Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear


Μηνύματα
2.378
Reaction score
2.948
Η αλήθεια είναι ότι το μπάσο έχει ξεφύγει, και γω δε το έχω ξεπεράσει ακόμα, είναι πραγματικά απόκοσμο, εξωπραγματικό.

Λίγες νύχτες πέρασαν που κατά τις 1:30 το βράδυ, έτοιμος να το κλείσω να πάω για ύπνο, παίζοντας μουσική στο roon, έπεσα όλως τυχαίως πάνω σε ένα καινούργιο (για μένα) δίσκο, με Philip Glass, από εκκλησιαστικό όργανο:

View attachment 338956

Και τον άκουσα 2 φορές σερί, ολόκληρο..

Καλές 5 και κάτι το πρωί πήγα για ύπνο, δεν περιγράφεται αυτό το πράγμα, δεν βγαίνει από ηχεία τέτοιο πράγμα.. εντελώς εξωγήινο.

Σήμερα έπαιζα αυτό:


Είναι παράνοια το waveforming, έχουν φύγει τα ντουβάρια του δωματίου, και μεταφέρεται ο ακροατής μέσα στην εκκλησία. Δεν υπάρχει αυτό το πράμα, είναι ανατριχιαστικό.

Με το ιμερσιβ άκουσμα, πλέον είμαι συνηθισμένος. Οτιδήποτε άλλο, είναι απλώς λειψό. Κάνει μπαμ.

Με το Γιάννη ακούγαμε μουσική όλο το πρωί, μέχρι τις 4 περίπου το απόγευμα, που πήγαμε για φαγητό. Όλα ήταν κυρίως δικάναλα, και μερικά SACD, δηλαδή 5-καναλα. Τελευταίο κομμάτι, ένα μόνο, πριν φύγουμε, του έβαλα Dolby Atmos. Ε, ένα δάκρυ του'τρεξε (ίσως και παραπάνω), δεν παλεύεται η διαφορά, είναι κολοσσιαία, δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με οτιδήποτε άλλο, όσο καλό κι αν ήταν.

Οπότε, εκεί που ο Γιάννης έψαχνε ένα ζευγάρι ηχεία να πάρει, κι άκουσε πχ τα περλιστεν σε κάποιον έμπορο, αυτά παν. Δεν έχει νόημα. Το ιμερσιβ δε παλεύεται.

Αλλά εγώ συνηθισμένος, έτσι παίζει σωστά η μουσική. Πλέον δεν μου κάνει εντύπωση, είναι απλώς το σωστό. Δε "συγκινούμαι", πως να το πω.

Το απόγευμα, μετά το φαγητό, συνεχίσαμε ακροάσεις μέχρι αργά το βράδυ. Όλη μέρα ακροάσεις.

Σε μια μόνο φάση, πραγματικά συγκινήθηκα, του το'δειξα κιόλας, μου σηκώθηκε η τρίχα στο χέρι, ακόμα δε το έχω συνηθίσει. Σε εκκλησιαστικό όργανο. Είναι απόκοσμα αληθινό. Με συγκλονίζει.

Και χάριν στην ενεργοποίηση "pressure" του waveforming, οι 16 κύκλοι του "ντο" που λέει κι ο Γιάννης (εγώ δεν έχω τέτοιες γνώσεις), βγαίνουν τόσο χαλαρά, τόσο αβίαστα, χωρίς να τρίζει τίποτα στο δωμάτιο, σε σοβαρές στάθμες, όχι αστεία, στάθμες λάιβ λέμε, που δε γίνεται να μην σε συγκινήσει..

Το άκουσε και σε ένα ακόμα δίσκο αυτό, που δεν ήξερε ως τότε, ότι υπήρχε τέτοιο πράγμα στην ηχογράφηση. Μιλάμε για ηχογράφηση που την ήξερε απ'έξω, δικιά του. Ε, υπάρχει εκκλησιαστικό όργανο να παίζει κει, τέρμα κάτω. Λογικό να μην ακούγεται από κανένα "νορμαλ' σεταπ. Δεν βγάζουν υποχηους τα τυπικά σεταπ, και η πρώτη οκτάβα είναι θέμα.

