Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.779
Όπως έχω πει και στο παρελθόν ακούω σε χαμηλές στάθμες (ίσως υπερβολικά χαμηλές τις περισσότερες φορές).
Όταν παίζω (στα δικά μου peak.. :biggrin:) εκεί κοντά στα 75 χάιντε να φτάσω οριακά 80db μέση με τα sub on σε αντίθεση με τον γκαζάκια που ίσως κάπου εκεί αρχίζει να ''νιώθει'' πως κάτι υπάρχει και θέλει να ''δώσει'' εγώ δεν μπορώ να ακούσω για ώρα, με ενοχλεί.. (όχι από παραμόρφωση χαμηλά ή σε μεσαίες κλπ..)
Κάποιος θα πει και σωστά ''είναι θέμα ρύθμισης, δεν έχεις κάνει σωστή δουλειά.''
Ισχύει μεν, δεν έχω κάνει ''σωστή δουλειά'' ούτε καν κάποια μέτρηση να δω που βρίσκομαι αλλά γενικώς το χαμηλό σε εντάσεις μεγάλες είτε στο σπίτι είτε αλλού σε χώρους που υποτίθεται πως έχουν κάνει δουλειά γι' αυτό δεν το θέλω, τουλάχιστον όχι για πολλή ώρα.
Με ενοχλέι - κουράζει λίγο αυτή η έντονη ''ενέργεια'' εκεί χαμηλά όταν είναι σε πολύ μεγάλες δόσεις.. :rolleyes:
Με μέτρο, θέλω να υπάρχει φυσικά ενέργεια χαμηλά (να μην ακούω μόνο μεσαίες και πιο πάνω που μακροπρόθεσμα κουράζουν) αλλά σε εντάσεις σχετικά χαμηλές.
Αυτά τα αναφέρω έτσι γενικά μόνο για το θέμα των δυνατοτήτων του εκάστοτε συστήματος σε εντάσεις..
Δεν είναι απαραίτητο για όλους να φτάνει πολύ ψηλά..
Ότι χρειάζεται να υπάρχει δυνατότητα για περισσότερη ενέργεια εκεί χαμηλά σε σχέση με τα ηχεία που διαθέτει κάποιος, ναι αυτό ισχύει..

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.281
εγώ δεν μπορώ να ακούσω για ώρα, με ενοχλεί.. (όχι από παραμόρφωση χαμηλά ή σε μεσαίες κλπ..)
Μήπως σχετίζεται με τους χρόνους αντήχησης;

Υπάρχουν έτοιμες χονδρικές καμπύλες που πρέπει να εφαρμόζονται ως φίλτρο loudness σε κάθε μείωση στάθμης κάτω των 80 Φον στην οικιακή αναπαραγωγή, ώστε το ανθρώπινο αισθητήριο όργανο της ακοής να συνεχίσει να ακούει ισορροπημένα όλο το φάσμα σε όμοια στάθμη, αλλά σε χαμηλότερη στάθμη από την προβλεπόμενη.
Έλα όμως που ο εγκέφαλος μου δεν περιμένει να ακούσει κανονικό μπάσο σε αυτές τις χαμηλές εντάσεις, και στραβώνει…λέει ”τι δουλειά έχει το μπάσο σε τόσο χαμηλή ένταση μουσικής, κανονικά δεν πρέπει να το ακούω, κάποια μλκια γίνεται”.
Και τελικά το loudness που (μου) χρειάζεται είναι το μισό από το αναμενόμενο από τις καμπύλες.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.779
Μήπως σχετίζεται με τους χρόνους αντήχησης;
Είναι μια πιθανότητα και αυτό και άλλα ίσως (όπως είπα δεν έχω μετρήσει, δεν ξέρω).
Αλλά το γεγονός πως (ανάλογα και το είδος της μουσικής) δεν ανέχομαι για πολλή ώρα μεγάλες δόσεις ενέργειας το έχω βιώσει σε ότι χώρο - σύστημα κι αν έχω ακούσει..
Δεν μου αρέσει να χτυπούν τα σωθκάμ' για πολλή ώρα - τσαντίζομαι.. :biggrin:
Καταλήγω μάλλον στο συμπέρασμα πως ''είμαι έτσι εγώ.''
Παρά την ιδιοτροπία μου αυτή θεωρώ τα sub πολύ θετική προσθήκη στο σύστημα μου..;)

Last edited:

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.398
Εννοείται.

