Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

D

Deleted member 23222

Guest
Ο τραχανάς κι αν ρουφάει νερό!

Χύτρα ταχύτητας δεν είχα ποτέ, δεν ξέρω αν πάρω κάποια γιατί έχω συνηθίσει στο παραδοσιακό μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
Ωχχχχ....

Τώρα κατάβα ότι ήταν τραχανάς αυτό που έφτιαξες.... :p

Πάντως δεν πήγαν τσάμπα όσα σου είπα για τις χύτρες...
Εφόσον ο ίδιος φροντίζεις για το φαγητό σου, θα σου λύσει τα χέρια, εάν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος!!
 

Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Φανη Μακριά από τους κύβους, όλων των ειδών.
Όσο για τη ρίγανη, γούστα είναι αυτά!!


Μα εννοείται ποτέ σε κρύο νερό, εγώ μίλησα για υψηλή φωτιά

Δώσε περισσότερες πληροφορίες για τους κύβους...
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
17.513
Reaction score
52.538
Δεν μπορώ γιατί είναι δημόσιο Φόρουμ.
Πάντως μείνε μακριά, μπορείς να δώσεις γεύση στα φαγητά με εναλλακτικούς και πιο υγιεινους τρόπους.
 

D

Deleted member 23222

Guest
Μα εννοείται ποτέ σε κρύο νερό, εγώ μίλησα για υψηλή φωτιά
Η χύτρα όμως "παίζει" στην πιο χαμηλή φωτιά...
Κι έχει χοντρό πάτο!!
Και διατηρεί το περιεχόμενο υπό πίεση, διότι μαγειρεύει με ατμό;)

Λοιπόν, φέρε μου δύο κιλά από τον τραχανά σου, να σου κάνω μια επίδειξη στη χύτρα να ψαρώσεις!!!:D:p
 

Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.803
Θα το κάνω, πάντα είχα
Δεν μπορώ γιατί είναι δημόσιο Φόρουμ.
Πάντως μείνε μακριά, μπορείς να δώσεις γεύση στα φαγητά με εναλλακτικούς και πιο υγιεινους τρόπους.

Θα το κάνω βρε Χρήστο έχεις δίκιο, ένα σωρό συντηρητικά βάζουν, πάντα δεν μου άρεσε αλλά ήταν ο εύκολος τρόπος.
 


D

Deleted member 23222

Guest
Θα το κάνω, πάντα είχα



Θα το κάνω βρε Χρήστο έχεις δίκιο, ένα σωρό συντηρητικά βάζουν, πάντα δεν μου άρεσε αλλά ήταν ο εύκολος τρόπος.
Δεν χρειάζονται τα συντηρητικά, αλάτι έχουν.

Καλύτερα είναι να τους αποφεύγεις, (και να φτιάχνεις δικούς σου!!!!) αλλά επειδή η...Γαλλική κουζίνα :D επιβάλλει να μαγειρεύεις σε ζωμό, εγώ φέρνω αυτούς που είναι χωρίς πολύ αλάτι, ενώ στο σπίτι μου βάζω κάτι ζελεδάκια που είναι στο ψυγείο.
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
17.513
Reaction score
52.538
Η χύτρα όμως "παίζει" στην πιο χαμηλή φωτιά...
Κι έχει χοντρό πάτο!!
Και διατηρεί το περιεχόμενο υπό πίεση, διότι μαγειρεύει με ατμό;)

Λοιπόν, φέρε μου δύο κιλά από τον τραχανά σου, να σου κάνω μια επίδειξη στη χύτρα να ψαρώσεις!!!:D:p
Γ@μηθηκες να βάλεις τραχανά στη χύτρα, θα φας πίτουρα σε λέω δεν καταλαβαίνεις? :roflmao:
Ρε τι πάθαμε απόψε....
 



melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.648
Reaction score
44.556
Δεν παίζουμε με χύτρα. Η θερμοκρασία που σηκώνει μέσα στο σκεύος υπό πίεση είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα όρθιο από θρεπτικά συστατικά. Το ακριβώς αντίθετο του low and slow δηλαδή.
Από την άλλη είναι ευκολία για κάποιον που θέλει να μαγειρέψει γρήγορα. Τα ζυγίζει και παίρνει τις αποφάσεις του.
 

