Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

Reaction score
21.760
Θα σε ενημερώσω μόλις παραλάβω.

Προς ώρας, είμαι σε αναμονή διότι τα blue ray εξαντλήθηκαν (σε ντετέ έφυγε η πρώτη φουρνιά, σε 2-3 μέρες), αλλά έχω κλείσει την παραγγελία και μέσα στο μήνα θα παραλάβω.

Αυτός κάνει καλά ριμάστερ, είναι δυνατός παίχτης. Βέβαια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για μένα έχει και το βίντεο, στο οποίο κάναν θαύματα. Μέχρι τώρα είχα κάτι πολύ θολά βίντεο εκείνης της εποχής, ήταν άθλια η εικόνα, τόσο τα χρώματα όσο και η ανάλυση, και στον προβολέα αυτά φαίνονται χάλι μαύρο.

Το έργο είναι ιδανικό για Dolby Atmos.
Σα να φτιάχτηκε για ιμερσιβ φορμάτ..

ΥΓ. Έχω διαβάσει πολύ θετικά σχόλια για τον ήχο, ακόμα και από κινηματογράφους, όπου διατίθεται το έργο.
E, ότι και να βρήκαν η εικόνα θα είναι πολυ καλή, καμιά σχέση με αυτά που μου λές ότι υπάρχουν (έχεις).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.152
1000012911.png

Για άλλη μια φορά (δυστυχώς δε λέτε να τα κατανοήσετε μερικοί μερικοί) σας δείχνω το χρήσιμο δυναμικό εύρος ενός σεταπ, που βρίσκεται μεταξύ των γραμμών 20 Φον και 80 Φον, με τις στιγμιαίες κορυφές να ανεβαίνουν λίγο παραπάνω.

Για μένα, το πραγματικά χρήσιμο δυναμικό εύρος, είναι μεταξύ 40 και 80 Φον.

Αξίζει να δείτε, σε αυτό το εύρος, τι στάθμες dB SPL αντιστοιχούν στα μπάσα.
Μετά, κάντε ότι καταλαβαίνετε. 😎

ΥΓ. Προσωπικά, 100 Φον στα μεσαία και πρίμα δεν αντέχω με καμιά Παναγία, ούτε καν σε στιγμιαία πικς, όπως η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού με υγιή ακοή. Ωστόσο, τα 100 Φον στις μεσοχαμηλες και χαμηλές, είναι ευχάριστα και ανεκτά από όλους, ανεξαιρέτως, τόσο σε στιγμιαία πικς όσο και σε τόνους.

ΥΓ. 2. Κάτω από 90 dB στους 20 κύκλους, δεν υπάρχει, δεν ακούγεται, δεν.. πρακτικά παίζει στα όρια ακουστοτητας, μέσα στα επίπεδα θορύβου του χώρου, και δεν γίνεται αντιληπτό στη μουσική. Εξ ου και το φίλτρο λάουντνες..
Το όμοιο ισχύει για τα 80 dB στους 30 κύκλους. Πρακτικά, ανύπαρκτα. Από τα 90 dB ξεκινάει η ζωή στους 30 κύκλους (μόλις 40 Φον, επίπεδο ψιθύρου).
Ποιος ακούει μουσική στα 40 Φον; Ούτε σε ασανσέρ..

Για χαλαρές στάθμες, η μουσική θα παίζει 60-80 Φον. Δείτε σε τι στάθμες αντιστοιχούν τα μπάσα. Απλά πράγματα είναι παιδιά..😎

Last edited:

Reaction score
1.749
Προσωπικά με βάση το report ( min max τιμες και διαγραμμιση ανά 10dbc) που ανέβασα το noise floor είναι σε dbC στα 45dbc για 31hz και 42dbc 63hz

Το όριο ακοής στα 20phon στα 40hz είναι 60db SPL και γώ άκουω max 75-80db C στη θέση ακροασης του 1.8μ ,δηλαδή βρίσκομαι στην πρώτη οκτάβα τουλάχιστον 30db πάνω από το noise floor -χρήσιμο δυναμικό εύρος - αλλά και πάνω από το όριο των 20phon .