Δεν χρησιμοποιούμε ως ταργκετ κερβ τις καμπύλες ακουστοτητας, δεν έχει κανένα λόγο και νόημα να κάνουμε κάτι τέτοιο.
ναι αλλά εσύ μας τις δείχνεις και λες "κοιτάτε πόσα ντιμπιά πρέπει να έχει στα 20Hz!... πάρτε 44 subs" :p

Ndis

Titika
Reaction score
4.751
On topic, μερικές σελίδες πίσω μπήκε ένα χρηματικό όριο στο κόστος του δορυφόρου.

Κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου, κάποιος θα μπορύσε να υποθέσει ότι πάνω από αυτό το χρηματικό όριο (5κ ανα ηχείο) υπάρχουν λύσεις full range ηχείων τα οποία καθιστούν τη χρήση subwoofers περιττή.

Εστω συνεπώς οτι δεν υπάρχει χρηματικό οριο, καθώς και ο χώρος είναι "ιδανικός" για το ζευγάρι των ηχείων, υπάρχουν πλεοκτήματα σε μια τέτοια λύση έναντι της αντίστοιχης δορυφόρου + σαμπ ?

Για να μη μας φάει το περιφραστικό, έχει νόημα εν έτη 2023 η αγορά full range ηχείων ?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.252
Κάποιος θα πει και σωστά ''είναι θέμα ρύθμισης, δεν έχεις κάνει σωστή δουλειά.''
Ισχύει μεν, δεν έχω κάνει ''σωστή δουλειά'' ούτε καν κάποια μέτρηση να δω που βρίσκομαι
Ρε συ, δεν είναι δυνατόν χωρίς μετρήσεις να δουλεύεις σαμπ...

Έλεος...

Όλα σου τα "συμπεράσματα" είναι εντελώς άχρηστα και παραπλανητικά. Τόσο για τον εαυτό σου, γιατί πιστεύεις πράγματα που δεν ισχύουν, όσο και για τους άλλους, καθώς μεταφέρεις τυχαία και λανθασμένα συμπεράσματα από μη ενσωμάτωση.

Η ενσωμάτωση σαμπ σε ένα οποιοδήποτε σεταπ, γίνεται μόνον με επαρκείς μετρήσεις και διορθώσεις. Είναι εντελώς αδύνατη κάθε άλλη προσέγγιση.
έχει νόημα εν έτη 2023 η αγορά full range ηχείων ?
Όχι.
Την 3η οκτάβα χρειάζεται να είναι ικανά να παίζουν, σε στάθμη αναφοράς.

Τίποτε άλλο.

ΥΓ. Μοναδική εξαίρεση, ηχεία με καρδιοειδές μπάσο ή εντοιχισμένα full range, κι αυτό μόνον εάν είσαι "τυχερός" με τα υπόλοιπα τοιχωματικά όρια, ή έχεις ασχοληθεί πολύ γερά με την ηχητική περιποίηση του χώρου, και στο μπάσο. Free field τοποθέτηση σε τυπικό οικιακό χώρο για ομαλή απόκριση τέρμα χαμηλά, δε παίζει, θέλει γήπεδο, να έχεις άνετα 5-6 μέτρα απόσταση πίσω από τα ηχεία, και φυσικά με περιποίηση εκεί. Δεν γίνονται αυτά...

