύεται επιπρόσθετα φυσικά) και με μόνη αντίθεση ένα σχόλιο (στα σχόλια στο βίντεο το Danny) που αμφισβητεί το αντέννα φαινόμενο και εξηγεί τεχνικά τον λόγο (θα καταλάβετε ποιό είναι) .... αλλά επειδή υπάρχει δυσκολία να συμπεράνει κάποιος απο κάτι λακωνικά θεωρητικό όλα αυτά και ορισμένοι τα θέλουν πιο απλά, κατανοητά και σε εικόνες .... παραθέτω τα παρακάτω :

Hey Everybody χα χα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.859
Ρε Σακη , καλε μου άνθρωπε , το D.F δεν είναι χαρακτηριστικό των ενισχυτών ;
Όσο πιο υψηλα νούμερα έχει ένας ενισχυτης (αναγράφονται σε πολλά specs ) , τόσο πο διεγείρεται το γουφερ του ηχείου.
Λέτε λοιπόν περί D.F ηχείων……εγώ προσωπικά ουδέποτε είδα στα specs ηχείων να αναφέρεται το D.F.
Ζοσχα είμαι ρε συ;
O D.F. είναι χαρακτηριστικό του ΕΝΙΣΧΥΤΗ. Είναι αδύνατον να αποτελέσει χαρακτηριστικό του ηχείου, διότι τότε είναι αδύνατον να οριστεί. Και πάλι, όμως, ως χαρακτηριστικό του ενισχυτή, υπολογίζεται κατά σύμβασιν και στο περίπου, δίνοντας απλά και μόνον μια ένδειξη, πόσο εύκολα και γρήγορα θα σταματήσει να πάλλεται το διάφραγμα του μεγαφώνου, όταν αυτό σταματήσει να οδηγείται.

Ο D.F. είναι καθαρός αριθμός και ορίζεται συμβατικά ως το πηλίκο του κλάσματος, με αριθμητή την αντίσταση του μεγαφώνου και παρονομαστή την αντίσταση εξόδου του ενισχυτή. Για παράδειγμα, αν η αντίσταση εξόδου του ενισχυτή είναι ας πούμε 0,05Ω (πέντε εκατοστά του Ωμ), τότε λέμε πως ο συντελεστής απόσβεσης του ενισχυτή είναι 8/0,05 = 160. Επειδή, όμως, το μεγάφωνο, και κατά προέκτασιν και ένα ηχείο με παθητικό κρος, έχει αντίσταση η οποία μεταβάλλεται ως προς τη συχνότητα του ρεύματος που το οδηγεί, έχει δηλαδή αυτό που λέμε εμπέδηση, ο κατασκευαστής του ενισχυτή επιλέγει να τοποθετήσει στον αριθμητή τον αριθμό 8, που είναι κατά κάποιον τρόπο ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός, στο περίπου δηλαδή.

Η πραγματικότητα είναι βεβαίως πολύ διαφορετική, καθώς, στις περιπτώσεις που το ηχείο έχει δύο γούφερ παράλληλα, θα είναι αυτομάτως 4Ω, ανεξαρτήτως τί έχει μαγειρέψει και ανακοινώνει ως ο κατασκευαστής του. Στην πράξη, σε μια αγορά που επικρατεί πολλή ημιμάθεια, η οποία μάλιστα αυτοτροφοδοτείται και συντηρείται από την εγγενή αποστροφή των ενηλίκων ανθρώπων από τη μάθηση, όπως επίσης και από τα συμφέροντα των κατασκευαστών και των εμπόρων, η προδιαγραφή των 4Ω αποτελεί παράγοντα ανασταλτικό των πωλήσεων, αφού το ηχείο θα δεχθεί τη ρετσινιά του δύσκολου και απαιτητικού ηχείου, που δε "ματσάρει" εύκολα. Επομένως, αν ο ενισχυτής του παραδείγματος οδηγεί ένα 4ωμο ηχείο, αυτομάτως ο συντελεστής απόσβεσης θα είναι πρακτικά ο μισός, δηλαδή 80.

Ακόμα χειρότερα, με το πρόσχημα ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, που δεν είναι και ψέμα δηλαδή, ο κατασκευαστής του ενισχυτή δεν λαμβάνει ποτέ υπ' όψιν την αντίσταση του καλωδίου σύνδεσης του ηχείου (διότι δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς καλώδιο θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης του), και η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα, διότι είναι συγκρίσιμη με τον παρονομαστή του κλάσματος. Για παράδειγμα, αν το καλώδιο προδιαγράφεται με αντίσταση σειράς ας πούμε 0,009Ω/m, 9 χιλιοστά του Ωμ ανά τρέχον μέτρο αγωγού, και το μήκος του καλωδίου είναι 3 μέτρα, τότε η αντίσταση που "βλέπει" το μεγάφωνο γίνεται 0.009x6 + 0.05 = 0.104Ω, οπότε ο D.F. γίνεται 80. Δηλαδή, αλλάζει, επιδεινώνεται αρκετά εύκολα με την εμπλοκή του καλωδίου.

