Καλωδια ηχειων ..... ( μακρυτατο )

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.408
Λαθος Γιαννη
Κυριοι
ευχαριστω που κατευθυνετε την συζητηση σε χρησιμο δρομο

δυστυχως θα ειμαι εκτος μεχρι την Δευτερα
θα απαντησω προσεκτικα απο Δευτερα

Σας ευχαριστω θερμα
Οποίος θέλει μπορεί νάτο διαπιστώσει πολύ εύκολα. Ας βάλει ένα αρκετά μεγάλο αφρολέξ σφιχτά στην τρύπα του ρεφλέξ όσο παίζει το ηχείο να δει αν αυξάνονται οι διαδρομές ή όχι.

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.185
Στα γρηγορα λιγο πριν φυγω

ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ
συζηταμε για διπλοκαλωδιωση οπου τα μπασσα πανε με καλωδιο Kimber 8PR πλεχτο
Μεσαια και πριμα πανε με καλωδιο 0,8 μονοκλωνο αγωγο, περασμενος σε PVC 6mm μακαρονι ,περασμενο σε καλτσα, με μια πολυ ελαφρια πλεξη( επιβεβαιωμενη top ποιοτητα χαλκου )
ΤΑ μηκη ειναι ακριβως ιδια 2,40

Αποδεδειγμενα πλεον για τους λογους που εκτενως αναφερουμε πιο πανω: αντισταση, χωρητικοτητα, αυτεπαγωγη και επιδραση του skin effect μεταξυ 3 διαφορετικων καλωδιων σε μονοκαλωδιωση ,θα υπαρχουν ακροασιμες διαφορες . Τελεια παυλα και αυτο δεν χωραει συζητηση . ( χειροτερα ακομα μεταξυ διαφορετικων τεχνολογιων ΠΧ πλεχτο τυπου Kimber πλακε τυπου Supra )

Αυτο εχει να κανει οτι ο συνδυασμος ενισχυτης καλωδιο ηχειο δεν εχουν γραμμικη συμπεριφορα , Μαλιστα το ιδιο καλωδιο στο συστημα Α θα παιζει ετσι και στο συστημα Β θα παιζει αλλιως γιατι πολυ απλα σε ενα αλλο ηχειο ειναι 4Ω το αλλο ειναι 8Ω το ενα εχει ευαισθησια 91db και το αλλο 86 db το ενα εχει κροσσοβερ πρωτης ταξης και το αλλο τεταρτης.

Αρα εφοσον το φορτιο ειναι διαφορετικο συνολικα η συμπεριφορα θα ειναι διαφορετικη και αυτο αν θελεις εξηγει το γιατι οταν διαβαζεις για το Χ καλωδιο γραφει ο ενας οτι ακουσα παπαδες και ο αλλος γραφειο οτι ειναι τελειως μαπα .

Τι λεει το τσαγανο μου :

Οπως η διαχειριση του σηματος ειναι μη γραμμικη ( εκει στηριζεται η λογικη του βαζω το καταληλο καλωδιο για την καταλληλη δουλεια ) σε ενα καλωδιο , Προφανως και χειροτερα, η αποστολη back EMF μεσα σε ενα καλωδιο και απο εκει στην αναδραση και απο εκει στον ενισχυτη επισης θα ειναι ευθεως αναλογα μη γραμμικη .

Κατι μεσα μου αρχιζει να μου λεει οτι στην μονοκλωδιωση γενικα η αναδραση μολυνεται απο την πληθωρα των σηματων BACK EMF και αλλοιωνει το αποτελεσμα . Οταν λοιπον στελνεις τα Back EMF με διαφορετικα καλωδια δλδ διπλοκαλωδιωση, το καθε καλωδιο εχει να διαχειριστει τελειως διαφορετικο πακετο γιατι πολυ απλα εχει τελειως διαφορετικο φορτιο .... Ισχυει καλυτερα σε ενισχυτες που εχουν δυναμικο μηδεν στην μαυρη μπορνα ενω το οτι βελτιωνεις λιγακι το DF λογο διπλοκαλωδιωσης , και οτι χρησιμοποιεις το καταληλο καλωδιο για τηνκαταληλη δουλεια ειναι απλα κερασακι στην τουρτα απλα ενα πολυ καλο add on .

