Project ''Projectορας''

Reaction score
30.447
Πιο σωστό θα γίνει αν έχουν απόσταση από την οθόνη.
Θα βγαίνει πιό ομοιόμορφα ο ήχος , θα απλώνει καλύτερα.

melina

Cargo 200
Reaction score
47.107
Επαιξα λίγο με 2 δείγματα που μου έστειλε ο κινέζος. Ενα γκρι πανί τρυπητό τύπου ALR (Ambient Light Rejection) και ένα υφαντό, λευκό.
Το γκρι δεν κατάλαβα τι ρόλο παίζει. Φαντάζομαι θα θέλει άλλη ρύθμιση ο προβολέας. Δεν μου άρεσε καθόλου ούτε σαν υλικό. Και καθώς είχα και την κάθετη άποψη του μέγα σύμβουλου (Ζαπ) ότι τα τρυπητά δεν κάνουν δεν ασχολήθηκα με αυτό παραπέρα.
Το λευκό, το πλεκτό, μου άρεσε πάρα πολύ. Το έβαλα πάνω στην οθόνη και με το μάτι τουλάχιστον δεν παρατήρησα διαφορά σε χρώματα και φως. Συνέχεια της εικόνας από το ένα υλικό στο άλλο χωρίς να ξεχωρίζει.
Το σημαντικό στην οπτική δοκιμή ήταν αν βλέπω τις τρύπες ή κάτι από το pattern. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει (ακόμα και στο γκρι, δεν βλέπεις τις τρύπες από την απόσταση θέασης).
Οπτικά είναι full pass.

Εκανα και δοκιμές/μετρήσεις ήχου (για το πλεκτό μόνο). Και εδώ τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Καμία ακουστή διαφορά που επιβεβαιώνεται και από τη μέτρηση.
Επίσης είτε είναι πολύ κοντά στη φάτσα του ηχείου είτε σε απόσταση (5 ή 10cm) δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Κατι μικροδιαφορές που πιάνει το μικρόφωνο δεν είναι ακουστές σε καμία περίπτωση.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει το ηχείο χωρίς το ηχοπερατό πανί μπροστά του (πράσινο χρώμα) και αντίστοιχα με το πανί μπροστά του να ακουμπάει στην μπάφλα (κίτρινο).

Screenshot 2026-02-05 at 15.08.25.png

Στο πιο κάτω
με κόκκινο σχεδόν ακουμπάει το πανί πάνω στο ηχείο
με πράσινο σε 10cm απόσταση
με μπλε σε 3cm απόσταση

Μην παίρνετε τοις μετρητοίς τις αποστάσεις γιατί δεν ήταν ούτε απόλυτα τεντωμένο πανί μπροστά στο ηχείο (έκανε κάποιες ελαφρούς κυματισμούς όπως έπεφτε) ούτε και οι μετρήσεις ήταν με απόλυτη ακρίβεια. Η κεντρική ιδέα όμως φαίνεται, όπως και με το αυτί δεν κατάλαβα καμία διαφορά.

Screenshot 2026-02-05 at 18.54.01.png

Reaction score
6.680
Επειδη η οθονη ειναι κατι που δεν αλλαζεις καθε μερα μην βιαστεις, διαβασε οτι μπορεις σχετικα με οτι θες να αγορασεις για να εχεις ποιο ασφαλη συμπερασματα.
Εγω εχω αλλαξει ουκ ολιγα υφασματα και εχω δοκιμασει αμετρητα δειγματα διαφορετικων μεγεθων .
Εαν δεν ζησεις με το καθενα δεν μπορεις να εισαι σιγουρος, ουτε και με τα μικρα δειγματα γιατι κρυβουν πολλα λογω μεγεθους, αλλα σε ενα συγκριτικο κατανοω οτι ειναι δυσκολο να γινει .
Γενικα οτι δεν κοβει σε ηχο χανει δυστυχως τοσο σε κερδος (φως) εαν δεν γινεται, κατι αλλο δεν εχει εφαρμοστει σωστα .
Αυτα εχουν ηδη μετρηθει πολλακις και ειναι και αντιληπτα .
Ενα παραδειγμα εαν δεν αυξησεις το μεγεθος και δε βαλεις μαυρο απο πισω δεν θα καταλαβεις διαφορες αφου η οπισθια επιφανεια θα σου επιστρεφει το χαμενο φως.
Επισης πρεπει να ληφθει στα υποψην τι φως θα πετφει στην οθονη και σε μελλοντικη χρηση οπου πιθανον να προκυψουν κιαλλα θεματα, για εμενα το κυριοτερο κακο ειναι η απωλεια φωτος ακομη και σημερα που εχουμε καταιγισμο απο νεους πολλα υποσχομενους λειζερ προβολεις .

