Estimated in room response

vasilisnt

Golden Boy!
Reaction score
2.755
Σπρώξ' τα κοψοχρονιά όσο προλαβαίνεις.. :cry:
Άσε βρε Βασίλη που τα έχεις τόσα χρόνια, τα χαίρεσαι και πληγώθηκες με το pdf.. :rolleyes:

Θα κόψουμε φλέβα σε λίγο μ' αυτά.. 8-)
Δεν αλλάζω atc με τίποτα ....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.723
Δεν αλλάζω atc με τίποτα ...
Με τίποτα;

Μεγάλη μπουκιά φάε φίλε μου, μεγάλες κουβέντες μη λες. 🤣🤪

Τέλος πάντων, η γνώση, βοηθάει:

1700957233354.png

1700957757452.png

1000009543.png

Αν και τζενελεκ δε γίνεται, και χωρίς σαμπ δε παίζει, ωστόσο, με EQ, βλέποντας το σπινοραμα, γίνεται έτσι:

Post in thread 'ATC SCM19 Bookshelf Speaker Review' https://audiosciencereview.com/foru...19-bookshelf-speaker-review.14519/post-447235

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.723
τι ειναι αυτα?! "ρε"
Μη σκας, αυτά είναι λεπτομέρειες, φτιάχνονται.

Αυτό που δε φτιάχνεται, είναι το directivity error στους 2,8k, δηλαδή χρειάζεται άλλο Τουίτερ αυτό το ηχείο.

1000009555.png

Εκεί χαλάει το γλυκό, διότι αλλιώς θα παίζει on axis, και αλλιώς θα παίζει off axis, και αυτό φίλε μου, δε διορθώνεται με κανένα EQ.

Tο ανέπτυξε ωραιότατα κι ο Αμιρ

<<we have directivity mismatch when the woofer hands the signal to the tweeter. The former's beam is narrowing while the tweeter's is wide resulting in off-axis sound in that region to have different tonality than direct.>>

Δηλαδή, ήθελε waveguide, για να ξέρουμε τι λέμε.

Βεβαίως η ATC το άλλαξε το Τουίτερ στην επόμενη έκδοση, αλλά waveguide δεν έβαλε, οπότε θαύματα δε περιμένω.

Επιπροσθέτως, το γουφερ βγάζει κάτι θορύβους ψηλά, που θέλουν κούρεμα, δε ξέρω τι έχουν κάνει γι'αυτό το θέμα, που επίσης δε σώζεται με EQ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι τα λεφτά που ζητάει αυτό το μικρουλι. Σε αυτά τα λεφτά, τέτοιες ατασθαλίες δε συγχωρούνται.

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.868
Μη σκας, αυτά είναι λεπτομέρειες, φτιάχνονται.

Αυτό που δε φτιάχνεται, είναι το directivity error στους 2,8k, δηλαδή χρειάζεται άλλο Τουίτερ αυτό το ηχείο.

View attachment 313492

Εκεί χαλάει το γλυκό, διότι αλλιώς θα παίζει on axis, και αλλιώς θα παίζει off axis, και αυτό φίλε μου, δε διορθώνεται με κανένα EQ.

Tο ανέπτυξε ωραιότατα κι ο Αμιρ

<<we have directivity mismatch when the woofer hands the signal to the tweeter. The former's beam is narrowing while the tweeter's is wide resulting in off-axis sound in that region to have different tonality than direct.>>

Δηλαδή, ήθελε waveguide, για να ξέρουμε τι λέμε.

Βεβαίως η ATC το άλλαξε το Τουίτερ στην επόμενη έκδοση, αλλά waveguide δεν έβαλε, οπότε θαύματα δε περιμένω.

Επιπροσθέτως, το γουφερ βγάζει κάτι θορύβους ψηλά, που θέλουν κούρεμα, δε ξέρω τι έχουν κάνει γι'αυτό το θέμα, που επίσης δε σώζεται με EQ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι τα λεφτά που ζητάει αυτό το μικρουλι. Σε αυτά τα λεφτά, τέτοιες ατασθαλίες δε συγχωρούνται.
Κώστα αν μου δώσει ο Bill για μια 300αρού την πεντάδατ' να τα πάρω ρέυ ή μου πιάνει τον κ@λ...?:roflmao::roflmao::roflmao: :biggrin: :whistling:

D

Deleted member 50795

Guest
Να και το καινούργιο ..:biggrin: (v2)
όσες φορές το άκουσα μου άρεσε και δεν με ενόχλησε κάτι ιδιαίτερα, πέραν της έλλειψης χαμηλού, κάτι που δικαιολογείται εξαρχής λόγω της σχεδιαστικής του φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής.

Πέραν αυτών κατ´εμε πάντα ,είναι ένα πολύ καλό ηχείο με τους όποιους γνωστούς του συμβιβασμούς .