Στα τυπικά σπίτια, ακόμα και μεγάλα φουλ Ρέϊντζ πανάκριβα ηχεία (όπως η φωτογραφία με τα μεγάλα φοκαλ που ανέβασε ο Χρήστος) απέχουν κάνα μέτρο από τον πίσω τοίχο, και η απόκριση κάτωθεν της ζώνης του σροεντερ είναι (μαθηματικά αποδεδειγμένα) δράμα.

Η μόνη λογική προσέγγιση (μαθηματικά αποδεδειγμένα) είναι αυτή:

7081.png

Για δορυφόρο δηλαδή, το 1,1-2μ από τον πίσω τοίχο είναι καλά, το λες και free field , ειδάλλως το βάζεις on wall.

Το σαμπ όμως, απαγορεύεται δια ροπάλου να μπει σε 1,1-2μ από τον πίσω τοίχο, θα γίνονται τα σκαμπανεβάσματα της αρκούδας.

Άμα το σαμπ είναι ένα με το ηχείο, δεν παίζει έτσι, με κανένα τρόπο.

Τα σαμπ, τα γνωστά..

Η μόνη λύση που παίζει, είναι on wall το full range, αλλά στο on wall ενός μεγάλου ηχείου, η απόσταση των μεγαφώνων των μεσαιοπρίμων δεν είναι ιδανική (μικρή) οπότε χαλάει η συνταγή.

Το μεγάλο φουλ Ρέϊντζ, που θα έχει μεγάλο βάθος καμπίνας, πρέπει να έρθει σε τέτοια απόσταση από τον πίσω τοίχο, ώστε το/τα μεγάφωνα μεσαίων (παντοκατευθυντικά) να απέχουν 1,1-2μ από τον πίσω τοίχο, για να έχεις ωραία μεσαία. Τότε, το μεγάφωνο των χαμηλών, θα είναι δράμα.

Γι'αυτό το καρδιοειδες, έχει μαθηματικά αποδεδειγμένη υπεροχή σε τυπικούς οικιακούς χώρους. Τα kii λοιπόν, και τα me geithain, όπως και τα Dutch and Dutch, δίνουν εύκολα σωστές αποκρίσεις σε οικιακούς χώρους.

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.779

Έλεος...

Όλα σου τα "συμπεράσματα" είναι εντελώς άχρηστα και παραπλανητικά.

Η ενσωμάτωση σαμπ σε ένα οποιοδήποτε σεταπ, γίνεται μόνον με επαρκείς μετρήσεις και διορθώσεις. Είναι εντελώς αδύνατη κάθε άλλη προσέγγιση.
Όπως και να'χει αυτό ισχύει για εμένα.. (και δεν βλέπω ν' αλλάζει σύντομα :rolleyes:)
Ανήκω στο ''βαρεμένο'' και μάλλον μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που καλώς - κακώς ''δεν μπαίνει στη διαδικασία.''
Τα συμπεράσματα που κάποιες φορές έχω διατυπώσει (αν έχουν κάποια μικρή αξία για κάποιους βαριεστημένους όπως εγώ) είναι πως ακόμα και χωρίς τις τυπικά απαραίτητες ενέργειες (αλλά με υπομονή και δοκιμές) τα sub στο σύστημα μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο.
Εννοείται πως αυτό που λες για μετρήσεις ρυθμίσεις επεξεργαστές κλπ είναι το σωστό.

Πάντως η μη ανεκτικότητα μου στις μεγάλες δόσεις ενέργειας και για μεγάλους χρόνους δεν αφορά τον χώρο μου μόνο..(άλλο φρούτο αυτό..;))