Σας Ευχαριστω πολυ .

Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Reaction score
1.185
Σας Θυμιζω πριν μπω στο αμαξι οτι αιωνες πριν το ενοιωσε η Kenwood το θεμα αυτο και εφιαξε το Σ DRIVE που σημαινει οτι για να λυσει τα θεματα που συζηταμε επαιρνε την αναδραση πανω απο το ηχειο .

Θεωρητικα εχει λογικη σαν ιδεα , πλην ομως δεν το εχω ακουσει ποτε στην πραξη ουτε ξερω εαν εχει υλοποιηθει σωστα.
παρολα αυτα στεκομαι στο οτι ειναι ενα θεμα που τους απασχολησε
προφανως στην χρηση δεν ηταν για το ευρυ κοινο
ελαχιστοι μπορουσαν να καταλαβουν τι προσφερε .

Reaction score
12.519
Πάντως και επί του θέματος, δεν έχω παρατηρήσει διαφορά μεταξύ μονοκαλωδίωσης και διπλοκαλωδίωσης, ενώ στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει και διαφορετικά καλώδια ανά δρόμο. Μιλάω πάντα για το ηχείο που διαθέτω και μόνο με παθητικό κροσόβερ ( ήμουν οντιοφίλ τότε :p ). Επίσης, έχω δοκιμάσει να κάνω split το 8TC, καθώς και να χρησιμοποιήσω διάφορα καλώδια σαν jumpers.

Reaction score
22.838
Οποίος θέλει μπορεί νάτο διαπιστώσει πολύ εύκολα. Ας βάλει ένα αρκετά μεγάλο αφρολέξ σφιχτά στην τρύπα του ρεφλέξ όσο παίζει το ηχείο να δει αν αυξάνονται οι διαδρομές ή όχι.
Εάν και δεν έχει σχέση άμεση αυτό που λες όπως σου είπα με αυτό ακριβώς που συζητάμε εδω και απασχολεί τον νηματοθέτη... ακόμη και οι μέγιστες διαδρομές που λές για τα κλειστού τύπου α) δεν ισχύουν β) μέγιστη διαδρομή κάνουν (αντίθετα με τα bass reflex) μόνο στο Ftc συντονιισμό τους γ) αυτές που κάνουν και μεγαλύτερες να είναι (που. δεν είναι απο κάποια αναγκη τοπολογική) το θέμα είναι ότι είναι προβλέψιμες και ελεγχόμενες απο την μαζα του αέρα εντός της καμπίνας ... και που όσο μεγαλύτερες να κάνει τόσο πιο πολύ αντισταση βρίσκει και το "μαζεύει" το μεγάφωνο και την μηχανική του απόσβεση το όλο σύστημα.

Όλα αυτά δεν ισχύουν για τα bass reflex , κάτω μάλιστα απο τον συντονισμό τον δικό τους Fb είναι πληρως ανεξέλεγκτα καθώς παύει η επιδραση του port να δρά ως stop αλλά και για να παράγανε αυτό το χαμηλό που θα μπορούσε να παραχθεί αναλογικά απο το κλειστό τύπου στις πολυ χαμηλές συχνότητες ... θα έπρεπε να κάνουν πολυ μεγαλύτερες διαδρομές κιόλας απο τα κλειστου τύπου .
Λαθος Γιαννη
Κυριοι
ευχαριστω που κατευθυνετε την συζητηση σε χρησιμο δρομο

δυστυχως θα ειμαι εκτος μεχρι την Δευτερα
θα απαντησω προσεκτικα απο Δευτερα

Σας ευχαριστω θερμα
Όταν θα γυρίσεις την Δευτέρα .... δεν θα το αναγνωρίζεις το νήμα σου. Θα νομίζεις ότι μπήκες σε λάθος νήμα. :D :D Πλάκα κάνω , δεν ξέρω μπορεί.

