Featured Δημιουργία πολυχρηστικού media room

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.874
Αυτό τι σημαίνει, ότι πρέπει να πάνε τα πλαϊνά περιφερειακά στον κύκλο
Αυτό θα ήταν το καλύτερο.
Στην περιφέρεια του κύκλου ιδανικά είναι όλα τα ηχεία, από κει και πέρα, ξεκινάνε οι εκπτώσεις.

Προτιμότερη έκπτωση στα πίσω σαραουντ, παρά στα εμπρός.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.008
Αυτό θα ήταν το καλύτερο.
Στην περιφέρεια του κύκλου ιδανικά είναι όλα τα ηχεία, από κει και πέρα, ξεκινάνε οι εκπτώσεις.

Προτιμότερη έκπτωση στα πίσω σαραουντ, παρά στα εμπρός.
Ναι, το καταλαβαίνω, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτό καθώς με το στήσιμο της οθόνης στα 340cm δεν επαρκεί ο χώρος.
Πριν λίγο με πήραν από το σύλλογο γονέων και μου είπαν ότι οι εργασίες αναβάλλονται, οπότε θα το ξαναμελετήσω για μεγαλύτερη οριζόντια γωνία θέασης, με αφορμή τη σχετική νύξη του bill.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.874
Έχει δίκιο ο Μπιλ.

Τα έχω αναλύσει κάπου και στο δικό μου θρεντ.
56-57° είναι σούπερ.

Η οθόνη σου δεν μπορεί να είναι τόσο μακριά, είναι λάθος.
Κάπου στα 2,5 μέτρα πρέπει να βγαίνει αυτή η διαγώνιος, κάνε τους υπολογισμούς.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.008
Αφού το λέτε και οι τρεις, ξαναϋπολογίζω για 55°. Παραμένει η απορία μου από που προκύπτουν.

Διαγώνιος οθόνης D = 100", αναλογία πλάτος προς ύψος 16:9.
Έστω W το πλάτος και H το ύψος. Ισχύει W/H = 16/9, άρα H = 9/16 W.
Η διαγώνιος σχηματίζει ορθογώνιο τρίγωνο: D^2 = W^2 + H^2.
Αντικαθιστούμε: 100^2 = W^2 + (9/16 W)^2 = W^2 + 81/256 W^2 = W^2 * 337/256. W^2 = 10000 * 256/337 ≈ 7596,74, άρα W ≈ sqrt(7596,74) ≈ 87,19". Μετατροπή σε εκαστοστά: 87,19 * 2,54 ≈ 221,3 cm.
H = 9/16 * 87,19 ≈ 49" ≈ 124,5 cm
Άρα, το πλάτος οθόνης 100" είναι 221cm και το ύψος (για εικόνα 16:9) 125cm.

Κατά συνέπεια, για γωνία θέασης 55° ισχύουν τα ακόλουθα:
Απόσταση θέασης = W/ (2 * tan(FOV/2)) = 221 / (2 × tan(55° / 2)) = 221 / (2 × tan(27,5°)) = 221 / 1,043 ≈ 211,9cm
Άρα, η απόσταση θέασης για 55° στις 100" είναι 212cm.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.008
Να ρωτήσω και το άλλο: ισχύει αυτό που εγώ γνωρίζω, ότι δηλαδή η οθόνη ενός homecinema πρέπει να είναι τοποθετημένη έτσι ώστε η ευθεία των ματιών να είναι στο 1/3 του ύψους της οθόνης (αν όχι στο 1/2) ξεκινώντας από κάτω και ότι το ανώτερο σημείο της δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15 μοίρες;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
92.275
Βάλτο στα 245-250 να μην γκρινιάζει και η σύζυγος. Αλλά όχι πιο πίσω

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.008
Στο κοντά δε μου διαμαρτύρεται, μόνο στο δυνατά σε ταινίες δράσης με έντονα εφέ. Βέβαια, το κοντά μας δεν είναι τόσο κοντά. Οι 44 μοίρες που προτείνει ο... φίλος σου ο Trinnov για UHD, βγαίνουν στα 274cm.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.450
Το γράφω στο αρχικό μου μήνυμα, βρε: :p 36° που είναι η σύσταση της THX και συμβαίνει να μου αρέσει. Το τωρινό μου homecinema έχει δυο σειρές καθισμάτων και έχω βάλει την πρώτη σε αυτές τις μοίρες. Η δεύτερη που είναι λίγο παραπίσω όντως δίνει περισσότερο "τηλεοπτική αίσθηση", άρα συμφωνούμε ότι οι 30° είναι πολύ λίγες.

