Featured Καλωδια ηχειων ..... ( μακρυτατο )

gid

Reaction score
10.083
Στις συχνότητες γύρω από τον συντονισμό του σωλήνα ωστόσο, ο κώνος φρενάρεται ισχυρότατα! Λίγο πιο κάτω, και χάνεται η μπάλα, σχεδόν σαν να μην υπάρχει κουτί
Μήπως δραματοποιείς την κατάσταση; Καμία σχέδιαση δεν έχει μηδενικά αρνητικά σημεία, ωστόσο όπως ξέρεις η ported design είναι κυρίαρχη.

Reaction score
752
Μετρήσεις πριν και μετά κάνετε ή τιουναρετε με το αυτί?
Μετρήσεις για ποιό λόγο???
Το ηχείο δεν ανεβαίνει και δεν κατεβαίνει ούτε ένα Hz παραπάνω ή παρακάτω, μετά την αναβάθμιση, συνεχίζει να παίζει το ίδιο συχνοτικό φάσμα.
Όμως αυτό το ίδιο συχνοτικό φάσμα αποδίδεται με πολύ μεγαλύτερη ποιότητα / φυσικότητα!!!
Και έτσι ανεβαίνει τουλάχιστον μια κατηγορία, ποιοτικά αναβαθμίζεται το ηχείο και ΟΧΙ ποσοτικά!!!

Reaction score
22.933
Μετρήσεις πριν και μετά κάνετε ή τιουναρετε με το αυτί?
Το καλύτερο αυτί είναι να μην υπάρχει αυτί καθώς δεν είναι τέλειο και ξεγελιέται. Το καλύτερο αυτί είναι το μικρόφωνο. :D Πάει και το αυτί. :D:D Σε πειράζω , μην τσατιστείς. :D😍

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.905
Ξεκινήσαμε με καβλώδια, πχιάσαμε καμπύλες ακουστότητας, μετά πόρτεντ ντηζάιν...

Να σας πω! Όταν φτάσετε στις ομπρέλες, να ξέρετε εκείνη η ροζουλή με τα μωβ ελεφαντάκια είναι δικιά μου, ντάξει; Άντε!

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Το ηχείο δεν ανεβαίνει και δεν κατεβαίνει ούτε ένα Hz παραπάνω ή παρακάτω, μετά την αναβάθμιση, συνεχίζει να παίζει το ίδιο συχνοτικό φάσμα.
Όμως αυτό το ίδιο συχνοτικό φάσμα αποδίδεται με πολύ μεγαλύτερη ποιότητα / φυσικότητα!!!
Και έτσι ανεβαίνει τουλάχιστον μια κατηγορία, ποιοτικά αναβαθμίζεται το ηχείο και ΟΧΙ ποσοτικά!!!
Εκεί, εκεί, στη... Γ' Εθνική - καθότι θα παίζει γ@μ@τ@...:lolsign:

Επισημαίνεται μόνο ότι δεν είναι όλα τα ηχεία σφραγισμένης καμπίνας υποχρεωτικά με γρήγορη απόσβεση γύρω από το κάτω όριο συντονισμού... Παραδείγματος χάρισν BBC LS3/5a και κάτι δημιουργήματα της πάλαι ποτέ Acarian του Carl Marchisotto που τώρα παράγει τα Nola...

Reaction score
12.539
Δηλαδή, θέλεις να μας πεις ότι "βελτιώνετε" με την αλλαγή σε "καλύτερα" υλικά, αλλά αυτή η αλλαγή δεν έχει να κάνει με τις καμπύλες απόκρισης του ηχείου. Ενδιαφέρον. Και μετά παραπονιέσαι για την ειρωνία απο πλευράς μου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι θεωρείς πως "δεν ανεβαίνει και δεν κατεβαίνει ούτε ένα Hz ", χωρίς να έχεις προβεί - απ'όσο καταλαβαίνω τουλάχιστον - σε κανενός είδους μέτρηση. Κούνια που σας κούναγε.