Last edited:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.313
Φουντ φορ θοτ(ς) (Παλιά είναι, αλλά . . .) :

Αποδεδειγμενα πλεον για τους λογους που εκτενως αναφερουμε πιο πανω: αντισταση, χωρητικοτητα, αυτεπαγωγη και επιδραση του skin effect μεταξυ 3 διαφορετικων καλωδιων σε μονοκαλωδιωση ,θα υπαρχουν ακροασιμες διαφορες . Τελεια παυλα και αυτο δεν χωραει συζητηση . ( χειροτερα ακομα μεταξυ διαφορετικων τεχνολογιων ΠΧ πλεχτο τυπου Kimber πλακε τυπου Supra )
Ναι (μάλλον), αλλά αυτό το "αυτο δεν χωραει συζητηση" (τα μπολντ δικά μου) . . . χωράει ! <-- οι εντυπώσεις ακροάσεων διαφέρουν μεταξύ τους

Αλλο, ελαφρώς ετεροχρονισμένο :
Κάτω από την συχνότητα συντονισμού του σωληνα, τα BR χάνουν την μπάλα συμπεριφέρονται σαν ανοικτά κουτιά, τα κλειστά κουτιά όχι (ποιού σωλήνα καρντιά μου;; )

Reaction score
4.926
το bass reflex επηρεάζει την εμπέδηση του ηχείου στην γύρω περιοχη συντονισμού της 'τρύπας', επομένως και το DF του συστήματος.
Εγώ θεωρώ ότι το DF επηρεάζει έμμεσα το port ή το no port καθώς αυτό εφαρμόζεται στο ζευγάρι ενισχυτή-μεγαφώνων. Ο τύπος σχεδίασης, bass reflex ή sealed έχει να κάνει με την καμπίνα και δεν αλλάζει την τιμή του DF.
Το DF παραμένει ίδιο και σε bass reflex & σε sealed.
Υψηλό DF σε bass reflex δεν εξασφαλίζει αποφυγή θεμάτων που τυχόν δημιουργεί ο σωλήνας.

Reaction score
4.926
Είπαμε δεν αλλάζει ποτέ και τίποτε. ¨Επηρεάζεται" ή "βλέπει" το ένα το άλλο. Αυτό το "αλλάζει" και "αλλάζει" δημιουργεί προβλήματα κατανόησης.

¨Ασε που και αυτό που βλέπεις στις μετρήσεις (οι καμπούρες) είναι (νομίζω, δεν ξέρω τόσα πολλά, βασικά τίποτε δε ξέρω) αποτέλεσμα της μέτρησης ενος ηχείου bass reflex στον θάλαμο. Δεν είναι η πραγματική κατάσταση.
Το DF ακολουθεί την εμπέδηση. Αν πχ τα 8Ω γίνουν 4 γίνεται το μισό.

Reaction score
22.838
Το DF ακολουθεί την εμπέδηση. Αν πχ τα 8Ω γίνουν 4 γίνεται το μισό.
Σαν μέγεθος ονομαστικό δεν αλλάζει , είναι υπολογισμένη για μια συγκεκριμένη ονομαστική εμπέδηση 8 Ohm νομίζω ; Αλλά η αποτελεσματικότητα του χάνεται στις συχνότητες οπου η εμπεδηση πέφτει. Όπως ανεβαίνει όταν κάνεις διπλοκαλωδίωση. :D Να είστε ακριβολόγος κύριε. Δεν παιζουν με αυτά τα ζητήματα. Εχουν σκοτωθεί audio people για λιγότερα απο αυτό που είπατε. :D :D

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.408
Σας Θυμιζω πριν μπω στο αμαξι οτι αιωνες πριν το ενοιωσε η Kenwood το θεμα αυτο και εφιαξε το Σ DRIVE που σημαινει οτι για να λυσει τα θεματα που συζηταμε επαιρνε την αναδραση πανω απο το ηχειο .

