Subwoofer: Συνδέσεις με ενισχυτή και τοποθέτηση

Reaction score
64
Δεν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ήχου που φτάνει στον τελικό αυτός ο τρόπος?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.045
Όταν κάνεις αυτήν την ερώτηση έχοντας βάλει λάμπες στα μπάσα σου, είναι σαν να έχασες το τραίνο και δεν θέλεις να σε πάω με το αυτοκίνητο στον παρακάτω σταθμό να το προλάβεις, επειδή δεν σου αρέσει το χρώμα του αυτοκινήτου.

Reaction score
64
Κωστα το συστημα παιζει αξιοπρεπως ως εχει με τις οποιες αντικειμενικες αδυναμιες λογω τεχνολογιας και κατηγοριας
απλα ρωτησα αν μπορω στο δεδομενο σετ να προσθεσω ενα συγκεκριμενο sub για να τονωσω τις χαμηλες ( εστω και πλαδαρες)
εσυ μου προτεινες το βελτιστο αλλα λυνοντας ενα προβλημα διμιουργω αλλο προβλημα στη βαση του συστηματος που ειμαι ευχαριστημενος .
Καταλαβαινω οτι εχεις ενα δικο σου ειδος χιουμορ αλλα επειδη δεν σε ξερω απο κοντα και δεν μπορω να ξερω ποτε κανεις πλακα και ποτε μπορει να ειρωνευεσε (βλεποντας τα γελακια καποιων εδω μεσα ) θα ελεγα να το αφησουμε εδω και αν ειναι να μιλησουμε να μιλησουμε τηλεφωνικα ωστε να ξερω και γω με τι ανθρωπο εχω να κανω
ευχαριστω

TGD

Reaction score
9.012
Ναι, αυτό είδα. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, αν το PROC είναι πριν τη ρύθμιση της έντασης, δεν θα δουλέψει, αφού το sub θα παίζει με την ένταση πάντα στο τέρμα.
Οπότε μάλλον από το PRE OUT στο sub και από το sub στον τελικό...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.669
Κωστα το συστημα παιζει αξιοπρεπως ως εχει με τις οποιες αντικειμενικες αδυναμιες λογω τεχνολογιας και κατηγοριας
απλα ρωτησα αν μπορω στο δεδομενο σετ να προσθεσω ενα συγκεκριμενο sub για να τονωσω τις χαμηλες ( εστω και πλαδαρες)
εσυ μου προτεινες το βελτιστο αλλα λυνοντας ενα προβλημα διμιουργω αλλο προβλημα στη βαση του συστηματος που ειμαι ευχαριστημενος .
Καταλαβαινω οτι εχεις ενα δικο σου ειδος χιουμορ αλλα επειδη δεν σε ξερω απο κοντα και δεν μπορω να ξερω ποτε κανεις πλακα και ποτε μπορει να ειρωνευεσε (βλεποντας τα γελακια καποιων εδω μεσα ) θα ελεγα να το αφησουμε εδω και αν ειναι να μιλησουμε να μιλησουμε τηλεφωνικα ωστε να ξερω και γω με τι ανθρωπο εχω να κανω
ευχαριστω
Το δικό μου χιούμορ πάντως υπαγορεύει ότι δεν γίνονται πίτα απείραχτη και σκύλος χορτάτος για την ενσωμάτωση sub υπό τέτοιες συνθήκες... Θα πρέπει κάτι να μη μείνει όπως προηγουμένως.

Reaction score
64
Το δικό μου χιούμορ πάντως υπαγορεύει ότι δεν γίνονται πίτα απείραχτη και σκύλος χορτάτος για την ενσωμάτωση sub υπό τέτοιες συνθήκες... Θα πρέπει κάτι να μη μείνει όπως προηγουμένως.
Όπως το αντιλαμβάνομαι απο τα λεγόμενα σας δεν μπορεί να επιτευχθεί απόλυτα η βέλτιστη ενσωμάτωση ενός υπογουφερ σε ένα καλό σύστημα χωρίς υποβάθμιση στο τελικό αποτέλεσμα... . Αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό . Η απορία μου είναι σαφής όσο και το σύστημα μου και όποιος μπορεί και έχει διάθεση για βοήθεια , όπως έκανε και ο Κώστας , που μου έδειξε κάποια πράγματα που αγνοούσα προηγουμένως.... είναι ευπρόσδεκτος . Συμφωνώ με αυτό που λέτε γιατί είναι λογικό , αλλά ρωτάω επί του πρακτεου , Τι να κάνω με τα δεδομένα που έχω.... ? Και συγνώμη αν ήμουν κάπως επιθετικός αλλά έχω διαβάσει διαφορά στο παρελθόν στο σάιτ και έχω δεχτεί και προσωπικά που δεν ξέρω ποιος είναι ποιος σαν χαρακτήρας για να συμπεριφερθω ανάλογα...