Reaction score
8.821
ναι αλλά εσύ μας τις δείχνεις και λες "κοιτάτε πόσα ντιμπιά πρέπει να έχει στα 20Hz!... πάρτε 44 subs" :p
Ο μηχανικός ήχου μιξαρει το υλικο σε μια στάθμη περίπου 85db και λογικά εάν βάλεις το ίδιο υλικό σε αυτή την στάθμη θα ακούγεται ωραία αφού και ο μηχανικός αυτιά έχει που αντιλαμβάνονται τον ηχο διαφορετικά στις διάφορες συχνότητες σύμφωνα με τις καμπύλες ίσης ακουστοτητας.
Εάν βέβαια έχεις στο σπίτι καμία ένταση 70db τότε δενθα σου αρέσει τόσο ο ήχος, θα ακούς τις μεσαίες πιο έντονα. Εννοείται ότι θεωρούμε πως τα ηχεία και ο χώρος δεν κάνουν τα δικά τους. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στα 100dB αν ακούς. Εκεί θα θέλει να μειώσεις λίγο μπάσο και τις υψηλές λογικά.
Ο Αυτιας βάζει έξτρα μπάσο απ οτι κατάλαβα :D

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.779

Έλεος...

Όλα σου τα "συμπεράσματα" είναι εντελώς άχρηστα και παραπλανητικά. Τόσο για τον εαυτό σου, γιατί πιστεύεις πράγματα που δεν ισχύουν, όσο και για τους άλλους, καθώς μεταφέρεις τυχαία και λανθασμένα συμπεράσματα από μη ενσωμάτωση.
Καλά κάνεις και τα λες απ' τη μια ώστε να μην ''παρασυρθεί'' κάποιος απ' τα λεγόμενα μου (αν και το φροντίζω και ο ίδιος καθώς αναφέρω συχνά πως δεν έχω κάνει μετρήσεις - σωστή ενσωμάτωση) αλλά με τόσα άλλα εμπεριστατωμένα γραπτά, pdf, μετρητικά δεδομένα, τρόπους step by step σωστής ρύθμισης από άλλα μέλη βρίσκω μάλλον απίθανο να ''παρασυρθεί'' κάποιος από τις παρεμβάσεις μου.
Απ' την άλλη αν εννοείς πως όποιος δεν μπει σε αυτή τη διαδικασία (αγορά επεξεργαστή, μετρήσεων με μικρόφωνα, χρήση REW κλπ) καλύτερα να μην πάρει sub καθόλου..
Σε αυτό εγώ διαφωνώ..

Reaction score
4.780
Ο σωστότερος τρόπος είναι με RTA.

Αν έχεις απλό dB meter και το σύστημα σου είναι... "ορθόδοξο", την μεγαλύτερη στάθμη στην μέτρηση θα την καθορίζει το μπάσο.
Άρα το μπάσο καθορίζει την ένταση του συστήματος μας ?
Και αν καθορίζει αυτό την ένταση ο ΕΑΡ έγραψε ότι μετριέται διαφορετικά από τα πρίμα αυτού που ακούμε
Σωστά ?
Επίσης από τα 40 db ξεκινάει η μέτρηση και δίνουμε σημασία σε ένα πχ rt60 γράφημα εάν δεν κάνω λάθος

Και εφόσον είναι σημαντικη η 2η η 3η οκτάβα γιατί δεν περιλαμβάνονται στα γραφήματα?
Όμορφα ρωτάω και καλοπροαίρετα

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.637
Άρα το μπάσο καθορίζει την ένταση του συστήματος μας ?
Και αν καθορίζει αυτό την ένταση ο ΕΑΡ έγραψε ότι μετριέται διαφορετικά από τα πρίμα αυτού που ακούμε
Σωστά ?
Επίσης από τα 40 db ξεκινάει η μέτρηση και δίνουμε σημασία σε ένα πχ rt60 γράφημα εάν δεν κάνω λάθος

Και εφόσον είναι σημαντικη η 2η η 3η οκτάβα γιατί δεν περιλαμβάνονται στα γραφήματα?
Όμορφα ρωτάω και καλοπροαίρετα
Εφόσον μετράμε σε Real Time Analyzer με βαθμονομημένο μικρόφωνο και την ενδεδειγμένη ζύγιση αντί για πρόχειρες εφαρμογές smartphone λαμβάνουμε αξιόπιστες αποκρίσεις στάθμης ηχητικής πίεσης σε συνάρτηση προς οποιαδήποτε συχνοτική ζώνη θα περιέχεται στο σήμα δοκιμής.

