Δημιουργία πολυχρηστικού media room

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.001
Θα πρότεινα να δεις και τον οδηγό τοποθέτησης της Trinnov, όχι μόνο της Dolby.
Θα το κάνω, ίσως αύριο το απόγευμα που θα έχω χρόνο. Αναφέρεσαι σε αυτό;
Ποιες είναι οι βασικές διαφοροποιήσεις από τη Dolby;

Reaction score
2.297
Να διευκρινίσω ότι δεν είμαι... χαϊεντάς και το συνηθέστερο σχόλιο της βασικής συνθεάτριας κατά την παρακολούθηση ταινιών είναι "το χαμηλώνεις λίγο;" Κατά συνέπεια, στόχος είναι μάλλον η υψηλή πιστότητα, παρά η υψηλή στάθμη.

Μάλλον έχεις δίκιο όμως ότι πρέπει να ορίσω κάποιο εύρος διακύμανσης του κόστους. Υπάρχει λιιιίγη απόσταση από τα ποσά που αναφέρεις χάριν παραδείγματος, καθώς εγώ έχω στο μυαλό μου κάτι στην περιοχή των 5.000€ για ενισχυτή, ηχεία και καλώδια -ελαστικά πάντως, αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Κατανομή; Ας πούμε 1.500€ για ενισχυτή, 3.500€ για ηχεία και ό,τι μείνει για καλώδια. :biggrin:
Δεδομενου οτι θες να πας κατα γραμμα με τις προδιαγραφες της Dolby η της Trinnov (και καλα κανεις), το μεγαλυτερο προβλημα ειναι η ασυμμετρια του χωρου στο τμημα του Home Cinema, και συγκεκριμενα η ελλειψη τοιχωματικου οριου στην αριστερη πλευρα, κατι που θα δημιουργησει μεγαλη ανισορροπια στην αποκριση και θα καταστησει την τοποθετηση κατα τις προδιαγραφες ουσιαστικα αχρηστη.
Προσωπικα, θα αλλαζα ελαφρα την διαταξη οπως την εχεις στην κατοψη, και θα εχτιζα ενα μικρο τοιχο με τουβλα, και ενα ψευδοτοιχο ο οποιος θα παιξει διπλο ρολο, ωστε να μπορεσεις αφ ενος να εντοιχισεις τα εμπρος ηχεια αλλα και να εφαρμοσεις ικανου παχους απορροφηση την οποια θα μπορεις να καλυψεις με διατρητη γυψοσανιδα.
HomeCinemaFrontWall.jpg
HomeCinemaΚατοψη1.jpg

Επισης με το μπατζετ που εχεις πεις οτι θες να διαθεσεις, θα επαιρνα εναν Onkyo TX RZ30 η εναν Denon AVR X4800H αν θες να πας πιο ψηλα, και ολα τα ηχεια Kef Q4Q8 για τα Atmos) +2 sub

Last edited:

Reaction score
4.428
Να σε κανω μια ερωτηση. Το σεναριο ολα τα ηχεια να ειναι εντοιχισμενα παιζει? Να μηνβλεπεις κανενα μηχανημα ουτε και ηχειο. Εξυπακουεται οτι θα πας σε ποιοτικα ηχεια και ενισχυτη

Reaction score
5.858
Να σε κανω μια ερωτηση. Το σεναριο ολα τα ηχεια να ειναι εντοιχισμενα παιζει? Να μηνβλεπεις κανενα μηχανημα ουτε και ηχειο. Εξυπακουεται οτι θα πας σε ποιοτικα ηχεια και ενισχυτη
Για πρότεινε ένα εντοιχισμένο ηχείο στα 500 ευρώ και ας μην πάρει σαμπ
Είμαι περίεργος ποιο μου έχει διαφύγει

Reaction score
4.428
Studio 2 8IW | Premium In-Wall Loudspeaker with 8” Woofer
Στα 380 ευρω.
Εχω αγορασει κι απ την B&W ζευγος με 2 οκταιντσα στα 700 ευρω προ εικοσαετιας. Εξακολουθει να βγαζει μια ολοκληρη σειρα εντοιχιζομενων με νορμαλ τιμες. Οπως επισης η JBL βγαζει ολοκληρη σειρα με πολυ καλες τιμες.

