Neumann NDH 30

Reaction score
1.658
Ωραία συζήτηση για bluetooth και ανάλυση διαφορετικών πηγών, αλλά σε ένα νήμα για ακουστικά, όπου νομίζω ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι για διαμοιραμό γνώσης, δεν θα την ανακαλύψουν.
καλο πιστευω και εγω θα ηταν να ανοιξει ενα νημα με αυτο το θεμα, επειδη τα ακουστικα γενικα δεν ειναι και απο τα θεματα που δινει πολυ σημασια ο κοσμος.

kalitsouni

Ακουστικά
Reaction score
11.044
Μην συγκρίνουμε παιδιά bluetooth με καλώδιο. Είναι η μέρα με τη νύχτα σε οποιαδήποτε κατηγορία τιμής.
Μια ακρόαση θα σας πείσει.

Reaction score
2.309
Πολλά έχουν γραφτεί και γράφονται για τις διαφορές (ή τις υποτιθέμενες διαφορές) ηχητικής ποιότητας μεταξύ διαφόρων ψηφιακών πηγών. Το βέβαιο είναι ότι με έναν πολύ καλό ενισχυτή ακουστικών και ένα πολύ αξιόλογο ζευγάρι ακουστικά όπως τα NDH 30, οι διαφορές ποιότητας μεταξύ διαφόρων dac ή διαφόρων CD players γίνονται άμεσα ακουστές. Σε τέτοιο βαθμό που να αναγνωρίζονται εύκολα τα dac μεταξύ τους σε τυφλές δοκιμές.
Ωστόσο, οφείλω να μεταφέρω την εμπειρία μου για το εξής: Με ένα πολύ καλό dac (Chord Qutest) οποιαδήποτε πηγή χρησιμοποίησα που έδινε σήμα 16/44.1, έδινε το ίδιο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Δηλ. οποιοδήποτε player/transport/streamer με ψηφιακή έξοδο σε ένα εύρος από 100 € ως 1.000 € κι αν χρησιμοποίησα, ακούγονται το ίδιο υπέροχα και δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Δηλ. για δεδομένο επίπεδο σήματος (16/44.1), όλη την ευθύνη της ποιότητας αναλαμβάνει το dac.
To συμπέρασμα είναι ότι σχετικά με όσα διαβάζουμε για τις διάφορες πηγές, ένα αποκαλυπτικό ζευγάρι ενισχυτή - ακουστικών, θα μας βοηθήσει πολύ να ξεχωρίσουμε τις ψηφιακές πηγές μας ως προς την ποιότητα. Κάθε "εντύπωση" ωστόσο, πρέπει να επιβεβαιώνεται με τυφλές δοκιμές και επαναληπτικότητα στην αναγνώριση, αλλιώς παραμένει "εντύπωση".
Πολύ σωστά τα όσα έγραψες για το DAC .

Να συμπληρώσω επίσης ότι ο αρχικός ρόλος του DAC είναι να επανασυγχρονίσει τα ψηφιακά δεδομένα που λαμβάνει στην είσοδό του, από οποιαδήποτε ψηφιακή πηγή, να μειώσει ή και να καταστείλει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το jitter . Αναφέρω το jitter αλλά αυτό δεν είνιαι η μοναδική αιτία που προκαλεί τις ατέλειες και τις ακουστές διαφορές. Η παραμόρφωση και ο θόρυβος είναι το ίδιο σημαντικό να παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Εχοντας ως αναφορά μου τα ακουστικά Shure SRH-1840 και το DAC RME ADI-2 PRO FS R BE , οι διαφορές μεταξύ των ψηφιακών πηγών εκμηδενίζονται σε επίπεδο που αυτές δεν γίνονται αντιληπτές. Με ακουστικά χαμηλότερης ποιότητας δεν μπορώ να διακρίνω διαφορές σε πηγές και DACs, ούτως ή αλλως.
Αλλά όταν τρέχω, ή όταν κάνω ποδήλατο, δεν με απσαχολεί τόσο η λεπτομέρεια όπως αποδίδεται από τα ακουστικά (ψείρες) .

Μεταξύ των ψηφιακών πηγών συγκαταλέγονται οι ακόλουθες συσκευές : CD Player transports , streamers , H/Y , Raspberry Pi, media players , κ.λ.π.
Μην συγκρίνουμε παιδιά bluetooth με καλώδιο. Είναι η μέρα με τη νύχτα σε οποιαδήποτε κατηγορία τιμής.
Μια ακρόαση θα σας πείσει.
Με καλό εξοπλισμό Bluetooth δεν θα ξέρεις πιο παίζει.
Δεν συμφέρει η σύγκριση όσους εμπορεύονται καλώδια. Κάποτε κατηγορούσαν ακόμα και το wi-fi ως μέσο μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων.