Το δε χρονικό παράθυρο υπό τις συνήθεις ρυθμίσεις στα λογισμικά μέτρησης για τον εκπεμπόμενο παλμό δεν είναι αρκετά ευρύ ώστε να δώσει απολύτως αξιόπιστες τιμές RT κάτω των 100 Hz.
Όπως και να'χει αυτό ισχύει για εμένα.. (και δεν βλέπω ν' αλλάζει σύντομα :rolleyes:)
Ανήκω στο ''βαρεμένο'' και μάλλον μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που καλώς - κακώς ''δεν μπαίνει στη διαδικασία.''
Τα συμπεράσματα που κάποιες φορές έχω διατυπώσει (αν έχουν κάποια μικρή αξία για κάποιους βαριεστημένους όπως εγώ) είναι πως ακόμα και χωρίς τις τυπικά απαραίτητες ενέργειες (αλλά με υπομονή και δοκιμές) τα sub στο σύστημα μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο.
Εννοείται πως αυτό που λες για μετρήσεις ρυθμίσεις επεξεργαστές κλπ είναι το σωστό.

Πάντως η μη ανεκτικότητα μου στις μεγάλες δόσεις ενέργειας και για μεγάλους χρόνους δεν αφορά τον χώρο μου μόνο..(άλλο φρούτο αυτό..;))
Το ζήτημα; εδώ είναι ότι το διαδίκτυο βρίθει από αποδοκιμαστικές γνωμοδοτήσεις πάνω στη χρήση sub ατόμων που δεν ΄΄βασάνισαν΄΄ - τρόπος του λέγειν - την επιλογή μονάδων και τη μέθοδο ενσωμάτωσης με τάση γενίκευσης για τα δυσμενή συμπεράσματα πάνω σε οποιαδήποτε εφαρμογή sub. Έστω και αν θεωρηθούν μαζοχιστές όσοι έχουν εξαντλήσει τις ενδεδειγμένες δράσεις ενσωμάτωσης τουλάχιστον οι δικές τους εντυπώσεις λογαριάζονται πιο αξιόπιστες.

Υπενθυμίζω σε όλους, πως οι καμπύλες ακουστότητας είναι “ενσωματωμένες” σε κάθε ηχογράφηση.
Επειδή ο μαστεράς ακούει με τα αυτιά του, τα οποία και αυτά λειτουργούν με τις ίδιες καμπύλες, όπως όλων μας.
Αρα εμείς ως χρήστες δεν χρειάζεται να τις εφαρμόσουμε εν νέου στην αναπαραγωγή.

Άσχετο, αλλά να, είπα να το γράψω.
Η τονική ισορροπία θεωρείται ότι θα έχει διαμορφωθεί από οποιονδήποτε ικανό ηχητικό μηχανικό κατά την παραγωγή. Επειδή λοιπόν θα είναι ενσωματωμένη με την αναμενόμενη κατανομή ενέργειας ανά συχνοτική ζώνη το ηχοσύστημα πρέπει με τη σειρά του να είναι εξίσου ικανό να τη διαχειρίζεταιι ως έχει και χωρίς αισθητές παραμορφώσεις μέχρι τη μέγιστη ασφαλή συνεχόμενη στάθμη αντί για υποψίες ενέργειας στις πρώτες οκτάβες διανθισμένες ενδεχομένως με ανεξέλεγκτη ανταπόκριση από τον χώρο.

