bi amplification

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.188
Πάντως αν θέλουμε να μιλήσουμε για μεγέθη,ας ακούσει κάποιος το 801 με το 15ιντσο (και την λίγο μεγαλύτερη καμπίνα) και μετά ας ακούσει τα ανάλογα 802 με τα 2 8ιντσα.
Έχει καμιά σχέση του σεισμικό χαμηλό του πρώτου με το δεύτερό;
Και μιλάμε για παρόμοιες σχεδιάσεις....
Η κινούμενη επιφάνεια ενός μεγαφώνου 15 ιντσών είναι περίπου 3,6 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός των 8 ιντσών.
Επιπλέον είναι εντελώς διαφορετικές οι επιλογές συντονισμού της καμπίνας και του σωλήνα στα δύο ηχεία.

Δες εδώ τι συμβαίνει με το 802...
Συντονισμός του σωλήνα στους 30 κύκλους αλλά με πολύ μεγάλο εύρος, με αποτέλεσμα να συνεισφέρει σε ένα μεγάλο μέρος του φάσματος αλλά με μειωμένη στάθμη. Σε συνδυασμό δε με το σύστημα μεγάφωνα-καμπίνα εμφανίζεται μια κορύφωση της τάξης των 6 db γύρω από την περιοχή των 65 κύκλων και μετά μειώνεται αισθητά η στάθμη.

Δες εδώ τι συμβαίνει με το 801...
Συντονισμός του σωλήνα στους 20 κύκλους με κοφτή κορυφή που είναι και το σωστότερο (βλέπεις είναι η ναυαρχίδα) και πολύ ποιο επίπεδη απόκριση μέχρι και το κάτω άκρο του φάσματος, με τη κορύφωση στην ίδια περιοχή με το 801 να φτάνει μόλις τα 2 db.

Από την άλλη, οι απαιτήσεις σε ενισχυτικά όσο πάμε προς το κάτω μέρος του φάσματος πολλαπλασιάζονται, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Γιώργος ποιο πάνω.
Για συχνότητες δε κάτω του μισού από τους 50 κύκλους του δικτύου, που είναι η συχνότητα φόρτισης των πυκνωτών του τροφοδοτικού, γίνεται ο εφιάλτης κάθε ενισχυτικού.

Last edited:

Reaction score
677
Η κινούμενη επιφάνεια ενός μεγαφώνου 15 ιντσών είναι περίπου 3,6 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός των 8 ιντσών.
Επιπλέον είναι εντελώς διαφορετικές οι επιλογές συντονισμού της καμπίνας και του σωλήνα στα δύο ηχεία.

Δες εδώ τι συμβαίνει με το 802...
Συντονισμός του σωλήνα στους 30 κύκλους αλλά με πολύ μεγάλο εύρος, με αποτέλεσμα να συνεισφέρει σε ένα μεγάλο μέρος του φάσματος αλλά με μειωμένη στάθμη. Σε συνδυασμό δε με το σύστημα μεγάφωνα-καμπίνα εμφανίζεται μια κορύφωση της τάξης των 6 db γύρω από την περιοχή των 65 κύκλων και μετά μειώνεται αισθητά η στάθμη.

Δες εδώ τι συμβαίνει με το 801...
Συντονισμός του σωλήνα στους 20 κύκλους με κοφτή κορυφή που είναι και το σωστότερο (βλέπεις είναι η ναυαρχίδα) και πολύ ποιο επίπεδη απόκριση μέχρι και το κάτω άκρο με τη κορύφωση στην ίδια περιοχή με το 801 να φτάνει μόλις τα 2 db.

