Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.283
Εσύ βρήκες έναν λόγο για να μην θέλουμε σαμπ? :biggrin:
Α, θα σου πω εγώ προσωπικώς τους 3 βασικούς λόγους για να μην έχεις και να μη θέλεις σαμπ, που βεβαίως είναι γνωστοί τοις πάσι:

1. Παντόφλα
2. No money, no honey 🍯
3. Παντόφλα + no money no honey 🍯

Αυτά. Τέλος.
Απαντώ έτσι, και στον τίτλο του θρεντ.
Τελεσίδικα. Χωρίς δικαίωμα έφεσης.
Μπορεί να κλείσει το θρεντ. 😎💋

Reaction score
19.449
Εσύ βρήκες έναν λόγο για να μην θέλουμε σαμπ? :biggrin: Για να μην έχεις κάποιο λόγο θα βρήκες :D
Όχι δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Μάλιστα είναι χρήσιμο σε πολλούς. Σαν σκαμπό να κρεμαστούν απο το ταβάνι. :D :D

Πλάκα σου κάνω βρε, δεν με νοιάζει. Ότι θέλει ο καθένας και ότι ξέρει και μπορεί. Δεν ζηλεύω εγώ.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.207
τα sub ''βρωμίζουν'' τον ήχο
Εάν δεν τοποθετηθούν-ρυθμιστούν σωστά, φυσικά και μπορεί να ακούγονται από μέτρια έως δράμα. Αλλά δεν θα φταίνε τα σαμπ, θα φταίει ο άνθρωπος που τα ρυθμίζει.
Φαντάζομαι πως κάποιοι επαγγελματίες θα έχουν ζοριστεί πολύ με τις τοποθετήσεις/ρυθμίσεις σαμπ των πελατών τους, θα τους τρώει πολύ ώρα, μικρόφωνα, software, μετρήσεις, διαφωνίες για τις θέσεις τους λόγω διαρρύθμισης, ίσως να μην τα καταφέρνουν κιόλας, μπορεί να έχουν μείνει στις γνώσεις του παρελθόντος.

Και μετά θα περιοριστούν αρκετά οι κατάλληλοι προς πώληση προενισχυτές, διότι δεν έχουν όλοι δυνατότητες σωστής ενσωμάτωσης, και ούτε αυτό δεν είναι καλό για τις δουλειές, μπορεί να μην έχουν καλό profit margin.

Που είναι οι μέρες που πουλούσες δυο ηχεία, έναν ενισχυτή, μια πηγή και κάμποσα καλώδια, τα σύνδεες στο σαλόνι του πελάτη σε 20 λεπτά, έκανες και μια αξιοπρεπή τοποθέτηση των ηχείων και έφευγες με τα χρήματα....

Τώρα με αυτήν την μανία που τους έχει πιάσει όλους με τα σαμπ, ή θα χάσουμε ένα τρίωρο ή δεν θα είναι ικανοποιημένος ο πελάτης.

:biggrin:
Α, θα σου πω εγώ προσωπικώς τους 3 βασικούς λόγους για να μην έχεις και να μη θέλεις σαμπ, που βεβαίως είναι γνωστοί τοις πάσι:

1. Παντόφλα
2. No money, no honey 🍯
3. Παντόφλα + no money no honey 🍯
Μόνο το 2 αρκεί.
Αν υπάρχει αρκετό money, δεν υπάρχει παντόφλα. Νόμος

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.823
Που είναι οι μέρες που πουλούσες δυο ηχεία, έναν ενισχυτή, μια πηγή και κάμποσα καλώδια, τα σύνδεες στο σαλόνι του πελάτη σε 20 λεπτά, έκανες και μια αξιοπρεπή τοποθέτηση των ηχείων και έφευγες με τα χρήματα....