αν τα είχα , θα τα άκουγα με ένα offset 15-20° και όχι dead on -on axis.
καλό ηχείο.🙃, με παραδεκτές (για μένα) χροιές και λόγω υλικού κατασκευής του midwoofer ,κάτι που για μένα πάντα , πέραν των μετρήσεων, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τελική ακουστική εκτίμηση απολαβής του ήχου ενός ηχείου.

Για άλλους μπορεί να μην τους απασχολεί ή ενδιαφέρει κάτι τέτοιο ή να μην ακούνε-αντιλαμβάνονται τη διαφορά , αλλά για μένα τα υλικά κατασκευής των μονάδων , έχουν το ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα του κάθε ηχείου, περαν των άλλων γνωστών παραγόντων.

Last edited by a moderator:

vasilisnt

Golden Boy!
Reaction score
2.755
Με τίποτα;

Μεγάλη μπουκιά φάε φίλε μου, μεγάλες κουβέντες μη λες. 🤣🤪

Τέλος πάντων, η γνώση, βοηθάει:

View attachment 313485

View attachment 313486

View attachment 313483

Αν και τζενελεκ δε γίνεται, και χωρίς σαμπ δε παίζει, ωστόσο, με EQ, βλέποντας το σπινοραμα, γίνεται έτσι:

Post in thread 'ATC SCM19 Bookshelf Speaker Review' https://audiosciencereview.com/foru...19-bookshelf-speaker-review.14519/post-447235
Κλειστή καμπίνα θα την άλλαζα μόνο με κλειστή καμπίνα , το controlled μπάσο του δεν υπάρχει
Έχω και τα jbl 305 σπίτι που έχουν καλό σπινοραμα και κάποτε τα συνόδευα με το δεκαρι sub της jbl
Οκ τα jbl καλό το waveguide αλλά το χτύπημα της μπότας του atc δεν υπάρχει

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.723
Κλειστή καμπίνα θα την άλλαζα μόνο με κλειστή
Συμφωνούμε, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Εφόσον είσαι λάτρης της κλειστής καμπίνας και του μπάσου που βγαίνει έτσι, θα εκτιμήσεις δεόντως τα σχόλια του Αμιρ από τις ακροάσεις του Neumann 310:

Οκ τα jbl καλό το waveguide αλλά το χτύπημα της μπότας του atc δεν υπάρχει
Σύμφωνοι.
Αυτό λέω και γω.
Το ATC χρειάζεται ένα waveguide στο Τουίτερ, όπως διαθέτει το JBL.
Και σαμπ.

Είδες πως συμφωνούμε; 🤪

Απλώς εγώ τα ξέρω αυτά, χωρίς να έχω ακούσει ούτε το JBL ούτε το ATC, δε χρειάζεται. 😎

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.723
Το σπινοραμα και κατ'επεκτασιν το estimated in room response, μην ξεχνάμε πως είναι αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες.

Απλώς αναγκαίες. Ότι δε τα πληρεί, delete.
Μετά το αρχικό delete, πάμε παρακάτω.

Διότι βεβαίως, το θέμα πιστότητας στο audio είναι σαφώς πιο σύνθετο από όσα φαίνονται στο σπινοραμα και στο estimated in room response, καθώς εμπλέκονται πολλά ακόμα αντικειμενικά δεδομένα που μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα από άλλες μετρήσεις, αλλά και από την αρχιτεκτονική κατασκευής του ηχείου.

Πχ όσον αφορά το intermodulation distortion, είναι δεδομένο πως μια 3-δρομη σχεδίαση θα δώσει 10-15 dB χαμηλότερες παραμορφώσεις στο εύρος υψηλής ευαισθησίας του ανθρώπινου αυτιού, δεν γίνονται θαύματα.

Όσον αφορά το υλικό κατασκευής του κώνου, κάποιος το έθεσε, ναι βεβαίως έχει διαφορές ακουστές, που συνήθως είναι παραμορφώσεις, και βεβαίως φαίνονται, πχ στο εν λόγω ATC φαίνονται εδώ, ασχέτως εάν μας "αρέσουν" ή όχι σε κάποια μουσικά κομμάτια που ακούμε και παρασυρόμαστε εύκολα:

1000009561.png

Επαναλαμβάνω, το κυριότερο πρόβλημα της Αγγλίδας, είναι τα λεφτά που ζητάει.