Reaction score
22.933
Δηλαδή, θέλεις να μας πεις ότι "βελτιώνετε" με την αλλαγή σε "καλύτερα" υλικά, αλλά αυτή η αλλαγή δεν έχει να κάνει με τις καμπύλες απόκρισης του ηχείου. Ενδιαφέρον. Και μετά παραπονιέσαι για την ειρωνία απο πλευράς μου.
Το ενδιαφέρον είναι ότι θεωρείς πως "δεν ανεβαίνει και δεν κατεβαίνει ούτε ένα Hz ", χωρίς να έχεις προβεί - απ'όσο καταλαβαίνω τουλάχιστον - σε κανενός είδους μέτρηση. Κούνια που σας κούναγε.
Εσυ Αστρονοτ (σορρυ δεν τα παρακολουθώ) το mini dsp χρησιμοποιείς για να κάνει (εκτελεί τα) χρέη full ενεργητικού κροσοβέρ για την εφαρμογή σου (σύστημα σου) ;

Reaction score
3.468
Δεν αναφέρθηκα σ' αυτή την εντελώς ιδιαίτερη και σπανίως απαντούμενη κατηγορία.
Εγώ απλώς σχολίασα αυτό ακριβώς που έγραψες στο post # 199 , ότι ''το ported ηχείο κατεβαίνει λίγο πιο χαμηλα" από το non-ported (BR), το οποίο βεβαίως ισχύει αλλα μόνο για την στενή περιοχή γύρω από τη συχνότητα συντονισμού του port.

Και σου διευκρινίζω ότι εγώ αναφέρθηκα μόνο στη χαμηλότερη δυνατή συχνότητα ,όπου το κλειστού τύπου ηχείο έχει υψηλότερη έξοδο (output) στις πραγματικά χαμηλές συχνότητες.
Καθότι το roll-off σε ένα ported ηχείο=24 db/octave , ενώ αντίστοιχα το roll-off σε ένα non-ported ηχείο= 12 db/octave

Και δεν είναι μία σπανίως απαντούμενη κατηγορία.
Δεν ισχύει αυτό gkar ούτε στην θεωρητική ιδανική θεωρητική περίπτωση που αναφέρεις. Είναι παρανόηση ή κάποιος μύθος που διάβασες σε κανά φόρουμ ή audio people Φυσικό.

Μια μόνο περίπτωση υπάρχει πάλι θεωρητική πάνω στην ήδη θεωρητική που αναφέρεις του infinate baffle που αφορά το σταδιακό roll off και τότε πάλι σε πολυ χαμηλές εντάσεις.
Γιατί απαντάς εσύ , σε κάτι που σχολίασα εγώ σε post του αγαπητού gid ;

Βλέπε παραπάνω για τη δική μου διευκρίνιση στο θέμα και θα καταλάβειις το σκεπτικό

Last edited:

Reaction score
3.468
Η απάκριση συχνοτήτων είναι μια μέτρηση από τις πολλές, ενδεχομένως η λιγότερο χρήσιμη όταν μελετάμε την δυναμική συμπεριφορά των μεγαφώνων. Τo impulse /step response θα μας δώσει μία καλυτερη εικόνα της συμπεριφοράς του συνδυασμού ενισχυτού-ηχείου

Οταν ο Σάκης ξεκίνησε να ''ακούει'' με τα αυτιά του τη δυναμική συμπεριφορά του ηχείου του, με αλλαγές καλωδίων , σε μονοκαλωδίωση και διπλοκαλωδίωση, δυστυχώς δεν κατέγραψε τις όποιες αντιληπτές διαφορές-αλλαγές λαμβάνοντας σοβαρές μετρήσεις impulse/Step response . Πιθανόν να μην ξέρει να χρησιμοποιεί τα ειδικα εργαλεία s/w , δεν είναι κακό.
Αν το είχε πράξει, θα βλέπαμε καθαρά και το ρυθμό απόσβεσης των μεγαφώνων και πόσο γρήγορα λειτουργεί το damping μετά από μια ξαφνική διέγερση (impulse)

Επισης συμφωνώ απόλυτα με τη στάση του CostasEar να απέχει από τη συζήτηση, από ένα σημείο και μετά.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.322
Μήπως δραματοποιείς την κατάσταση;
ΤΣΟΥ !!

Δεν πείθεσαι και έχεις BR ηχείο;
1. Βγάλε την προστατευτική σίτα, να φαίνονται οι κώνοι (για να προλάβεις)
2. Βρες μία γεννήτρια ήχων, χαρντ ή σοφτ
3. ΧΑΜΗΛΩΣΕ το vol του ενισχυτή, και κράτα το χέρι σου εκεί κοντά
4. ΔιπλοΤΣΕΚΑΡΕ οτι έχεις χαμηλώσει το vol
5. Τροφοδότησε με ημίτονο 15Hz τον ενισχυτή, ανέβασε σιγά-σιγά vol
6. Απόλαυσε διαδρομές κώνου και μετά από κάποιο σημείο τα φλάπα-φλούπα - ΟΧΙ για πολύ, κατέβασε άμεσα το vol !