Αρα ακούω πρώτη οκτάβα φίλοι μου καλοί καλοί μου φίλοι με το ταπεινό Πενταράκι!

Απλή αριθμητική .

Τι κακό έκανα που προσάρμοσα τα ηχεία μου ώστε να έχουν συνεργεια με τον χώρο και όχι να γκρεμίσω το σπίτι για να ακούω υπό ήχους που θα δώσουν χωρική πληροφορία μεν αλλά δεν είναι μουσική…;

Άρα λοιπόν να βάζουμε τα πράγματα σε μια λογική και να βλέπουμε παντα το optimization σε ρεαλιστικό χώρο ανά περίπτωση και όχι το απόλυτα ιδεατό super extreme edge scenario

Reaction score
1.749
Για να ειμαι πιο δικαιος στα 35hz ακουω 25-35 phon δηλαδη κατω απο το χρυσο range 40-80 phon για το μπασο αλλα εχει presence στη μουσικη (οχι με την απολυτη λογικη των καμπυλων ισης ακουστοτητας). Αλλα στα 40hz ακουω σε 50-55 phon εντος του χρησιμου (χρυσου) ευρους.

Αλλα και παλι...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.152
Το όριο ακοής στα 20phon στα 40hz είναι 60db SPL και γώ άκουω max 75-80db C στη θέση ακροασης
Το όριο ακοής, μην το υπολογίζεις καν.
Είναι αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε νεκρικής σιγής θάλαμο, όπου οριακά ακούγεται ο σκέτος τόνος, με απόλυτη ησυχία και χωρίς μουσική κλπ, και πάντα από υγιή νέο.

Δεν υπάρχει αυτή η στάθμη.

Στα έως 80 dB που λες ότι ακούς 40 κύκλους, είσαι λίγο κάτω από 40 Φον, πρόκειται για στάθμη ψιθύρου, δεν παίζει αυτή η στάθμη λέμε.

Η "ζωή" στο μπάσο στα 40Hz, για να είναι ακουστο και διακριτό, όπως είπα, βρίσκεται μεταξύ 60 και 80 Φον (95-105 dB).

Και θέλει υψηλότερα για τις κορυφές.

Εάν ακούς σε πολύ χαμηλές στάθμες, χρειάζεται φίλτρο loudness για να φέρει τους 40 κύκλους στο εύρος 95-105 dB για να είναι διακριτό.

Reaction score
1.749
Όλοι κακοί είναι μην βασίζεσαι πουθενά
Η μονη λυση ειναι τα μαθηματικα που λεει ο @costas EAR . Ολη η αληθεια ειναι εκει. Καμια επιστημη δεν στεκει χωρις μαθηματικα, ακομα και η φυσικη που πολλοι την επικαλουνται "ως νομοι της φυσης" για να "επιστημονικοποιησουν" καποιες αποψεις, αντι να βλεπουν τα πραγματα καθαρα και σε διαβαθμισεις και οχι απολυτα :)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.152
Δεν ξέρω εάν έχετε κάνει ποτέ ακουογραμμα, είναι με ακουστικά μέσα σε ηχομονωμένο θάλαμο νεκρικής σιγής, όπου μόλις έστω οριακά, έστω ως υποψία νομίζεις πως ακούς ένα τόνο, πατάς το κουμπί πως το άκουσες.

Πιο ακουστό είναι το κενό ησυχίας στο σταμάτημα του τόνου παρά ο ίδιος ο τόνος.

Έτσι βρίσκουν τα όρια ακουστοτητας, είναι το απολύτως κατώτερο επίπεδο ηχητικής στάθμης που είναι εφικτό να γίνει αντιληπτό υπό ελεγχόμενες συνθήκες, από νέους με άριστη ακοή.