Πάντως, έχεις δίκιο ότι τίποτα δεν είναι ανελαστικό. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στον εξαιρετικό οδηγό της Trinnov (Dimi: ♥) πριν φύγω για μαστορέματα στο... δημοτικό της κόρης μου, βλέπω ότι προτείνει για UHD οριζόντια γωνία θέασης +/-22° από τον κεντρικό άξονα, δηλαδή 44° συνολικά.
Θα με ενδιέφερε από που προκύπτει η σύσταση για 50° έως 65°. Ακόμα και οι 55° μου φαίνονται υπερβολικές, αφού στην 100" ορίζουν απόσταση θέασης 212cm. Αυτή, όχι μόνο μου φαίνεται πολύ κοντά για να είναι ξεκούραστη, αλλά (διαισθητικά και χωρίς να βάλω κάτω τη γεωμετρία) θεωρώ περίπου βέβαιο ότι θα δημιουργεί πρακτικά προβλήματα: πως θα προβάλω με τους θεατές να κάθονται τόσο κοντά χωρίς να παρεμβάλλονται τα κεφάλια τους στη δέσμη του φωτός και ταυτόχρονα η οθόνη να είναι τοποθετημένη σε σωστό ύψος ώστε η άνω πλευρά της να μην υπερβαίνει τη συνιστώμενη γωνία 15° από την ευθεία των ματιών; Μήπως αυτή η προδιαγραφή αφορά τηλεοράσεις σε gaming περιβάλλοντα ή επαγγελματικές εγκαταστάσεις IMAX που έχουν άλλες διαστάσεις και προβολικά συστήματα;
Καλημέρα!
Το 50-65° είναι η πρόταση του working group της CEDIA για το επερχόμενο RP-23 (Recommended Video Practices) [ αντίστοιχο του RP-22 που έχουμε ήδη για τον ήχο ].

Αν έχεις ακόμα στημένο το σινεμά σου, κάνε δοκιμές καθήμενος σε μια καρέκλα όλο και πιο μπροστά να τεστάρεις τα όρια σας ;)

Η οθόνη μεταξύ 1/3 του ύψους και κέντρου στην ευθεία των ματιών όπως κάθεστε (όπως βλέπετε όμως, αν βλέπεις καθήμενος όρθια πλάτη, έτσι μετράς κι όλας, αν βλέπεις ξαπλωμένος, μετράς αντίστοιχα ξαπλωμένος).

Οι 50-65 μπορεί να βγουν λίγο δύσκολες για 16:9 content, οπότε εκεί αν ζορίζεστε (στο υψός θα μπορούσε να υπάρχει θεματάκι), παίζεις με lens memory και αλλάζεις το μέγεθος της εικόνας.

Δεν φτάσαμε εκεί βεβαίως, δεν μας έχεις πει τι βλέπετε περισσότερο ώστε να γίνει η αντίστοιχη επιλογή οθόνης :D

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.008
Καλημέρα!
Το 50-65° είναι η πρόταση του working group της CEDIA για το επερχόμενο RP-23 (Recommended Video Practices) [ αντίστοιχο του RP-22 που έχουμε ήδη για τον ήχο ].

Αν έχεις ακόμα στημένο το σινεμά σου, κάνε δοκιμές καθήμενος σε μια καρέκλα όλο και πιο μπροστά να τεστάρεις τα όρια σας ;)

Η οθόνη μεταξύ 1/3 του ύψους και κέντρου στην ευθεία των ματιών όπως κάθεστε (όπως βλέπετε όμως, αν βλέπεις καθήμενος όρθια πλάτη, έτσι μετράς κι όλας, αν βλέπεις ξαπλωμένος, μετράς αντίστοιχα ξαπλωμένος).

Οι 50-65 μπορεί να βγουν λίγο δύσκολες για 16:9 content, οπότε εκεί αν ζορίζεστε (στο υψός θα μπορούσε να υπάρχει θεματάκι), παίζεις με lens memory και αλλάζεις το μέγεθος της εικόνας.

Δεν φτάσαμε εκεί βεβαίως, δεν μας έχεις πει τι βλέπετε περισσότερο ώστε να γίνει η αντίστοιχη επιλογή οθόνης :D
Το αν βλέπεις ξαπλωμένος ή καθιστός σίγουρα επηρεάζει το ύψος τοποθέτησης, αφού η θέσπιση άνω ορίου αφορά την προστασία του αυχένα από κόπωση λόγω μεγάλης κλίσης. Οι πολυθρόνες homecinema που έχουμε κάνουν ανάκλιση, οπότε και τα δυο σενάρια ισχύουν.

