Μένω σπίτι! Με τι ασχολούμαι;

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
104.854
Και να το συνδέσεις Κώστα σε μια μπαταρία που βολεύει,

για να μπει ίδιας θερμοκρασίας νερό στο ενυδρείο!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.869
Ασχολούμαι >40 χρόνια με τα ενυδρεία..

Τα'χω κάνει κατά καιρούς όλα αυτά που λέτε.
Δεν είναι ιδιαίτερη ευκολία το να απλώνεις λάστιχο, θέλει στο τέλος και άδειασμα το λάστιχο, τύλιγμα, να ξαναπάει στη θέση του, στάζει, έχει βαβούρα.

Πόσες φορές έβαλα το λάστιχο στο ενυδρείο κι ανοίγοντας τη βρύση βγήκε έξω και έτρεχε το νερό στο δάπεδο, δεν θέλετε να ξέρετε. Ούτε πόσες φορές έσταζε από τη σύνδεση με τη βρύση της κουζίνας, κι εγλυφε στο λάστιχο και να μια ωραία λιμνούλα στην κουζίνα. Και σήκωσε την άκρη του λάστιχου από το ενυδρείο και κάνε το ζογκλέρ για 10-15 μέτρα λάστιχο να το αδειάσεις στο νεροχύτη. Άσε... Φτάνει.

Το πιο ωραίο είναι να έχει βρύση κάτω από τη θέση του ενυδρείου, και αποχέτευση στο ίδιο σημείο, οπότε όλα γίνονται πολύ εύκολα με μόνιμη εγκατάσταση και 2 ηλεκτροβάνες, έως και αυτοματοποιημένα (κι αυτό το έχω κάνει).

1 τόνο νερό παίρνει το συγκεκριμένο ενυδρείο και 250 λίτρα το κλειστό φίλτρο στο ντουλάπι. Τα συνολικά 1.250 λίτρα κυκλοφορούν με ένα τέρας κυκλοφορητή δεξαμενής, που βρίσκεται έξω από το σπίτι, ονομαστικής ταχύτητας 11/13 τόνων των ώρα, πρακτικής στο 1/4 πιθανώς, λόγω των αντιστάσεων στη ροή. 2 ιντσες είναι οι διπλές σωληνώσεις προς το φίλτρο, και η επιστροφής από την αντλία, δικιά μου η εγκατάσταση. Δε χρειάζεται καμία συντήρηση αυτό το φίλτρο, ποτέ. ;)

Μόνο νερό προσθέτω όταν εξατμίζεται. Υπάρχει πλήρες φίλτρο ρητινών στην κεντρική παροχή, πολύ χαμηλή ολική σκληρότητα και τα συναφή. Αρρώστιες δεν υπάρχουν, ούτε θερμοστάτης, ο,τι θερμοκρασία έχει το σπίτι. Για να ψοφήσει ψάρι, πρέπει ή να πηδήξει έξω (που δε μπορεί - έχω καπάκια παντού), ή να το βγάλω για να το ψήσω στα κάρβουνα, ή να πάθει εγκεφαλικό από τα μπάσα. :lol:

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
43.294
...καλα καλα...πισινα αδηλωτη.. πετα κανενανε φιδοκαλωδιá μεσα γιατι θα σε αναφερω στο IRS-πως-το-λετε-δω.....
απιθανο το ενυδρείο , εκπληκτικός !!

Last edited:

Reaction score
24.745
Το λάστιχο είναι έξω, όπως κι η γάτα και κάτι σκυλιά και είναι και βρώμικο, μέσα δε μπαίνει. Έχω θέμα και με τις τρίχες, δε μπορώ.

Κουβάδες. Και με βετεξ στο χέρι, αν πέσει κάτω μια σταγόνα.

Είμαστε τέτοιοι, βλαμμένοι εντελώς.
spiral επεκτεινομενο ΛΕΠΤΟ λαστιχο με πιστολακι , πεντακαθαρο απο βρυση του μπανιου η της κουζινας (οτι ειναι πιο κοντα) και ενα κουβαδακι με κρεμασμενο το βετεξ στο πλαι (μικροφιμπρα δηλαδη οιμε μου θες και πολυκαναλο) για να μην σταξει σταγονα στο βαλε βγαλε.

