Εσείς με τι ψηφιοποιείτε τους δίσκους σας ?

Reaction score
1.246
Πολύ όμορφες απόψεις ...
Πρώτα απο όλα να σας πω ότι δεν έχω ακόμα αγοράσει μια ΣΟΒΑΡΗ κάρτα ήχου για να ψηφιοποιήσω μερικά αγαπημένα μου Βινύλια...
(Αφού πρώτα με κάποιον σωστό τρόπο τα καθαρίσω...)

Αυτά είναι μουσική, που δυστυχώς δεν μπορώ να βρω έτοιμη στο διαδίκτυο...Αν και υπάρχει ( κυρίως χαμηλής ποιότητας μέσω youtube) μια μεγάλη προσπάθεια από διάφορους κυρίως αμερικάνους να ψηφιοποιήσουν παλιά κομμάτια .
Τυχαία λοιπόν σε ένα φανάρι στην Πεντέλης μου δόθηκε αυτό το φυλλάδιο και απόρησα για το ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει περισσότερο αυτό το μηχάνημα.

Ναι είναι μηχάνημα αναπαραγωγής και πουθενά δεν λέει για την διαδικασία της ψηφιοποίησης . Απλά έχει 2 πιασιάρικες φωτό !
Τώρα περι αποδείξεων κτλ δεν έχω ιδέα και δεν με ενδιαφέρει ...

Η τιμή όμως για "όλα αυτά τα μηχανήματα που διαφημίζονται" μου φαίνεται χαμηλή αν αναλογιστεί κάποιος τον χρόνο αναπαραγωγής, τον χρόνο επεξεργασίας, το κάψιμο σε δισκάκι και την φθορά των πανάκριβων μηχανημάτων .

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Η ψηφιοποιηση ειναι σε σκληρο, οχι σε cd, η δε ποιοτητα ασφαλως και δεν ειναι του προτυπου ή μιας επαγγελματικης δουλειας, αλλα ωστοσο ειναι αξιοπρεπεστατη και δεν εχει σχεση με τα "κατεβασμενα". Το λεω ως γνωστης/ακροατης τετοιας παρεμβασης

Reaction score
999
Νομιζω οτι εχει ανοιχτεί νημα για το συγκεκριμένο θεμα και ο ιδιος που κανει τις ψηφιοποιησεις εχει εξηγησει τα τι και τα πώς και τα γιατι. Για καντε ενα search και νομιζω θα λυθουν ολες οι απορίες του φιλου που ανοιξε το νημα

Reaction score
1.246
Νομιζω οτι εχει ανοιχτεί νημα για το συγκεκριμένο θεμα και ο ιδιος που κανει τις ψηφιοποιησεις εχει εξηγησει τα τι και τα πώς και τα γιατι. Για καντε ενα search και νομιζω θα λυθουν ολες οι απορίες του φιλου που ανοιξε το νημα
Προσπάθησα με την αναζήτηση αλλά δεν βγήκε κάτι ...
Αυτό που με νοιάζει είναι το ψηφιακό κομμάτι(Hardware-software) που χρησιμοποιεί και δεν αναφέρεται καθόλου στο φυλλάδιο.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.099
Χρησιμοποιεί μια Lynx L22 - παλιομοδίτικη μεν (εσωτερική PCI), αλλά πολύ καλή κάρτα. Δεν θυμάμαι για τα υπόλοιπα. Δες το θέμα που άνοιξε εδώ.