Τώρα με αυτήν την μανία που τους έχει πιάσει όλους με τα σαμπ, ή θα χάσουμε ένα τρίωρο ή δεν θα είναι ικανοποιημένος ο πελάτης.
Καλά, αν πληρώνει ο πελάτης έξτρα για τις υπηρεσίες τοποθέτησης - ρύθμισης λογικά δεν θα πρέπει να υπάρχει χώρος για παράπονο (από τον τεχνικό - πωλητή).
Παλιά δεν ήταν δωρεάν με την αγορά ( ανάλογα και με την τιμή του προιόντος φυσικά) η τοποθέτηση?
Εάν δεν τοποθετηθούν-ρυθμιστούν σωστά, φυσικά και μπορεί να ακούγονται από μέτρια έως δράμα. Αλλά δεν θα φταίνε τα σαμπ, θα φταίει ο άνθρωπος που τα ρυθμίζει.
Εγώ ακόμα και χωρίς σοβαρή ενσωμάτωση μόνο με πειραματισμούς δικούς μου προτιμώ τη μουσική με τα sub on.. 8-)
Βέβαια είναι και ο χώρος και, και..

Περί ορέξεως..:rolleyes:

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.570
Δεν αλλάζει σε τίποτα το σχόλιο μου πως για να ακούσεις μουσική δεν χρειάζεται subwoofer.
(Προφανώς υπερβάλλω αλλά για να δείξω την ουσία των πραγμάτων)

Reaction score
8.890
Όχι δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Μάλιστα είναι χρήσιμο σε πολλούς. Σαν σκαμπό να κρεμαστούν απο το ταβάνι. :D :D
Σε κάτι μουσικά φεστιβάλ όπως το Wacken open air μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί έχουν μια ντουζίνα σαμπς? Τόσο καημό και αυτοί για τις χαμηλές έχουν? :D :biggrin:

Reaction score
19.449
Σε κάτι μουσικά φεστιβάλ όπως το Wacken open air μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί έχουν μια ντουζίνα σαμπς? Τόσο καημό και αυτοί για τις χαμηλές έχουν? :D :biggrin:
Κάνεις κάτι κουφές ερωτήσεις όμως. :D (και στον λάθος άνθρωπο κιόλας).

Υπάρχουν φεστιβάλ χωρίς σάμπς ; Βέβαια άλλα σάμπ αυτά απο τα δικά μας.

Εγω στην Ελλάδα δεν παίρνω σάμπ. Μπορεί να πλημμυρίσω. :D Τι είναι εδώ ; Γερμανία που ρίχνει καρέκλες για ώρες και οι δρόμοι έχουν 1 χιλιοστό νερό ;

Last edited:

Reaction score
11.239
-
Σωστά !
.......αυτό, είναι ψιλά γράμματα....
τόσο ψιλά γράμματα που μόνο εσύ μπορείς να μου το δώσεις στο πιάτο και να μου πείς ,
" πάρτο ρε άνθρωπε , τόσα χρόνια δεν άκουγες αυτό εδώ ! "
-
Το λοιπόν .
Θέλω να πάρεις όποιο έντεχνο ελληνικό κομμάτι σου αρέσει και να μου αποκόψεις τις συχνότητες 20 με 80 και μόνο αυτές . Να ακούσω το ανάμεσα στο 20 και το 80 .
Ηχογράφησετο και εναπόθεσε το εδώ .
Εύκολο ειναι . Βάλε τα μηχανήματα σου να παίζουν , κλείσε τους δορυφόρους και ηχογράφησε το sub .
-
Ξέρεις τι έχανα τόσα χρόνια , την βαβούρα που συνεχίζει να ακούει κάποιος με sub .
-

-
Αλλά κάντο φιλικά και βάλτο μας εδώ γιατί .....αυτό, είναι ψιλά γράμματα....
-
Με συγχωρείς αλλά εξαπατήθηκες από το βίντεο. Δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα έτσι, διότι παίζει κάποιο κομμάτι σύγχρονης μουσικής που δεν ξέρουμε ούτε ποιο είναι, ούτε πώς ακούγεται ολόκληρο. Επίσης το κατασκεύασμα που χρησιμοποιούν είναι πρόχειρη κατασκευή, όχι ένα σοβαρό sub. Ποιός μου λέει ότι δεν τρίζει ολόκληρο; Επίσης, είναι ηχογραφημένο από ένα κινητό τηλέφωνο, άντε βγάλε συμπέρασμα! :roflmao: Τέλος, απ' όσο ακούγεται, το μπάσο που περιέχει δεν είναι καθαρό από την παραγωγή του.
Το έχω γράψει και το ξαναγράφω: Ακόμα και απλά κομμάτια του Παπακωνσταντίνου της δεκαετίας του 80-90 να ακούσεις, με το sub γεμίζει το κάτω φάσμα. Μην πιάσουμε καν την ηλεκτρονική, την κλασσική μουσική.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.283
Προφανώς υπερβάλλω