Σε αυτά τα λεφτά, είναι ντροπή να έχει τέτοια σφάλματα, όταν υπάρχουν πολύ πιο άρτιες υλοποιήσεις, κλειστής καμπίνας, με εγγυημένα 100% τέλεια ενσωμάτωση 4ου δρόμου (σαμπ) από μηχανικούς που ξέρουν καλά τη δουλειά τους (και με δεκάδες αναλυτικά διαγράμματα δημοσιευμένα για αυτό), τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ και σε καμία περίπτωση να τα πλησιάσει η Αγγλίδα:
(Με ωραιότατο waveguide στο τουιτεράκι, όπως και στο μιντ, γιατί .. θαύματα δε γίνονται)

1000009563.jpg

4 δρόμων, σα να λέμε 420 αλλά 4-δρομο.
Φυσικά, θέλει κι άλλο σαμπ, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες..

1000009562.jpg

Πάντα το κόστος έρχεται πακέτο με αυξημένες απαιτήσεις, διότι ειδάλλως, κάποιος, απλώς σου πιάνει το κωλι. 😁🤣🤪😎

Last edited:

Reaction score
1.614
Το είδος της αρμονικής παραμόρφωσης H1, H2,…H7 και η δομή της παίζει ρόλο ; Πχ πιο ψηλή στην Η2 για να κρύψει την παραμόρφωση από αρμονικές υψηλών τάξεων ; Θεωρείς ότι αν παραμορφώνουν σε πολύ χαμηλό βαθμό μπορεί απλώς να είναι τυχαία μικρά νούμερα ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.723
Το είδος της αρμονικής παραμόρφωσης H1, H2,…H7 και η δομή της παίζει ρόλο ; Πχ πιο ψηλή στην Η2 για να κρύψει την παραμόρφωση από αρμονικές υψηλών τάξεων ; Θεωρείς ότι αν παραμορφώνουν σε πολύ χαμηλό βαθμό μπορεί απλώς να είναι τυχαία μικρά νούμερα ;
Η 3η σημαίνει ότι βρισκόμαστε εκτός γραμμικής λειτουργίας, συνήθης αιτία στις 2 πρώτες οκτάβες για το μιντγούφερ, ευτυχώς όμως εκεί, έχουμε θεραπεία (σαμπ).

Οι πιο ενδιαφέρουσες στο θέμα της πιστότητας αναπαραγωγής παραμορφώσεις είναι στη ζώνη υψηλής ευαισθησίας του ανθρώπινου αυτιού 400 Hz έως 4kHz, στην βασική ζώνη της αντιληπτής μουσικής, στα άτιμα τα μεσαία, και από τις γραμμές ίσης ακουστοτητας ξέρουμε καλά ποια ζώνη συχνοτήτων θα έχει νόημα να έχουμε πραγματικά χαμηλές παραμορφώσεις.

Εδώ, βασική κατασκευαστική παράμετρος είναι η ύπαρξη μιντ, δηλαδή να μιλάμε για 3-δρομο ηχείο, ώστε να έχουμε χαμηλές παραμορφώσεις ενδοδιαμορφωσης (intermodulation distortion), διαφορά που συνήθως είναι της τάξης των 10-15 dB, λίαν σημαντική.

Αλλάζει κατηγορία το άκουσμα.
Μια κλάση πάνω.

Στα σχεδιαγράμματα παραμόρφωσης, θα πρέπει να κοιτάζουμε τη στάθμη μέτρησης, να είναι υψηλή, πλησίον της χρήσιμης για στάθμη αναφοράς, και προσωπικά δίνω σημασία μόνον στο εύρος που ανέφερα, το 400 Hz έως 4kHz, και μόνον στο μετρήσιμο άθροισμα αυτών (total harmonic distortion). Οτιδήποτε καλύτερο από -45dB θεωρώ πως είναι μη ακουστό, ανεξαρτήτως σύνθεσης:

1000009565.png

Μόνον αυτό το εύρος κοιτάω. Τα υπόλοιπα είναι πρακτικά σε μη αντιληπτό φάσμα, σε φάσμα που το ανθρώπινο αυτί είναι σχεδόν κουφό.

Αυτό το συχνοτικό εύρος, δεν αντέχεται με παραμορφώσεις, και επίσης, δεν αντέχεται σε υψηλές στάθμες, πάνω από 90 άντε 95 Φον εγώ τουλάχιστον, δεν μπορώ, θα χαμηλώσω το volume.

ΥΓ. Η ντροπή:

[
1700999779259.png
/SPOILER]

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.868
Μήπως το v2 είναι οκ να ηρεμήσουμε ; Δεν θα πάω Greek night party με αυτά που κατάλαβα σήμερα 😇
Για να έβγαλαν v2 μαλλον θα ήθελαν να τα φτιάξουν!
Εταιρίες με το κύρος και την τιμολόγηση της συγκεκριμένης που τριγυρνούν σε studio και σε καλλιτεχνικούς κύκλους εγώ δεν πιστεύω πως κάνουν τέτοια ''λάθη.''
Αυτή η balance θεωρώ ήταν συνειδητή επιλογή (δεν γνωρίζω το γιατί), αν έχουν αλλάξει φιλοσοφία στο V2 μένει να φανεί σε μετρήσεις.