ΠΡΟΣΟΧΗ !! μπορεί να πάρεις στο χέρι ΚΑΙ τον ενισχυτή, ιδίως αν το τροφοδοτικό δεν είναι αρκετά στιβαρό

Reaction score
22.933
Εγώ απλώς σχολίασα αυτό ακριβώς που έγραψες στο post # 199 , ότι ''το ported ηχείο κατεβαίνει λίγο πιο χαμηλα" από το non-ported (BR), το οποίο βεβαίως ισχύει αλλα μόνο για την στενή περιοχή γύρω από τη συχνότητα συντονισμού του port.

Και σου διευκρινίζω ότι εγώ αναφέρθηκα μόνο στη χαμηλότερη δυνατή συχνότητα ,όπου το κλειστού τύπου ηχείο έχει υψηλότερη έξοδο (output) στις πραγματικά χαμηλές συχνότητες.
Καθότι το roll-off σε ένα ported ηχείο=24 db/octave , ενώ αντίστοιχα το roll-off σε ένα non-ported ηχείο= 12 db/octave

Και δεν είναι μία σπανίως απαντούμενη κατηγορία.

Γιατί απαντάς εσύ , σε κάτι που σχολίασα εγώ σε post του αγαπητού gid ;

Βλέπε παραπάνω για τη δική μου διευκρίνιση στο θέμα και θα καταλάβειις το σκεπτικό
1) Α, σόρρυ δεν ήξερα ότι απευθυνόσουν μόνο στον gid αλλά ότι θα εκτιμούσες μια απάντηση και απο οποιονδήποτε άλλον. Το ίδιο και ο gid.

2) Είδα πρώτα ότι ο gid απάντησε με έναν τέτοιο τρόπο που έδειχνε ότι δεν ήξερε ή οτι δεν ηθελε να επεκταθεί ή να καταρρίψει αυτό που ισχυριζόσουν. Είπε δηλαδή απλώς ότι δεν μιλούσε για μia τέτοια σπάνια περίπτωση. Η περίπτωση δεν είναι σπάνια είναι σούπερ θεωρητική. ¨Άσχετα με αυτό, η απαντηση του μπορουσε και να ερμηνευόταν απο κάποιον ότι έχεις δίκιο έστω και για αυτήν την θεωρητική περίπτωση που ανέφερες αλλά απλώς δεν μιλούσε για αυτήν. Οπότε μετα απο το πόστ του και αφου σας άφησα την ευκαιρία να το επεξεργαστείτε το θέμα και διεπιστωσα ότι εσυ κάνεις λάθος και ο gid για Χ Υ λόγους δεν σε διόρθωσε .... είπα να βοηθησω και τους δύο να ξέρετε ότι είναι μυθος και παρεξηγηση η up the ante αυτή παρέμαβση σου.

3) Η διευκρινηση σου έρχεται πολυ αργοπορημένη , δεν υπήρχε στο αρχικό πόστ σου, δεν μπορεί καποιος να μαντέψει τι σκεφτεσαι όταν λές κάτι και που το βασιζεις .... αλλά και τώρα που με προτρέπεις να την διαβάσω είναι και αυτή λάθος ... και ακόμη άλλη μια παρεξηγηση και μύθος.

4) Είναι λάθος πάνω σε άλλο λάθος καθώς όταν αναφέρόμαστε ότι τα bass reflex κατεβαίνουν χαμηλότερα δεν αναφερόμαστε στην απόλυτη χαμηλότερη συχνότητα που μπορούν να παράγουν σε εξαιρετικά χαμηλές στάθμες, αλλά στην -3dB ή -6dB σημείο αποκοπής και την απόδοση (output) σε αυτό το σημείο. Δεδομένου ότι μιλάμε για μια καλή σχεδιάση και των δυο ηχείων με το ιδιο μεγαφωνο και ίδιο ογκο καμπίνας αυτά το σημείο όπως και η αποδοτικόττα σε SPL σε αυτά τα σημεία θα είναι μεγαλύτερες. Επισης και η αντιλιπτικη μας ικανότητα στο πως αντιλμαβανόμαστε την έκταση της πιο χαμηλής συχνότητας σε αυτα τα σημεία είναι μεγαλύτερη και θα ακούμε το χαμηλό βαθυτερα παρά την αποτομη κλιση του. Η δε ισχύς που θα χρειαζόταν το closed box για να δώσει μια αναλογη αποδοση σε αυτα τα σημεία θα ήταν τεράστια αλλά και εαν με κάποιο θαύμα τη δίναμε θα οδηγουσε σε τοσο μεγάλη διαδρομη τον κωνο του που θα κατεστραφόταν.