Reaction score
8.905
Τα ποιο πολλά πλατό (πολλών φίλων και από το φόρουμ) που έχω ακούσει παίζουν τραγικά "λάθος".... ποιος ο λόγος να ψηφιοποιήσεις το "λάθος".....:rolleyes: άσε που τα ευτελή Σιντί τους (σε χρηματική σύγκριση με το αναλογικό τους) έπαιζαν μακράν καλύτερα...:laugh:

Reaction score
2.248
ΙΜΗΟ η τεχνολογία στο μέλλον θα δώσει την δυνατότητα της ψηφιοποίησης του βινυλίου. Oί 3D εκτυπωτές είναι μεν σε νηπιακή κατάσταση, αλλά στο μέλλον θα δείξουν τις δυνατότητές τους. Έχουν γίνει δοκιμές και φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πετύχει.

http://www.instructables.com/id/3D-Printed-Record/

Σήμερα μιλάμε για "ψηφιοποίηση του βινυλίου" και είναι λάθος. Δεν ψηφιοποιούμε κανένα απολύτως βινύλιο. Ψηφιοποιούμε το αποτέσμα της αναλογικής του αναπαραγωγής, η ποιότητα του οποίου είναι απόλυτα εξαρτημένη από (1) τα αναλογικά μέσα αναπαραγωγής, (2) το ίδιο το βινύλιο και (3) τα μέσα μετατροπής, ακριβώς με αυτήν την σειρά σπουδαιότητας.

(3) Τα μέσα μετατροπής (η κάρτα δηλαδή και τυχόν sofware) έχουν τον μικρότερο ρόλο σε αυτή την διαδικασία της "ψηφιοποίησης" και τα πάνε σχεδόν καλά όλες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι υπεύθυνες για το τελικό αποτέλεσμα.
Δηλαδή το ότι κάποιος δημιουργεί ψηφιακά αρχεία της τυχαίας και πολλές φορές λάθος (όπως λέει και ο Βασίλης) αναλογικής αναπαραγωγής του βινυλίου δεν συνεπάγεται ότι κάνει ψηφιοποίηση του δίσκου του. Κάνει ψηφιοποίηση του αποτελέσματος της αναλογικής ΤΟΥ και μοναδικής αναπαραγωγής και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

(1) Τα αναλογικά μέσα αναπαραγωγής έχουν λόγο ως προς την πιστότητα. Αλλά ποια πιστότητα? Αυτή μεταξύ της αναλογικής αναπαραγωγής και ψηφιακού αρχείου? Φυσικά και ΟΧΙ και για αυτό (και εσκεμμένα πολλές φορές) μεταφράζεται σαν ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ η σύγκριση του αποτελέσματος της αναλογικής αναπαραγωγής και του αποτελέσματος της ψηφιοποιησής του.
Τα αναλογικά μέσα αναπαραγωγής έχουν λόγο μόνο ως προς την πιστότητα μετατροπής της διαμόρφωσης του αυλακιού σε ηλεκτρικό σήμα και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
Οταν μιλάμε για ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ μιλάμε μόνο για αυτό στα αναλογικά.
Οπότε όταν ακούτε περί πιστότητας ψηφιακών αρχείων και super ντουμπερ κάρτες ADC και 24/192 και software κτλ κτλ να θυμόσαστε ότι δεν έχει καμιά απολύτως σημασία.
Ενας πολύ καλός αναπαραγωγέας και μία μέτρια κάρτα ήχου κάνουν πιστότερη ψηφιοποίηση από ότι κάνει ένας μέτριος αναπαραγωγέας με την καλύτερη κάρτα ήχου.

(2) Το βινύλιο είναι ένας απλός αποθηκευτικός χώρος που παρότι περιέχει το ίδιο μουσικό περιεχόμενο, ή ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ του περιεχομένου ως προς αρχικό μουσικό δρώμενο αλλάζει δραματικά από μήτρα σε μήτρα, από έκδοση σε έκδοση και από βινύλιο σε βινύλιο. Έτσι εδώ εμπλέκεται η παράμετρος το τι "ψηφιοποιούμε" ακόμα και εάν "ψηφιοποιούμε" κάτω από άριστες συνθήκες ως αφορά το (1) και το (3).

Με βάση όλα τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί ένα ψηφιακό αρχείο προερχόμενο από βινυλιακή αναπαραγωγή διαφέρει από αρχείο σε αρχείο, σε σημείο που κρίνεται άσκοπη η ψηφιοποιησή του όταν ο σκοπός μας είναι η πιστότητα και όχι διαχρονικότητα.