Reaction score
1.300
δεν μπορεί να επιτευχθεί απόλυτα η βέλτιστη ενσωμάτωση ενός υπογουφερ σε ένα καλό σύστημα χωρίς υποβάθμιση στο τελικό αποτέλεσμα... .
Μια χαρά μπορεί.
παρέλειψες το "υπό τέτοιες συνθήκες" που σου έγραψε ο @Bhutia.
Επίσης χαλαρά βρε κανείς δεν σε ειρωνεύτηκε ούτε κοροϊδεύει, forum είναι πλακίτσα κάνουμε , παίρνεις και τις απαντήσεις σου μαθαίνεις κιόλας.

Reaction score
11.409
Επίσης απάντα. Το sub το έχεις ή θα το αγοράσεις; Αν το έχεις, πάει στο καλό, βάλτο όπως να 'ναι. Αν δεν το έχεις και θες να το αγοράσεις, μακριά.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.158
Καλημερα
Επειδη στο συστημα μου υπολειπονται οι χαμηλες
ελεγα μηπως προσθεσω ενα subwoofer που εχω βρει ομοσταυλο των ηχειων μου.
αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν μπορω να συνδεσω το σετ με καποιον τροπο
σωστα .
παραθετω φωτογραφιες του πισω μερους του προενισχυτη και του subwoofer
προενισχυτης AVM evolution A2
τελικος tsakiridis artemis
subwoofer acoustic energy 108
ηχεια acoustic energy AE1 reference mk3
Ευχαριστω
1) Με τα ηχεία και τον τελικό που έχεις, σαφέστατα και θα έχεις βελτίωση των χαμηλών - άρα και όλου του ήχου σου - ακόμα και χωρίς αποκοπή των χαμηλών από τα ηχεία, και ναι, αξίζει τον κόπο και μάλιστα πολύ.
2) Βέβαια αν απέκοπτες όπως σου λένε τις χαμηλές από τον τελικό/ηχεία, θα είχες ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση, αρκεί . . .
3) τα κυκλώματα αποκοπής του σαμπ, να είναι ποιοτικά (συνήθως δεν είναι). Απόφυγε αρχικά τις απόμακρες τοποθετήσεις με μακρυά καλώδια. Αν δεν είναι ποιοτικά, το αποτέλεσμα παίζει: αντισταθμίζει η προσθήκη χαμηλών την υποβάθμιση του ήχου προς τον τελικό? Ισως ναι, ίσως όχι. Συμβιβασμός και θέμα προσωπικής υποκειμενικής προτίμησης.
4) Βέβαια πρϋπόθεση για όλα είναι το σωστό ταίριασμα του σαμπ, και αυτό αποτελεί ξεχωριστό και ΜΕΓΑΛΟ θέμα.

5) Υπάρχει και η λύση (για μένα βέλτιστη και η πλέον εύηχη) του line level υψιπερατού φίλτρου πριν τους τελικούς με την βοήθεια των Τσακιριδαίων. Ισως και ενσωματωμένο σε κατάλληλο ιντερκονέκτ για ευελιξία. Μην τρομάζεις, τέσσερα φτηνά εξαρτήματα είναι και ο ιερότατος ήχος της λάμπας μένει ανέπαφος. Ενω ελευθερώνεται και η επιλογή σαμπ

6) Υπέθεσα, δεδομένου του εξοπλισμού σου, οτι για DSP κλπ ούτε κουβέντα δεν θέλεις να ακούσεις

7) το έχεις το σαμπ, ή όχι;
.

ΥΓ... Αυτός ο AVM φαίνεται εξαιρετικά καλοκατασκευασμένος. Σίγουρα παίζει χειρότερα από τις λάμπες;;

Reaction score
64
Επίσης απάντα. Το sub το έχεις ή θα το αγοράσεις; Αν το έχεις, πάει στο καλό, βάλτο όπως να 'ναι. Αν δεν το έχεις και θες να το αγοράσεις, μακριά.
Δεν το έχω ακόμα αλλά το σκεφτόμουν σοβαρά. Τι έχει το συγκεκριμένο που το κάνει τόσο "αποκρουστικό" για σένα ?
Παλιοχαρακτήρας από τους λίγους.

