Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.667

Reaction score
5.408
Έχω από όλα. Έχω κι άλλα. Όχι μόνο αυτό. Αλλά και ηλεκτρικό.
Άντε dimi και στα δικά σου.
Εδώ που τα λέμε, ηλεκτρικός δεν λέγεσαι αν έχεις ένα ηλεκτρικό και μια σειρά συμβατικών αμαξιών από πίσω. Πιο υβριδικός και από υβριδικός μάλλον.

Κι εγώ, που κυκλοφορώ με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τρία ηλεκτρικά ποδήλατα, μια υβριδι-ίλα στη ζωή μου τη νιώθω όταν καβαλάω τη συμβατική μοτοσυκλέτα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.207
ηλεκτρικός δεν λέγεσαι αν έχεις ένα ηλεκτρικό και μια σειρά συμβατικών αμαξιών από πίσω
Για να πάρω το μέγιστο των κινήτρων μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση μπορώ να παίρνω ένα κάθε δυο χρόνια. Οπότε κάνω υπομονή. Οι διαφορές στα χρήματα είναι τεράστιες, ξεπερνάνε κατά πολύ την επιδότηση.
Πιο υβριδικός και από υβριδικός μάλλον.
Υβριδικό είχα ένα από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν, το Prius, το είχα πάρει το 2008. Το έδωσα μερικά χρόνια μετά, δεν μου άρεσε η οδηγική του συμπεριφορά. Βάρκα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.112
Εμείς οικογενειακώς, βάλαμε τελευταία φορά βενζίνη τον Ιούνη του '23, το υβριδικό γιαρις της γυναίκας μου ήταν ο τελευταίος πελάτης των βενζιναδων από το '21.

Για πετρέλαιο θέρμανσης, τελευταία φορά ήταν επίσης το '21, κι έχει μείνει μισογεμάτο κι αχρησιμοποίητο.

Πλήρης απεξάρτηση από υγρά καύσιμα. :party:

ΥΓ. Παλιότερα, βάζαμε 250€ το μήνα υγρά καύσιμα σε κάθε αυτοκίνητο, και πετρέλαιο θέρμανσης αρχικά κοντά στα 2 χιλιάρικα. Η εξοικονόμηση από υγρά καύσιμα είναι περί τα 8 χιλιάρικα / έτος!

Last edited:

Reaction score
5.408
Πλήρης απεξάρτηση! Αυτά είναι!

Βέβαια, αν είχε φυσικό αέριο η περιοχή σου, θα την έκοβες τη σύνδεση στο σπίτι σου;

Θυμάμαι παλιά γλυκοκοιτούσα τα αυτοκίνητα που καίνε φυσικό αέριο, εφόσον βρισκόταν κάποιος τρόπος να μπορούσα να το γεμίζω από το σπίτι. Από πάντα ήθελα αυτή την αυτονομία, και απεξάρτηση από τα βενζινάδικα, να μπορώ να γεμίζω σπίτι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.112
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συνδυασμός ηλεκτροκίνησης και θέρμανσης με αντλίες θερμότητας (κλιματιστικά), κάνει καλό στην τσέπη μας και κακό στην τσέπη των βενζιναδων. 😎

Προσωπικά, έχω επιπρόσθετο οικονομικό όφελος, διότι από 2 ΙΧ με λιζινγκ (~500€/μήνα τα 2 μαζί) πήγα σε αγορά 2 EV, με σημαντικά οικονομικά κίνητρα (έλαβα 2 επιδοτήσεις, και πέρασα 2 EV με 150% στα έξοδα).

Το "οικογενειακό ταμείο" μείωσε τα έξοδα από το λιζινγκ κατά 6 χιλιάρικα το έτος, έλαβε 13,5 χιλιάρικα επιδότηση, και φορολογικό κέρδος περί τα 52 χιλιάρικα στην 4-ετια, ποσό δηλαδή που θα το έδινα στην εφορία.