Από την άλλη, οι απαιτήσεις σε ενισχυτικά όσο πάμε προς το κάτω μέρος του φάσματος πολλαπλασιάζονται, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Γιώργος ποιο πάνω.
Για συχνότητες δε κάτω του μισού από τους 50 κύκλους του δικτύου, που είναι η συχνότητα φόρτισης των πυκνωτών του τροφοδοτικού, γίνεται ο εφιάλτης κάθε ενισχυτικού.
Είναι όμως αρκετό ως παράδειγμα για αυτό που λέμε.
(Ειδικά από την στιγμή που ο φίλος δεν έχει θέμα και είναι διατεθειμένος να πάρει ενισχυτικά που θα επαρκούν.)
Είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα για το overlap που λέγαμε παραπάνω.
Εδώ ας πούμε είναι οι μετρήσεις του δικού μου mid (Aurum Cantus AC165/50CK) που επιβεβαιώνουν πως με λίγο (ή με πολύ,δεν τα διάλεξα εγώ) ψάξιμο μπορεί κάποιος να καταλήξει σε κάτι ταιριαστό.
(Εμένα βέβαια το κόστος ήταν στην εξίσωση,οπότε...)

Aurum-AC165-50CK-FR-sample2.gif

Reaction score
152
Μια ακομα ερωτηση
Ποσο ρολο παιζει το xmax σε ενα μεγαφωνο?
Γιατι το 15" της atc εχει 13mm ενω αλλα που κοιταω εχουνε 7,5..

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.505
Δεν θα βρείς εύκολα 15ιντσα που να κάνουν μεγάλες διαδρομές. Καλό είναι το μεγάλο xmax, αλλά σου περιορίζει την μέγιστη ισχύ , και την ευαισθησία , αλλά το μπάσσο που βγάζει δύσκολα χτυπιέται.
Φαντάζομαι ξέρεις τι σημαίνει μεγάλο xmax, ετσι?

Reaction score
152
Δεν θα βρείς εύκολα 15ιντσα που να κάνουν μεγάλες διαδρομές. Καλό είναι το μεγάλο xmax, αλλά σου περιορίζει την μέγιστη ισχύ , και την ευαισθησία , αλλά το μπάσσο που βγάζει δύσκολα χτυπιέται.
Φαντάζομαι ξέρεις τι σημαίνει μεγάλο xmax, ετσι?
Βασικα δεν εχω καταλαβει ακομα αν ειναι τοσο σημαντικο το xmax...

Reaction score
677
Βασικα δεν εχω καταλαβει ακομα αν ειναι τοσο σημαντικο το xmax...
Το xmax είναι η μέγιστη διαδρομή του κώνου.
Οσο μεγαλύτερη,τόσο περισσότερο "σπρώξιμο" αέρα.
Καταλαβαίνεις βεβαίως το τι έλεγχο χρειάζεται όσο μεγαλώνει η διαδρομή...

Reaction score
152
Το xmax είναι η μέγιστη διαδρομή του κώνου.
Οσο μεγαλύτερη,τόσο περισσότερο "σπρώξιμο" αέρα.
Καταλαβαίνεις βεβαίως το τι έλεγχο χρειάζεται όσο μεγαλώνει η διαδρομή...
Aρα ειναι κατι σημαντικο για "αισθητο" μπασο.. για αυτο ειναι πολυ βαρια τα μεγαφωνα της ATC,γιατι εχουνε τεραστιους μαγνητες.. Αρα ειναι Long excursion?
και Για να δουλεψει θελει κτηνοενισχητη?

Reaction score
677
Aρα ειναι κατι σημαντικο για "αισθητο" μπασο.. για αυτο ειναι πολυ βαρια τα μεγαφωνα της ATC,γιατι εχουνε τεραστιους μαγνητες.. Αρα ειναι Long excursion?
και Για να δουλεψει θελει κτηνοενισχητη?
Αυτό ακριβώς.
Κι όχι μόνο κτηνοενισχυτή αλλά και ενισχυτή που θα είναι κέρβερος στον έλεγχο,γρήγορο και ακριβή.
Κατά την γνώμη μου,δεν χρειάζεται τόσο πολύ,εγώ ας πούμε,θα προτιμούσα κάτι που να μην είχε ανάγκη τόσο έλεγχο μιας και για μένα είναι πιο σημαντικό το μπάσο να είναι πλούσιο μεν αλλά ελεγχόμενο κι ακαριαίο,όχι πλαδαρό.

