Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.090
Και δω ένα διάγραμμα για την πτώση των μπαταριών με τους κύκλους φόρτισης:

FB_IMG_1644337308010.jpg

Προφανώς, άμα παίζεις την μπαταρία 65%-75% είναι πρακτικά αθάνατη, αλλά αυτό δε γίνεται.

Το 85-25% ή 75-25% είναι εφικτό σενάριο.

Εγώ είμαι χονδρικά στους 90 κύκλους φόρτισης, που φλερτάρει κοντά στο 95% (ταιριάζει με τη δική μου μέτρηση). Όπως βλέπετε στην αρχή, υπάρχει μια απότομη πτώση, μετά καλμαρει.

Στους 2.000 κύκλους φόρτισης, αν είναι στο 90%, θα είναι τρομερή επιτυχία. Αλλά θα πρέπει όλες οι φορτίσεις να είναι 85-25%, δύσκολο..

Τότε το αυτοκίνητο θα έχει διανύσει 440.000χλμ..

Σε κάθε περίπτωση, ότι και να κάνεις, μεταξύ 85-90% θα είναι η αυτονομία της μπαταρίας στα 450.000χλμ.

Φακτς οφ λαιφ.

Last edited:

Reaction score
23.522
το 25-75% σε χρόνο είναι πρακτικά ίδιο με το 65-75% γιατί προφανώς οι 2000 κύκλοι του πρώτου θα γίνουν στον ίδιο χρόνο με τους 10000 κύκλους του δεύτερου , άρα δεν είναι απόλυτα σωστό αυτό που βλέπουμε.

σημαντικό θα ήταν να έχουμε διάγραμμα όπου αντί για κύκλους φόρτισης να βλέπουμε KWh φόρτισης.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.090
Ένας κύκλος φόρτισης σημαίνει ολόκληρη τη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Δηλαδή θες 10 φορτίσεις 65-75% για να συμπληρώσεις 1 κύκλο φόρτισης, ή 5 φορτίσεις 55-75% για 1 κύκλο φόρτισης.

Ασχέτως μεγέθους μπαταρίας και ασχέτως kWh.

Από τα σχεδιαγράμματα που ανέβασα, φαίνεται ότι το αυτοκίνητο πήρε 4.984 kWh.

Διαιρώντας το με 57 kWh (μέση τιμή χωρητικότητας της μπαταρίας στη χρήση) έχω ~90 κύκλους φόρτισης.(87,44)

Reaction score
571
Συμπέρασμα με όλα αυτά που ποστάρει ο γιατρός όποιος έχει χρήματα για την αγορά και χώρο για φόρτιση στο σπίτι του αγοράζει τώρα , οι άλλοι όπως εγώ όποτε μπορέσουν άν μπορέσουν .
Αυτά .

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.090
Η καταναλωση για την κίνηση στο δρόμο, δηλαδή kwh/100km, είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς (φυσικά) δεν εμπεριέχει την κατανάλωση που ξοδεύεται για καθε φορά που το ζεσταίνω πριν μπω (κάθε μέρα) ακόμα κι αν δε μπω (σβκ) 🤣😜😂

Κάθε μέρα, ανελλιπώς, δουλεύει κλιματισμός τις ώρες που έχω βάλει. Αρκετά σβκ δούλεψε πχ στις 10 το πρωί, γιατί ήταν τότε να φύγουμε, τελικά φύγαμε 2 το μεσημέρι, φυσικά ξαναδουλεψε πριν μπούμε. Από την ταβέρνα, πριν φωνάξω λογαριασμό, ανοίγω κλιματισμό στο αυτοκίνητο. Μπαίνω στα ζεστά κάθε φορά, αξία ανεκτίμητη. 😎

Βασικά το έχει μάθει κι η γυναίκα, και κάνα βράδυ που είμαστε έξω και τρώμε, μου λέει "μη τυχόν ξεχάσεις να το ανάψεις πριν πάμε".. 🤣😜😂

Πολλές φορές μένει μισή ώρα γεμάτη να δουλεύει κλιματισμός κρατώντας στους 23,5°C την καμπίνα, με ζεστό τιμόνι και κάθισμα πριν μπω, (άμα μπω), κι έξω έχει έως και κάτω από το 0.. 🤣

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Εσύ εάν δεν βάζεις μέσα τη ΔΕΗ από κάπου, δεν μπορείς :D

Για όσους είναι ήδη ΔΕΗ και έχουν e-bill η ενεργοποίηση My Home Online είναι πρακτικά άμεση. Για την ακρίβεια λέει ότι είναι υπό εξέταση για λίγες μέρες, αλλά η αλλαγή ισχύει από την ημερομηνία της ενεργοποίησης.