Μακριά.
Να αποχωρήσω τότε... 🤔

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.045
ευχαριστω
Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, το έχω περάσει κι εγώ αυτό το στάδιο, αλλ' ας μείνουμε στο θέμα. Με αυτό που σου έγραψα μεταφορικά εννοώ, ότι το υπάρχον σύστημά σου έχει συμβιβασμούς πολύ μεγαλύτερους από τις όποιες αλλοιώσεις θα επιφέρουν τα ηλεκτρονικά του υπογούφερ στο σήμα, οι οποίες σίγουρα υπάρχουν. Πέραν όλων των άλλων, που κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει χωρίς να δει τον τρόπο τοποθέτησης του συστήματος, καθώς και τη μορφολογία του χώρου, οι αντικειμενικοί συμβιβασμοί είναι τουλάχιστον δύο:

1. Ακούς μπάσα από λάμπες, οι οποίες εγγενώς μειονεκτούν έναντι των τρανζίστορ.
2. Ακόμα χειρότερα, τα ηχεία σου δεν έχουν γούφερ. Δεν - έχουν - γούφερ.

Όπως πολύ εύκολα μπορώ να μαντέψω, τα ακούς από κάποια απόσταση 2,5 - 3 μέτρων, έτσι δεν είναι; Άρα δεν ακούς μπάσα. Δεν ξέρω πώς, ούτε ποιος σε έπεισε να πάρεις αυτά τα ηχεία μόνα τους, αλλ' όπως και να έχει το πράγμα, ο ήχος που ακούς είναι χάλια. Ανεξαρτήτως αν εσύ είσαι ευχαριστημένος, ή όχι. Όμως, γιατί είσαι ευχαριστημένος; Για 2 λόγους:

1. Διότι ο εγκέφαλός σου δέχτηκε οικονομική θυσία 3000 ευρώ για να αποκτήσει αυτά τα ηχεία. Τί διάολο, τόσο ακριβά ηχεία, χάλια θα παίζουν; Αποκλείεται!
2. Διότι συνήθισε στο άκουσμα αυτών των ηχείων. Και εκ φύσεως, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ΔΕΝ θέλει καμιά αλλαγή, θέλει να παραμένει στη ρουτίνα του.
3. Διότι ο χρόνος κυλάει και το γήρας επιτείνει τη στασιμότητα.

Αν σ' αυτά συνυπολογίσουμε και το ενδεχόμενο, στη σύνθεση της προσωπικότητάς σου η ανοιχτοσύνη σε νέες εμπειρίες να είναι μικρή, ή ακόμη και να έχει αρνητικό πρόσημο, τότε είναι πολύ φυσικό να μη θέλεις να κάνεις ρούπι. Αφού είσαι ευχαριστημένος.

Εξ αντικειμένου, όμως, αυτό που ακούς είναι λάθος. Μπορείς να κάνεις κάτι, δηλαδή, μήπως μπορέσεις και ξεπεράσεις το δισταγμό;

1. Πάρε τηλέφωνο τους αδελφούς Τσακιρίδη και ρώτησέ τους. Αφού έχεις πάρει δικό τους ενισχυτή, δεν μπορεί, θα τους εμπιστεύεσαι, έστω λίγο. Μπορεί οι άνθρωποι να φτιάχνουν λαμπάτους ενισχυτές, αυτή είναι η ρουτίνα τους και γι' αυτό τους ξέρει και τους προτιμά ο κόσμος και έτσι βγάζουν το ψωμί τους, αλλά μαλάκες δεν είναι. Ρώτησέ τους, ρε παιδιά, ακούω με δικό σας τελικό από τεσσεραμισάρια γούφερ από τα δυόμισυ μέτρα. Καλά είμαι; Να κάνω κάτι; Τί να κάνω;

2. Δανείσου ένα υπογούφερ του τύπου που σου είπα, για κάποιες μέρες, όμως. Το πρώτο άκουσμα θα σε ξαφνιάσει και μπορεί να μη σου αρέσει. Χρειάσεται να το συνηθίσεις, έστω κάπως. Ένα να ξέρεις: Αυτοί που παίζουν με ηχεία με μεγάλα γούφερ (πολλές φορές ακριβοπληρωμένα) δεν είναι βλάκες, και κανένας τους, ούτε ένας, δεν γύρισε πίσω στον ήχο από τρανζιστοράκι.

(Δεν θα σε ωφελήσει σε κάτι να μιλήσουμε από τηλεφώνου. Τα λόγια τα παίρνει ο αέρας και χάνονται)...