D

Deleted member 23222

Guest
Άντε τη επόμενη φορά που θα κατέβω στο Λυβικο έλα και εσύ σαπάν να βρεθούμε στα ανοιχτά να σου δόκω!
Υπάρχουν και τα courier καλέ...

Ούτε ένα εικοσάρικο δεν θα δώσεις. :D
 


bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
17.513
Reaction score
52.538
Δεν παίζουμε με χύτρα. Η θερμοκρασία που σηκώνει μέσα στο σκεύος υπό πίεση είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα όρθιο από θρεπτικά συστατικά. Το ακριβώς αντίθετο του low and slow δηλαδή.
Από την άλλη είναι ευκολία για κάποιον που θέλει να μαγειρέψει γρήγορα. Τα ζυγίζει και παίρνει τις αποφάσεις του.
Ακριβώς, πέστα γιατί όταν του έγραψα για πίτουρα δεν ξέρω τι κατάλαβε...
Με τόση ραδιενέργεια που έχει φάει από τα ψάρια που μαγειρεύει έχει αρχίσει να δυσλειτουργει η cpu...:roflmao:
 

D

Deleted member 23222

Guest
Δεν παίζουμε με χύτρα. Η θερμοκρασία που σηκώνει μέσα στο σκεύος υπό πίεση είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα όρθιο από θρεπτικά συστατικά. Το ακριβώς αντίθετο του low and slow δηλαδή.
Από την άλλη είναι ευκολία για κάποιον που θέλει να μαγειρέψει γρήγορα. Τα ζυγίζει και παίρνει τις αποφάσεις του.
MYTH: Pressure cooking destroys vitamins and minerals.



FACT : More vitamins and minerals are retained by pressure cooking vegetables as opposed to boiling and steaming. Saving and re-using the cooking liquid ensures the highest vitamin retention.


With a few exceptions, one which we note below, scientific data supports pressure cooking as one of the cooking methods that preserve the most vitamins1.


It’s important to note that, to date, we have not found a comprehensive study on the vitamin and mineral retention on a significant selection of pressure cooked vegetables. None of the studies we did find addressed steaming those vegetables in the pressure cooker – only boiling them under pressure. Research on the pressure cooker’s effect on food is a hodgepodge of studies conducted in different countries, laboratories and conditions, using just one or a few select vegetables that measure the effect of pressure cooking on just one vitamin, mineral or antioxidant.


A well done 2007 study published by The Journal of Food Science2 measured Vitamin C retention in broccoli using five cooking methods. The researchers pressure cooked broccoli at high pressure (15PSI/1 bar or 250F/121C) for two minutes and found that 92% of the vitamin C was retained compared to 78% retention for conventional steaming.


“Boiling and steaming caused significant vitamin C losses, 34% and 22%, respectively, while with the other treatments [pressure cooking, microwaving and microwave pressure cooking] more than 90% retention was observed.”
These findings contradict an earlier study published in the same journal3 that documented a high loss of antioxidants in broccoli after pressure cooking. However, the authors of this earlier study conceded that these nutrients were not actually lost but, instead, transferred to the cooking liquid.


Always keep and re-utilize the cooking liquid – it’s not only healthy, it’s delicious.


Pressure Cooker Health Benefits



More Info: Broccoli & Pressure: the untold story of the better cooking method




MYTH: The high temperatures in the pressure cooker create carcinogens like frying or grilling.

FACT : Pressure cooking, unlike other high-heat cooking techniques, does not produce acrylomide or other harmful compounds.


