Project ''Projectορας''

melina

Cargo 200
Reaction score
46.983
Γι αυτο σου βγαινουν τα 75db στο -40. Αν ειχες ηχεια με 82db ευαισθησια, θα ησουν στο -30.
Ασχετο. Γιατι δεν εβαλες και τα 3 εμπρος ιδια?
Δεν ξέρω σε τι επίπεδο volume θα βγει το 75. Υπόθεση κάνω και εκτιμώ ότι θα είναι σε χαμηλό επίπεδο κάπου μεταξύ -20 και -30.

η τριάδα βγήκε έτσι γιατί έτσι τη βρήκα έτοιμη από άλλον χρήστη.
Κάποια στιγμή θα ήθελα να βάλω και τα L/R σε 7.4 (έβαλα και σχετική αγγελία ζήτησης αλλά φοβάμαι ότι δεν κυκλοφορούν πολλά τέτοια) ή θα μπω στον πειρασμό να τα πάρω καινούργια ή να τα δώσω όπως είναι και να πάω σε άλλη λύση με 3 ίδια μπροστά (με σειρά προτεραιότητας οι επιλογές, απλά είναι ακριβά τα 7.4 κάπου στα 1500 το κομμάτι).

melina

Cargo 200
Reaction score
46.983
Να ' ναι καλά ο άγιος άνθρωπος που έριξε το site και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω καμιά δουλίτσα :p

IMG_5909.JPG

Λοιπόν, πήγε καλύτερα από ότι περίμενα!

Στο 0 του amp και στο -20 του pro τα έφερα στο 75db με τα test tones του marantz.
Είχα μια ανισορροπία μεγάλη μεταξύ κεντρικού και main, σκάλισα βαθιά στις ρυθμίσεις του amp (yamaha DSP Z1) και βρήκα ότι είχε κάπου +8db, μια ρύθμιση που περνούσε και όταν παίζει με 6CH INPUT. Αφού το βρήκα λοιπόν το χέριασα και λίγο προς το μείον για να αντισταθμιστεί η μεγαλύτερη κατά 2db ευαισθησία του. Τέλος, έβαλα και όλα τα ρυθμιστικά στα yamaha στο τέρμα (όπως και του sub) για να είναι όλα ευθυγραμμισμένα ως προς τα settings που πειράζονται εξωτερικά (max). Τα yamaha ήθελαν πουσάρισμα στα levels για να πιάσουν τα μπροστινά (περίπου +9db).

Μετά έκανα μια δοκιμή με το σήμα του rew να δω σε ποιο επίπεδο μετρούσα 75db στο μικρόφωνο. Θέλει -26 dbFS με το Vol του marantz στο -20 για να δώσει 75 db(C)S στο μικρόφωνο.

Οπότε σεταρίστηκε μετρητικώς και πολύ πιθανά να χεριαστεί και λίγο κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ταινιών. Ξέρω ήδη ότι η κυρά δεν το μπορεί το πολύ μπάσο, όταν αρχίζει και τρέμει το σύμπαν την πιάνουν οι δαίμονες οπότε για χάρη της ειρηνικής συμβίωσης θα πέσει μαχαιράκι εκεί. Οπως επίσης το κεντρικό θα τσιμπήσει 1-2 db. Εχει επιλογή ο marantz και μπορείς να πειράζεις τα levels ανά πηγή (την ώρα που παίζει δλδ) (δεν ξέρω και πόσο νόημα έχει όταν από την ίδια πηγή παίζουμε πλέον από διαφορετικές εφαρμογές).

Το θέμα είναι ότι με έχει πιάσει μια... φαγούρα :redface:

Αν μου λέγανε τι βελτίωση θα ήθελες να κάνεις πρώτα από όλες που χρειάζονται τότε θα έλεγα να σηκώσω το κεντρικό καθ' ύψος ώστε να έρχονται οι φωνές από το στόμα των ηθοποιών. Βασικά έχω παρατηρήσει ότι με τις γυναικείες φωνές γίνεται αντιληπτή η θέση του κεντρικού. Στα υπόλοιπα δεν ακούς να σου έρχονται από κάτω οι διάλογοι.
Αυτό βέβαια σημαίνει ηχοπερατή οθόνη.
Θα έχω στα χέρια μου σύντομα 2 δείγματα από πανί ηχοπερατό που βάζει ο γερμανοκινεζοκατασκευαστής της οθόνης μου. Δλδ μπορώ να παραγγείλω μόνο το πανί αν θέλω να κάνω την αλλαγή. 8-)