Αυτα που λες δηλαδή είναι δικοι σου "ορισμοι" ή κάποιου άλλου (που απλώς διαβάσε ένα διάγραμμα, το παρεξηγησε ευλόγως αλλά λανθασμενα στην ουσία και στην πράξη του ζητηματος)) που τους διάβασες και τους υιοθετησες. Δεν είναι οι ορισμοί βαση των οποιων και τους οποιους χρησιμοποιούν οι κατασκευαστες ηχείων ή συνεννοουνται μεταξυ τους βαση των παραδοχών που σου εξηγησα.

Last edited:

gid

Reaction score
10.083
ΠΡΟΣΟΧΗ !! μπορεί να πάρεις στο χέρι ΚΑΙ τον ενισχυτή, ιδίως αν το τροφοδοτικό δεν είναι αρκετά στιβαρό
Επίσης αν το καταβρέξω με βενζίνη και του πετάξω αναμμένο σπίρτο, μπορεί και να καεί. :biggrin:

Ευτυχώς, ένα ηχείο δεν προορίζεται ούτε για βενζίνη και σπίρτο, ούτε για γεννήτρια ήχων στους 15 κύκλους σε εντάσεις που οδηγούν τους κώνους στα όριά τους. Προορίζεται για να ακούμε μουσικούλα, σε εντάσεις που το ηχείο είναι ικανό να παράξει, παρεούλα με σαμπ, και τους 15 κύκλους δεν τους ζητάμε ούτε από το σαμπ. Όλα τα παραπάνω εφόσον, πάντα, έχουμε σώας τας φρένας. :)

Reaction score
22.933
Τι είμαστε ; ο Ear 😍 να τα καίμε και να μας δίνουν άλλα ; :D :D Απλοι μεροκαματιάρηδες άνθρωποι είμαστε. :D Γεια σου βρε @costas EAR σε πειράζω γιατί το αντέχεις and X1000 some (and then some).

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Η απάκριση συχνοτήτων είναι μια μέτρηση από τις πολλές, ενδεχομένως η λιγότερο χρήσιμη όταν μελετάμε την δυναμική συμπεριφορά των μεγαφώνων. Τo impulse /step response θα μας δώσει μία καλυτερη εικόνα της συμπεριφοράς του συνδυασμού ενισχυτού-ηχείου

Οταν ο Σάκης ξεκίνησε να ''ακούει'' με τα αυτιά του τη δυναμική συμπεριφορά του ηχείου του, με αλλαγές καλωδίων , σε μονοκαλωδίωση και διπλοκαλωδίωση, δυστυχώς δεν κατέγραψε τις όποιες αντιληπτές διαφορές-αλλαγές λαμβάνοντας σοβαρές μετρήσεις impulse/Step response . Πιθανόν να μην ξέρει να χρησιμοποιεί τα ειδικα εργαλεία s/w , δεν είναι κακό.
Αν το είχε πράξει, θα βλέπαμε καθαρά και το ρυθμό απόσβεσης των μεγαφώνων και πόσο γρήγορα λειτουργεί το damping μετά από μια ξαφνική διέγερση (impulse)

Επισης συμφωνώ απόλυτα με τη στάση του CostasEar να απέχει από τη συζήτηση, από ένα σημείο και μετά.
Ομολογώ ότι όλα αυτά τα νήματα που εκτρέπονται σε εφ'όλης της ύλης κι εκτός θέματος ζαλίζουν τελικώς και γι αυτό αποφεύγω εκτεταμένους σχολιασμούς εκτός και αν τα έχω... ο ίδιος ανοίξει.:sneaky:

Μπορώ εν συντομία να σχολιάσω πως άμα θέλουμε το ηχειακό σύστημα - συνήθως υποβαθύφωνο - να κατεβαίνει χαμηλότερα σε ωφέλιμη απόκριση και ανώτερη ακρίβεια περιγραφής η σφραγισμένη καμπίνα σε σύγκριση με ισοδύναμων διαστάσεων ported είναι προτιμότερη. Αν θέλουμε να παίζει δυνατότερα και με μικρότερη καταπόνηση γύρω και πάνω από δεδομένη συχνότητα αντιστοιχούσα στο κάτω όριο συντονισμού τότε προτιμότερη θα ήταν η ported αρχιτεκτονική.
Εσυ Αστρονοτ (σορρυ δεν τα παρακολουθώ) το mini dsp χρησιμοποιείς για να κάνει (εκτελεί τα) χρέη full ενεργητικού κροσοβέρ για την εφαρμογή σου (σύστημα σου) ;
Άμα το miniDSP 2Χ4 HD διακρινόταν από ανάλυση κι ευκρίνεια εφάμιλλη προς σύγχρονες υλοποιήσεις δικαναλικών DAC τότε η εταιρεία δεν θα είχε λόγο να κυκλοφορήσει μοντέλα όπως τα Flex & SHD. Ο μόνος τρόπος να εισπραχθούν τα μέγιστα από τέτοιες υλοποιήσεις είναι ν'αναλαμβάνουν αυτές όπως προβλέπεται και το ρόλο προενισχυτικής βαθμίδας με master volume .για το setup.

