Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla και BYD)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.588
Για εμάς που ζούμε στην εξοχή σε μονοκατοικία έχει αρχίσει να γίνεται ενδιαφέρουσα εναλλακτική για το κουρίτσι μου.
Υπάρχει σκεπασμένος χώρος με ρεύμα και καλύπτει 50 χιλιόμετρα ανοιχτού δρόμου τις καθημερινές. 2 φορές την εβδομάδα θα χρειάζεται φόρτιση, δε θα απαιτηθεί ούτε μισοταχυφορτιστής.
Στο ίδιο σενάριο είμαστε.
Η δικιά μου κάνει συνήθως 20-25 χλμ τις καθημερινές, και μια φορά τη βδομάδα άντε να φτάσει τα 50.

Με 130 χλμ τη βδομάδα, μια φορά στις 2 βδομάδες θέλει φόρτιση..

Βενζίνη βάζει μια φορά το μήνα..

Εγώ, αν και κάνω περισσότερα (σταθερά 70 χιλ. καθημερινά), βλέπω πως μια χαρά θα μπορεί να με καλύπτει.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.036
Φάκιου βέρυ ματς Μελίνα μου, δεύτερο Mini δε νομίζω αν και είναι το μόνο μικρό που στην XL έκδοση έχει τα απαραίτητα για εμένα. Το Honda με κάποιους συμβιβασμούς (ηλιοροφή κυρίως) είναι μάλλον καταλληλότερο.
Θενκ γιου βερι ματς νταρλινγκ.

Α, καιπουσται, να έχετε στονουσας οτι η γυναίκα καποια στιγμή μπορεί βα βρει και γκόμενο που να μένει πιο μακριά και να μαζευονται περισσότερα χλμ. Αν δεν μπορεί να φορτίσει να πάει θα χάνει την ευτυχια της και καταλαβαίνετε ποιος θα την πληρώνει. Είπαμε οικολογία αλλά όχι και να μας πιάσουν κορόιδα.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.504
Α, καιπουστε, να έχετε στονουσας οτι η γυναίκα καποια στιγμή μπορεί βα βρει και γκόμενο που να μένει πιο μακριά και να μαζευονται περισσότερα χλμ. Αν δεν μπορεί να φορτίσει να πάει θα χάνει την ευτυχια της και καταλαβαίνετε ποιος θα την πληρώνει. Είπαμε οικολογία αλλά όχι και να μας πιάσουν κορόιδα.
Θα της πάρω φορτιστή να τονε βάλει στου γκόμενου.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.843

melina

Cargo 200
Reaction score
44.036
Τα 400Κ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για ταξί, τα περισσότερα με τους πετρελαιοκινητήρες γράφουν πάνω από 1Μ πριν να κάνουν καποια σοβαρή συντήρηση στον κινητήρα.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
37.856
Δλδ ενα ταξιδακι 300-350 χιλιομετρων δεν το βγαζει το τυπικο ηλεκτροκινητο σημερα;
Πχ διαδρομη Θεσσαλονικη-Ηγουμενιτσα. 3 ωριτσες χαλαρα.

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.109
Δλδ ενα ταξιδακι 300-350 χιλιομετρων δεν το βγαζει το τυπικο ηλεκτροκινητο σημερα;
Πχ διαδρομη Θεσσαλονικη-Ηγουμενιτσα. 3 ωριτσες χαλαρα.
Σε 4 ωρες (με 80 χαω δηλαδη) μπορει και να το βγαζει.
Γενικα, το ζητημα ειναι οτι απαιτει διαφορετικο τροπο διαχειρισης απο τον χρηστη.
Για τις συνηθειες μετακινησης που εχουν καποιοι, μπορει να ειναι ιδανικο ενα ηλεκτρικο αυτοκινητο σημερα.
Την ιδια στιγμη, για αλλους μπορει να ειναι ανεκδοτο ακομα και η σκεψη αποκτησης ενος τετοιου οχηματος.
Νομιζω θα παρει αρκετα χρονια η διαδικασια μεταβασης απο τους κινητηρες εσωτερικης καυσης, οι οποιοι (εντελως παραδοξως θα ελεγε καποιος βλεποντας την αρχη λειτουργιας τους) ειχαν τρομερη επιτυχια τα τελευταια εκατον τοσα χρονια.
Μακαρι να κανει αλματα η τεχνολογια και να γινουν ολα πολυ πιο γρηγορα.