Προς το παρόν θα κάνω κάποιες δοκιμές βάζοντας το ηχείο πιο ψηλά, μπροστά από την οθόνη, να δω πως ακούγεται. Εκανα κάτι τέτοια τις προάλλες και ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα, δεν ακουγόταν καλά, αλλά ήταν πρόχειρες και γρήγορες δοκιμές. Ιδανικά στην περίπτωση μου θα ήθελα να μπορεί να μπει το κεντρικό πιο ψηλά και έκκεντρα, δεξιά του κάθετου άξονα συμμετρίας (όπως κυττάμε) κατά 30-40cm περίπου και να μην μπορούσα να το εντοπίσω!
Αν πετύχαινε αυτό τότε η αλλαγή της οθόνης θα ήταν piece of cake καθώς εκεί , σε αυτή τη θέση, πίσω από την οθόνη κάνει μια εσοχή ο τοίχος που χωράει να χωνέψει το κεντρικό ηχείο.
Αν όχι τότε σημαίνει ότι πρέπει να κάνω κατασκευή για να απομακρυνθεί η οθόνη από τον τοίχο, που είναι βαβούρα παραπάνω από ότι θέλω να κάνω συν το ότι θα φέρει την οθόνη πιο κοντά μας και δεν θα είναι ευχάριστο. Η δικιά μου θέση (πολυθρόνα στο κέντρο) μπορεί να πάει πιο πίσω αλλά η κυρά που ξαπλάρει στον καναπέ δεν υπάρχει περιθώριο να πάει πιο πίσω και θα έχουμε γκρίνιες. Αυτά καλό είναι να μην γίνονται.

Αν υπάρχουν σχόλια, εμπειρίες και γνώμες για την τοποθέτηση ηχοπερατής οθόνης και των ηχείων πίσω της fell free to share!

melina

Cargo 200
Reaction score
46.983
Και για να κλείσει η πρόσφατη παρένθεση.

Εγιναν εξαντλητικές δοκιμές.
Το ηχείο ψηλά είναι γενικά καλύτερα από χαμηλά (wow! ) αρκεί να είναι στο κέντρο (αυτη η διαπίστωση ισχύει πριν το βήμα που θα δείτε στο τέλος του ποστ). Αν πάει έκκεντρα ακούγεται η διαφορά. Θέλει και yaw και roll να κυττάζει το ηχείο mlp ώστε να παλεύεται κάπως αλλά όχι ικανοποιητικά.

Βέβαια να πω εδώ ότι το να ακούγεται πιο δεξιά μια φωνή στη ροή της ταινίας είναι λιγότερο πρόβλημα από το να σου έρχεται από κάτω και αυτό γιατί και τα στόματα δεν είναι κέντρο, ίσα ίσα που συνήθως είναι προς τις άκρες του κάδρου (στο 1/3 από την άκρη υποψιάζομαι). Οπότε δεν ξενίζει τόσο. Επίσης όταν έχεις εκεί φάτσα το ηχείο, μέσα στην εικόνα, είναι πολύ δύσκολο να το αγνοήσεις. Που σημαίνει ότι δεν είμαι και σίγουρος αν θα είναι ίδια η αίσθηση όταν θα είναι κρυμμένο.

Τέλος πάντων, το πήγα από δω, το πήγα από κει, το πήγα παραπέρα. Δεν μπορώ να πω ότι έβγαλα απόλυτο συμπέρασμα και πολύ περισσότερο δεν πείστηκα ότι αξίζει τον κόπο και την ανακατωσούρα για να βάλω το κεντρικό 50 πόντους πιο πάνω.

Αυτό που έκανα όμως και είδα ότι βοήθησε (πολύ θα έλεγα, κρατώντας το ηχείο στη θέση του κάτω από την οθόνη) ήταν να αλλάξω το crossover της τριάδας. Κατεβάζοντας το στα 60 (αντί 80) έγινε ακόμα πιο δυσδιάκριτη η θέση του ηχείου (ειδικά στις γυναικείες φωνές που υπήρχε το θέμα). Θα έλεγα ότι δεν εντοπίζεται καθόλου πλέον. Τάπωσα και τα ports στο κεντρικό και έχω μείνει με την εντύπωση ότι παίζει καλύτερα. Δεν μπαίνω στη διαδικασία μετρήσεων (τουλάχιστον όχι σήμερα, είχα μαζέψει μικρόφωνο και βαριόμουν να ξαναστήνω) αλλά με το αυτί πετυχαίνω τα ζητούμενα που για μένα είναι πεντακάθαρος κρυστάλλινος ήχος στους διαλόγους (για να καταλαβαίνω τι λένε) χωρίς να εντοπίζεται η θέση της πηγής του ήχου.

Αντε, σε 8-10 χρόνια πάλι κάτι θα πειράξω :biggrin: :roflmao:

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Reaction score
13.157
Για το αντιληπτό (perceived μωρέ) ύψος του κεντρικού, τσίμπα λίγο (+1 ή 2dB) τα 8kHz.

Δεν το άκουσες από εμένα...

melina

Cargo 200
Reaction score
46.983
Για το αντιληπτό (perceived μωρέ) ύψος του κεντρικού, τσίμπα λίγο (+1 ή 2dB) τα 8kHz.

Δεν το άκουσες από εμένα...
Θα το δοκιμάσω, γιατί όχι; ευχαριστώ!

Δεν πάει το μυαλό μου βέβαια γιατί το τσίμπημα εκεί πάνω θα το βοηθήσει, αν δεν κάνω λάθος όσο πιο ψηλά η συχνότητα τόσο πιο κατευθυντικός γίνεται ο ήχος, για αυτό λέμε το tweeter στο ύψος του αυτιού.
Δεν θα λέω εγώ αυτά... :p

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.406
Members
38.697
Νεότερο μέλος
kkoumas