Barista Corner

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.991
Reaction score
12.786
@pankrok


Γαμ@ τη woke ατζέντα μέσα!!! :biggrin:

Είχε αρχίσει να λασκάρει και ο δικός μου συμπλέκτης αλλά το έκανε μόνο στους πολύ ξανθούς καφέδες που σπάνια πίνω. Σιγά-σιγά άρχισε να το κάνει με τις νορμάλ ποικιλίες και έφτασε να μην μπορεί να αλέσει καθόλου. Άλεθα με τον παλιό τον μύλο για να πιω το καφεδάκι μου.

Πριν εκτοξευτεί από το μπαλκόνι, αποφάσισα να της δώσω μία ευκαιρία και να την ανοίξω μήπως και φτιάξω τον συμπλέκτη. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχω μεταμορφωθεί από "τεχνικός" σε σούπερ καλομαθημένο και τα θέλω όλα έτοιμα, αλλά σποραδικά κάνω δουλίτσες για να μένω ακμαίος. :biggrin:

Έφυγα από τις Gaggia που κάθε φορά που τις άνοιγα έβριζα λόγω μαλακισμ3νης τοποθέτησης των εσωτερικών αλλά εδώ έχουμε περάσει σε εξωπραγματικό επίπεδο. Άρχισα να ξεβιδώνω και να βάζω τις διαφορετικές βίδες σε ξεχωριστά τασάκια για να μην τις μπερδέψω μετά. Όταν όμως πέρασα τις 15-20, νευρίασα και τις ανακάτεψα... Δεν υπάρχει καμία λογική για το ποια βίδα στηρίζει τι. Ξεβιδώνεις χωρίς αύριο και ταυτόχρονα προσπαθείς να ξεκουμπώσεις κάποια πλαστικά με εγκοπές.

View attachment 355761


Έφτασα σε αυτό το σημείο και ήδη έχω πάρει Xanax:

View attachment 355762


Παναγιώτη, πες μου τι πρέπει ακόμα να ξεβιδώσω για να βγάλω τον μύλο. Έχω περάσει προ πολλού τα όριά μου και θα πάρω σφυρί!
Like για το IXO.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.440
Reaction score
92.839
Και αυτή τη διάφανη μλκ είχα βγάλει για να σηκωθεί όλο. Χωρίς λογική
Και τη χειρολαβή του ταμπερ για να περάσει ο μύλος με το γρανάζι έξω.
Ότι δεν έχει λογική το ξεβιδωνεις , είναι μνημείο μπινελικοματος.
Α και φυσικά θα ξεχάσεις να κουμπώσεις το πριζακι του πλωτήρα και δεν θα δουλεύει μετά

Στα καλά νέα , έκτοτε δεν έχει μασήσει πουθενά , πάω μέχρι και το 10 σε άλεση που πρακτικά δεν χρειάζεται σε φρέσκο κόκκο
Το πρωί μετά το ποδήλατο κι ένα ζεστό μπάνιο είχα ηρεμήσει κι αποφάσισα να συνεχίσω. Κατάφερα να βγάλω τον μύλο χωρίς να λύσω το μπροστά μέρος την μηχανής και το διάφανο πλαστικό που λέγαμε. Κι ας έκοψα τα δάχτυλα μου από τα πλαστικά που εξέχουν στον στριμωγμένο χώρο.

Η έκπληξη ήταν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στο clutch. Σκεφτόμουν τι άλλο μπορεί να φταίει και ψάχνοντας διαπίστωσα ότι υπήρχε πολλή μάκα ξεραμένου καφέ στην έξοδο από τον μύλο προς τον μηχανισμό του τάμπερ και πρακτικά είχε μειώσει τη διάμετρό της. Το καθάρισα με σκληρό πινέλο και μετά με τη σκούπα ρούφηξα σε όλες τις σχισμές και τις γωνίες.

Θα μάθω αν ήταν αυτή η αιτία όταν τη συναρμολογήσω. Έφτασα στη μέση και άρχισα να φορτώνω οπότε η συνέχεια αύριο. :biggrin:

IMG_1502-EDIT.jpg
IMG_1501.jpg
 

Μηνύματα
16.883
Reaction score
23.989
άμα είναι και οι 6 μπίλιες στη θέση τους και κάνει γκραααου , πρέπει να ζορίζεται υπερβολικά.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.440
Reaction score
92.839
Τελικό συμπέρασμα.

Συναρμολόγησα τον Φρανκεστάιν με όσο μεγαλύτερη υπομονή μπορούσα να έχω, του έκανα ένα factory reset στο software και έβαλα να αλέσει καφέ.

Πάλι τα ίδια... Κλοτσούσε κατά διαστήματα ο συμπλέκτης, τόσο ώστε να μου χαλάει τη δόση και τις ρυθμίσεις.

Ο καφές που χρησιμοποιώ κατά 80%, όπως έχω γράψει, είναι Area 51. Τελείωνε το 4ο πακέτο Αιθιοπίας από την τελευταία μου αγορά. Με αυτό είχα τα προβλήματα στον μύλο αλλά δεν υποπτεύτηκα ότι μπορεί να φταίει γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την Area 51 γιατί δεν αφήνει τους κόκκους ξανθούς στο ψήσιμο.

Βάζω την επόμενη παρτίδα Κένυας και αλέθω άψογα ακόμα και σε ρύθμιση τόσο ψιλή που να μην τρέχει η εκχύλιση.