Last edited:

Reaction score
22.933
Μπορώ εν συντομία να σχολιάσω πως άμα θέλουμε το ηχειακό σύστημα να κατεβαίνει χαμηλότερα σε απόκριση η σφραγισμένη καμπίνα σε σύγκριση με ισοδύναμων διαστάσεων ported είναι προτιμότερη. Αν θέλουμε να παίζει δυνατότερα και με μικρότερη καταπόνηση γύρω και πάνω από δεδομένη συχνότητα που αντιστοιχούσα στο κάτω όριο συντονισμού τότε προτιμότερη θα ήταν η ported αρχιτεκτονική.
Ναι αλλά having said that και εγω .... να πούμε ότι στο δευτερο χρόνο της πράξης (και σκέψης μας) ένα closed box είναι καλύτερο με την ομαλή κλίση του να διεγείρει ομαλά και το "room gain" εάν το τοποθετησουμε σε γωνίες ή στον τοιχο. Αυτή είναι η σωστή εξηγηση, ¨διαβασμα" και χρησιμότητα του "διαβάσματος" αυτης της καμπυλης τους. :D
Άμα το miniDSP 2Χ4 HD διακρινόταν από ανάλυση κι ευκρίνεια εφάμιλλη προς σύγχρονες υλοποιήσεις δικαναλικών DAC τότε η εταιρεία δεν θα είχε λόγο να κυκλοφορήσει μοντέλα όπως τα Flex & SHD.
DEQX και τα μυαλά στα κάγκελα βρε. :D:D

Δηλαδή τώρα με αυτά τα καλύτερα υλικά, dac, αντιστάσεις, DSP επεξεργαστή κλπ το Flex mini dsp θα παράγει άλλες FR ; Ή ενώ είναι οι ίδιες θα ακουγεται πιο ποιοτικά ηχητικά η εφαρμογή μας όπως ισχυρίζεται ο MakChem ότι συμβαίνει στα παθητικά κροσοβερ ; ;) :D :D :D

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Ναι αλλά having said that και εγω .... να πούμε ότι στο δευτερο χρόνο της πράξης (και σκέψης μας) ένα closed box είναι καλύτερο με την ομαλή κλίση του να διεγείρει ομαλά και το "room gain" εάν το τοποθετησουμε σε γωνίες ή στον τοιχο. Αυτή είναι η σωστή εξηγηση, ¨διαβασμα" και χρησιμότητα του "διαβάσματος" αυτης της καμπυλης τους. :D

DEQX και τα μυαλά στα κάγκελα βρε. :D:D

Δηλαδή τώρα με αυτά τα καλύτερα υλικά, dac, αντιστάσεις, DSP επεξεργαστή κλπ το Flex mini dsp θα παράγει άλλες FR ; Ή ενώ είναι οι ίδιες θα ακουγεται πιο ποιοτικά ηχητικά η εφαρμογή μας όπως ισχυρίζεται ο MakChem ότι συμβαίνει στα παθητικά κροσοβερ ; ;) :D :D :D
H ανωτερότητα τ ων Flex & SHD ως προς χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να ενδιαφέρουν σε υλοποιήσεις DAC είναι επικυρωμένη από μετρητικά δεδομένα. Δεν μπορώ να προκαταλάβω πόσο θα συγκινούσαν τα συγκεκριμένα όποιον θα έψαχνε αιθέριες σιωπές και ταχύτητες μουσικού δρώμενου που δεν θα τραβούσαν την προσοχή.

Reaction score
22.933
τότε προτιμότερη θα ήταν η ported αρχιτεκτονική.
Εγώ πάντως βλέπεις πως τα κριτικάρω βαθύτατα (σε όρια κατηγορίας κιόλας) ενω έχω Bass Reflex. Για να μη μου λένε ότι έχω biases μερικοί μερικοί. :D

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Εγώ πάντως βλέπεις πως τα κριτικάρω βαθύτατα (σε όρια κατηγορίας κιόλας) ενω έχω Bass Reflex. Για να μη μου λένε ότι έχω biases μερικοί μερικοί. :D
Εσύ έχεις και... bias reflex.:lol:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.752
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88