Για όσους θέλουν μεταφορά από άλλο πάροχο, έχω διαβάσει (με επιφύλαξη) ότι εάν κάνεις εμπρόθεσμα αίτηση σε Enter θα διεκπεραιωθεί με το τρέχον τιμολόγιο. Αντίθετα λένε ότι για το Online σε πάνε πρώτα στο κυμαινόμενο Γ1 και η αλλαγή σε Online γίνεται μετά τη φορητότητα, επομένως με τις νέες τιμές που ισχύουν από μεθαύριο.
Ερώτηση σχετικά με το off-topic θέμα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ρώτησα τη ΔΕΗ γιατί δεν έχω πίστωση στον πρόσφατο λογαριασμό μου (Φεβ 2022) από την κρατική επιδότηση και μου είπαν επειδή είμαι σε φθηνό πρόγραμμα (my home enter). Ισχύει; Έχει λάβει κάποιος με αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότηση;

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
7.993
Ερώτηση σχετικά με το off-topic θέμα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ρώτησα τη ΔΕΗ γιατί δεν έχω πίστωση στον πρόσφατο λογαριασμό μου (Φεβ 2022) από την κρατική επιδότηση και μου είπαν επειδή είμαι σε φθηνό πρόγραμμα (my home enter). Ισχύει; Έχει λάβει κάποιος με αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότηση;
Τα εχουμε πει αυτα dapost.
Χαζευεις στο μαθημα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.202
Κάθε μέρα εμφανίζονται εκατομμύρια απαράδεκτες βλάβες σε συμβατικά αυτοκίνητα, πολλές φορές πανάκριβες, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν κάποιες εταιρίες να μην τις καλύψουν με την εγγύηση.
Αλλά γίνεται είδηση μια βλάβη μπαταρίας σε Tesla στο Χονγκ Κονγκ. Και πριν μερικές εβδομάδες ακόμα μια στην Νορβηγία.

Μάλιστα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.090
Όπως ανακοίνωσε η σδουκου, στα πλαίσια προώθησης ηλεκτροκίνησης και γενικά πράσινης κινητικότητας, έρχονται μια σειρά μέτρων ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του γηρασμένου στόλου ΙΧ στην χώρα. (και φορτηγών, και λεωφορείων, κλπ)

Η μέση ηλικία των ΙΧ στην Ελλάδα είναι δράμα, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και βεβαίως αυτό σημαίνει παλαιάς τεχνολογίας ρυπογόνα ΙΧ.

Έρχεται λοιπόν μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, και δε θα είναι χαλαρά όλα.

Το πρώτο είναι σχετικά χαλαρό:

Θα έχει όμως κι άλλα μέτρα σε λίγο, που δεν θα είναι τόσο χαλαρά..

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
Ευγενικα να υπενθυμισω οτι εδω ειναι Βαλκανια και οτι ο βασικος μισθος ειναι 663 μικτα.
Αν το φτηνοτερο ηλεκτρικο εχει 20.000 σημαινει οτι θα πρεπει για 3 χρονια να πινεις νερο απο το ποταμι για να μπορεσεις να αγορασεις αυτοκινητο.
Απο την αλλη μπορει να αποτελεσει λυση στο κυκλοφοριακο αφου αν ισχυσουν οσα λεγονται, σε 5 χρονια κανεις απο τους χαμηλομισθους δεν θα μπορει να εχει αυτοκινητο.

D

Deleted member 35

Guest
Ευγενικα να υπενθυμισω οτι εδω ειναι Βαλκανια και οτι ο βασικος μισθος ειναι 663 μικτα.
Αν το φτηνοτερο ηλεκτρικο εχει 20.000 σημαινει οτι θα πρεπει για 3 χρονια να πινεις νερο απο το ποταμι για να μπορεσεις να αγορασεις αυτοκινητο.
Απο την αλλη μπορει να αποτελεσει λυση στο κυκλοφοριακο αφου αν ισχυσουν οσα λεγονται, σε 5 χρονια κανεις απο τους χαμηλομισθους δεν θα μπορει να εχει αυτοκινητο.
Εντελώς πληροφοριακά το KIA Piccanto ξεκινάει από τα 12 και καταλήγει στα 15. Και είναι κουβάς. Δεν έχω κάτι με την ΚΙΑ αλλά να μη γράφουμε και ότι θέλουμε. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις εταιρίες. Πάνε οι παλιές καλές εποχές που αγόραζες φτηνά. Τώρα απλά δεν σε καμία εταιρία. Δεν το έχω ψάξει αλλά δε νομίζω να υπάρχει καινούριο "σοβαρό" αυτοκίνητο με τετραψήφια τιμή. Μέχρι πριν κάποια χρόνια είχες τα ATOS που έκαναν μια χαρά δουλειά. Τώρα ίσως τίποτα Κινέζοι με μισό αστέρι.

Επειδή όμως "γυρίζω και μυρίζω" όπως λέει ο λαός μας δε βλέπω και πολλά "φτηνά" στην πιάτσα. Κυκλοφορεί ακόμη μπόλικο "μαρούλι" στην αγορά για μεσαία αυτοκίνητα.

D

Deleted member 35

Guest
Και να συμπληρώσω ότι τα ηλεκτρικά εξαιρούνται από κάποιους φόρους.

Στην Ελλάδα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δεν θα καταβάλλουν τέλος ταξινόμησης, τεκμήριο και φόρο πολυτελείας για οχήματα έως 50.000 ευρώ.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/oikonomia/teli-kykloforias-apallages-ilektrika-ohimata">Τέλη κυκλοφορίας 2022: Απαλλαγές για τα ηλεκτρικά οχήματα και εξελίξεις σχετικά με την άρση ακινησίας - iefimerida.gr</a></p>

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Έχουν τρελαθεί τελείως οι εταιρείες / αντιπροσωπίες;
Volvo xc40 facelift ξεκινάει από 36.500;
Tί πίνουν;

Last edited:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.202
Υπάλληλος με μοναδικό έσοδο έναν βασικό μισθό δεν μπορεί να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.632
Members
38.212
Νεότερο μέλος
Falco_1000