bi amplification

Reaction score
152
Καλημερα σε ολους.

Σκεφτομαι να αγορασω ακομα ενα ενισχητη για να κανω bi amplification σε ενα ηχειο που θελω να φτιαξω.
Θα ηθελα να μαθω τα + και τα - απο ατομα που εχουνε εμπειρια στο θεμα,επισης αν υπαρχει κατι που πρεπει να προσεξω.

Τα ηχεια θα ειναι ιδιοκατασκευη με ενα 15" για τις χαμηλες ενα 6.5" για τα μεσαια και ενα Ribbon tweeter.

Εχω εναν mark levinson 23.5 ο οποιος θα οδηγαει το midrange και το tweeter και για της χαμηλες σκεφτομουνα εναν Krell ksa 150.

Καθε αποψη ευπροσδεκτη.

Reaction score
677
Λοιπον, σκεφτομουνα να παρω και αυτο: http://www.rane.com/ac23s.html
αλλα στο mid-hi θα βαλω και passive crossover.
Έχω ακριβώς την ίδια διάταξη με αυτή που σκέφτεσαι,με την διαφορά πως έχω 10αρι στα χαμηλά και τουιτερ θόλου.
Παθητικό κρος 2ης τάξης επάνω,ενεργό της Marchand κάτω.
Για εμένα είναι ιδανικός συνδυασμός.Θα στο πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Προσοχή πρέπει να δώσεις στο ταίριασμα της ευαισθησίας των μονάδων-κλάδων συνολικά,απλοποιεί πολύ τα πράγματα.

Reaction score
677
Με τους τελικούς που σκοπεύεις να τα οδηγήσεις δεν υπάρχει θέμα υπολογίζοντας πως τα γούφερ θα χρειάζονται την διπλή περίπου ισχύ (αναλόγως και του κουτιού φυσικά...).
Στο τελικό φυσικά θα δουλέψει πολύμετρο και μετρήσεις για να ταιριάξεις εντάσεις...
Χοντρικά,καλά σε βλέπω...για τα ποιο τεχνικά ας πάρουν την σκυτάλη οι γνωρίζοντες...(κι εμένα άλλος μου τα έφτιαξε :D).

Reaction score
1.544
δοκιμασα την ενεργη διενισχυση στα JBL μου πριν μια βδομαδα χωρις ομως το αποτελεσμα που περιμενα. Παθητικα τα ηχεια παιζουν με εναν sound valves vta 70 2χ35 watt και κροσοβερς καστομ. Ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος απο τον ηχο τους αλλα σκεφτηκα να ταισω μερικα βατ ακομα τα πειναλεα woofer k140. Πηρα ενα Rane ac22 το οποιο ειναι ιδανικο για διενισχυση ηχειων κορνας αφου διαθετει και ρυθμιση delay. Στα γουφερ εβαλα ενα τελικο ΒΚ ST140 2x70watt (τα οποια ειναι υπεραρκετα για τα 100db τους) και στα μεσαια ψηλα εβαλα τον sound valves να ταιζει τις κορνες και τα τουιτερ με λαμπατα βατ. Στην αρχη αφησα και τα παθητικα κροσ στις κορνες και τουιτερ γιατι ποτε δεν ξερεις.... αλλα γρηγορα τα εβγαλα γιατι μπερδεβαν μαζι με τις συχνοτητες που εστελνε το RANE. Αφου εκατσα πανω απο 5 ωρες να ψαχνω ιδανικο κροσ ποιντ , ντιλει , γκειν σε γουφερ κορνες κλπ καμια ρυθμιση δεν εφτασε εστω και κοντα στον ηχο του παθητικου συστηματος. εχασα αρκετη στερεοφωνια και φυσικοτητα στο σημα... προσθεσα και αλλο φυσημα απο το κροσσ και δουλεια δεν...! Νομιζω και θεωρω πως στο καλο χαι φαι το απλο ειναι και το καλο (κατα κανονα παντα) Αυτα!