Σε βάθος 4-ετιας, προσθέτοντας στο ταμείο και τα λεφτά που πληρώναμε σε υγρά καύσιμα (4*8=32 χιλιάρικα) έχουμε συνολικό κέρδος 32(βενζίνες-πετρέλαιο)+52(κέρδος φόρου)+13,5(επιδοτήσεις)+(λιζινγκ 4*6=24), κάντε τις πράξεις να γελάσετε. 🤣😁🤪😜

Και μένουν στην ιδιοκτησία μας τα 2 EV και 6 κλιματιστικά υψηλής απόδοσης. Η απόσβεση των αγορών πρακτικά ολοκληρώνεται στην 4-ετια, και μένουν περίσσευμα τα ΙΧ προς πώληση, να βγει και κέρδος. 🤣😁🤪😜

Η αιμορραγία στα βενζινάδικα πρέπει να σταματήσει από όλους.😎

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.518
Προς το παρόν, καθώς είναι πέρα για πέρα βέβαιο πως με τα χρόνια, τα μειωμένα έσοδα από την φορολογία καυσίμου θα πρέπει να έρθουν από αλλού. Το καλό για την Ελλάδα είναι ότι θα αργήσει αυτή η ώρα, οπότε παίζει να έχει γίνει και απόσβεση, ακόμα και για απλούς ιδιώτες.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
35.651
Προς το παρόν, καθώς είναι πέρα για πέρα βέβαιο πως με τα χρόνια, τα μειωμένα έσοδα από την φορολογία καυσίμου θα πρέπει να έρθουν από αλλού.
τεκμήριο στις ανάσες. Εκπνέουμε CO2, καταστρέφουμε τον πλανήτη. Και στις κλανιές. Μεθάνιο, ακόμη χειρότερο. Μην τα σκέφτομαι όλα εγώ πια!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.112
Για τα κλιματιστικά υψηλής απόδοσης (Α+++, αντλίες θερμότητας) δεν τίθεται κανένα ερώτημα, θα πρέπει όλοι να στραφούν εκεί, και να απεξαρτηθούν από υγρά καύσιμα ή φυσικό αέριο. Η "επένδυση" αυτή, επιβάλλεται.

Για τα EV, ομοίως επιβάλλεται η μετάβαση, αλλά με τουλάχιστον 3 στις παρακάτω 4 προϋποθέσεις:

1. Να δηλώνονται αρκετά έσοδα από την εργασία, ώστε να υπάρχει πραγματικό φορολογικό όφελος.
2. Να υπάρχει δυνατότητα φόρτισης κατ'οικον ή στην εργασία.
3. Να υπάρχει το κεφάλαιο αγοράς του EV, το οποίο δεν είναι μικρό ακόμα, αφού αξιόλογες λύσεις στα 20-25 χιλιάρικα πρακτικά δεν υπάρχουν.
4. Να χρησιμοποιείται για αρκετά χιλιόμετρα ανά έτος το ΙΧ, ώστε να αφήνει σημαντική διαφορά απ' τα υγρά καύσιμα.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.667
Σε χθεσινή διαμόρφωση του δικού μου EQE, βγαίνει ακριβώς 10 χιλιάδες φθηνότερο.

Επειδή δεν το έχω παραλάβει ακόμα, θα τους ζητήσω να το πάρω με την τωρινή τιμή. :sneaky:
Ξέχασα το σημαντικότερο. Τελικά μου έκοψαν 8.500 € από την τιμή της παραγγελίας. :party:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.667
Καλοτάξιδο!!

Λόγω μείωσης της τιμής του μοντέλου; Ή ενσωμάτωσαν την επιδότηση;
Τελείως άσχετο με την επιδότηση. Δέχτηκαν να μειώσουν την τιμή λόγω της μείωσής της στον καινούριο τιμοκατάλογο.