Υπαρχουν και πολυ ωραια σαμπς εντοιχιζομενα (διαιτης) Το yu tube ειναι γεματο απο τετοιες κατασκευες (κυριως ΗΠΑ).

Last edited:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.444
Από την στιγμή που ο χώρος θα είναι μάλλον αφρόντιστος (ακουστικά), θα προτιμούσα να υπάρχει έλεγχος της διασποράς των ηχείων (άρα και δυνατότητα toe in-out).

Reaction score
4.428
Στην κατηγορια που εβαλες (500 ευρω) χαμος γινεται απο ηχεια εντοιχιζομενα. Κατα κυριο λογο 6,5 ιντσων. Και ειναι και πολυ ωραια. Αν δεις κατι Martin Logan, Jbl κλπ. Σημειωτεον καποτε εδωσα 2.700 ευρω για ενα ζευγος B&W 703 (ισως και 704, περασαν πολλα χρονια) που ειχε ενα 6,5 ιντσων γουφερακι και το τουιτερ.

Αν ομως αναιβεις στο χιλιαρικο με 1500 ευρω εκει να δεις βαρβατες επιλογες.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.001
Παρότι είμαι αδαής, η δυνατότητα για toe in/out, που γράφει παραπάνω ο billpeppas, μου φαίνεται σημαντική. Ποια είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα εντοιχιζόμενα, πέραν της αισθητικής;

Η ιδέα για έντεκα (ή έστω τα εφτά κάτω) όμοια ηχεία μου φαίνεται ελκυστική, λόγω ίδιου ηχοχρώματος. Αν μπορούν βέβαια να ταιριάξουν διαφορετικοί τύποι που αποδίδουν καλύτερα σε διαφορετικούς ρόλους, καμία αντίρρηση.
Ας ξεκινήσουμε πάντως με την παραδοχή ότι το συνολικό κόστος όλων των ηχείων θα είναι γύρω στα 3.500€, για να μην ξεφύγουμε εξαρχής αφού όλοι ξέρουμε ότι θα ξεφύγουμε στην πορεία :roflmao:

Reaction score
5.858
Στην κατηγορια που εβαλες (500 ευρω) χαμος γινεται απο ηχεια εντοιχιζομενα. Κατα κυριο λογο 6,5 ιντσων. Και ειναι και πολυ ωραια. Αν δεις κατι Martin Logan, Jbl κλπ. Σημειωτεον καποτε εδωσα 2.700 ευρω για ενα ζευγος B&W 703 (ισως και 704, περασαν πολλα χρονια) που ειχε ενα 6,5 ιντσων γουφερακι και το τουιτερ.

Αν ομως αναιβεις στο χιλιαρικο με 1500 ευρω εκει να δεις βαρβατες επιλογες.
Δεν πρότεινες όμως
Με όριο 3.5 χιλ για σύνολο ηχείων ήδη ξεφύγαμε τρελά για 11 που είπε
Εάν πάνε κ για 1.5 χιλ έκαστο μάλλον για άρνηση το κόβω
Κσι μιλάμε και χωρίς σαμπ εεε