Reaction score
11.409
Δεν το έχω ακόμα αλλά το σκεφτόμουν σοβαρά. Τι έχει το συγκεκριμένο που το κάνει τόσο "αποκρουστικό" για σένα ?
Αυτό που αναφέρθηκε και παραπάνω. Δεν έχει ΚΑΙ είσοδο σήματος ΚΑΙ έξοδο σήματος, για να ενσωματωθεί μεταξύ προενισχυτή και τελικού, αποκόπτοντας τις χαμηλές από το σήμα που πάει στον τελικό. Είναι "κουτσό", είναι κατάλληλο μόνο αν έχεις προενισχυτή με δυνατότητα cross, που εσύ δεν έχεις.
Για εμένα, για το δικό μου setup κάνει, μιας και κάνω διαχωρισμό συχνοτήτων με τον υπολογιστή.
Για εμένα, για το δικό μου setup κάνει, μιας και κάνω διαχωρισμό συχνοτήτων με τον υπολογιστή.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.669
Όπως το αντιλαμβάνομαι απο τα λεγόμενα σας δεν μπορεί να επιτευχθεί απόλυτα η βέλτιστη ενσωμάτωση ενός υπογουφερ σε ένα καλό σύστημα χωρίς υποβάθμιση στο τελικό αποτέλεσμα... . Αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό . Η απορία μου είναι σαφής όσο και το σύστημα μου και όποιος μπορεί και έχει διάθεση για βοήθεια , όπως έκανε και ο Κώστας , που μου έδειξε κάποια πράγματα που αγνοούσα προηγουμένως.... είναι ευπρόσδεκτος . Συμφωνώ με αυτό που λέτε γιατί είναι λογικό , αλλά ρωτάω επί του πρακτεου , Τι να κάνω με τα δεδομένα που έχω.... ? Και συγνώμη αν ήμουν κάπως επιθετικός αλλά έχω διαβάσει διαφορά στο παρελθόν στο σάιτ και έχω δεχτεί και προσωπικά που δεν ξέρω ποιος είναι ποιος σαν χαρακτήρας για να συμπεριφερθω ανάλογα...
Μπορώ να σου πω μια εύκολη και γρήγορη λύση... Προμηθεύεσαι δύο KRK όπως τα παρακάτω, ένα για καθένα κανάλι :

Συνδέεις προενισχυτική έξοδο στο εκάστοτε κανάλι με το RCA in και το out συνδέεται με την αντίστοιχη είσοδο line (L-R) από τον τελικό ενισχυτή. Χρησιμοποιείς interconnect με μήκη όσο μικρότερα γίνεται σε συνάρτηση με τη χωροταξία του setup. Δεν τοποθετείς τα sub μακριά και σε γωνίες αλλά καθένα σε κοντινές αποστάσεις από το αντίστοιχο main. Εάν πρόκειται περί monoblock τελικών θα υπάρχει και ανώτερος βαθμός ευελιξίας για να κρατηθεί σχετικά συμμαζεμένη η διαδρομή του σήματος μεταξύ των συσκευών.

Σε αυτό το στάδιο θα έπρεπε να προμηθευτείς μικρόφωνο και να έκανες δοκιμαστικές λήψεις μέσω προγραμμάτων όπως το περίφημο REW... Εάν όμως σκοπεύεις να τα ρυθμίσεις με το αυτί και μόνο μπορείς να διαβάσεις μεθόδους εμπειρικές στο διαδίκτυο. Προετοιμάσου όμως να θέσεις το βαθυπερατό φίλτρο από τα sub σε κεντρική συχνότητα ανώτερη των τυπικών 80 Hz. Γι αυτό εξάλλου προτάθηκε να βρεις για καθένα εκ των sub τοποθεσία κοντινή προς το αντίστοιχο main ηχείο.

Δυστυχώς όσο πιο ψηλά θα κροσαριστεί το βαθυπερατό από το sub τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να διακρίνεται η δική του εκπομπή σε σχέση προς εκείνη των main, αν όχι στο πεδίο της συχνότητας , πιθανότερο στο πεδίο του χρόνου αφού δεν θα διέθετες επεξεργαστή και λήψεις για να ρύθμιζες κατάλληλα delays.

H ανάγκη για κροσάρισμα σε υψηλότερη συχνότητα είναι πιθανή από τις διαστάσεις στα main ηχεία. Άσε δε που ο ίδιος μπορεί κάλλιστα να περιόριζα την οπή bass reflex σε τέτοια μοντέλα για ν'απέφευγα παρασιτική ενέργεια στη ζώνη της δεύτερης και τρίτης οκτάβας ή και υψηλότερα ανάλογα με την ποιότητα υλοποίησης στην εκάστοτε διάταξη br από τους δορυφόρους - αφού δεν θα σκόπευα να μπλέξω και με το ίδιο το sub... Μια τέτοια πράξη με τη σειρά της επηρεάζει τα δυναμικά περιθώρια στο setup μεταβάλλοντας παράλληλα τον χαρακτήρα στο ολικό ακρόαμα με τρόπους που μπορεί να ήταν περισσότερο ή λιγότερο οικείοι προς τον εκάστοτε χρήστη.

Last edited:

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.224
Members
38.309
Νεότερο μέλος
ChristosDi