Last edited:

kalitsouni

Ακουστικά
Reaction score
11.044
Με καλό εξοπλισμό Bluetooth δεν θα ξέρεις πιο παίζει.
Θα διαφωνήσω κάργα. Σε σύγκριση sony wh-1000xm5 με τα 2 καλωδιωτά μου sennheiser και AKG πολύ χαμηλότερης τιμής η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που ακούγεται ξεκάθαρα και από το δικό μου εντελώς άπειρο αυτί.

Reaction score
2.309
Θα διαφωνήσω κάργα. Σε σύγκριση sony wh-1000xm5 με τα 2 καλωδιωτά μου sennheiser και AKG πολύ χαμηλότερης τιμής η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που ακούγεται ξεκάθαρα και από το δικό μου εντελώς άπειρο αυτί.
Εσύ δεν έκανες σύγκριση ψηφιακών πηγών για τη μεταφορά δεδομένων, είτε μέσω ΒT (option A), είτε με καλώδιο (option B).

Reaction score
2.309
Για να κάνεις σωστό συγκριτικό μεταξύ πηγών και codec μεταφοράς δεδομένων , θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα σοβαρό σύστημα, ενδεικτικά όπως το παρακάτω που είχα την ευκαιρία να ακούσω πριν μερικές μέρες στον Φ. ΝΑΚΑΣ .
Ακούστηκαν ξεκάθαρα οι διαφορές, σε όλες τις δοκιμές που έκανα στον φιλόξενο χώρο του Νάκα.
Ηχεία τα 310 της Neumann στις στιβαρές και όμορφες μεταλλικές βάσεις, αξίας μόνο 60€ έκαστη. DAC το απλό RME ADI-2 FS (όχι το PRO)

Ακόμα και από το spotify, η Μαρία Κάλλας ήταν τόσο ζωντανή και καθαρή σαν να τραγουδούσε δίπλα μου. Αν και τα ND-30 ακουστικά της Neumann παίζουν το ίδιο καλά τότε μιλάμε πλέον για μονόδρομο. Και παίζουν !

20250110_120920.jpg
20250110_120914.jpg

Last edited:

Reaction score
11.262
Ωραία συζήτηση για bluetooth και ανάλυση διαφορετικών πηγών, αλλά σε ένα νήμα για ακουστικά, όπου νομίζω ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι για διαμοιραμό γνώσης, δεν θα την ανακαλύψουν.
Πρώτη φορά είναι. Δεν έχει ξαναγίνει. :laugh:

kalitsouni

Ακουστικά
Reaction score
11.044
Εσύ δεν έκανες σύγκριση ψηφιακών πηγών για τη μεταφορά δεδομένων
Πράγματι. Το θέμα της πηγής το έχω ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Αναφερόμουνα καθαρά σε σύγκριση bluetooth ακουστικά VS dac & ενσύρματα ακουστικά.

head-stef

Headphones
Reaction score
2.296
Ας μην πιασουμε το θεμα διαφορας πηγων ο καθενας οτι αντιλαμβανεται. Εδω ομως μιλαμε για διαφορες του μεσω μεταδοσης , εν προκειμενω bluetooth με ενσυρματη. Εδω οι διαφορες ειναι μεγαλες και υπαρχει και τεχνικη τεκμηριωση μονο και μονο απο την διαφορα στην δυνατοτητα μεταδοσης (bit rate) οπου στην καλυτερη περιπτωση μεσω bluetooth ειναι η μιση σχεδον απο αυτη του 16/44.1 και φυσικα υποπολλαπλασια οταν μιλαμε για hires .
Ασφαλώς ο καθένας ότι αντιλαμβάνεται για τις πηγές - αφού όμως, για κρίσιμους ελέγχους, έχει εξαλείψει τον πολύ ισχυρό παράγοντα ηχείων-χώρου και της ισχυρής αλληλεπίδρασής τους. Θέλω να πω ότι η ακρόαση με ένα αξιόλογο σύστημα ακουστικών, με τη θαυμάσια διαύγεια και ανάλυση που προσφέρει, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό και αξιόπιστο εργαλείο για την ανίχνευση μικροδιαφορών. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο την επιβεβαίωση ή την απομυθοποίηση πολλών πεποιθήσεων που "κυκλοφορούν" στο χώρο του audio και επίσης εξαιρετικό για τη συγκριτική αξιολόγηση πηγών (άντε και ..."καλωδίων", για να ρίξω και λίγο πιπέρι στο πιάτο! :angel: )