Reaction score
677
δοκιμασα την ενεργη διενισχυση στα JBL μου πριν μια βδομαδα χωρις ομως το αποτελεσμα που περιμενα. Παθητικα τα ηχεια παιζουν με εναν sound valves vta 70 2χ35 watt και κροσοβερς καστομ. Ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος απο τον ηχο τους αλλα σκεφτηκα να ταισω μερικα βατ ακομα τα πειναλεα woofer k140. Πηρα ενα Rane ac22 το οποιο ειναι ιδανικο για διενισχυση ηχειων κορνας αφου διαθετει και ρυθμιση delay. Στα γουφερ εβαλα ενα τελικο ΒΚ ST140 2x70watt (τα οποια ειναι υπεραρκετα για τα 100db τους) και στα μεσαια ψηλα εβαλα τον sound valves να ταιζει τις κορνες και τα τουιτερ με λαμπατα βατ. Στην αρχη αφησα και τα παθητικα κροσ στις κορνες και τουιτερ γιατι ποτε δεν ξερεις.... αλλα γρηγορα τα εβγαλα γιατι μπερδεβαν μαζι με τις συχνοτητες που εστελνε το RANE. Αφου εκατσα πανω απο 5 ωρες να ψαχνω ιδανικο κροσ ποιντ , ντιλει , γκειν σε γουφερ κορνες κλπ καμια ρυθμιση δεν εφτασε εστω και κοντα στον ηχο του παθητικου συστηματος. εχασα αρκετη στερεοφωνια και φυσικοτητα στο σημα... προσθεσα και αλλο φυσημα απο το κροσσ και δουλεια δεν...! Νομιζω και θεωρω πως στο καλο χαι φαι το απλο ειναι και το καλο (κατα κανονα παντα) Αυτα!
Με ποιο τρόπο ταιριαξες τις εντάσεις;
Γιατί αν δεν τις ταίριαξες ακριβώς εκεί που πρέπει,όλα τα παραπάνω κι ακόμα χειρότερα είναι το αποτέλεσμα..
Ενα μικρό παράδειγμα..
Βάλε στο μυαλό σου το διάγραμμα του κρος με την καμπύλη του εκεί που κόβει.
Αν η ένταση οποιουδήποτε από τους δυο κλαδους ανεβεί έστω και λίγο,αυτομάτως αλλάζει και το σημείο κρος.Ενα από τα πολλά αυτό...

Reaction score
1.544
δοκιμασα τα παντα. Ακουσα τις κορνες χωρις τα γουφερ.Ειχε αλλαχει εντελος ο χαρακτηρας του ηχειου. Ισως ενα πιο καλο κροσ αλλαζε τα πραγματα. Οχι πως το ρειν δεν ειναι καλο αλλα οχι τοσο καλο ωστε να μην περνανε βρωμιες του στο σημα

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Έχοντας περάσει και εγώ από τα αναλογικά ενεργά ρυθμιζόμενα cross, θα σου πω είναι υποδεέστερα από ένα καλό παθητικό. Τόσο γιατί τα ποτενσιόμετρα τους δεν είναι ακριβείας, γιατί έχουν fixed slopes συνήθως 24db, αλλά το κυριότερο γιατί δεν σου επιτρέπουν να ορίσεις διαφορετικές συχνότητες cross για τις μονάδες.

Θα σου πρότεινα αρχικά να δεις μερικά πρακτικά παραδείγματα για το πως φτιάχνεται ένα cross (παθητικό ή ενεργό δεν έχει σημασία). Πολλά τέτοια παραδείγματα θα βρεις στις σελίδες του Troel Gravesen.

Η κατασκευή ενός καλού cross (είτε ενεργό είτε παθητικό) πάει αγκαζέ με το χόμπι των μετρήσεων με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς, αν θέλεις να φτιάξεις κάτι καλό .

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Καλημερα σε ολους.

Σκεφτομαι να αγορασω ακομα ενα ενισχητη για να κανω bi amplification σε ενα ηχειο που θελω να φτιαξω.
Θα ηθελα να μαθω τα + και τα - απο ατομα που εχουνε εμπειρια στο θεμα,επισης αν υπαρχει κατι που πρεπει να προσεξω.

Τα ηχεια θα ειναι ιδιοκατασκευη με ενα 15" για τις χαμηλες ενα 6.5" για τα μεσαια και ενα Ribbon tweeter.

Εχω εναν mark levinson 23.5 ο οποιος θα οδηγαει το midrange και το tweeter και για της χαμηλες σκεφτομουνα εναν Krell ksa 150.

Καθε αποψη ευπροσδεκτη.

Η άποψή μου είναι πως πρώτα μαθαίνεις να μπουσουλάς, μετά να περπατάς και τέλος να τρέχεις.
Αν έχεις εμπειρία με την κατασκευή cross και με μετρήσεις προχώρα, αν όχι ξεκίνα με κάτι εύκολο και φθηνό.

Π.χ ένα δύδρομο ηχείο που μπορεί να έχεις στην αποθήκη σου, δοκίμασε να του αλλάξεις τα cross και να το κάνεις να παίζει καλύτερα από πριν.

Reaction score
152
To Rane δηλαδη δεν ειναι καλο..?
Το Rane το θελω γιατι με μπορεις να ρυθμισεις το Gain ανεξαρτητα σε hi-low...
Και 'δυστυχως' δεν μενω μεσα σε ενα studio...
Ξερω οτι θα μου παρει πολυ χρονο το project.

Και ενοειται πως θα παρω μικροφονα και software μετρησεων,απλα θελω να ξεκινησω με τον καλυτερο δυνατο τροπο...

Reaction score
152
Ποιο μοντελο Rane εχεις? αυτο με balance εισοδους-εξοδους η με Rca ?

Reaction score
152
Ωραιος χορος...Καθαρα 'Μουσικο Δωματιο'

Γιατι σκεφτομουνα οτι το μοντελο με Balance εισοδους-εξοδους δεν θα εχει θορυβο..

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.446
Members
38.317
Νεότερο μέλος
gap