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.001
Δεδομενου οτι θες να πας κατα γραμμα με τις προδιαγραφες της Dolby η της Trinnov (και καλα κανεις), το μεγαλυτερο προβλημα ειναι η ασυμμετρια του χωρου στο τμημα του Home Cinema, και συγκεκριμενα η ελλειψη τοιχωματικου οριου στην αριστερη πλευρα, κατι που θα δημιουργησει μεγαλη ανισορροπια στην αποκριση και θα καταστησει την τοποθετηση κατα τις προδιαγραφες ουσιαστικα αχρηστη.
Προσωπικα, θα αλλαζα ελαφρα την διαταξη οπως την εχεις στην κατοψη, και θα εχτιζα ενα μικρο τοιχο με τουβλα, και ενα ψευδοτοιχο ο οποιος θα παιξει διπλο ρολο, ωστε να μπορεσεις αφ ενος να εντοιχισεις τα εμπρος ηχεια αλλα και να εφαρμοσεις ικανου παχους απορροφηση την οποια θα μπορεις να καλυψεις με διατρητη γυψοσανιδα. View attachment 381886 View attachment 381885
Επισης με το μπατζετ που εχεις πεις οτι θες να διαθεσεις, θα επαιρνα εναν Onkyo TX RZ30 η εναν Denon AVR X4800H αν θες να πας πιο ψηλα, και ολα τα ηχεια Kef Q4Q8 για τα Atmos) +2 sub
Αυτό που γράφεις, με έχει απασχολήσει κι εμένα. Στην πραγματικότητα, έχω μελετήσει διάφορες διαμορφώσεις, μεταξύ των οποίων μία που προέβλεπε να αντιστραφούν οι θέσεις της οθόνης και της βιβλιοθήκης, να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του ανοίγματος προς το υπόλοιπο διαμέρισμα με γυψοσανίδα και να αλλάξει η διεύθυνση οθόνης-θεατών στον εγκάρσιο άξονα. Όλες είχαν μεγαλύτερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα, γι'αυτό και προέκρινα τη διαμόρφωση που έχω ανεβάσει.

Τι μπορεί να γίνει με το θέμα του ανοίγματος 300cm στο κάτω-αριστερό μέρος της κάτοψης; Δε θέλω να κάνω εξαρχής μια κατασκευή που θα το κλείσει μόνιμα και θα προκαλέσει μη-αναστρέψιμη φθορά στα ολοκαίνουρια πλακάκια. Αυτό που έχω κατά νου, είναι να μεταφέρω το γραφείο στη θέση του πιάνου (που είναι δώρο του φίλου Δημοκήδη και το περιμένει άλλος χώρος στο πάνω καθιστικό) και να μετακινήσω τη βιβλιοθήκη ώστε να κλείσει το μεγαλύτερο πλάτος του ανοίγματος. Αυτή έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις (265cm πλάτος και 160cm ύψος), οπότε θα αφήσει μόνο 70cm κενό από το (εικονιζόμενο στη φωτογραφία, αλλά όχι στην κάτοψη) δοκάρι και όσο πλάτος ανοίγματος επιθυμώ. Η λύση αυτή έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι θα δώσει επιπλέον χώρο στο LS ηχείο που είναι το πιο στριμωγμένο από όλα. Η βιβλιοθήκη έχει πόρτες από τζάμι και ξύλο, οπότε θα έχει ανακλαστικές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της απέναντι πλευράς που καλύπτεται επίσης από έπιπλα, κουρτίνες και τεθλασμένες γραμμές.

1762631004168.png

Η βασική απορία μου είναι άλλη και εκεί θέλω τη βοήθεια όποιου γνωρίζει: ποιες επιφάνειες είναι πιο σημαντικό να καλυφθούν με ηχομονωτικό και διάτρητη γυψοσανίδα;

Reaction score
2.297
Τα Kef Q4 ειναι on-wall και μπορουν πολυ ευκολα να γινουν και in-wall αν καποιος θελει, οπως επισης και να γινει και καποιο toe-in στα εμπρος. Αλλα πιστευω οτι δεν χρειαζεται. Και on-wall θα ειναι μια χαρα απο ακουστικης αποψης και δεν θα ενοχλουν. Ειναι ομορφα.

Reaction score
4.428
Δεν πρότεινες όμως
Με όριο 3.5 χιλ για σύνολο ηχείων ήδη ξεφύγαμε τρελά για 11 που είπε
Εάν πάνε κ για 1.5 χιλ έκαστο μάλλον για άρνηση το κόβω
Κσι μιλάμε και χωρίς σαμπ εεε
Δεν σε κατααβα ρε Μακη μην θυμωνεις.
Νομιζω οτι απλα ηθελες κατι ως 500 ευρω.
Σε λιγο θα κανω προταση 7 ηχειων και μια για 11 (και ατμος)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.871
ποιες επιφάνειες είναι πιο σημαντικό να καλυφθούν με ηχομονωτικό και διάτρητη γυψοσανίδα;
Αυτές που θα "βλέπουν" ηχεία, δηλαδή θα δέχονται άμεση ενέργεια.