ολα εγω θα στα λεω;
Τα συνολικά 1.250 λίτρα κυκλοφορούν με ένα τέρας κυκλοφορητή δεξαμενής, που βρίσκεται έξω από το σπίτι
ακυρα ολα
εισαι ποντιος , ψαξτο μπορει να εχεις ριζες
βρε παλικαρι μου, ενα Τ στο μανομετρο που εχει η αντλια η απλα ενα Τ οπουδηποτε και ανοιγεις βρυση ΕΞΩ απο το σπιτι

100 λιτρα απο το δικτυο θελει αρκετα λεπτα σε μικρο σωληνακι να περασουν προλαβαινεις να δεις τη σταθμη και να κλεισεις το νερο

Last edited:

Reaction score
239
Αν καταφερω να σας στειλω μερικες φωτο απ τον κουμπαρο. ειναι βιολογοε θαλασσων και εχει και καταστημα με θαλασσινα. στο υπογειο υπαρχουν τεραστια βαρελια που επεξεργαζετε το νερο, υδραυλικη εγκασταση με αντλιες, σενσορ κτλπ, οταν πεσει κατω η σταθμη ξεκινουν αυτοματα. high end ενυδρειο :D Τωρα στο σπιτι ειναι επικινδυνα, καταλαβαινω τον Κωστα. Εμενα μια φορα φρακαρε το φιλτρο γιατι τα ταιζα γατοτροφη πλουσια σε πρωτεινη και πλημυρισε το σπιτι....

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.948
Αν καταφερω να σας στειλω μερικες φωτο απ τον κουμπαρο. ειναι βιολογοε θαλασσων και εχει και καταστημα με θαλασσινα. στο υπογειο υπαρχουν τεραστια βαρελια που επεξεργαζετε το νερο, υδραυλικη εγκασταση με αντλιες, σενσορ κτλπ, οταν πεσει κατω η σταθμη ξεκινουν αυτοματα. high end ενυδρειο :D Τωρα στο σπιτι ειναι επικινδυνα, καταλαβαινω τον Κωστα. Εμενα μια φορα φρακαρε το φιλτρο γιατι τα ταιζα γατοτροφη πλουσια σε πρωτεινη και πλημυρισε το σπιτι....
Βγάλανε νύχια να σε γδάρουνε , ή ακόμα?

Reaction score
239
Βγάλανε νύχια να σε γδάρουνε , ή ακόμα?
:dance2: Ειχα κατι καρχαριες high fin. Ειχαν γινει τερατα, μαζι με γατοψαρα, μαχαιροψαρα κ.α. Ανα διαστηματα δισκους, πιρανχας. Σε καποια φαση ειχα 4 ενυδρεια. Εμπενες στο σπιτι και ηταν γεματο υγρασια. Μεχρι που αραβωνιαστικα :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.869
ενα Τ στο μανομετρο που εχει η αντλια η απλα
Σαφώς έτσι γίνεται η συνδεσμολογία όταν υπάρχει κοντά βρύση. Μάλιστα, με μια ηλεκτροβάνα και ηλεκτρικό φλοτερ σε μια γωνιά του ενυδρείου, γίνεται αυτοματοποιημένα η επαναπλήρωση.

Και έχουν γίνει αυτά όταν βόλευε.

Τώρα εκεί που είναι η αντλία, δεν έχει πουθενά κοντά βρύση. Μιλάμε για 30μ απόσταση, δε θα γίνει καραγκιοζ μπερντες απ'εξω, δε γίνεται.
Και από μέσα από το σπίτι, δεν έχει πουθενά κοντά βρύση. Είναι αδύνατο να το έχω όπως θέλω κι όπως ξέρω καλά να το κάνω...