Ελέγχω οπτικά τους κόκκους Αιθιοπίας και βλέπω ότι είναι ανοιχτόχρωμα καφέ, άρα δεν είναι "άψητοι". Προσπαθώ όμως να τους σπάσω πάτώντας με ένα κουτάλι και τίποτα. Πετάγονταν σαν σφαίρες αλλά δεν έσπαγαν. Κάνω το ίδιο με τους Κενυάτες και θρυματίζονταν εύκολα.

Άρα έφταιγε ο καφές που μάλλον ήταν από διαφορετική φυτεία. Ο άλλος μύλος τον άλεθε αλλά για την Touch Impress ήταν πάνω από τις δυνατότητές της.

Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που παίρνω Area 51 Αιθιοπίας συνάντησα ποιοτική διαφορά.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.440
Reaction score
92.839
δεν τον κουταλιαζες νωρίτερα να γλυτώσεις και την επίσκεψη σε ψυχολόγο;
έπρεπε να γίνεις σοφότερος με αυτόν τον τρόπο;
:lolsign:

Ήμουν καθησυχασμένος από τη σταθερότητα του Area 51 και δεν φανταζόμουν τη στραβή.

Το θετικό είναι ότι καθάρισα πολύ καλά τον μύλο και μετά την "επισκευή" σταμάτησε να κάνει ένα τρίξιμο όταν πατούσα το τάμπερ. :biggrin:
 

Μηνύματα
35
Reaction score
0
Καλησπέρα, μήπως γνωρίζετε να μου προτείνετε κάποιο ποιοτικό στιγμιαίο καφέ arabica χύμα;

Δεν έχω μηχανή και πίνω σχεδόν πάντα κρύο φρεντο-φραπε.

Εταιριες σε σούπερ μάρκετ, έχω δοκιμάσει αλλά λέω μήπως βρω κάτι καλύτερο σε χύμα με το φυσικό άρωμα καφέ,
 

TGD

Μηνύματα
8.945
Reaction score
8.994
Για όσους ενδιαφέρονται, η Nespresso ξαναβαλε προσφορά δωρεάν μηχανή original με αγορά καφέ. Ξεκινά με 350 καφέδες και δώρο την Inissia ή την Mini Essensa.
 


Μηνύματα
2.651
Reaction score
4.006
χάζευα το site τους και συμφωνά με αυτό, όλοι καφέδες τους είχαν ημερομηνία καβουρδίσματος 27/12/24 και πίσω...
27/12 είναι ο ποιό φρέσκος!
Ειτε καβουρδίζουν καράβια ολόκληρα, ή οι δουλειές δεν πάνε καλά...:(


1737802413934.png
 



Μηνύματα
2.651
Reaction score
4.006
Στο site o συγκεκριμένος έχει ημερομηνία 25/10/24 !

Ίσως δεν ενημερώνουν το site, κι αυτό κακό είναι βέβαια, διώχνει πελάτες..
 





Μηνύματα
16.883
Reaction score
23.989
Δεν μπορώ να καταλάβω τίποτα , μόνο αν μου αρέσει ή όχι.
Στο μόνο που ψιλοδινω σημασία είναι η μέθοδος επεξεργασίας να είναι φυσική γιατί αυτοί οι καφέδες συνήθως μου κάθονται καλύτερα. Προσωπικά όλα τα άλλα είναι ότι κάτσει στο μάτι, δεν έχω ασχοληθεί περισσότερο
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.440
Reaction score
92.839
Θέλω σοβαρά να μου πείτε, γεύεστε αυτά που λένε στα σακουλάκια?
Όλα αυτά ξεκίνησαν πριν καμιά 20ετία όταν η SCA καθιέρωσε τον τροχό των γεύσεων για τον καφέ έτσι ώστε να κατατάσσονται οι καφέδες σε κάποιες ευρύτερες ή πιο λεπτομερείς ομάδες.

Η κατάσταση ξέφυγε όταν η μόδα του καφέ έφερε στον χώρο τους χαρακτήρες τύπου ξερόλα και άρχισε το παραμύθι με την ικανότητα ανίχνευσης λεπτομερειών σε επίπεδο ήρωα της Marvel. 2Οχρονοι baristas που σου περιγράφουν καφέδες με αρώματα που όχι μόνο δεν έχουν δοκιμάσει αλλά δεν ξέρουν ούτε τι σημαίνουν ως λέξεις. Κάτι ανάλογο με τους χαϊεντάδες που σου λένε ότι στους 642 κύκλους έχουμε έξαρση και χρειάζεται ισοστάθμιση. :biggrin:

Οι επαγγελματίες γευσιγνώστες είναι σε καλύτερο επίπεδο αλλά κι αυτοί συμπεριφέρονται με ύφος κουλτουριάρη κριτικού κινηματογράφου. Είναι που είναι υποκειμενική η γεύση, την πλατειάζουν με τις φιλοσοφίες τους και την κάνουν μπάχαλο.

Τα αρώματα που γράφουν στο πακέτο που αγοράζουμε, έρχονται έτοιμα από τους πωλητές και υποτίθεται ότι τα ανίχνευσαν οι δοκιμαστές στο cup tasting στις φυτείες.

Εμείς οι θνητοί μπορούμε να εστιάσουμε στις κατηγορίες του τροχού γύρω από το κέντρο του και να έχουμε μία σχετική συμφωνία.


coffee_flavor_wheel.jpg
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.193
Μηνύματα
2.965.608
Members
38.302
Νεότερο μέλος
giannisx4
Top