ΥΓ. Στον κύκλο ακρόασης, το πλάτος είναι σημαντικότερο (και απαιτητικότερο) του μήκους. Τα πλαϊνά σαραουντ είναι σημαντικότερα των πίσω σαραουντ. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο η απόσταση ακρόασης των πλαϊνών σαραουντ να είναι όμοια με των μέιν, παρά των πίσω σαραουντ.
Πιο μικρό το κακό, αν έχουμε μικρή απόσταση ακρόασης από τα πίσω σαραουντ.
Θέλουμε πλάτος..

Reaction score
4.428
Μια τριαδα εμπρος με δυο οκταιντσα παρακαλω γουφερ ...JBL Studio 2 88IW Εντοιχιζόμενο Ηχείο 150W (Τεμάχιο) Μαύρο STUDIO288IW | Skroutz.gr
Και 4 περιφεριακα με 3 5,5 ιντσων το καθενα (οσο δηλαδη ενα ενιαιντσο ηχειο κι αυτο επι 4 αρα μαμουν και δερνουν) Speakers - JBL STUDIO 2 -55IW

Συνολο: 690Χ3=2.070 415Χ4= 1.660 ολαμαζι 3.730 Αν αγορασει απ το ιδιο μαγαζι ολα τα ηχεια, του πουστη δεν θα του κανουν μια μικρη εκπτωση?

παμ παρακατω: Martin Logan Συνολο 9 ηχεια. Τα δυο παν για ατμος
3 τεμαχια μπροστα Martin Logan IW5-LCR Εντοιχιζόμενο Ηχείο (Τεμάχιο) Μαύρο | Skroutz.gr
4 περιφεριακα και 4 οροφης Martin Logan IW6 Εντοιχιζόμενο Ηχείο (Τεμάχιο) Μαύρο | Skroutz.gr
3Χ480=1440 6Χ360=2.160 Συνολο 3.500

Reaction score
5.858
Δεν έχω δει σπινοραμα από όλα αυτά
Εάν πλησιάζουν την απόδοση του focal alpha evo 65 στα 300 κάτι ευρώ κάτι γίνεται

Reaction score
4.428

ΥΓ. Στον κύκλο ακρόασης, το πλάτος είναι σημαντικότερο (και απαιτητικότερο) του μήκους. Τα πλαϊνά σαραουντ είναι σημαντικότερα των πίσω σαραουντ. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο η απόσταση ακρόασης των πλαϊνών σαραουντ να είναι όμοια με των μέιν, παρά των πίσω σαραουντ.
Θέλουμε πλάτος..
Σε τυπικων διαστασεων δωματια ειναι δυσκολο να πετυχεις καλη πλαινη αποσταση. Στην περιπτωση μου το πλατος 3.60 μ. Αρα καθημενος στη μεση ενδιαμεσα απ τα ηχεια η αποσταση ειναι 1.80 Ναι αλλα η αποσταση απο μπροστα εχειι ουσιαστικη διαφορα. Κι αυτο δεν διορθωνεται.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.001

Θέλουμε πλάτος..
Με 13 ηχεία... όλες;

ΥΓ Αυτό τι σημαίνει, ότι πρέπει να πάνε τα πλαϊνά περιφερειακά στον κύκλο ή να μικρύνει ο κύκλος;
Στη δική μου περίπτωση, και δεδομένου ότι η απόσταση ακρόασης ορίζεται ανελαστικά από την απόσταση θέασης στις 100", το δεύτερο δε μπορεί να γίνει. Το πρώτο θα μπορούσε να γίνει στην εγκάρσια διαμόρφωση, αλλά τότε δε θα υπήρχε χώρος για τα πίσω περιφερειακά και -κυρίως- για τα πίσω οροφής. Εξήγησέ μου σε παρακαλώ, Κώστα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.602
Members
38.579
Νεότερο μέλος
Jiovani75