Ηλεκτρικά οχήματα (εκτός Tesla)

Reaction score
5.409
Με BYD Seal ακόμα καλύτερη αυτονομία από Tesla LR;

Μπήκα στο Seal, αμαξάρα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.172
Ωραιότατο, BYD. Είναι σοβαρά ΕV.
Ξέρει η φίρμα να φτιάχνει EV.
Δεν μαθαίνει στου κασιδη το κεφάλι.

Από αυτονομία σε σύγκριση με Τέσλα, δε ξέρω να σε πω.

Για να πάρεις μια ιδέα, σύγκρινε χωρητικότητα μπαταρίας σε συνδυασμό με βάρος αυτοκινήτου και με τον δείκτη αεροδυναμικής αντίστασης συν την πρόσθια μετωπική επιφάνεια.

Δεν έχω ψάξει τέτοιες λεπτομέρειες στα BYD, που παίζουν από σκάφος σε σκάφος.
Η ουσία τους όμως, είναι σωστή.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.530
Από τη στιγμή που το όχημα, ακόμα και με τις χειρότερες συνθήκες που μπορεί να συναντήσει, δεν χρειάζεται καν φόρτιση για να ολοκληρώσει το ταξίδι, δεν χρειάζεται αλλαγή. Απλά με το που φτάσεις κουμπώνεις.

Η αγορά δεύτερου οχήματος είναι άλλη κουβέντα.

Πάντα κατά την άποψη μου.

Reaction score
5.409
Να όμως που προκύπτουν περιπτώσεις ανωτέρας βίας που πρέπει παρά την ισχυρή κακοκαιρία άμεσα να επιστρέψω χωρίς να συμπληρώσω φόρτιση εκεί.
Το είχα στον νου μου και είχα ξεκινήσει με 100%. ώστε να επιστρέψω με 20%.
Όταν σε κάποια χρόνια πέσει η SoH της μπαταρίας στο 70% από το 92% που είναι τώρα στα 80.000χλμ δεν θα με σώζει ούτε το 100% στο ξεκίνημα σε αντίστοιχη περίπτωση.

Εντάξει, η δουλειά μου γίνεται, δεν έχω παράπονο, αλλά τη μεγάλη αυτονομία ουδείς εμίσησε.
Οι 65kWh ενός Dolphin με μόλις 20 χιλιάρικα είναι όπως και να το κάνουμε δελεαστικές από τις 40kWh που έχω τώρα.
Οι 82kWh ενός Seal είναι όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε.

alexis

Reaction score
30.530
Μια μπαταρία στο 70% θέλει αλλαγή, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, για λόγους ασφαλείας. Η αξία του ως μεταχειρισμένο θα είναι πολύ πολύ χαμηλά. Θα πρέπει να το σκοτώσει κάποιος για να φύγει. Αυτό είναι ένα πρόβλημα με τις μικρές χωρητικότητες μπαταριών.
Το θετικό με τις πολλές kWh δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά το πολύ σημαντικότερο για μένα, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η μικρή μπαταρία θα έχει περισσότερους κύκλους φόρτισης και ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο degradation στο ίδιο χρονικό διάστημα με μια μεγαλύτερη (το πρόβλημα που έχουν τα PHEVs και πεθαίνουν οι μπαταρίες σύντομα). Συν ότι στην δεκαετία ή δεκαπενταετία οι διαθέσιμες kWh θα είναι περισσότερες. Άρα μεγαλύτερη αυτονομία ακόμα και από το καινούργιο (60kWh) που θα έπαιρνε κάποιος. Με απλά νούμερα, στα 15 χρόνια, η αυτονομία μιας μπαταρίας 80kWh θα είναι μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή μιας καινούργιας 60kWh. Ακόμα καλύτερα και από το "σαν αν αγοράζεις 60kWh".

Last edited:

Reaction score
5.409
Εντάξει, μη βλέπεις τώρα που μπορείς να πάρεις 65kWh με 20.000€ (Dolphin). Πριν τρία χρόνια δεν υπήρχε τέτοια επιλογή.

alexis

Reaction score
30.530
Αν δεν υπήρχε η προσφορά του αντιπροσώπου και η μεγάλη επιδότηση δεν θα υπήρχε αυτή η τιμή. Κάποια στιγμή θα σταματήσει, καθώς αγοράζουμε έως και 7000 ευρώ φθηνότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, προ επιδότησης.
Και κάτι ακόμα που έχει βγει προς τα έξω από μερικούς ιδιοκτήτες που το έψαξαν παραπάνω με το VIN. Τα δελφίνια τους είναι του 2023. Κάποιοι άλλοι λένε πως φαίνεται και από τα λάστιχα. Και αυτά 2023 γράφουν.

Last edited:

Reaction score
5.409
Προσωρινή ή όχι, υπάρχει η επιλογή, αυτό μετράει. Παλιότερα δεν υπήρχε.

Ούτε Model 3 με 32.000€ υπήρχε πριν τρία χρόνια, ούτε Seal με 37.000€.

alexis

Reaction score
30.530
Αν κάνεις υπομονή θα έχουν και φθηνότερα, προ επιδότησης.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.172
Εντάξει, η δουλειά μου γίνεται, δεν έχω παράπονο, αλλά τη μεγάλη αυτονομία ουδείς εμίσησε.
Οι 65kWh ενός Dolphin με μόλις 20 χιλιάρικα είναι όπως και να το κάνουμε δελεαστικές από τις 40kWh που έχω τώρα.
Οι 82kWh ενός Seal είναι όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε.
Εάν δεν έχουν σημαντική διαφορά τιμής, προφανώς επιλέγεις το EV με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας.

Εάν είναι πολύ οικονομικό το EV με την μικρή μπαταρία, χωρίς ανταγωνισμό από άλλα EV μεγαλύτερης μπαταρίας, το παίρνεις και λες κι ένα τραγούδι.

Εάν όμως, το μικρής μπαταρίας EV έχει παραπλήσια τιμή με άλλα EV που έχουν σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία, δεν είναι καλή επιλογή, θα σε περιορίζει τζάμπα κι άδικα.

Οπότε, το κόστος είναι η βασική παράμετρος.

Σε κάθε επίπεδο κόστους, η μεγαλύτερη μπαταρία έχει σαφές πλεονέκτημα, που αποτελεί βασικό προσόν.

Reaction score
5.409
Τι αν και αν, μετρημένα κουκιά είναι.
eC4 μτχ 40kWh vs Dolphin καινούριο 65kWh
eC4 μτχ 40kWh vs BYD Seal 82kWh + 20.000€
eC4 μτχ 40kWh vs το απλό Model 3 + 14.000€

Υποθέτοντας ότι θα πουληθεί το eC4 18.000€

Reaction score
5.409
Ναι, υπάρχουν ακόμα λεφτά λένε.

Συν ένας παράγοντας ακόμα στα παραπάνω ότι θα αγοραστεί επαγγελματικό αυτή τη φορά στο όνομά μου. Το άλλο δεν ήταν.

alexis

Reaction score
30.530

Reaction score
1.563
Έξυπνο και χρήσιμο. Θα περίμενε κανείς να το έχουν σκεφτεί πρώτα οι οδικές βοήθειες βέβαια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.172

Στη Γερμανία οι διαδηλώσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο, ανακοινώθηκε επίσημα πως κλείνουν 3 εργοστάσια του γκρουπ βαγκ, και έχουν βγει στους δρόμους όλοι, όχι μόνον αυτοί που θα χάσουν τις δουλειές τους.

Ο χαμός.

😭

Last edited:

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.698

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.639
Members
38.215