Reaction score
2.812
Το ιταλικό κατάστημα πρέπει να είναι αυτό.
Τα παράγγειλα. Ευχαριστώ! :hi:
Λίγο :offtopic:παιδιά, αλλά για να μην ανοίγω τζάμπα θέμα αν είναι απλό. Στο car configurator βγάζει αυτό:

1705656762208.png

Δε καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής. Ξέρει κάποιος; Δεν τα λες και φθηνά, οπότε αν χρειαστώ κάτι να διαλέξω το σωστό... : @Zizik παστρικοθοδώρα αξίζουν καλέ; :laugh:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.112
Τελικά μου έκοψαν 8.500 € από την τιμή της παραγγελίας. :party:
Ωραίος!
Κι 8 η επιδότηση, να'τα τα 16,5 χιλιάρικα κάτω, από την τιμή που το παρήγγειλες!

Θα μπει και στα έξοδα με 150% υπεραπόσβεση, θα γλυτώσεις σημαντικά ποσά που θα σου έπαιρνε η εφορία. Σούπερ!

Το επιπρόσθετο +50% της αξίας του αυτοκινήτου που θα περάσει στα έξοδα, είναι κέρδος στην τσέπη κάνα 15-αρι χονδρικά, κι αυτό τρόπον τινά "επιδότηση" είναι.

Εν ολίγοις, ξεκινάς με -30 χιλιάρικα από την τιμή παραγγελίας!

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.343
Λίγο :offtopic:παιδιά, αλλά για να μην ανοίγω τζάμπα θέμα αν είναι απλό. Στο car configurator βγάζει αυτό:

View attachment 319317

Δε καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο ποιητής. Ξέρει κάποιος; Δεν τα λες και φθηνά, οπότε αν χρειαστώ κάτι να διαλέξω το σωστό... : @Zizik παστρικοθοδώρα αξίζουν καλέ; :laugh:
Μήπως εννούν pretensioners; ΥΠΟΘΕΤΩ το έξτρα ασφαλείας που μερικές εταιρείες προσφέρουν.
Στο δικό μου par example που έχει, μόλις κουμπώσεις το ζωνάκι σφίγγει μονάχο τ' κι έχουν μεγαλύτερη βάση.

Η άλλη (κι όσο το σκέφτομαι πιθανότερη) περίπτωση είναι να εννοούν εργοστασιακά clips στο πάτωμα.

EDIT: Σ' εμένα δεν βγάζει τέτοια ερώτηση, με το δικό σου προφανώς. 🙄 :biggrin::p

Last edited:

Reaction score
2.812
Μήπως εννούν pretensioners; ΥΠΟΘΕΤΩ το έξτρα ασφαλείας που μερικές εταιρείες προσφέρουν.
Στο δικό μου par example που έχει, μόλις κουμπώσεις το ζωνάκι σφίγγει μονάχο τ' κι έχουν μεγαλύτερη βάση.

Η άλλη (κι όσο το σκέφτομαι πιθανότερη) περίπτωση είναι να εννοούν εργοστασιακά clips στο πάτωμα.

EDIT: Σ' εμένα δεν βγάζει τέτοια ερώτηση, με το δικό σου προφανώς. 🙄 :biggrin::p
Θενκς!
Τα έχεις δοκιμάσει μάλλον, αξίζουν;

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.343
Δεν έχω δοκιμάσει γιατί δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στην Ευρώπη, αλλά και γιατί για τα δικά μου αυτοκίνητα υπήρχαν γνήσια ετοιμοπαράδοτα λαστιχένια/πλαστικένια σε λογικούτσικη τιμή.

Όλοι όμως γράφουν εδώ και πολλά χρόνια τα καλύτερα, ιδίως αν χρησιμοποιούνται σε χειρότερες χειμερινές συνθήκες απο τη Νότια Ελλάδα. Το μεγαλύτερο προσόν τους είναι τα ψηλά πλαϊνά που δεν έχουν τα δικά μου για παράδειγμα, τα οποία αποκλείουν το πέρασμα νερών, λάσπης και χιονιού στο πάτωμα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.633
Members
38.212
Νεότερο μέλος
Falco_1000