TGD

Reaction score
9.156
Σήμερα μιλάμε για "ψηφιοποίηση του βινυλίου" και είναι λάθος. Δεν ψηφιοποιούμε κανένα απολύτως βινύλιο. Ψηφιοποιούμε το αποτέσμα της αναλογικής του αναπαραγωγής, η ποιότητα του οποίου είναι απόλυτα εξαρτημένη από (1) τα αναλογικά μέσα αναπαραγωγής, (2) το ίδιο το βινύλιο και (3) τα μέσα μετατροπής,
...
Με βάση όλα τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί ένα ψηφιακό αρχείο προερχόμενο από βινυλιακή αναπαραγωγή διαφέρει από αρχείο σε αρχείο, σε σημείο που κρίνεται άσκοπη η ψηφιοποιησή του όταν ο σκοπός μας είναι η πιστότητα και όχι διαχρονικότητα.
Συγγνώμη, αλλά το τι μπορεί να σημαίνει ψηφιοποίηση για το λεξικό δεν έχει σημασία. Αυτό που θέλουμε είναι να μεταφέρουμε σε ψηφιακό μέσο τους δίσκους μας. Ε, ναι, ψηφιοποιούμε το αποτέλεσμα της αναλογικής αναπαραγωγής του βινυλίου. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε.
Όσο για την πιστότητα, επαγγελματίες του χώρου το κάνουν εμπορικά για να διατηρήσουν δίσκους που δεν υπάρχουν αποθηκευμένοι σε άλλα μέσα. Και τι να κάνουμε δηλαδή, να ξεγράψουμε ιστορικές ηχογραφήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν πια ταινίες (θυμίζω την πυρκαγιά στο αρχείο της Columbia στο Los Angeles) ή που δεν υπήρχαν ποτέ (πχ transciption discs);

Όσο για την εκτύπωση βινυλίου με 3D printer, γιατί; Είτε το θέλουμε, είτε όχι τείνει να γίνει ένα μουσειακό είδος αναπαραγωγής. Να βάλω την τεχνολογία να μου κόψει βινύλιο από τα ψηφιακά μου αρχεία; Το βλέπω αστείο.

Reaction score
2.248
Όσο για την εκτύπωση βινυλίου με 3D printer, γιατί; Είτε το θέλουμε, είτε όχι τείνει να γίνει ένα μουσειακό είδος αναπαραγωγής. Να βάλω την τεχνολογία να μου κόψει βινύλιο από τα ψηφιακά μου αρχεία; Το βλέπω αστείο.
Είπα για μια τεχνολογία στο μέλλον με τον 3D printer να δημιουργεί βινύλιο από βινύλιο. (scanning του αυλακιού)
Αυτό είναι το ενδιαφέρον.

Η κατασκευή του οικιακού βινυλίου είναι γνωστή αρκετό καιρό. Δεν μιλώ για cutting machine όπως της Vestax πχ

TGD

Reaction score
9.156
Είπα για μια τεχνολογία στο μέλλον με τον 3D printer να δημιουργεί βινύλιο από βινύλιο. (scanning του αυλακιού). Αυτό είναι το ενδιαφέρον.
Το ενδιαφέρον θα είναι να πάρω από αυλάκι το ψηφιακό αρχείο, όχι να αντιγράψω τον δίσκο.
Ίσως κάποια συσκευή στηριγμένο στο laser turntable θα μπορούσε να το κάνει αυτό;

Reaction score
2.248
Το ενδιαφέρον θα είναι να πάρω από αυλάκι το ψηφιακό αρχείο, όχι να αντιγράψω τον δίσκο.
Ίσως κάποια συσκευή στηριγμένο στο laser turntable θα μπορούσε να το κάνει αυτό;
Αυτό είχα στο μυαλό μου (Το ELP laser). Γίνεται μεν αλλά θέλει ενασχόληση από μηχανικούς.
Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να κάνουν στους φίλους του βινυλίου ever

