- Μηνύματα
- 7.609
- Reaction score
- 12.539
Τόσο το minidsp, όσο και τον δεύτερο τελικό, τα πήρα για να κάνω τα πειράματά μου, περισσότερο για τον χαβαλέ. Δεν τρελαίνομαι να κάνω "βελτιώσεις", απλά κάποια στιγμή που θα αρχίσω να ασχολούμαι πάλι, θα δω μήπως ( όπως είπα και παραπάνω ) περάσω σε κάτι έτοιμο και καλό. Το καλό είναι ότι ετοιμάζω παρέμβαση στον τοίχο πίσω απο τη θέση ακρόασης ( θερμομόνωση εσωτερικά με γυψοσανίδα ), οπότε θα παίξω με τα υλικά στο επίμαχο σημείο πίσω απο τη θέση ακρόασης, άρα θα βελτιώσω περαιτέρω τη κατάσταση.Ωραία, αυτά όλα σημαίνουν ότι η δουλιεά που έγινε σε όλα τα επίπεδα σε οδηγησε σε ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα DSP, που το όφελος που αποκόμισες από τον έλεγχο των ηχείων , του δωματίου κλπ είναι συνολικά μεγάλυτερο απο οποιοδήποτε πιθανη θεωρητική επίπτωση (dac, επεξεργασίας σηματος, επιλογή φίλτρων κλπ). Για εμένα εάν η σκηνη και η ροη διατηρήθηκε έστω στα ιδια επιπεδα με πριν (λες κιόλας ότι καλύτερψε) σίγουρα άξιζε τον κόπο το εγχειρημα σου. Πάντως αυτά τα καινουργια μοντέλα που εριξα μια ματιά είναι καλύτερα και στα dac τους και στο πως χειρίζονται τους αλγόριθμους και τα artifacts. . Σιγουρα επίσης βοήθησε ότι τους δίνεις ψηφιακό σήμα αλλά και ότι χρησιμοποιείς τον προενισχυτη του. Έτσι και αλλιώς όλα αυτα θα τα άλλαζε στον χαρακτηρα τους. Απλώς με τις πολλες επιλογές αυξάνεις και τις πιαθνότητες να πάει (ή να ρυθμίσεις) κάτι λανθασμένα. Ίσως πλέον (στην περίπτωση σου) μόνο ενα καλύτερο τροφοδοτικό θα βοηθούσε σημαντικά ή το mini dsp είναι ενσωματωμένο εσωτερικά έτσι που να μην μπορείς να αναβαθμίσεις κάτι ; Μάλλον δεν γίνεται ε ;
Απλά, όλα τα φίλτρα που αναφέρεις, τα έχουν διαθέσιμα τα dsp crossovers. Δηλαδή, ειδικά αν κάποιος έχει στη διάθεσή του χώρο για να κάνει μετρήσεις των ηχείων, μπορεί να παίξει πολύ άγρια με το ψηφιακό κροσόβερ και να ακούσει / μετρήσει σε πραγματικό χρόνο το αποτέλεσμα των ενεργειών του.Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις λεπτομέρειες της σχεδίασης ηχείων, τα παθητικά φίλτρα (crossovers) συχνά θεωρούνται απλώς ως ένα αναγκαίο μέσο για τη διανομή των συχνοτήτων μεταξύ των οδηγών (woofer, midrange, tweeter κ.λπ.). Ωστόσο, η λειτουργία τους είναι πολύ πιο κρίσιμη και πολύπλευρη από αυτό.
Ένα καλά σχεδιασμένο crossover μπορεί να εξομαλύνει την ολική απόκριση συχνότητας του συστήματος, διορθώνοντας μη γραμμικότητες που προκύπτουν από τους ίδιους τους οδηγούς ή από παρεμβολές μεταξύ τους. Επιπλέον, με την επιλογή κατάλληλου τύπου φίλτρου –όπως Linkwitz-Riley, Butterworth ή Bessel– μπορεί να ελεγχθεί η φασική συμπεριφορά και να επιτευχθεί φασική συμβατότητα μεταξύ των οδηγών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση χρονοχρονικής συνοχής.
Τα παθητικά X-overs μπορούν επίσης να διαμορφωθούν ώστε να εξομαλύνουν την ηλεκτρική εμπέδηση που βλέπει ο ενισχυτής. Αυτό οδηγεί σε πιο σταθερό φορτίο, μειώνοντας την αρμονική παραμόρφωση και διατηρώντας έναν σταθερό συντελεστή απόσβεσης (damping factor -D.F.), ιδιαίτερα σε χαμηλές συχνότητες όπου αυτός είναι κρίσιμος για τον έλεγχο της κίνησης του woofer.
Επίσης τα X-overs επιδρούν και στη χρονική απόκριση αλλά και στο soundstage
Παρά το γεγονός ότι αυτές οι αρχές είναι γνωστές στους σοβαρούς ηχολήπτες και σχεδιαστές ήδη από τη δεκαετία του ’70, στην πράξη βλέπουμε συχνά το αντίθετο. Ηχεία υψηλής τιμής με σχεδιαστικές επιλογές που οδηγούν σε κακή ή μέτρια απόκριση, τόσο στο φάσμα όσο και στο πεδίο του χρόνου. Σε πολλές περιπτώσεις, η αισθητική σχεδίαση υπερισχύει της ακουστικής ακεραιότητας, καθώς μεγάλο μέρος του κοινού (~80% σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις της αγοράς) δίνει προτεραιότητα στην εμφάνιση και στην «πολυτελή» αίσθηση του προϊόντος, περισσότερο απ’ ό,τι στην καθαρή ηχητική του απόδοση.
Εκτός από τα παθητικά φίλτρα, σύγχρονα ηχεία μπορούν να επωφεληθούν από:
- Zobel networks: για αντιστάθμιση της αύξησης της εμπέδησης σε υψηλές συχνότητες.
- Notch filters: για εξάλειψη στενών ζωνών συντονισμού ή προβλημάτων στη συχνότητα crossover.
- Phase plugs / waveguides: για βελτίωση της κατευθυντικότητας και ελέγχου διασποράς (directivity).
Τελικά, η επιτυχία ενός ηχείου δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των μεγαφώνων , των καλωδίων ή το υλικό της καμπίνας, αλλά και από το πως όλα τα παραπάνω "δένονται" αρμονικά μέσω ενός σωστά μελετημένου crossover και γενικότερα της συστημικής του σχεδίασης. Το αν το κοινό εκτιμά αυτές τις τεχνικές αρετές είναι μια άλλη ιστορία – αλλά για όσους ακούν "με τα αυτιά και όχι με τα μάτια", αυτά τα στοιχεία κάνουν όλη τη διαφορά.
Το ιδανικό θα ήταν να έπιανε στα χέρια του κάποιος με ικανό χώρο ένα ηχείο, να το αναβάθμιζε παθητικά και να γινόταν σύγκριση με τη ψηφιακή εκδοχή κροσαρίσματος - ενεργής οδήγησής του, ενώ θα μπορούσαν να άκουγαν το αποτέλεσμα και θα έκαναν τις συγκρίσεις τους όσοι πιστοί το ήθελαν. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω να προσθέσω κάτι και ήδη έχω κάνει πολλές φαινομενικά off topic αναρτήσεις στο νήμα.