Ακόμα κι ο απειροελάχιστος πέριξ θόρυβος (περιβάλλοντος), κάνει αδύνατη την αντίληψη των τόνων σε τέτοια επίπεδα. Θέλει απόλυτη ησυχία, κι όταν λέμε απόλυτη, το εννοούμε, και πάλι ίσα ίσα που έστω οριακά είναι δυνατόν να αντιληφθείς πως κάτι μάλλον ακούγεται.

Στο σπίτι, αυτά ισχύουν για τα 20 Φον, δεν υπάρχουν αυτές οι στάθμες για την ακοή μας, δεν είναι χρήσιμες, δεν έχει νόημα, και στα 40 Φον μιλάμε για στάθμες ψιθύρου, να ακούς μεταμεσονύχτια και η γυναίκα να κοιμάται στο δίπλα δωμάτιο. Το ψυγείο και το κλιματιστικό, το ασανσέρ και οι θόρυβοι αποχέτευσης, πιο δυνατά ακούγονται, όπως και η βοη της πόλης, οι αεροδυναμικοί θόρυβοι από τα κουφώματα, τα ανεμιστήρια του σέρβερ, ο κουφός γείτονας που παίζει τηλεόραση και οι τοίχοι έχουν ελάχιστη μόνωση..

Reaction score
1.749
Και στα 30-40 phon τα 40 hz τα ακουω ανετα γιατι ειναι πανω απο το noise floor μου που ειναι 45dbc στα 31hz

Reaction score
1.749
Μπορει να εχουν προβλεψει οι devs για αυτα τα apps να κανουν ενα compensation (να προσθετουν db δηλαδη σταθερα) για τις χαμηλες συχνοτητες <50hz γιατι εως τα 50 hz το iphone 15 ειναι flat και μετα πεφτει η ευαισθησια. Τελος παντων μενει να αποδειχθει

Reaction score
1.749
Το noise floor για ποιο λόγο είπαμε ότι το μετράς σε dbc?
Γιατι οχι; Ο μονος λογος ηταν για συμβατοτητα με τις σταθμες ακροασης που μετραω σε db C
Το να προσθέσεις σταθερά κάποια db χωρίς να έχεις το διάγραμμα απόκρισης του μικροφώνου δεν είναι και ότι πιο σωστό.
Μόνο πλήρες CAL FILE παίζει , και αυτό υπό συνθήκες.
Δε το διατυπωσα σωστα. Οντως υπο μορφη cal file που λεει η ταδε συχνοτητα +1 , η αλλη +1.5 κλπ αναλογα με την κλιση πτωσης... Μπορει ομως να εχουν φορτωσει προφιλ για καθε τηλ. Δεν υπαρχει στο ios το χαος των απειρων συσκευων οπως με τα ανδροιδ

Last edited:

Reaction score
9.360
Γιατι οχι; Ο μονος λογος ηταν για συμβατοτητα με τις σταθμες ακροασης που μετραω σε db C
Το dbA προσομοιάζει απ οτι θυμαμαι τα 40Phon κσι το dbc τα 100phon.

Γενικά είμαι της παρακάτω άποψης που αναφέρει και ο μηχανικός
Fabian: I made the biggest jump with my studio monitors. Of course, you first have to make sure the room is acoustically optimized. You can put great studio monitors in a room; but if the room sounds terrible and you're not hearing what you're supposed to, then even great monitors won't do you any good. A good listening environment is the best investment you can make.

Επομένως το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει κανείς είναι αυτό. Εάν το πετύχεις στις χαμηλές συχνότητες χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις στις συχνότητες τότε μιλάμε και για τα ηχεία :biggrin:
Μην ξεχνάς ότι 10db διαφορά δημιουργούν ως αίσθηση διπλασιασμό της έντασης

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.173
Members
38.422
Νεότερο μέλος