melina

Cargo 200
Reaction score
47.107
Επειδη η οθονη ειναι κατι που δεν αλλαζεις καθε μερα μην βιαστεις, διαβασε οτι μπορεις σχετικα με οτι θες να αγορασεις για να εχεις ποιο ασφαλη συμπερασματα.
Εγω εχω αλλαξει ουκ ολιγα υφασματα και εχω δοκιμασει αμετρητα δειγματα διαφορετικων μεγεθων .
Εαν δεν ζησεις με το καθενα δεν μπορεις να εισαι σιγουρος, ουτε και με τα μικρα δειγματα γιατι κρυβουν πολλα λογω μεγεθους, αλλα σε ενα συγκριτικο κατανοω οτι ειναι δυσκολο να γινει .
Γενικα οτι δεν κοβει σε ηχο χανει δυστυχως τοσο σε κερδος (φως) εαν δεν γινεται, κατι αλλο δεν εχει εφαρμοστει σωστα .
Αυτα εχουν ηδη μετρηθει πολλακις και ειναι και αντιληπτα .
Ενα παραδειγμα εαν δεν αυξησεις το μεγεθος και δε βαλεις μαυρο απο πισω δεν θα καταλαβεις διαφορες αφου η οπισθια επιφανεια θα σου επιστρεφει το χαμενο φως.
Επισης πρεπει να ληφθει στα υποψην τι φως θα πετφει στην οθονη και σε μελλοντικη χρηση οπου πιθανον να προκυψουν κιαλλα θεματα, για εμενα το κυριοτερο κακο ειναι η απωλεια φωτος ακομη και σημερα που εχουμε καταιγισμο απο νεους πολλα υποσχομενους λειζερ προβολεις .
Ναι σωστά όλα αυτά. Δεν έχω καταλήξει ακόμα, κυρίως λόγω της αναστάτωσης που θα δημιουργήσει η όλη αλλαγή.

Τα δείγματα ήταν μεγάλου μεγέθους, τύπου 1 x 1.6 m!
Είχε και ένα μεγάλο κομμάτι black backing ύφασμα. Το έβαλα σε κάποιες από τις μετρήσεις του ήχου, έκοβε και αυτό λίγο αλλά ψιλοπράγματα.
Δεν νομίζω ότι θα μου χρειαστεί στην οθόνη γιατί όλος ο τοίχος από πίσω είναι βαμμένος μαύρος. Δεν θα φεγγίζει κάτι (πιστεύω).
Η οθόνη που έχω τώρα είναι με κέρδος 1 και το υφαντό το λέει 1.1. Σίγουρα θα είναι κάτι άλλο. Αλλά δίπλα δίπλα, το ένα πάνω στο άλλο θα έλεγα ότι με το μάτι είδα μια απειροελάχιστη διαφορά στο φως, στο ψείρισμα μιλάμε.
Γενικά δεν είμαι και πολύ του φωτός, η καλύτερη μου είναι όταν πέφτει η καινούργια λάμπα μετά από κάποιες ώρες :biggrin: . Οπως ανακάλυψα και τελευταία είχα εδώ και καιρό χαλασμένους καταρράκτες, τον τελευταίο χρόνο είχα γίνει πολύ ευαίσθητος στα φώτα (πέρα από το θόλωμα που κάποια στιγμή έγινε τραγικό). Εβαλα νέα ανταλλακτικά, και στα δύο μάτια, και πλέον δεν με ενοχλεί το φως. Ακόμα όμως και τώρα δεν θέλω εκτυφλωτικό φως στην εικόνα.