TGD

Reaction score
9.521
Η τάση των μπαταριών εξαρτάται αποκλειστικά από τα χημικά στα οποία στηρίζονται. Γι' αυτό θα δείτε τα στοιχεία να είναι πολλαπλάσια του 1,5V (η τάση των μπαταριών μολύβδου-οξέως) ή 1,2V (η τάση των μπαταριών νικελίου ή υδριδίου), κοκ. Από κει και πέρα, όσο περισσότερα στοιχεία βάζεις παράλληλα ή εν σειρά πέρνεις περισσότερα αμπέρ ή πολλαπλάσια βολτ. Και βέβαια αυξάνεις παράλληλα το βάρος. Δεν νομίζω ότι είναι χημικά εφικτό να μικρύνουν πραγματικά οι μπαταρίες για τόσο μεγάλη ισχύ. Ούτε να κατέβουν οι χρόνοι φόρτισης δραματικά.

Αλλά σε λίγα χρόνια αυτό δεν θα έχει σημασία. Τα εγγόνια μας δεν θα έχουν δίπλωμα οδήγησης γιατί τα αυτοκίνητα θα πάνε από μόνα τους. Ούτε αυτοκίνητο θα έχουν, μάλλον θα δανείζονται από car pool με ωρομίθωση. Και φυσικά ούτε οι επιδόσεις θα έχουν αξία αφού η μέγιστη ταχύτητα θα είναι περιορισμένη κάνοντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς καλύτερη λύση.

Κάποιοι θα τρέχουν σε αγώνες ακόμα, αλλά το ενδιαφέρον θα είναι περιφερειακό, όπως αυτοί που ασχολούνται με αγώνες με άλογα και άμαξες σήμερα.

Αντίθετα, το υδρογόνο θα ήταν καλύτερος συμβιβασμός. Οι κινητήρες εξακολουθούν να είναι εσωτερικής καύσεςω (μετατροπές αντίστοιχες με αυτές που θέλει το φυσικό αέριο), το καύσιμο είναι εντελώς ανανεώσιμο (αρκεί να βγαίνει από ηλεκτρόλυση νερού με φωτοβολταϊκά κι όχι από μεθάνιο), και η τεχνολογία αποθήκευσης σε υδρίδιο μετάλλου έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να το κάνει ασφαλές. Παρότι όμως υπάρχει σαν τεχνολογία 30 χρόνια, τa μόνa "υδρογονάδικa" ήταν απέναντι από τα γραφεία της BMW και τη Mercedes.

Εν πάσει περιπτώσει θα πορευτούμε ηλεκτρικά απ'΄οτι φαίνεται. Κι εγώ θα ήθελα ένα μικρό πόλης, αλλά έχω τη μαούνα για τα ταξίδια. Αλλά για μοναδικό αυτοκίνητο της οικογένειας, όχι ακόμα.

Last edited:

gid

Reaction score
9.712
Τα ηλεκτρικά κερδίζουν πολύ από την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Έτσι βγάζουν πολλά χλμ στην πόλη. Αντίθετα σε συνθήκες ταξιδιού ξεμένουν γρήγορα. Δηλαδή το αντίθετο από τα... πιστονάτα.

melina

Cargo 200
Reaction score
44.036
Οσο θα υπάρχουν(με) άνθρωποι που μπαίνουν(με) στο αυτοκίνητο και πάνε(με) ως εκεί που τελειώνει ο δρόμος θα υπάρχουν αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης (μέχρι η πυκνότητα αποθηκευμένης ενέργειας να γίνει ίση με αυτή του καυσίμου και με την ίδια τουλάχιστον ευκολία αποθήκευσης). :beach:

TGD

Reaction score
9.521
Αυτό λέω Μελίνα, σε δυο γενιές απλά δεν θα υπάρχουν. Και θα φτάνουν στην άκρη του δρόμου με ντρόουν. Ελπίζω να μην πέρνουν το δίπλωμα με μίζα...

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
37.856
Καλα, οραματιστες μας τα ειπαν πολλοι.
Ρωτησατε ποτε τους πατεραδες σας πώς φανταζονταν το ετος 2000;
Το 2ο Back2theFuture το θυμαστε; Λαμβανει χωρα στο 2015, δλδ μολις 30 χρόνια μπροστα απο την εποχη της ταινιας. Οι προβλεψεις του στη μετακινηση διαψευστηκαν οικτρα, φυσικα εχουμε την επανασταση του ιντερνετ που ειναι περαν των οσων ειχαν φανταστει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.588
Πολύ απαισιοδοξία...

Ήδη, κυκλοφορούν αρκετά οχήματα με αυτονομία άνω των 400χλμ και σε πιο προηγμένες χώρες από τη δική μας, δεν υπάρχουν προβλήματα στην ανεύρεση ταχυφορτιστών.