Όσον αφορά το πού πηγαίνει το ρεύμα που θα επιστρέψει το μεγάφωνο, φυσικά αυτό δεν θα γειωθεί, διότι δεν μπορεί να γειωθεί. Το ρεύμα αυτό δεν είναι σαν το νερό, που θα το διοχετεύσουμε μέσα από το λάστιχο της βρύσης σε κάποια λακούβα της γης, αυτά είναι ανοησίες. Για να υπάρξει ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να υπάρξει κύκλωμα, και το κύκλωμα είναι το στάδιο εξόδου του ενισχυτή, συνδεδεμένο στο μεγάφωνο (ή το ηχείο συνολικά) με το καλώδιο σύνδεσης. Άρα, το ρεύμα αυτό θα το καταναλώσει ο ενισχυτής, και όσο χαμηλότερη αντίσταση έχει, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό, οπότε το διάφραγμα θα σταματήσει, θα αποσβεσθεί η κίνησή του, πιο γρήγορα, κάτι που υποκειμενικά θα γίνει (αν γίνει) αντιληπτό ως πιο κοφτό και σαφέστερο, ακριβέστερο μπάσο, ανεξαρτήτως αν αυτό αρέσει στον ακροατή, ή όχι.

Εκ των παραπάνω, νομίζω πως ένα λογικό και αμερόληπτο άτομο θα συμπεράνει το πλεονέκτημα του μεγάλης διατομής αγωγού που ΠΡΕΠΕΙ να χαρακτηρίζει ένα καλώδιο ηχείων. Όσον αφορά τις επισημάνσεις διαφόρων κατασκευαστών, που συνιστούν και λένε στον πελάτη να αποφεύγει διάφορα καλώδια με "χωρητική" συμπεριφορά και δεν ξέρω τί άλλο, αυτά είναι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ, διότι πίσω από αυτήν τη σύσταση κρύβεται ένα αφρόντιστο και κακοσχεδιασμένο προϊόν, την άτσαλη και ανασφαλή συμπεριφορά του οποίου, η ημιμαθής ή ανυποψίαστος ιδιοκτήτης εκλαμβάνει ως ιδιαιτερότητα ενός προϊόντος που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα από τον κάτοχό του, ώστε να παίξει σωστά.

Τέλος, ο D.F. σήμερα δεν έχει θέση πια στο hi-fi. Είναι ένας αριθμός υπολογισμένος με χονδροειδείς παραδοχές, προερχόμενος από εποχή παλαιότερη, όταν δεν είχαμε την τεχνολογική δυνατότητα που έχουμε σήμερα. Αντί του D.F., ο λογικός και σοβαρός χαϊφιντελίστα πρέπει να αναζητήσει μέτρηση της απόκρισης συχνότητας του ενισχυτή, όχι με οδήγηση ωμικού, αλλά μιγαδικού φορτίου, που προσομοιάζει με το φορτίο που πάντοτε έχει ένα παθητικό ηχείο. Εκεί ξεχωρίζουν οι καλοί ενισχυτές, καθώς οι κατώτεροι δεν μπορούν να επιτύχουν επαρκώς επίπεδη απόκριση (διότι έχει σχετικά μεγάλη αντίσταση εξόδου και σχετικά λίγη ανάδραση). Ένας τέτοιος, καλός ενισχυτής, είναι επόμενον ότι θα είναι αναίσθητος, ο ήχος του δεν θα αλλάζει με την αλλαγή καλωδίου ηχείων, και ΕΤΣΙ πρέπει να είναι ένας καλός ενισχυτής.

Βεβαίως, ο ημιμαθής πελάτης θα το εκλάβει αυτό ως κακό, λέγοντας πως ο ενισχυτής δεν είναι "ευαίσθητος" στις αλλαγές καλωδίων, δεν "αναδεικνύει" τις λεπτομέρειες του συστήματος, δεν είναι αποκαλυπτικός. Σ' αυτόν τον δύστυχο, εύχομαι καλή τύχη.

Reaction score
4.964
Ενταξει αυτο ειναι το θεωρητικο ζητουμενο οσον αφορα στους ενισχυτες.
Στην πραξη αυτο που γινεται ειναι να συμβιβαζομαστε με κατι λιγοτερο τελειο τεχνικα
του οποιου ο τροπος αποδοσης της μουσικης που μας ενδιαφερει αρεσει περισσοτερο.
Αντισταθμιζοντας τα μειονεκτηματα του με το ταιριασμα.
Αυτο ειναι το χομπυ..

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.727
Members
38.484
Νεότερο μέλος