Reaction score
6.680
Καλα φυσικα οποτε και εαν το αποφασισεις, συζητηση κανουμε , τελοςπαντων
γιαυττο σου εβαλα το συγκριτικο , το τι δηλωνει κανεις ειναι καθαρα μαρκετιστικο.
Το κερδος της οθονης βοηθα στο να μπορεις να διαχειριστεις εσυ πλεον την ενταση της λαμπας/λειζερ σε μεγαλυτερο ευρος αλλα κυριως την ιριδα στατικα ,που πλεον θεωρω θα την εχουν ως ρυθμιση ολα τα premium μοντελα αρα και βελτιωνοντας τo native contrast που ειναι και το σημαντικοτερο.

melina

Cargo 200
Reaction score
47.107
Μετά τα πολλά πειράγματα και τις δοκιμές είχε καταλήξει το σύστημα σε ένα σημείο που ακουγόταν καλά αλλά όχι πολύ καλά όπως το είχα συνηθίσει. Κάτι με χάλαγε στις φωνές αλλά και στις μετρήσεις δεν φαινόταν σωστό (ειδικά το κεντρικό ηχείο, οι τελευταίες καμπύλες παραπάνω είναι από αυτό και νομίζω ότι είναι εμφανές). Επίσης τα levels που έβγαζε το audyssey όταν πολύ περίεργα.
Με έτρωγε όλη νύχτα οπότε έκατσα σήμερα το πρωί :biggrin: και έκανα κάποιες αλλαγές και ξαναέτρεξα audyssey και άκουσα και μέτρησα. Τα γράφω εδώ για να τα έχω και ημερολόγιο.

Με τον τελικό στο 0 (στο max δηλαδή) οι τόνοι που βγάζει το audyssey για να μετρήσει και να κάνει ρύθμιση είναι υπερβολικά υψηλοί, ειδικά στα μπροστινά ηχεία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό ηχητικά αλλά και τα levels που κατέληγε ήταν περίεργα. Εβαζε στο minimum (-12) τα μπροστινά, που σημαίνει ότι μπορεί να ήθελε να τα πάει και ακόμα πιο κάτω αλλά δεν μπορούσε, και μετά κρατούσε για κάποιο λόγο πολύ χαμηλά και τα surrounds και τα ύψους. Το δε δέσιμο με το sub στο κεντρικό δεν ήταν καθόλου καλό.

Τελικά μετά από κανά 2 δοκιμές κατέληξα να βάλω τον τελικό στο -20 και τότε όλα έστρωσαν, έκανε σωστότερες ρυθμίσεις, ισορροπημένη ισοστάθμιση σε όλα και πολύ καλό δέσιμο μπροστά της τριάδας. Ακουστικά ήρθε όπως το ήξερα, πεντακάθαρο παντού ακόμα και σε υψηλές εντάσεις. Μετρώντας μετά με το UMIK τις στάθμες στα test tones του marantz ανά κανάλι βλέπω ότι τα έχει φέρει όλα κοντά στο 76dB!
Δεν πειράζω πλέον τίποτα, ούτε τα crossovers, τα αφήνω εκεί που τα έβαλε και ας είναι λίγο περίεργα, π.χ. τα yamaha ηχεία (HS7) τα surrounds τα κόβει στα 100Hz ενώ τα ύψους τα κόβει στα 40Hz, τα βλέπει ως πιο μεγάλα τα τελευταία, πιθανά λόγω αντήχησης από τις γωνίες. Το κεντρικό το κόβει στα 60 ενώ τα L/R (που είναι γωνία) στα 40. Πάντως χθες που έπαιζα με τα crossovers χεράτα δεν είδα και μεγάλες διαφορές στις μετρήσεις, λίγο πιο δω - λίγο πιο κει ήταν η κατάσταση.
Μετρήσεις με -20dbfs στο REW.

Screenshot 2026-02-06 at 08.17.39.png

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Reaction score
10.110
505723_827bb69a790a5d59eab7f3a7a8cee487.jpg

Βλέποντας την δική σου, είμαι μάλλον "αμπασος"!

Ρύθμιση YPAO (Yamaha rx a 3080). Η κόκκινη μπάρα είναι με τα δύο svs και αποκοπή στα 80hz. Η δεύτερη μόνο με τα κύρια ηχεία (PMC TWENTY 24) χωρίς τα Subs.

Σημείωση: Έχω ανεβάσει κατά τι (+2db) την ισχύ των subs από από αυτή που προτείνει το YPAO. (Εννοείται στην κόκκινη μπάρα.)

melina

Cargo 200
Reaction score
47.107
View attachment 389286

Βλέποντας την δική σου, είμαι μάλλον "αμπασος"!