Το φίλτρο μου, δε φρακαρει με τίποτα.
Όταν είχα μεγάλα ψάρια μέσα, πετούσα ολόκληρα ψάρια για να φάνε, έπαιρνα σκουμπρί κατεψυγμένο από μακρο, σε κιβώτια, παμφθηνα, σκουμπριά μήκους 40cm τα πετούσα ως ήταν μέσα στο ενυδρείο (ή τα έκοβα στη μέση) και γινόταν χαμός, ούτε κεφάλι δεν έμενε, όλα μαμ.

Πετούσα ολόκληρες καρδιές βαδινές...

Κι από λαϊκή αγορά αργά στο κλείσιμο έχω πάρει διαφορά υπολείμματα τζάμπα, από σαρδέλες μέχρι μύδια και Καλαμάρια, οτιδήποτε, όλα τα τρώνε.

Ωμά τα πάντα, και λαχανικά και ξηρούς καρπούς και φρούτα. Σπανάκι μαρούλι πάντα δίνω...

Last edited:

Reaction score
24.745
δεν χρειαζεται αυτοματισμος
ουτε μονιμη παροχη νερου
αντι να κουβαλας 10 κουβαδες νερο εχεις τις εξης εναλλακτικες
- επεκτεινομενο λεπτο λαστιχο για μεσα στο σπιτι
- λαστιχο κηπου με ταχυσυνδεσμο και κρουνο στην αντλια

τι σε κανω για , με πεφτεις και μακρυα

Reaction score
239
Σαφώς έτσι γίνεται η συνδεσμολογία όταν υπάρχει κοντά βρύση. Μάλιστα, με μια ηλεκτροβάνα και ηλεκτρικό φλοτερ σε μια γωνιά του ενυδρείου, γίνεται αυτοματοποιημένα η επαναπλήρωση.

Και έχουν γίνει αυτά όταν βόλευε.

Τώρα εκεί που είναι η αντλία, δεν έχει πουθενά κοντά βρύση. Μιλάμε για 30μ απόσταση, δε θα γίνει καραγκιοζ μπερντες απ'εξω, δε γίνεται.
Και από μέσα από το σπίτι, δεν έχει πουθενά κοντά βρύση. Είναι αδύνατο να το έχω όπως θέλω κι όπως ξέρω καλά να το κάνω...

Το φίλτρο μου, δε φρακαρει με τίποτα.
Όταν είχα μεγάλα ψάρια μέσα, πετούσα ολόκληρα ψάρια για να φάνε, έπαιρνα σκουμπρί κατεψυγμένο από μακρο, σε κιβώτια, παμφθηνα, σκουμπριά μήκους 40cm τα πετούσα ως ήταν μέσα στο ενυδρείο (ή τα έκοβα στη μέση) και γινόταν χαμός, ούτε κεφάλι δεν έμενε, όλα μαμ.

Πετούσα ολόκληρες καρδιές βαδινές...

Κι από λαϊκή αγορά αργά στο κλείσιμο έχω πάρει διαφορά υπολείμματα τζάμπα, από σαρδέλες μέχρι μύδια και Καλαμάρια, οτιδήποτε, όλα τα τρώνε.

Ωμά τα πάντα, και λαχανικά και ξηρούς καρπούς και φρούτα. Σπανάκι μαρούλι πάντα δίνω...
Αμα εχεις sump φιλτρο δεν εχεις τπτ να φοβηθεις. Σε καποια φαση ειχα δοκιμασει κατι Eiheim pont filters. H αποροφηση ηταν μικρη, εβγαιναν οι σωληνες. Μεγαλη μαλακια...