Όπως και να 'χει αρκετές εταιρίες ''παίζουν'' με τις ισορροπίες στοχεύοντας σε πωλήσεις θεωρώντας (σωστά η' λανθασμένα) πως θα λειτουργήσουν ''καλύτερα'' έτσι σε οικιακό περιβάλλον..

Έτσι νομίζω τουλάχιστον.. :idk:

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.723
Όπως και να 'χει αρκετές εταιρίες ''παίζουν'' με τις ισορροπίες στοχεύοντας σε πωλήσεις θεωρώντας (σωστά η' λανθασμένα) πως θα λειτουργήσουν ''καλύτερα'' έτσι σε οικιακό περιβάλλον..

Έτσι νομίζω τουλάχιστον.. :idk:
Πολύ σωστά νομίζεις.

Επιστήμη το έχουν κάνει.
Ξέρουν τι "αρέσει" στους χαϊεντάδες.
Τι; χαζοί είναι;

Θα σου δώσω χιντ, δες ένα οριζόντιο S, ίδιο σε όλα:

1000009568.png

1000009566.png

1000009567.png

Copy paste είναι ρε!
Και η λίστα είναι ατελείωτη.

Τι λες εσύ; τυχαίο; 😁🤪🤣🤪😁😂🤣🤪😁😂

ΥΓ. Το πιο "πτωτικό" room curve που θα βγάλει το μπιεντάμπλεγιου είναι πιο σωστό και πιο αρεστό (η ευθεία κόκκινη γραμμή δες πόσο οριζόντια είναι ή πόση κλίση έχει), επαγγελματίες είναι λέμε. Ξαναδές του χαρμπεθ την πτώση να καταλάβεις το μέγεθος του επαγγελματισμού, κάνουν τον κόσμο να ψάχνει το σαμπ στην έκθεση, χωρίς ίχνος πρώτης οκτάβας. Μάστορες.

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.868
Πολύ σωστά νομίζεις.

Επιστήμη το έχουν κάνει.
Τι; χαζοί είναι;
Και αυτοί που το πέτυχαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι ο Spencer και η Dorothy (Spen - Dor) μέσα σ' ένα γκαράζ και τους ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό.. :roflmao: :roflmao: :fuckyou:

(πάρ'τα μαρή άρρωστη..:cry:)

(3-0) :tongue:

:lolsign:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.723
Ναι αλλά και η παραμόρφωση ήταν μέσα στο πακέτο αυτό ;
Εννοείται. 😎

Όπως οι συντονισμοί της καμπίνας στο χαρμπεθ.

Για όλους αυτούς τους φίλους της λυχνίας, που σα τις λυχνίες δεν έχει.

1000009551.jpg

Αρέσει παιδάκι μου, αρέσει η λάμπα. Hard wiring, ούτε πλακέτες ούτε τίποτα, αλλοιώνουν τη γεύση. Ξέρει αυτός να ακούει, πήρε λαμπατο. Hand made. Πυκνωτές ελαίου. Τςςςςςς... Ελαιόλαδο Καλαμών. Χρυσάφι.

Reaction score
4.815
Αυτή η balance θεωρώ ήταν συνειδητή επιλογή (δεν γνωρίζω το γιατί), αν έχουν αλλάξει φιλοσοφία στο V2 μένει να φανεί σε μετρήσεις...
Όπως και να 'χει αρκετές εταιρίες ''παίζουν'' με τις ισορροπίες στοχεύοντας σε πωλήσεις θεωρώντας (σωστά η' λανθασμένα) πως θα λειτουργήσουν ''καλύτερα'' έτσι σε οικιακό περιβάλλον.
Πολύ σωστά νομίζεις...
Επιστήμη το έχουν κάνει.
Ωραια! Με τα σχολια αυτα
Συμπληρωνεται και ολοκληρωνεται ο προβληματισμος μου σε νημα που τρεχει παραλληλα.
Θυμηθειτε οτι το φτηνο genelec στο stereophile εχει αντιγραψει την αποκριση του harbeth 30.1
Ας υποθεσουμε λοιπον οτι εχω απομιμηθει ειτε ως κατασκευαστης ειτε ως ακροατης με EQ
συγκεκριμενες, επιτυχημενες καμπυλες αποκρισης.
Αυτο σημαινει οτι εχω επιτυχει το ιδιο ακουστικο αποτελεσμα με ολα τα ηχεια που τις μοιραζονται;
Την ιδια αισθηση, το ιδιο υποκειμενικο αποτελεσμα κατα την ακροαση;
Δεν νομιζω οτι η κατασκευη ενος καλου ηχειου ειναι τοσο απλη υποθεση..

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.910
Members
38.383
Νεότερο μέλος
Alesta