Carcinogenic compounds develop in starchy foods, like potatoes, when cooked at temperatures above 120C/248F. Even though a pressure cooker could easily go over this temperature by 1-3 degrees C when operating in over-pressure acrylamides still do not develop- the pressure cooker’s moist cooking environment is the key.


A Swiss research team4 found that potatoes pressure cooked at high pressure for 20 minutes formed almost no acrylamides compared to other high-temperature cooking (25 versus 1500 μg/kg). And, by the way, potatoes need only 10 minutes at high pressure to be fully cooked- so, you’re safe.


Read More: Pressure Cooking Potatoes Turns Bad Starch Good




Leaving pressure cooked food in the cooker overnight
MYTH: Pressure cooking sterilizes food so there is no need to refrigerate leftovers that will be eaten the next day.


FACT : Bringing a pressure cooker to pressure will not sterilize its contents.


The pressure cooker has the ability to sterilize, but it takes time. Clinical sterilization can only be achieved by running a pressure cooker that reaches 15PSI at high pressure for 30 minutes5 – pressure cookers that do not reach 15PSI, like most electric models, will require even more time. Few pressure cooker recipes actually need 30 minutes of cooking time.


Pressure cooking food for less than 30 minutes is not going to kill any more bacteria than bringing food to a boil (212F/100C). However, just like boiling without pressure, bringing a cooker to pressure will kill most bacteria responsible for cases of food poisoning like, Salmonella6, Campylobacter7, Lysteria8 and E.Coli9.


But, seriously, don’t turn the contents of your pressure cooker into a bacteria petri dish! Follow the same safety guidelines for handling and storing pressure cooked food as for conventionally cooked foo
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.931
Reaction score
53.106
- η χύτρα ταχύτητας , λογικά δεν τα κάνει ποιό νόστιμα αφού σφραγίζει ; . . . κάπου στα τέλη 70s θυμάμαι είχαν κατακλύσει σχεδόν τα νοικοκυριά
 

D

Deleted member 23222

Guest
- η χύτρα ταχύτητας , λογικά δεν τα κάνει ποιό νόστιμα αφού σφραγίζει ; . . . κάπου στα τέλη 70s θυμάμαι είχαν κατακλύσει σχεδόν τα νοικοκυριά
Σίγουρα για το κρέας, υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές ως προς την νοστιμιά.

Το slow cooking που ανέφερε ο φίλος μου ο melina,(που κάνει ΚΑΙ εξαιρετικό sealing) επικρατεί σήμερα ως μέθοδος.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
24.648
Reaction score
44.556
MYTH: Pressure cooking destroys vitamins and minerals.



FACT : More vitamins and minerals are retained by pressure cooking vegetables as opposed to boiling and steaming. Saving and re-using the cooking liquid ensures the highest vitamin retention.


With a few exceptions, one which we note below, scientific data supports pressure cooking as one of the cooking methods that preserve the most vitamins1.


It’s important to note that, to date, we have not found a comprehensive study on the vitamin and mineral retention on a significant selection of pressure cooked vegetables. None of the studies we did find addressed steaming those vegetables in the pressure cooker – only boiling them under pressure. Research on the pressure cooker’s effect on food is a hodgepodge of studies conducted in different countries, laboratories and conditions, using just one or a few select vegetables that measure the effect of pressure cooking on just one vitamin, mineral or antioxidant.


A well done 2007 study published by The Journal of Food Science2 measured Vitamin C retention in broccoli using five cooking methods. The researchers pressure cooked broccoli at high pressure (15PSI/1 bar or 250F/121C) for two minutes and found that 92% of the vitamin C was retained compared to 78% retention for conventional steaming.




These findings contradict an earlier study published in the same journal3 that documented a high loss of antioxidants in broccoli after pressure cooking. However, the authors of this earlier study conceded that these nutrients were not actually lost but, instead, transferred to the cooking liquid.