Τον προβολέα τον χρησιμοποιούμε αποκλειστικά για ταινίες. Όλο και περισσότερες είναι σε A/R ~2,35:1, οπότε συνήθως υπάρχει περιθώριο για μετακίνηση της εικόνας πάνω-κάτω. Δε θα ήθελα να αλλάζω το μέγεθος, αφενός γιατί η οθόνη δεν έχει masking, αφετέρου γιατί το zoom του φακού είναι χειροκίνητο.
Η οθόνη πάντως είναι δεδομένη και δε βλέπω λόγο να αλλάξει. Αντίθετα, ο υπάρχων προβολέας θα αντικατασταθεί κάποια στιγμή, ίσως το καλοκαίρι για να αναλάβει υπηρεσία στο θερινό homecinema του κήπου. Μπορεί και να αργήσει λίγο ακόμα όμως και να αντικατασταθεί από μια πολύ μεγάλη τηλεόραση.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.450
Νόμιζα ότι ο προβολέας ήταν και αυτός προς αγορά καινούργιου.
Εφόσον βλέπετε αποκλειστικά ταινίες, και οι 16:9 είναι όλο και πιο σπάνιες, τότε μια χαρά πας για μεγαλύτερο FoV.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.008
Μπα, έχουν πέσει πολλά μαζί τα έξοδα και δεν έχω αποφασίσει ακόμα με τι θα τον αλλάξω.

Reaction score
5.863
Σου προτείνω να βάλεις όσο μεγαλύτερη μπορείς μιας και θα είναι σταθερή
Επίσης εάν μπορείς να ξεκίνα από τους 30 πόντους από πάτωμα
Όσο πιο χαμηλά τόσο ποιο μέσα στην ταινεια είσαι

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.450
Σου προτείνω να βάλεις όσο μεγαλύτερη μπορείς μιας και θα είναι σταθερή
Επίσης εάν μπορείς να ξεκίνα από τους 30 πόντους από πάτωμα
Όσο πιο χαμηλά τόσο ποιο μέσα στην ταινεια είσαι
30 πόντους από το πάτωμα Μάκη θα πρέπει να είναι ηχοδιαπερατή αλλιώς το κεντρικό θα προσκυνάει και όσο και να το γωνιάσεις, θα είναι εμφανές το ότι η πηγή διαλόγου είναι χαμηλά κάτω και όχι στο μέσο της οθόνης ;)

Reaction score
5.863
Εχεις δίκιο
Αλλά
Ευκαιρία να πάει σε άλλο επίπεδο με ηχοπερατη
Υπάρχουν φθυνα και αξιόλογες οθόνες
Εάν μπορεί από τοίχο σε τοίχο είναι μαγικό

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.450
Εχεις δίκιο
Αλλά
Ευκαιρία να πάει σε άλλο επίπεδο με ηχοπερατη
Υπάρχουν φθυνα και αξιόλογες οθόνες
Εάν μπορεί από τοίχο σε τοίχο είναι μαγικό
Θες να τον ξεπαραδιάσεις τον άνθρωπο εσύ :D

Reaction score
5.863
Θες να τον ξεπαραδιάσεις τον άνθρωπο εσύ :D
Λες ;
το ότι δεν θα ασχοληθεί ποτέ ξανά με οθόνη ;;;;
Πιάνεται ή όχι ;
Ενισχυτές αλλάζεις μετά από λίγο καιρό
Οθόνη κάθε πότε ;

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.450
Λες ;
Πιάνεται ή όχι ;
Οθόνη κάθε πότε ;
Ισχύει αλλά από ότι βλέπω ο φίλος μας έχει θέσει σχετικά χαμηλό budget για τα ηχεία, οπότε αν του πούμε ένα 5χιλιαρο για οθόνη θα φάμε λάσπη :D

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.008
.
Λες ;
Πιάνεται ή όχι ;
Οθόνη κάθε πότε ;
Μάκη, την οθόνη θα την αλλάξω μόνο με... τηλεόρασης. Και θυμίζω: πολυχρηστικό χώρο φτιάχνω, όχι bat-cave! :D

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.613
Members
38.579
Νεότερο μέλος
Jiovani75