Είναι βέβαιο πως στα επόμενα δύο τρία χρόνια το πολύ, θα υπάρξουν ακόμα ισχυρότεροι ταχυφορτιστες (μέχρι και με πυρηνική ενέργεια διάβασα επιτυχημένα πειράματα ταχυφόρτισης στο 1/10 του απαιτούμενου χρόνου από τυπικό σταθμό φόρτισης, δηλαδή σε ένα δεκάλεπτο) και θα βγουν πολύ ισχυρότερες μπαταρίες, ήδη λένε πως τις φτιάξανε (Κινέζοι μαζί με Τέσλα), οπότε θα σκαρφαλώσει πολύ πάνω από τα 1000χλμ η αυτονομία λίαν συντόμως.

Η GM που τώρα διαθέτει μόλις ένα ev, εντός του έτους θα έχει 20 διαφορετικά διαθέσιμα μοντέλα, θα γίνει χαμός από νέα αυτοκίνητα από όλες τις φίρμες.

Παρόλα αυτά, τα 99 στα 100 αυτοκίνητα πόλης που ήδη κυκλοφορούν, έχουν τέτοιες ανάγκες καθημερινής μετακίνησης, που καλύπτονται ανετως με τις υπάρχουσες δυνατότητες των ηλεκτρικών, και το μόνο που λείπει είναι κατά βάση η επάρκεια σε σταθμούς ταχυφόρτισης.

Μην είστε απαισιόδοξοι. ;)

melina

Cargo 200
Reaction score
44.036
Εγώ πάντως δεν δηλώνω απαισιόδοξος, έθεσα μόνο και μια αλλη διάσταση της αυτοκίνησης που είναι πέρα από τις κλασικές μετακινήσεις, που στο τέλος και αυτή θα καλυφθεί από ηλεκτρική ενέργεια αρκεί να ικανοποιηθούν τα κριτήρια που έβαλα. Το οποίο θα γίνει και πιθανότατα θα υπερκεραστούν με ακόμα καλύτερα μεγέθη.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.843
Ο εκπρόσωπος εισαγωγέων αντιπροσώπων αυτοκινήτων στο ραδιόφωνο σχετικά με τα ηλεκτρικά, και λίγη ειρωνεία και καρφιά για τους εμπόρους εισαγόμενων μεταχειρισμένων.

Στο 00:53:15 και μετά τη διακοπή στο 01:04:20.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
37.856
Είναι βέβαιο πως στα επόμενα δύο τρία χρόνια το πολύ, θα υπάρξουν ακόμα ισχυρότεροι ταχυφορτιστες (μέχρι και με πυρηνική ενέργεια διάβασα επιτυχημένα πειράματα ταχυφόρτισης στο 1/10 του απαιτούμενου χρόνου από τυπικό σταθμό φόρτισης, δηλαδή σε ένα δεκάλεπτο) και θα βγουν πολύ ισχυρότερες μπαταρίες, ήδη λένε πως τις φτιάξανε (Κινέζοι μαζί με Τέσλα), οπότε θα σκαρφαλώσει πολύ πάνω από τα 1000χλμ η αυτονομία λίαν συντόμως.

Δεν νομίζω ότι θα δούμε τα παραπάνω, τουλάχιστον όχι στα οχήματα φυσιολογικού κόστους (<30-35.000 ευρώ) -γιατί ως πανάκριβα πειράματα δεν αμφιβάλλω ότι πετυχαίνουν, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, αλλά όπως είπες, εγώ είμαι απαισιόδοξος. Τώρα για το τι θα δούμε σε 2-3 χρόνια; Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Όσο για την επιχειρηματολογία που μονόπαντα "αναπτύχθηκε" παραπάνω (δεν λέω από μέρους σου), ως προς το εισοδηματικό προφίλ εκείνων στους οποίους (θα πρέπει να) αφορά η ηλεκτροκίνηση, από τη στιγμή που ως πολιτικός στόχος τίθεται η (σοβαρή) μείωση αερίων θερμοκηπίου και η μείωση της μόλυνσης τοπικά, εξ ορισμού δεν μπορεί παρά να αφορά στη μεγάλη λαϊκή μάζα, εκείνων δηλαδή που χρησιμοποιούν σήμερα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης για τις μετακινήσεις τους. Με το να τα προτιμήσει το άνω 10% των χρηστών δεν γίνεται τίποτα, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι αυτό το 10% είναι δεδομένο ότι ήδη οδηγεί όχημα euro 6.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
43.113
... μπορουν και να οδηγουν ηλεκτρικα ποδηλατα οι υπολοιποι...αισιοδοξια regained... 🐒

(και χαθηκε αμεσως μετα)

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.835
Members
38.374
Νεότερο μέλος
ΠΝικος