Προφανώς. Αλλά η υπερβολή, είναι μέρος του χόμπι. Άσε που δίνει πάτημα για χαβαλέ μέχρι τα Χριστούγεννα.

Άλλο ένα τέτοιο, κι επιτυχώς φτάνουμε Πάσχα.

Εγω στην Ελλάδα δεν παίρνω σάμπ.
Έφτασε επιτέλους η ώρα για μετανάστευση.
Κάθε ευκολία εύχομαι.
Προτείνω Πορτογαλία, λίγο έξω από το Πόρτο, καλά είναι, άραξε.
ΥΓ. 4 σαμπ να πάρεις, τα μικρά της νταϊναόντιο, αν άφησε κανένα ο μπουτχιας δηλαδή, ο μαζώχτρας, ο μοναχοφάης, ο "εγώ τα πήρα όλα", ο "έχω περισσότερα σαμπ απ'τον ear". Αυτός με τις γάτες, ξέρς. Γάτες και σαμπ. Ας του πει κάποιος πως δεν είναι για χορταση. Του μοναχοφάη του ντιεσποφρίκουλα.

Last edited:

Reaction score
19.449
Προφανώς υπερβάλλω

Προφανώς. Αλλά η υπερβολή, είναι μέρος του χόμπι. Άσε που δίνει πάτημα για χαβαλέ μέχρι τα Χριστούγεννα.

Άλλο ένα τέτοιο, κι επιτυχώς φτάνουνε Πάσχα.
Πότε θα καταλάβεις το πνεύμα των ανθρώπων όταν γράφουν ; Κοντεύεις την ηλικία μου σε δύο χρόνια, μουρελιαμέντο. :D

Reaction score
8.890
Κάνεις κάτι κουφές ερωτήσεις όμως. :D (και στον λάθος άνθρωπο κιόλας).

Υπάρχουν φεστιβάλ χωρίς σάμπς ; Βέβαια άλλα σάμπ αυτά απο τα δικά μας.

Εγω στην Ελλάδα δεν παίρνω σάμπ. Μπορεί να πλημμυρίσω. :D Τι είναι εδώ ; Γερμανία που ρίχνει καρέκλες για ώρες και οι δρόμοι έχουν 1 χιλιοστό νερό ;
Αυτά τα σαμπ δεν βρωμίζουν τον ηχο στην μουσική? :biggrin:
Και τι τους νοιάζει τι γίνεται από τα 80Hz και κάτω? Δεν υπάρχει υλικό λέμε :D

Βρε αν πας στο Wacken στην επιστροφή θα πας να γεμίσεις το πορτ μπακαζ με σαμπς:D

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.823
ή αν κάποιος θέλει να βρίσκει πατήματα να την λέεει στον ''γείτονα'' για να περνά η ώρα.. :biggrin:
Αλλά η υπερβολή, είναι μέρος του χόμπι. Άσε που δίνει πάτημα για χαβαλέ μέχρι τα Χριστούγεννα.
Αααχά.. :sneaky:

Reaction score
19.449
Βρε αν πας στο Wacken στην επιστροφή θα πας να γεμίσεις το πορτ μπακαζ με σαμπς
Αυτό είναι το πρόβλημα. Και πανε σπίτι και νομίζουν ότι θα ακούσουν το ίδιο. :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.283
Κοντεύεις την ηλικία μου
Μπα, έβαλα το ρολόι να γυρνάει ανάποδα πλέον.
Από δω και πέρα θα μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ μας, το γνωστό, των γενεών. Αλλά που να καταλάβεις εσύ, είσαι άλλης γενιάς, αρχαίος.