Reaction score
1.658
αυτο που ηθελε να σου πει ο @g.kar ειναι πως επειδη τα ακουστικα που συγκρινες ειναι διαφορετικα ακουστικα, δεν πρεπει να μπερδευεσαι και να νομιζεις πως το καλωδιο φταει και οχι τα ιδια τα ακουστικα. (αυτο το αναφερω γιατι δεν βλεπω να το αναφερε κανεις)

αυτο μπορεις να το καταπολεμισεις ειναι με το να χρησημοποιεις στην μια δοκιμη το καλωδιο, και στην δευτερη το bluetooth στα sony σου, μιας και βλεπω πως μπορουν να λειτουργησουν και ενσυρματα αλλα και ασυρματα. και μετα να κρινεις, ετσι δεν εχεις τον παραγοντα των ακουστικων.

να πω πως η συγκριση δεν ειναι 100% εγγυρη για ολα τα ακουστικα με καλωδιο, και αυτο γιατι τα ακουστικα οταν συνδεεις το καλωδιο μπορει (δεν ξερω για αυτο λεω μπορει) να μην συνδεεται απευθειας στα ακουστικα, "αναλογικα" αλλα να περναει μεσα απο ADC, για να περασει απο DSP, και τα onboard κυκλωματα οδηγησης για να μπορεις πχ να χρησημοιποιεις το noise-cancelling και με το καλωδιο συνδεδεμενο η να κανει καποιος EQ μεσω εφαρμογης, λεω εγω, δεν ξερω στην αληθεια πως εχει, αλλα αυτο ειναι επισης ενα σημειο που δεν πρεπει να σε ξεγελασει.

Reaction score
2.309
αυτο που ηθελε να σου πει ο @g.kar ειναι πως επειδη τα ακουστικα που συγκρινες ειναι διαφορετικα ακουστικα, δεν πρεπει να μπερδευεσαι και να νομιζεις πως το καλωδιο φταει και οχι τα ιδια τα ακουστικα. (αυτο το αναφερω γιατι δεν βλεπω να το αναφερε κανεις)

αυτο μπορεις να το καταπολεμισεις ειναι με το να χρησημοποιεις στην μια δοκιμη το καλωδιο, και στην δευτερη το bluetooth στα sony σου, μιας και βλεπω πως μπορουν να λειτουργησουν και ενσυρματα αλλα και ασυρματα. και μετα να κρινεις, ετσι δεν εχεις τον παραγοντα των ακουστικων.

να πω πως η συγκριση δεν ειναι 100% εγγυρη για ολα τα ακουστικα με καλωδιο, και αυτο γιατι τα ακουστικα οταν συνδεεις το καλωδιο μπορει (δεν ξερω για αυτο λεω μπορει) να μην συνδεεται απευθειας στα ακουστικα, "αναλογικα" αλλα να περναει μεσα απο ADC, για να περασει απο DSP, και τα onboard κυκλωματα οδηγησης για να μπορεις πχ να χρησημοιποιεις το noise-cancelling και με το καλωδιο συνδεδεμενο η να κανει καποιος EQ μεσω εφαρμογης, λεω εγω, δεν ξερω στην αληθεια πως εχει, αλλα αυτο ειναι επισης ενα σημειο που δεν πρεπει να σε ξεγελασει.
Ασφαλώς , αλλά δεν θα επιμείνω ούτε θα χαλάσουμε τις καρδιές μας, για κάτι που δεν αφορά την δική μου μουσική ικανοποίηση. Το άθλημα είναι ατομικό.
(δεν τα γράφω όλα αυτά προφανώς για εσένα).

Παρεμπιπτόντως τα Sony WH-1000 XM3 που έχω, υποστηρίζουν αυτό που είπες παραπάνω. Είτε active mode με καλωδιο, είτε passive mode με καλωδιο, είτε active χωρίς καλωδιο αλλά με Bluetooth (LDAC, Qualcomm Aptx-HD , ...). Σε passive mode με καλωδιο τα συγκεκριμένα ακουστικά παίζουν άσχημα, ενώ στα άλλα δύο ενεργά modes παίζουν πολύ καλύτερα . Το DSP είναι το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου της Sony.
Tα μοντέλα ΧΜ4 & ΧΜ5 ακολουθούν την ίδια τεχνική υλοποίησης, αλλά αν θυμάμαι καλά, δεν υποστηρίζουν πλέον aptX και aptX-HD. Η Sony επιμένει στο LDAC αλλά ελάχιστες συσκευές με BT το υποστηρίζουν.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.080
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK