Δημιουργία πολυχρηστικού media room

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.957
Εισαγωγή

Καθώς οι εργασίες στο καινούριο σπίτι προχωρούν, ήρθε η ώρα για το σχεδιασμό των οπτικοακουστικών. Με την αφορμή αυτή, σκέφτηκα πως είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί πως στήνεται ένα βασικό τέτοιο σύστημα, κάτι που ίσως ενδιαφέρει αρκετούς. Έχω εγκαταστήσει -με επιτυχία νομίζω- το πρώτο μου homecinema στην προηγούμενη κατοικία μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός, οπότε παρακαλώ για τις συμβουλές και τα εποικοδομητικά σας σχόλια.

Το κτίριο είναι διώροφο, με τον πρώτο όροφο να αποτελεί τον κύριο χώρο κατοικίας. Το κεντρικό οπτικοακουστικό μέσο σε αυτόν θα είναι μια τηλεόραση 85”, συνοδευόμενη από υπάρχον 5.1 ηχοσύστημα ή κάποια ηχόμπαρα.
Το ισόγειο φιλοξενεί γκαράζ οχημάτων, ξενώνα και ενιαίο πολυχρηστικό χώρο όπου θα στηθεί μικρό homecinema-χώρος ακροάσεων. Το τελευταίο, αποτελεί το κύριο θέμα αυτού του νήματος. Το σύστημα που έχω κατά νου, περιλαμβάνει προβολέα με σταθερή οθόνη 100” και ηχοσύστημα Dolby Atmos 5.1.4. Η βασική διάταξη προβλέπει δύο θεατές, που μπορούν εύκολα να αυξηθούν σε τέσσερις με χρήση παρακείμενου καναπέ. Ο συνολικός σχεδιασμός αφορά και την τετραθέσια διάταξη, έστω με κάποια ελαστικότητα στην τήρηση των προτύπων.

Εικόνα
Η απόσταση των θεατών από την οθόνη προβλέπεται κατά THX στα 341cm, για 36 μοίρες οριζόντια γωνία θέασης που είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε μεγάλη κινηματογραφική εικόνα και ξεκούραστη παρακολούθηση.
Για άνετη θέαση, τα μάτια των θεατών βρίσκονται ιδανικά στο 1/3 του ύψους της οθόνης, δηλαδή στα 42cm για την 100”. Στις πολυθρόνες μου τα μάτια των θεατών βρίσκονται στα 100cm, άρα η οθόνη πρέπει να τοποθετηθεί στα 58cm από το δάπεδο. Με τη διάταξη αυτή εξασφαλίζεται επίσης ότι το άνω μέρος της οθόνης δε βρίσκεται σε περισσότερες από 15 μοίρες από την ευθεία των ματιών, κάτι που θα ήταν κουραστικό.

Όσον αφορά την τοποθέτηση του προβολέα, οι βασικοί υπολογισμοί αφορούν:

α) το throw-distance ώστε η προβαλλόμενη εικόνα να γεμίζει τη διάσταση της οθόνης. Αυτό βέβαια εξαρτάται επίσης από το εύρος ζουμ του φακού και την απόσταση. Προτιμήθηκε το ευρυγώνιο άκρο του ζουμ, καθώς εκεί ο φακός είναι φωτεινότερος.
β) το lens-shift ώστε η εικόνα να τοποθετείται στη σωστή θέση. Ο προβολέας που θα εγκαταστήσω αρχικά έχει μόνο κατακόρυφο lens-shift, οπότε πρέπει αναγκαστικά να τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από την κάθετη διάμεσο της οθόνης.

Ο προβολέας θα αναρτηθεί από την οροφή, πίσω από ένα δοκάρι ύψους 37cm (απεικονίζεται με πράσινο) που διαχωρίζει την οροφή. Και στις δύο πλευρές θα μπει γυψοσανίδα ύψους 17 cm (απεικονίζεται με κόκκινο) με κρυφό φωτισμό. Το ύψος του δωματίου προβολής είναι 268 cm και στα αριστερά της οθόνης υπάρχει άνοιγμα πλάτους 300 cm προς τους υπόλοιπους χώρους του ορόφου:

1762010090251.png

Αυτά όσον αφορά την εικόνα, στη συνέχεια ακολουθεί ο ήχος, όπου νομίζω υπάρχουν πολλά να πούμε.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.957
Ήχος
Όπως ανέφερα στην εισαγωγή, το ηχοσύστημα θα στηθεί σύμφωνα με το πρότυπο Dolby Atmos 5.1.4. Όσον αφορά τα 5.1 ηχεία, τα πράγματα είναι αρκετά απλά:
  • Το κεντρικό ηχείο (C) θα μπει ακριβώς κάτω από το μέσον της οθόνης, κάπως χαμηλά καθώς αυτή δεν είναι ηχοπερατή.
  • Τα αριστερά και δεξιά (L,R) θα μπουν σε γωνία 30 μοιρών εκατέρωθεν της κεντρικής θέσης ακρόασης, σε ύψος 100cm όπου βρίσκονται τα αυτιά των θεατών.
  • Τα αριστερά και δεξιά περιφερειακά (LS, RS) θα μπουν σε γωνία 115 μοιρών και λίγο πιο ψηλά, σε ύψος 120cm. Βρίσκονται πιο κοντά από το ιδανικό σενάριο, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διορθώσει εύκολα ο ενισχυτής, προσθέτοντας την κατάλληλη χρονική υστέρηση.
  • Το subwoofer (SW) θα μπει κάπου μπροστά από την οθόνη.
1762018935168.png

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.957
Εκεί που αυξάνονται οι επιλογές, και πιθανόν περιπλέκονται κάπως τα πράγματα λόγω της μορφολογίας του χώρου, είναι όσον αφορά τα ηχεία οροφής. Υπάρχουν ποικίλες διαμορφώσεις:
  • Ηχεία που είναι όντως τοποθετημένα στην οροφή και εκπέμπουν ήχο προς τα κάτω. Τα ηχεία αυτά μπορούν να βρίσκονται σε ύψος δύο έως τρεις φορές την απόσταση των αυτιών των θεατών από το έδαφος, σε πλάτος παραπλήσιο αυτού των L, R και να σχηματίζουν γωνία περίπου 45 μοιρών εκατέρωθεν του κάθετου άξονα σε σχέση με το θεατή, στο επίπεδο που είναι κάθετο στην οθόνη. Με τα δεδομένα αυτά, η θέσεις τους είναι όπως φαίνεται παρακάνω με τους συμβολισμούς TFR, TRR, TFL, TRL.
1762020765633.png

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Dolby στον οδηγό εγκατάστασης προτείνει για οικιακές εφαρμογές, εμμέσως πλην σαφώς, την εικονική διαμόρφωση. Ο λόγος που προβάλει, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ο ήχος διαχέεται προς τον ακροατή, ενώ με πραγματικά ηχεία στην οροφή μπορεί να γίνεται διακριτά αντιληπτή η προέλευσή του.
Θα ήθελα τη γνώμη όσων έχετε ασχοληθεί με το αντικείμενο, σχετικά με το ποια διαμόρφωση θα λειτουργούσε καλύτερα στο δικό μου χώρο με βάση τις διαστάσεις του, τις θέσεις ακροατών και τη μορφολογία της οροφής.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.417
Ηχεία για Atmos μόνο κανονικά bookshelf/monitor σε βάση οροφής (ώστε να γίνεται να στοχευθεί κατά βούληση το ηχείο), είτε καλά ηχεία in-ceiling με γωνιασμένο tweeter (30 - 45°) όπως π.χ. τα Perlisten R3ic.
Shower mount/downfiring ηχεία για Atmos (top layer) δεν θα πρότεινα σε καμία σχεδόν περίπτωση (εξαίρεση το 5.1.2/7.1.2 όπου θα μπαίνουν αναγκαστικά σαν top middle, οπότε είναι οκ για τα περισσότερα ηχεία το beamwidth τους σε τέτοια τοποθέτηση).

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.957
Ηχεία για Atmos μόνο κανονικά bookshelf/monitor σε βάση οροφής (ώστε να γίνεται να στοχευθεί κατά βούληση το ηχείο), είτε καλά ηχεία in-ceiling με γωνιασμένο tweeter (30 - 45°) όπως π.χ. τα Perlisten R3ic.
Shower mount/downfiring ηχεία για Atmos (top layer) δεν θα πρότεινα σε καμία σχεδόν περίπτωση (εξαίρεση το 5.1.2/7.1.2 όπου θα μπαίνουν αναγκαστικά σαν top middle, οπότε είναι οκ για τα περισσότερα ηχεία το beamwidth τους σε τέτοια τοποθέτηση).
Ναι, αυτό είναι απόλυτα λογικό, δεδομένης της γωνιακής απόκλισης 45 μοιρών τόσο για τα εμπρός όσο και για τα πίσω οροφής.
Τα Atmos enabled έχουν εφαρμογή στο χώρο μου, έστω και μόνο μπροστά;

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.417
Ναι, αυτό είναι απόλυτα λογικό, δεδομένης της γωνιακής απόκλισης 45 μοιρών τόσο για τα εμπρός όσο και για τα πίσω οροφής.
Τα Atmos enabled έχουν εφαρμογή στο χώρο μου, έστω και μόνο μπροστά;
Ανακλαστικά θα έβαζα μόνο αν δεν μπορούσα να βάλω τίποτα άλλο (δηλαδή αυτό που λέμε, από το ολότελα, καλή η Παναγιώταινα).
Πού υπάρχει το θέμα στα μπροστά μήπως το λύσουμε κάπως;

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.534
Members
38.569
Νεότερο μέλος
2xwria