Και πανε σπίτι και νομίζουν ότι θα ακούσουν το ίδιο
Εγώ όχι. Ούτε για πλάκα.
Ακούω καλύτερα στο σπίτι, για να ακούσω το ίδιο πρέπει να αρχίσω να πετάω ηχεία, δεν είναι καιρός για έξοδα, για σπατάλες, μτστκη γμσαι. 🤣😁🤪😜

Αντί να πετάξω ηχεία, για λόγους οικονομίας, θα πα να πάρω μερικά ακόμα. Να μην έχω κενές τρύπες στις εξόδους του ακατανομαστου. Είπαμε, για λόγους οικονομίας. Τώρα άμα πάρει κανένας τα Νιούμαν τα σαμπ (που δε νομίζω, no money λέμε), μετά θα πρέπει να φορτωθώ ένα καράβι τζενελεκ. Μαρτύριο, άσε άσε. Μτστκη γμσαι.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.329
Θα κανω μια υποθεση εργασιας, θελουμε να κατασκευασουμε εναν χωρο συμμετρικο.
Ας ξεκινησουμε με τον ογκο του χωρου και την συχνοτητα Schroeder. Με βαση τον τυπο
View attachment 304815
μια αυξηση του ογκου θα μετατοπισει την συχνοτητα Schroeder σε χαμηλοτερες συχνοτητες.Δεν εξεταζω το Τ και την μεταβολη του χρονου αντηχησης διοτι οπως και να εχει η αυξηση του ογκου ενος χωρου θα οδηγησει αναποφευκτα στην μειωση της τιμης της συχνοτητας Schroeder. Ειναι προτιμοτερο κατι τετοιο? Ναι διοτι χονδρικα... If the volume of a room is increased,the entire natural frequency distribution shifts to lower frequencies. This tends to increase the natural frequency density at a given frequency and make the transfer function more balanced. Therefore, larger rooms are less problematic than smaller ones with regard to their behavior in the low-frequency range.

τι γινεται ομως με τις επιμερους διαστασεις του χωρου? σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να επιλεξουμε μια ευνοικη αναλογια διαστασεων μεταξυ μηκους,πλατους και υψους διοτι χονδρικα....
A very balanced distribution of the natural frequencies can be achieved with such proportions. As a result, the shape of the room already creates a good basis for a balanced transfer function without unwanted dips and peaks.
Ως ευνοικες αναλογιες θεωρουνται οι ακολουθες
1,00 : 1,14 : 1,39 ή 1,00 : 1,28 : 1,54

Συμπερασματικα θα λεγαμε οτι μπορει κανεις να πετυχει ευνοικοτερες συνθηκες επιλεγοντας καταλληλες διαστασεις και αυξανοντας τον ογκο.
Το μονο που μενει ειναι η επιλογη καταλληλου main monitor που να μπορει σε ικανοποιητικες εντασεις να αποδωσει τις χαμηλες.

Αναγκαια συνθηκη για την μη επιλογη Σαμπ θα ηταν η υπαρξη ενος main monitor που να αποδιδει τις χαμηλοτερες οκταβες ικανοποιητικα σε συνδυασμο με μια ευνοικη επιλογη διαστασεων χωρου.

Επειδη ομως στο σαλονι σας δεν ικανοποιειται κανενα απο τα τρια ......το σαμπ ειναι μονοδρομος
Η ανωτέρω ανάλυση παραλείπει τις επιπτώσεις - κυρίως υποχωρήσεις - από φαινόμενα boundaries που είναι ανεξάρτητα των ιδιορρυθμών από το χώρο.

Βρίσκομαι σε θέση να δηλώσω ότι σε συγκεκριμένα δωμάτια με ελεγχόμενη διαρρύθμιση και με συγκεκριμένα main ηχεία έχω επιτύχει την εννοούμενη ΄΄χρυσή τομή΄΄ ως προς απόκριση από την πρώτη οκτάβα με παράλληλη εξομάλυνση της ανταπόκρισης από το δωμάτιο. Ακόμα και τότε όμως απουσία κροσαρισμένων τεμαχίων sub η επιφόρτιση των main με την ενέργεια από τις πρώτες οκτάβες προκαλούσε φαινόμενα που έδειχναν ότι καταπιέζονταν χαλώντας την ακροαματική απόδοση καθώς ανέβαινε η στάθμη. Εννοείται ότι χρησιμοποιούνταν ηχεία με λογικές τιμές και διαστάσεις για τυπικά δωμάτια....