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.793
Κατανοώ πως το sub -έστω ένα- είναι άλλο ένα κουτί που κείτεται στο δάπεδο, και δυσκολεύει κι άλλο την καθαριότητα του δαπέδου. Όμως, όσοι έχουν χρησιμοποιήσει sub, ή έστω ηχεία με μεγάλο γούφερ (τουλάχιστον 10άρι, ή έστω 2 8άρια σε απόσταση το πολύ 3 μέτρων), δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν πίσω.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.779
Το ζήτημα; εδώ είναι ότι το διαδίκτυο βρίθει από αποδοκιμαστικές γνωμοδοτήσεις πάνω στη χρήση sub ατόμων που δεν ΄΄βασάνισαν΄΄ - τρόπος του λέγειν - την επιλογή μονάδων και τη μέθοδο ενσωμάτωσης με τάση γενίκευσης για τα δυσμενή συμπεράσματα πάνω σε οποιαδήποτε εφαρμογή sub.
Με επιμονή, λίγη μανούρα :showingbiceps: αλλά χωρίς μετρήσεις με μικρόφωνα, αγορά DSP, εμπλοκή με περίπλοκα προγράμματα και νούμερα, μάλλον ανήκω στη μειοψηφία που τελικά δεν βγάζει δυσμενή συμπεράσματα για τη χρήση sub (έστω κι έτσι.. ;)).
Αυτό είναι που λέω..

Αν θεωρηθούν μαζοχιστές όσοι έχουν εξαντλήσει τις ενδεδειγμένες δράσεις ενσωμάτωσης τουλάχιστον οι δικές τους εντυπώσεις λογαριάζονται πιο αξιόπιστες.
Δεν διαφωνώ καθόλου ούτε διαφώνησα ποτέ με αυτό..
Αλλά καλοπροαίρετο πείραγμα - πλάκα για τον μαζοχισμό θα μου επιτρέψεις να κάνω.. :biggrin:

Δεν κόβονται οι (ωραίες) κακές συνήθειες.. 8-)

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.664
Επίσης στους 400 χιλιοκυκλους, είμαστε εντελώς κουφοί, όπως και στις συχνότητες του wi-fi, του φούρνου μικροκυμάτων, κλπ. Λέω γω τώρα...
Ενώ τους 40 χιλιόκυκλους τους ακούμε ε ;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.664
Γι'αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει waveguide ώστε να δένει σοβαρά το Τουίτερ με το μιντ.
Μπά ; σοβαρά ; που το έχεις δεί γραμμένο αυτό ;
Δλδ χωρίς wave guide , ελληνιστί κυματοδηγό , δεν δένουν τα tweeters με τα Midranges ; αλήθεια ;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.664
Για εσένα τουλάχιστον... θα ήμουν βέβαιος. :sneaky:
Οχι Λεβέντη μ , δεν ακούω , ούτε άκουγα ποτέ 40khz.
Μέχρι 23Khz έφτανα μετρημένα με ακουστικά ,από γεννήτρια , σε νορμάλ στάθμες.
Τώρα είναι ζήτημα αν ακούω τα 16khz . Αλλά pa mall .

Reaction score
19.141
Δυστυχώς, δεν έχεις καταφέρει να ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, διότι:

Επειδή ακριβώς εκφράζεις απόψεις για έναν επιφανή επιστήμονα, πολυβραβευμένο και δντη της ΑES, χωρίς καν να ξέρεις τι σκατα λέει μέσα το 1 βιβλίο του.

Αερολογίες, υποθέσεις, φαντασιώσεις, οτιδήποτε άλλο, παρά επιστημονική σοβαρή προσέγγιση του θέματος.

Όσον αφορά λοιπόν τον παππού, μόνο παπαρίτσες καμαρωτές καμαρωτές γράφεις επί του θέματος, διότι απλώς δεν ξέρεις το θέμα, δεν το έχεις διαβάσει.

Ως εκ τούτου, μας χωρίζει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο γνώσης, διότι εγώ το διάβασα. 😎

Α, και γω. Σταμάτησα στην παραδοχή σου ότι δεν διάβασες το βιβλίο του παππού. Ας είναι καλά ο rose Athens που είδα αυτό που κουόταρε. 😁

Εξακολουθείς να μην έχεις ιδέαν για τις γραμμές ακουστοτητας, και για τα δεδομένα της ψυχοακουστικής, διότι ούτε καν τη μασημένη τροφή από μένα δε μπαίνεις στον κόπο να διαβάσεις.