Θεωρητικα εχει λογικη σαν ιδεα , πλην ομως δεν το εχω ακουσει ποτε στην πραξη ουτε ξερω εαν εχει υλοποιηθει σωστα.
παρολα αυτα στεκομαι στο οτι ειναι ενα θεμα που τους απασχολησε
προφανως στην χρηση δεν ηταν για το ευρυ κοινο
ελαχιστοι μπορουσαν να καταλαβουν τι προσφερε .

Reaction score
4.926
Σαν μέγεθος ονομαστικό δεν αλλάζει , είναι υπολογισμένη για μια συγκεκριμένη ονομαστική εμπέδηση 8 Ohm νομίζω ; Αλλά η αποτελεσματικότητα του χάνεται στις συχνότητες οπου η εμπεδηση πέφτει. Όπως ανεβαίνει όταν κάνεις διπλοκαλωδίωση. :D Να είστε ακριβολόγος κύριε. Δεν παιζουν με αυτά τα ζητήματα. Εχουν σκοτωθεί audio people για λιγότερα απο αυτό που είπατε. :D :D
Για 4Ω αν θες υψηλο DF χρειάζεσαι ενισχυτή με χαμηλή έξοδο.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.408
Και πως συνδέεται με την χαμηλή έξοδο αυτό ?
Ασε που τα 8 ή 4 ohms δεν είναι ποτέ σταθερά στο εύρος που παίζει το όποιο μεγάφωνο.

Reaction score
4.926
Ασε που τα 8 ή 4 ohms δεν είναι ποτέ σταθερά στο εύρος που παίζει το όποιο μεγάφωνο.
Τον τύπο εφαρμόζω. DF=Ω/αντίσταση ενισχυτή.

Reaction score
4.926
Αυτό που λες για χαμηλή έξοδο ρωτάω.
Φυσικά και τα Ω δεν είναι (συνήθως) σταθερά.
Η έξοδος του ενισχυτή είναι δεδομένη. Τι εννοείς συνδέεται;

gid

Reaction score
10.043
Εντελώς λάθος.
Το bass reflex λειτουργεί ως ελατήριο και φρενάρει τον κώνο.
Το κλειστό κουτί είναι που αφήνει το woofer να κάνει μεγαλύτερες διαδρομές.
Ακριβώς το αντίστροφο.

Στο κλειστό κουτί ο αέρας που είναι εγκλωβισμένος λειτουργεί ως ελατήριο και φρενάρει, επιτρέποντας στο μεγάφωνο να επανέλθει γρήγορα στη θέση ισορροπίας. Έτσι το ηχείο έχει ταχύτητα και ακρίβεια, αλλά χάνεται ενέργεια στο ελατήριο.

Στο ported design η "προς τα πίσω" ενέργεια του μεγαφώνου διοχετεύεται στο πορτ. Δε χάνεται ενέργεια (υψηλότερες εντάσεις!) αλλά χάνεται ακρίβεια και ταχύτητα, συνεπώς και πιστότητα. Επίσης κατεβαίνει λίγο πιο χαμηλά.

Reaction score
4.926
Ακριβώς το αντίστροφο.

Στο κλειστό κουτί ο αέρας που είναι εγκλωβισμένος λειτουργεί ως ελατήριο και φρενάρει, επιτρέποντας στο μεγάφωνο να επανέλθει γρήγορα στη θέση ισορροπίας. Έτσι το ηχείο έχει ταχύτητα και ακρίβεια, αλλά χάνεται ενέργεια στο ελατήριο.

Στο ported design η "προς τα πίσω" ενέργεια του μεγαφώνου διοχετεύεται στο πορτ. Δε χάνεται ενέργεια (υψηλότερες εντάσεις!) αλλά χάνεται ακρίβεια και ταχύτητα, συνεπώς και πιστότητα. Επίσης κατεβαίνει λίγο πιο χαμηλά.
Ο Γιάννης το έλεισε το πρόβλημα. Χρησιμοποιεί και τις 2 σχεδιάσεις ταυτόχρονα. Ή κάπως έτσι. Αν θέλει ας εξηγήσει.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.731
Members
38.487
Νεότερο μέλος
Βασίλειος