Reaction score
152
Αυτό ακριβώς.
Κι όχι μόνο κτηνοενισχυτή αλλά και ενισχυτή που θα είναι κέρβερος στον έλεγχο,γρήγορο και ακριβή.
Κατά την γνώμη μου,δεν χρειάζεται τόσο πολύ,εγώ ας πούμε,θα προτιμούσα κάτι που να μην είχε ανάγκη τόσο έλεγχο μιας και για μένα είναι πιο σημαντικό το μπάσο να είναι πλούσιο μεν αλλά ελεγχόμενο κι ακαριαίο,όχι πλαδαρό.
Δηλαδη στα ATC το μπασο μπορει να ειναι πλαδαρο?
Γαμωτο,ειναι καψιμο ολοι αυτοι οι αριθμοι.....
Θα παραγγειλω και ενα κιτακι της NCORE να δω τι κανουνε και αυτα τα πραγματα...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.122
Αν κάνει σοβαρή δουλειά στη κατεύθυνση που σκέφτεται θα πάρει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το όποιο JBL.
Απλά θέλει πολύ δουλειά και μελετημένα βήματα.
Μεγαλη μπουκια φαε, μεγαλες κουβεντες μη λες...
Λιγος σεβασμος στην μεγαλη τζι μπι ελ...

Reaction score
152
Μεγαλη και διασημη η jbl
Τα hi-fi της δεν τα εχω ακουσει
Αλλα τα PA της δεν εχουνε καλο ηχο
Δυνατα αξιοπιστα ντιζαινατα ναι με καλο ηχο οχι...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.188
Μεγαλη μπουκια φαε, μεγαλες κουβεντες μη λες...
Λιγος σεβασμος στην μεγαλη τζι μπι ελ...
Πριν δώσεις μαθήματα σεβασμού μάθε πρώτα να σέβεται τη γνώμη και την άποψη του άλλου.
Από κριτική καλά τα πάμε, στην αυτοκριτική πάσχουμε!

Reaction score
2.566
Τί αυτοκριτική να κάνει ο εαρ...που προσπαθεί και προσπαθούμε να μη φάει τα μούτρα του το παιδί, νομίζοντας ότι με 3 καλές μονάδες και 2-3 ερωτήσεις-απαντήσεις από εδώ μπορεί να φτιάξει σοβαρό ηχείο?

Reaction score
152
Τί αυτοκριτική να κάνει ο εαρ...που προσπαθεί και προσπαθούμε να μη φάει τα μούτρα του το παιδί, νομίζοντας ότι με 3 καλές μονάδες και 2-3 ερωτήσεις-απαντήσεις από εδώ μπορεί να φτιάξει σοβαρό ηχείο?

Μεγαλο λαθος κανεις αγαπητε,δεν νομιζω οτι με 3 καλες μοναδες και μερικες ερωτησεις θα φτιαξω καλο ηχειο..
Αλλα με Θεληση,υπομονη και χρημα φταχνεις τα παντα .-

+ οτι μιλαμε για μια ιδιοκατασκευη για ενα χομπι,δεν θα φτιαξω γεφυρα που θα παταει κοσμος πανω..

Αυτο που προσπαθω να μαθω εδω ειναι πως να κανω οσο το δυνατον πιο σωστα το 1 βημα.
και ενοειται μεχρι το τελικο αποτελεσμα θα γινουνε αμετρητες δοκιμες και σχεδιασεις.