Μιλώ για αντιγραφή

Reaction score
2.248
to elp laser απο οτι θυμαμε ειναι αναλογικο.
Ναι είναι αναλογικό
Αυτό που λέω είναι οι δέσμες του laser (εάν θέλουν οι μηχανικοί) να κοπιάρουν γραμμικά σε 3D περιβάλλον τη διαμόρφωση του αυλακιού κατά την αναπαραγωγή (ας πούμε sacanning) και μετά να αντιγραφεί το αυλάκι σε ένα άλλο δίσκο με βάση τη 3D τεχνοτροπία

Ονειρα, ξέρω αλλά για φαντάσου.... Νο limits σε επιλογή υλικών, μάζας και bonus το edit της διαμόρφωσης του αυλακιού :dance2:

Δηλαδή σκέφτομαι την αντιγραφή ενός δίσκου σε δίσκο χωρίς την μεσολάβηση της αναπαραγωγής του

D

deleted user 10898

Guest
Ναι είναι αναλογικό
Αυτό που λέω είναι οι δέσμες του laser (εάν θέλουν οι μηχανικοί) να κοπιάρουν γραμμικά σε 3D περιβάλλον τη διαμόρφωση του αυλακιού κατά την αναπαραγωγή (ας πούμε sacanning) και μετά να αντιγραφεί το αυλάκι σε ένα άλλο δίσκο με βάση τη 3D τεχνοτροπία

Ονειρα, ξέρω αλλά για φαντάσου.... Νο limits σε επιλογή υλικών, μάζας και bonus το edit της διαμόρφωσης του αυλακιού :dance2:

Δηλαδή σκέφτομαι την αντιγραφή ενός δίσκου σε δίσκο χωρίς την μεσολάβηση της αναπαραγωγής του
η δημιουργια αρχειου για να τυπωθει απο το 3d printer απαιτει λοιπον ψηφιοποιηση του δισκου.
η παραδοσιακη μεθοδος με την μητρα και την πρεσσα το "διατηρει" στο αναλογικο domain.
δεν σε προβληματιζει?

Reaction score
2.248
η δημιουργια αρχειου για να τυπωθει απο το 3d printer απαιτει λοιπον ψηφιοποιηση του δισκου.
η παραδοσιακη μεθοδος με την μητρα και την πρεσσα το "διατηρει" στο αναλογικο domain.
δεν σε προβληματιζει?
Η δημιουργία 3D image αρχείου υψηλής ανάλυσης δεν με προβληματίζει γιατί αυτό θα χαραχτεί στο κενό βινύλιο.

Δεν μιλώ για audio files !!

D

deleted user 10898

Guest
Η δημιουργία 3D image αρχείου υψηλής ανάλυσης δεν με προβληματίζει γιατί αυτό θα χαραχτεί στο κενό βινύλιο.

Δεν μιλώ για audio files !!
Ε και?
και πάλι υπαρχει ψηφιοποιηση.
το pure αναλογικο φορμα μετατρεπεται σε δεδομενα για να φτιαχτει ο νεος δισκος.
ποση αναλυση πρεπει να εχουν αυτα?
ποσα ppi πρεπει να ειναι ο 3d printer για να μην εχει κοκο το αυλακι?
παλι τα ιδια θα συζηταμε φιλε....

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745
Και γιατί να τους ψΟφοποιήσω?
Για να τους βάλω σ ένα ράφι να πεθάνουν?
Η πρέπει να κουβαλάω παντού την άυλη συλλογή μου?

Μια χαρά τους ακούω στο πικαπάκι μου και ας υπάρχει φθορά.Τίποτα δεν ζεί για πάντα.
Για το αυτοκίνητο φτιάχνω τίποτα mp3 απο διάφορες πηγές, ας υπάρχει και διαφορά στην ποιότητα, σιγά τα ωά.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.367
Members
38.304
Νεότερο μέλος
PanagiotisAng