Featured Μπορούμε να απολαύσουμε τις μουσικές μας μόνο σε μεγάλες εντάσεις ? Really?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.828
Δεν ήταν αυτός ο σκοπός των σχολίων μου, αλλά απλώς να δείξω πόσο πραγματικά μικρό είναι το μέγιστο χρήσιμο δυναμικό εύρος που θα μπορούσαμε να κυνηγήσουμε αν και εφόσον.

Να δούμε πόσο άχρηστες είναι οι προδιαγραφές του τάδε που έχει 120-φευγα δυναμικό εύρος, λες και είναι πουθενά χρήσιμα αυτά τα πράματα.

Και ταυτόχρονα να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι στην πράξη να επιτευχθεί αυτό το λίγο, και ποιος είναι ο δρόμος για τη δουλειά.

Να καταλάβουμε την πραγματική αξία των ηχογραφήσεων μεγάλου δυναμικού εύρους (πάνω από 20 dB) σε τέτοιες υλοποιήσεις σεταπ, διότι άμα είναι να ακούς παλιό ροκ και δεξερωγωτι με 5 και 3 dB δυναμικό εύρος, τζάμπα καίει η λάμπα και τι τα κοιτάς τα τεχνικά χαρακτηριστικά μάνα μου.

Να αντιληφθούμε συνολικά τι είναι αυτό το ρημάδι το όντιο.

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.692
Και με τις οθόνες προβολής γίνεται. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε τι γίνεται στα κάτω 20 εκατοστά της ταινίας, μόνο παπούτσια έχει εκεί. Αν έχει και δεν είναι σκέτο πάτωμα.
Και με τα αυτοκίνητα επίσης :p
Αν θες αυτοκίνητο να πας στη δουλεία σου μην πάρεις κάτω από τριαξονική νταλίκα! μπορεί να χρειαστεί να πάρεις εργασία στο σπίτι!

Reaction score
2.115
Και με τις οθόνες προβολής γίνεται. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε τι γίνεται στα κάτω 20 εκατοστά της ταινίας, μόνο παπούτσια έχει εκεί. Αν έχει και δεν είναι σκέτο πάτωμα.
Θα ήταν επιτυχημένη παρομοίωση αν το σύστημα που βγάζει 120db στα 30hz έπεφτε στα 80db στα 20Hz.
Oμως ένα σύστημα που με κλειστά sub καταφέρνει μαζί με το room gain να πιάσει 120db στα 30Hz, στα 20 μπορεί να πιάνει 110-115 που ναι μεν είναι 10-15db κάτω αλλά δεν είναι μη ακουστο.
Σωστή παρομοίωση με βιντεοπροβολεα θα ήταν αν λέγαμε ότι δεν μας πειράζει αν βινιεταρει και πέφτει η φωτεινότητα στα ακρα της οθονης. Ναι, μπορεί να μην μας πειραζει. Τουλάχιστον όχι τόσο που να μην μπορούμε να απολαύσουμε μια ταινία.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.854
Oμως ένα σύστημα που με κλειστά sub καταφέρνει μαζί με το room gain να πιάσει 120db στα 30Hz
Εδώ μπάζει πολύ η πρόταση σου. Να αρχίσω ή να το αφήσω να περάσει έτσι;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.828
Άστο να το πάρει το ποτάμι.

Έτσι κι αλλιώς, είναι ο μόνος τρόπος για κάποιας μορφής ενέργεια στην αρχή της πρώτης οκτάβας (μαζί με την όποια έξοδο κάποιων μπας ριφλεξ, εάν δεν τηρούνται οι πραγματικές απαιτήσεις σε μεγάφωνα και ισχύ, πράγμα που στην πράξη συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών σεταπ, έστω κι αν "βρωμίζουν" λιγάκι το φάσμα υψηλότερα.

Στο κάτω κάτω της γραφής, είναι όντως προτιμότερο να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής και προέλευσης (αποκλειστικά steady state) ενέργεια έστω και από ιδιοσυντονισμούς του χώρου (κάπως μπαλώνεται με EQ), παρά να υπάρχει το απόλυτο κενό.

Και βεβαίως η σωστή απόκριση έως τους 30 κύκλους, καλύπτει πολλά μουσικά είδη, με μικρές υποχωρήσεις (είτε σε αρμονικές είτε σε χωρική πληροφορία), και είναι πολύ πιο οικονομική προσέγγιση από την κάλυψη έως τα όρια των υποήχων. Το όμοιο συμβαίνει με την μικρή υποχώρηση στην max SPL ικανότητα των δορυφόρων στην 3η οκτάβα, που αποτελεί λογικό συμβιβασμό με σοβαρό οικονομικό όφελος για ένα χόμπι μικρής σημασίας.

Reaction score
2.115
Το αν ειναι εφικτο η οχι δεν το εχω μετρησει ακομα αλλα τουλαχιστον σε simulation στο WinISD δειχνει οτι ειναι.
Συγκεκριμενα για το δικο μου που σχεδιαζω τωρα και αφου εχω ηδη δοκιμασει προσομοιωση με διαφορα μεγαφωνα εχω καταληξει οτι με Bass Array με 4X 12" Dayton RSS315HF η με 3Χ 15" RSS390HF η με 2Χ RSS390HF σε κλειστα κουτια θα εχω 120-122db απο σχεδον 20Ηz μεχρι 100Ηz in-room (με 9db/oct room gain απο το πρωτο room mode και κατω) που σημαινει οτι θα υπολειπεται του ιδανικου μονο κατα 10db απο τα 20 μεχρι τα 30Hz και στα 20Hz θα εχω μολις 20db δυναμικο ευρος κατι για το οποιο ειμαι διατεθημενος να συμβιβαστω.
Δεν ξερω αν κανω κατι λαθος στους υπολογισμους μου αλλα θεωρητικα τουλαχιστον φαινεται να ειναι εφικτο΄και αν πεφτω εξω θα ειναι το πολυ κατα 3db αν το room gain δεν πιανει τα 9db)

Attachments

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.157
Members
38.291
Νεότερο μέλος
harrybani