Reaction score
2.566
...δεν σε προειδοποιώ γιατί το πρότζεκτ έχει σημασία ανάλογη με γέφυρας, ούτε επί προσωπικού έχω να χάσω κάτι, είτε πετύχεις είτε δεν πετύχεις... την σκέψη μου λέω απλά, έχοντας βρεθεί σε σχετικά παρόμοια φάση πριν μερικά χρόνια....δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καλή επιτυχία!!

A

amoustakas

Guest
τα Klipsch heresy 3 στα χαρακτηριστικα λενε οτι κατεβαινει μεχρι τα 58hz στο frequency test ομως παει μεχρι 50-40 στα 30 κοβει βαιβαια αλλα οχι τοσο πολυ οπως τα focal.
Πως πάει στα 50-40; Αλλαγή κρος; Μετατροπές; Όταν τα έβγαλα από τις κούτες τούκου τούκου έκαναν χαμηλά. Μάλιστα με push pull το χαμηλό ήταν αισθητά καλύτερο από SET. Μέχρι που έβαλα sub και το πήγε το ηχείο 200% πάνω άστρωτο ακόμη με το καλημέρα σας. To sub το παίζω μάλιστα στους 70-80 κύκλους. Κάπου εκεί εξαφανίζεται μαζί με τα ηχεία από το χώρο.

Reaction score
152
Πως πάει στα 50-40; Αλλαγή κρος; Μετατροπές; Όταν τα έβγαλα από τις κούτες τούκου τούκου έκαναν χαμηλά. Μάλιστα με push pull το χαμηλό ήταν αισθητά καλύτερο από SET. Μέχρι που έβαλα sub και το πήγε το ηχείο 200% πάνω άστρωτο ακόμη με το καλημέρα σας. To sub το παίζω μάλιστα στους 70-80 κύκλους. Κάπου εκεί εξαφανίζεται μαζί με τα ηχεία από το χώρο.
Ενοειται πως το ηχειο δεν ειναι για μπασα...
στα 50-40 κοβει db ενοειται και στα 30 κοβει πολυ... αυτο που ηθελα να πω ειναι οτι focal κοβει περισοτερο στα 31,5 ειδικα που εκανα το τεστ.
Και το focal εχει rating 30

Αλλα στα 1300€ δεν εχει ανταγωνηστη.

Reaction score
2.566
To focal κόβει πολύ απότομα γιατί χαμηλά έχει passive radiator (36db/oct roll-off), με συνέπεια το υψηλότερο F3 σε σχέση με άλλες προσεγγίσεις χαμηλά, αλλά έχει άλλα οφέλη (ανυπαρξία συντονισμών κλπ)...

Reaction score
677
Παρόμοιο ηχείο πάντως με αυτό που έχεις στο μυαλό σου,ήταν τα μεγάλα ημιενεργά ΥΔΡΑΜΑ (δίπλα από τα δωμάτια των φόρουμ ήταν),δεν θυμάμαι όμως αν ήταν με 12άρι ή 15άρι.
Τώρα από ήχο δεν μπορώ να σου πω πολλά γιατί βάλαμε το 'nothing else matters' από you tube (ναι,υπάρχουν και τέτοιοι κατασκευαστές-αντιπρόσωποι) και τα τεντώσαμε λίγο.
(Μάλλον τον χώρο τεντώσαμε,χε χε...)
Αν πάντως κάποιος τα άκουσε ανθρωπινά,μπορεί να πει.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα για το overlap που λέγαμε παραπάνω.
Εδώ ας πούμε είναι οι μετρήσεις του δικού μου mid (Aurum Cantus AC165/50CK) που επιβεβαιώνουν πως με λίγο (ή με πολύ,δεν τα διάλεξα εγώ) ψάξιμο μπορεί κάποιος να καταλήξει σε κάτι ταιριαστό.
(Εμένα βέβαια το κόστος ήταν στην εξίσωση,οπότε...)

View attachment 31129
Σωκράτη, που έχει κροσσάρι ο Νίκος το mid με το tweeter?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.446
Members
38.317
Νεότερο μέλος
gap