Και γω έχω φέρει και τον chrishat σπίτι, και μουσικούς και μαστεραδες και στουντιάδες και μηχανικούς ήχου και και και, αλλά ταυτόχρονα, έχω διαβάσει και τον παππού, και άλλους, παππούδες και μη.

Τι α κάεις; 💋
Περιληπτικά and not to push the boundaries of propriety :

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκω και ανώτερη απο του Toole.

Η τάση σου να διαστρεβλώνεις και να παραποιείς τα γραφόμενα των άλλων έχει αγγίξει παροιμιώδη επίπεδα. Με την έννοια ότι δεν κριτίκαρα αυτόν (πέρα απο την εμφανή πλάκα) αλλά τις ερμηνείες άλλων επι του έργου του. Αλλά ποσώς με νοιάζει και το έργο του. Δεν είναι ένας τομέας που με ενδιαφέρει. Καλά να είναι ο άνθρωπος να απολαμβάνει την σύνατξη του στο Μαιαμι ή Φλόριδα που τέλος πάντων είναι. Για την AES και πόσο θα ασχοληθεί ενας σοβαρός επιστήμονας ακόμη και εντός των μηχανικών με τις εργασίες του Τούλ και στον τομέα που κινείται καλύτερα να μην σου πω την άποψη μου γιατί με αυτά που βλέπω να γνωρίζεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα θα σου σηκωθεί η τρίχα χα χα.

Αυτά που λες τα συγκεκριμένα στο πόστ σου δεν τα διάβασα γιατί τα έχεις πεί χιλιάδες φορές ακόμη και σε εμένα πρσωπικά σαν "γεγονότα" καθώς ξέρεις καλύτερα και απο εμένα τι ακούω και όσον αφορά το δικό μου σύστημα τα έχω απαντήσει.

Όσον αφορά τις περιβοήτες στάθμες και την διαφωνία σου (και) με τον Chrihat σου έχω ποστάρει και εσένα και του Bhutia καμπύλες απο σοβαρή εργασία ψυχοακουστικής που καταδεικνύει περίτρανα ότι π.χ. ο Chrishat (που όπως και όλοι οι μηχανικοί το ξέρουν ίσως απο εμπειρία και όχι απο εργασία και πολύ πρίν αυτή εκδοθεί και για αυτό μιξάρουν στις στάθμες που μιξάρουν) ότι έχεις άδικο. Η mega αυθεντία σου σου δεν την ήξερε ενώ έκανε και like και λές πάλι τα ίδια που ξέρεις και θα λες τα ίδια για 20 χρόνια ακόμη γιατί αυτά ξέρεις και είσαι παγιδευμένος στιις "γνώσεις¨σου. Δεμένο καλά όμως βέβαια το narrartive για τα θέματα που αφορά, δε λέω και χρήσιμο για συγκεκριμένο τρόπο δράσης στα περί του audio.

Όσον αφορά τις γνώσεις σου , εάν θες την άποψη μου γενικά, ενω φαίνονται μεγάλες είναι περιορισμένου εύρους σε ειδικά θέματα καθώς τα θεωρείς ανώτερες μορφές αναπαραγωγής και εγώ δεν τις έχω σαν θέσφατο.

Last edited:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.123
Μπά ; σοβαρά ; που το έχεις δεί γραμμένο αυτό ;
Δλδ χωρίς wave guide , ελληνιστί κυματοδηγό , δεν δένουν τα tweeters με τα Midranges ; αλήθεια ;
Με την καμμία, αν σε ενδιαφέρει η εκτός άξονα απόκριση ώστε να έχεις όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερη σκηνή και "εξαφάνιση" του ηχείου
Δένουν (δυνητκά) μια χαρά αν μετράς μόνο την on-axis.

Μία αναζήτηση για controled ή constant directivity , θα δώσει ένα τόνο γραμμένες σελίδες.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.649
Members
38.217
Νεότερο μέλος
zero_IQ