Ρύθμιση YPAO (Yamaha rx a 3080). Η κόκκινη μπάρα είναι με τα δύο svs και αποκοπή στα 80hz. Η δεύτερη μόνο με τα κύρια ηχεία (PMC TWENTY 24) χωρίς τα Subs.
Δεν φαίνεται για τέτοιο.
Και εσύ 12db έχεις από χαμηλά μέχρι τα 300 περίπου. Μην σε ξεγελά το διάγραμμα, εμένα είναι ανά 5db το grid και σε εσένα ανά 10db.

Reaction score
2.613
Με τον τελικό στο 0 (στο max δηλαδή) οι τόνοι που βγάζει το audyssey για να μετρήσει και να κάνει ρύθμιση είναι υπερβολικά υψηλοί, ειδικά στα μπροστινά ηχεία. Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό ηχητικά αλλά και τα levels που κατέληγε ήταν περίεργα. Εβαζε στο minimum (-12) τα μπροστινά, που σημαίνει ότι μπορεί να ήθελε να τα πάει και ακόμα πιο κάτω αλλά δεν μπορούσε, και μετά κρατούσε για κάποιο λόγο πολύ χαμηλά και τα surrounds και τα ύψους. Το δε δέσιμο με το sub στο κεντρικό δεν ήταν καθόλου καλό.
Αισθανομαι τυψεις για την ταλαιπωρια που περασες η οποια οφειλεται στην δικη μου προτροπη να βαλεις τον τελικο στο 0 χωρις να σου δωσω εξηγησεις (που θα σε βοηθουσαν να δεις το προβλημα αμεσως και να αλλαξεις τη ρυθμιση) και χωρις να συνεχισω να παρακολουθω το νημα και σου ζητω συγγνωμη για αυτο.
Κανονικα θα επρεπε να σε ειχα προειδοποιησει οτι αν δεις τον προενισχυτη να κανει εξτριμ ρυθμισεις στα καναλια, θα πρεπει να αλλαξεις την ρυθμιση στον τελικο μεχρι στο σημειο που ο προενισχυτης θα κανει μονο μικρες διορθωσεις λιγων db για να τα φερει σε ισορροπια.

melina

Cargo 200
Reaction score
47.107
Αισθανομαι τυψεις για την ταλαιπωρια που περασες η οποια οφειλεται στην δικη μου προτροπη να βαλεις τον τελικο στο 0 χωρις να σου δωσω εξηγησεις (που θα σε βοηθουσαν να δεις το προβλημα αμεσως και να αλλαξεις τη ρυθμιση) και χωρις να συνεχισω να παρακολουθω το νημα και σου ζητω συγγνωμη για αυτο.
Κανονικα θα επρεπε να σε εixa προειδοποιησει οτι αν δεις τον προενισχυτη να κανει εξτριμ ρυθμισεις στα καναλια, θα πρεπει να αλλαξεις την ρυθμιση στον τελικο μεχρι στο σημειο που ο προενισχυτης θα κανει μονο μικρες διορθωσεις λιγων db για να τα φερει σε ισορροπια.
Σιγά καλέ, όχι και συγγνώμη, δεν τρέχει τίποτα! Στην αρχή χάρηκα και εγώ γιατί έπαιζαν όλα πολύ δυνατά.
Δεν αποκλείεται και τώρα άμα το γκαζώσω, το γυρίσω στο 0 δηλαδή, να εξακολουθεί να παίζει καλά. Οπως έπαιζε τότε που δεν είχα πειράξει τις ρυθμίσεις στην καμπύλη παρά μόνο τα levels.

Αλλά μετά.... ήρθε ο @n_olympios και με έβαλε να πειράξω από το app την καμπύλη και μαμήθηκε ο Δίας. Σε αυτόν όμως δεν λέω τίποτα, ούτε συγγνώμη χρειάζεται να μου πει, είναι αξιωματικός εδώ μέσα και εγώ είμαι γλυφτάκι, με κάποιον πρέπει να τα έχω καλά για να έχω support όταν χρειάζεται :p

Ολα καλά φίλοι μου, το χόμπυ μας κάνουμε να περνά η ώρα ευχάριστα όταν δεν έχουμε κάτι σοβαρότερο να ασχοληθούμε. :drinks:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.476
Members
38.703
Νεότερο μέλος
DAMBO