Always keep and re-utilize the cooking liquid – it’s not only healthy, it’s delicious.


Pressure Cooker Health Benefits



More Info: Broccoli & Pressure: the untold story of the better cooking method




MYTH: The high temperatures in the pressure cooker create carcinogens like frying or grilling.

FACT : Pressure cooking, unlike other high-heat cooking techniques, does not produce acrylomide or other harmful compounds.


Carcinogenic compounds develop in starchy foods, like potatoes, when cooked at temperatures above 120C/248F. Even though a pressure cooker could easily go over this temperature by 1-3 degrees C when operating in over-pressure acrylamides still do not develop- the pressure cooker’s moist cooking environment is the key.


A Swiss research team4 found that potatoes pressure cooked at high pressure for 20 minutes formed almost no acrylamides compared to other high-temperature cooking (25 versus 1500 μg/kg). And, by the way, potatoes need only 10 minutes at high pressure to be fully cooked- so, you’re safe.


Read More: Pressure Cooking Potatoes Turns Bad Starch Good




Leaving pressure cooked food in the cooker overnight
MYTH: Pressure cooking sterilizes food so there is no need to refrigerate leftovers that will be eaten the next day.


FACT : Bringing a pressure cooker to pressure will not sterilize its contents.


The pressure cooker has the ability to sterilize, but it takes time. Clinical sterilization can only be achieved by running a pressure cooker that reaches 15PSI at high pressure for 30 minutes5 – pressure cookers that do not reach 15PSI, like most electric models, will require even more time. Few pressure cooker recipes actually need 30 minutes of cooking time.


Pressure cooking food for less than 30 minutes is not going to kill any more bacteria than bringing food to a boil (212F/100C). However, just like boiling without pressure, bringing a cooker to pressure will kill most bacteria responsible for cases of food poisoning like, Salmonella6, Campylobacter7, Lysteria8 and E.Coli9.


But, seriously, don’t turn the contents of your pressure cooker into a bacteria petri dish! Follow the same safety guidelines for handling and storing pressure cooked food as for conventionally cooked foo
I live my myth in Greece!
:laugh: :tongue:

Σοβαρά τώρα, δεν το έχω ψάξει το θέμα, έχω μείνει σε αυτά που ακούγονται. Θέλει ψάξιμο σοβαρό αν θέλει κάποιος να βρε την αλήθεια. Μετά από ένα ατύχημα που είχα με τους συγκάτοικους μου φοιτητής και μαζεύαμε φακές από όλη την κουζίνα για καμιά βδομάδα (εκτοξεύονταν από τη βαλβίδα της χύτρας...κάποια μαλ!κία είχαμε κάνει) δεν ασχολήθηκα έκτοτε με μαγείρεμα σε χύτρα.
 

D

Deleted member 23222

Guest
I live my myth in Greece!
:laugh: :tongue:

Σοβαρά τώρα, δεν το έχω ψάξει το θέμα, έχω μείνει σε αυτά που ακούγονται. Θέλει ψάξιμο σοβαρό αν θέλει κάποιος να βρε την αλήθεια. Μετά από ένα ατύχημα που είχα με τους συγκάτοικους μου φοιτητής και μαζεύαμε φακές από όλη την κουζίνα για καμιά βδομάδα (εκτοξεύονταν από τη βαλβίδα της χύτρας...κάποια μαλ!κία είχαμε κάνει) δεν ασχολήθηκα έκτοτε με μαγείρεμα σε χύτρα.
Το slow cooking που έγραψες, είναι η απόλυτη επιλογή για το καλό κρέας...:thumbsup:
Η χύτρα δεν το φτάνει γευστικά!!
Απλά συγκρίνουμε με κατσαρόλες...σε επίπεδο ερασιτεχνκό πάντα.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.415
Μηνύματα
3.011.144
Members
38.453
Νεότερο μέλος
Xatzisjim
Top