Όταν ακούγεται όμως, ναι, ο υπόηχος, με όλο τον όγκο και τον παλμό του, με τις αντηχήσεις του χώρου της ηχογράφησης (κι όχι του χώρου ακρόασης) είναι μπουνιά στο στομάχι, λυγίζεις.

Μπράβο ρε τρινοβαδες, μπράβο σας.
Είναι εκπληκτικό αυτό που φτιάξατε.
Να ρωτήσω κάτι.
Στο κομμάτι mad rush , 2:04 μέχρι 2:10 γίνεται ψιλοχαμος ή είναι η ιδέα μου; τρόμαξα να το ακούσω. Και αργότερα στα 4 λεπτά και κάτι.
Αυτό τι ειναι; χαμηλές συχνοτητες;
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
52.639
Reaction score
129.556
Το ξανάκουσα για να δω τι λέτε.

Αυτό σε μένα παίζει υπέροχα, εννοείται λάιβ στάθμες +, κι είναι όντως πλούσιο το περιεχόμενο σε πολλά σημεία, μαγικό, με εξαιρετική έκταση χαμηλά.

Τρομερές είναι οι αντηχήσεις της εκκλησίας.
Απίθανο.
 

Μηνύματα
2.378
Reaction score
2.948
Το ξανάκουσα για να δω τι λέτε.

Αυτό σε μένα παίζει υπέροχα, εννοείται λάιβ στάθμες +, κι είναι όντως πλούσιο το περιεχόμενο σε πολλά σημεία, μαγικό, με εξαιρετική έκταση χαμηλά.

Τρομερές είναι οι αντηχήσεις της εκκλησίας.
Απίθανο.
Ναι ακριβώς... παίζει εξωπραγματικο χαμηλό γιαυτό τρόμαξα..
Το πλάγιο 15ιντσο κουνιόταν σαν πο@στης..
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
52.639
Reaction score
129.556
Ναι ακριβώς... παίζει εξωπραγματικο χαμηλό γιαυτό τρόμαξα..
Μπα, δεν είναι τίποτα σπουδαίο αυτό το χαμηλό, ούτε ιδιαίτερα φορτωμένο σε στάθμη είναι.

Έκταση έχει, οκ. Μέχρι εκεί.

Αυτό προσπάθησα να σας εξηγήσω.

Ακούγοντας τέτοιες μακρόσυρτες νότες χαμηλών, αναπόφευκτο είναι να αθροίζεται η steady state στο χώρο, από τα συνεχόμενα αθροίσματα της έμμεσης, από τις ανακλάσεις των δομικών τοιχωματικων ορίων, και έτσι τελικά υπάρχουν αντιληπτές εξάρσεις στάθμης (πιθανώς τρομακτικές ή έστω εντυπωσιακές), οι οποίες δεν υπάρχουν όμως στην ηχογράφηση. 😎

Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ υπάρχουν στην ηχογράφηση.

Ούτε μέσα σε μια εκκλησία δεν υπάρχουν τέτοιες πιέσεις εκεί κάτω, όπως γίνονται οι αθροιζομενες μέσα σε ένα δωμάτιο.

Υπάρχει ο παλλομενος αέρας του αυλού του οργάνου, στην χαμηλή συχνότητα, που διαπερνάει το σώμα σου ένα πράμα, αλλά χωρίς φαινόμενα πίεσης.

Να, έτσι παίζει το waveforming.

Δεν τρομάζει με τη στάθμη το χαμηλό, τρομάζει με την αληθοφάνεια...
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.433
Μηνύματα
2.903.588
Members
38.044
Νεότερο μέλος
πλιακος Αργύρης
Top