Reaction score
2.420
Χρονια τωρα φτιαχνω και χρησιμοποιω δικο μου σαπουνι , με αγνο ελαιολαδο και κατσικισιο γαλα.
Ειναι πολυ ευκολο να γινει .
ΥΛΙΚΑ
3 kg ελαιολαδο χλιαρο
1 kg κατσικισιο γαλα ( το 1/2 κ. κρυο και το αλλο 1/2 κ σε παγακια)
400 gr καυστικη σοδα ποτασα NaOH

Σε ενα πλαστικο κουβα βαζω το κρυο γαλα και ριχνω εναλαξ την καυστικη σοδα με τα παγακια του γαλακτος μεχρι να λιωσει ανακατευοντας με μια ξυλινη κουταλα .
Αφηνω να πεσει λιγο η θερμοκρασια και ριχνω σιγα σιγα το ελαιολαδο ανακατευωντας με τον αναδευτηρα με πολυ χαμηλες στροφες.
Αυτο μας παιρνει περιπου στα 20 με 25 λεπτα μεχρι το υλικο μας να γινει παχυρευστο.
μετα το ριχνω σε ταψια που εχω βαλει λαδοκολλα.
Αναλογα με την θερμοκρασια περιβαλοντος στο πρωτο 24 ωρο περιπου κοβω το σαπουνι σε κομματια μεσα στο ταψι και μετα απο 2 με 3 24ωρα οταν εχει γινει στεραιο το μιγμα το βγαζω απο τα ταψια και χωριζω τα κομματια σαπουνιου, τα αφηνω σε χωρο που να αεριζεται και χωρις υγρασια πανω σε σχαρα για 2 με 3 μηνες να πεσει το ph και μετα μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε.
Αντι για γαλα μπορουμε να βαλουμε βροχινο νερο , μπορουμε να βαλουμε και αιθερια ελαια .

20190620_105533.jpg

Reaction score
24.745
Ήρθε η στιγμή να βάλω την ανοξείδωτη βάση του κλιματιστικού και να το σηκώσω πιο ψηλά.
Τελειωμένη από το καλοκαίρι του 18 παρατημένη στο μπαλκόνι μέχρι σήμερα

IMG_20200429_130633.jpg

IMG_20200429_141630.jpg

Αλφάδια είναι , περασια με τη μαρμαροποδια , δεν ξέρω πως σκατα βγήκε έτσι η φωτό
Με 5 χημικά βύσματα. Είχα κάνει 8 τρύπες αλλά 5 με το ζόρι έφτασε το ρημαδι.
Ευτυχώς κρατάει και εμένα πάνω.

Reaction score
1.269
Ήρθε η στιγμή να βάλω την ανοξείδωτη βάση του κλιματιστικού και να το σηκώσω πιο ψηλά.
Τελειωμένη από το καλοκαίρι του 18 παρατημένη στο μπαλκόνι μέχρι σήμερα

View attachment 163915
View attachment 163914

Αλφάδια είναι , περασια με τη μαρμαροποδια , δεν ξέρω πως σκατα βγήκε έτσι η φωτό
Με 5 χημικά βύσματα. Είχα κάνει 8 τρύπες αλλά 5 με το ζόρι έφτασε το ρημαδι.
Ευτυχώς κρατάει και εμένα πάνω.
Το κλιματιστικό είναι για το μπανιο;;; :p

Reaction score
24.745
Για το καθιστικό μωρέ μμμμ...

Δεν ήθελα να το βγάλω στο μεγάλο μπαλκόνι και το πήγα 12 μέτρα σωλήνα στις κουζίνας
Το εσωτερικό ειναι στην μεσοτοιχία του μπάνιου και αποχετευει στο σχαρακι του μπάνιου (δε φαίνεται εννοείται)

Αποδείχθηκε ότι ήταν παπαρια σαν σκέψη γιατί το ιδανικό θα ήταν να το φυτευα μαζί με των υπνοδωματιων στο πίσω μπαλκόνι, τότε όμως δεν ήθελα να τα στηρίξω στον τοίχο για να μη μεταφέρουν θόρυβο.

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
12.992
Με τέτοιες απορίες, ενδέχεται να έχουμε όντως απώλειες. :biggrin:

Μάλλον ο κουμπάρος πήρε μηχάνημα με 3πλά BTU για να το αντισταθμίσει. Εκεί τριγυρνούσα όταν τα έβαζαν αλλά δε θυμάμαι τώρα.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.039
Members
38.399
Νεότερο μέλος
diorip