Είναι ελάχιστα και πανάκριβα όσα main ηχεία μπορούν να διαχειριστούν τις δύο πρώτες οκτάβες με αποδεκτές τιμές παραμορφώσεων για στάθμες ανώτερες των 90 dB ειδικά για την ομόλογη ζώνη η οποία κατά τα γνωστά θα πρέπει να πιάνει με άνεση - δηλαδή χωρίς αισθητές παραμορφώσεις - υψηλότερες στιγμιαίες στάθμες σε συνάρτηση με την τυπική συνεχόμενη στάθμη των 80 dB ως προς τις μεσαίες και άνω οκτάβες. Οποιαδήποτε αισθητή παραμόρφωση θα χαλάει αυτομάτως την ακροαματική αντίληψη και σε ανώτερες οκτάβες... Δεν θα είχε τόση σημασία η σύσταση του προγράμματος με πόσο λίγη μουσική πληροφορία θα περιεχόταν θεωρητικά στις δύο πρώτες οκτάβες από τη στιγμή που η απουσία ή κακή ενσωμάτωση των δύο πρώτων οκτάβων - είτε αποδίδονταν εκείνες από αυτόνομα sub είτε όχι - μόνο να υποβαθμίζει τη μουσικότητα των ανωτέρων θα μπορούσε. Ακόμα και γρηγοριανές μονωδίες ν'ακούγαμε λ.χ. θα θέλαμε πληθωρική χωρική αίσθηση για την ενδεδειγμένη υποβλητική ακροαματική εμπειρία.

Εφόσον τα χρήματα δεν θ'αποτελούσαν πρόβλημα , ο μόνος αποδεκτός παράγων θα είναι το
No knowledge - no power
με τη γνωστική αδυναμία είτε για χρησιμότητα είτε για ομαλή ενσωμάτωση των sub να προκαλεί αγχώδη συνδρομή σε όσους προσφιλείς ακροαματικόφιλους είναι εκπαιδευμένοι ως ΄΄Παβλοφικοί σκύλοι΄΄ ν'ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να χάνουν σημαντικά quanta απόλαυσης με δευτερεύοντα στοιχεία όπως ... καλώδια ρεύματος.

Όταν κάποτε είχα γράψει ότι δεν υπάρχει ενέργεια τίποτε > 10 - 15 Khz πέσατε να με φάτε. :D Κάτι εκουαλάιζερ μου δείχνατε με κάτι εγγραφές. :D
Έχει διαπιστωθεί πειραματικά ότι έστω και αν δεν ακούμε άμεσα υπερυψηλές συχνότητες , η απουσία ή παραμορφώσεις κατά την εκπομπή τους από το ηχοσύστημα γίνονται αντιληπτές με δυσάρεστο συνήθως τρόπο. Η δε θεωρητική θεμελίωση σε τέτοιο φαινόμενο έχει τεθεί συχνά υπ'όψιν παντός αμφισβητία.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.348
.... το προβλημα ξεκιναει απο τη στιγμη που καποιος ακουει για να του αρεσει (ή οπως αρεσκεται κανεις να το εκφραζει)- τουλαχιστων ο μεγαλητερος πληθυσμος ειναι καπου ειλικρινης σε αυτο - απλα δεν ακουει - ή δεν τον νοιαζει. :king: :angel:
-
και για να επανελθω στο κυριως θεμα σε απλα ελληνικα : η μουσικη χωρις επαρκη θεμελιωση α'-β' οκταποδι, φτου , οχτανα, φτου, οκταβα , ειναι ξεκαρφωτη...δηλαδη οπου φυσα το ανεμου. 🐒

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.981
Members
38.273
Νεότερο μέλος
spani1