Full Diy System

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.707
Απάντηση: Full Diy System

ΦΤΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:203::443::623::623:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Κι επεράσαμ' όμορφα...

Να πω κι εγώ κανα δυο πραγματάκια (με την επιφύλαξη φυσικά της πολύ σύντομης εμπειρίας μου):

1. Τα ηχεία, όπως τα έχει φτιάξει ο φίλος μας ο Αλέξανδρος, είναι "κουκλιά" και δε νομίζω να υπάρχουν πολλες γυναίκες που να έχουν πρόβλημα με αυτά.

2. Από άποψη απόδοσης, ο συνδυασμός ηχείων - χώρου έχει ορισμένα θεματάκια, με το πιο σημαντικό να είναι μια αρκετά ευρεία τρούπα στις μεσαίες συχνότητες, η οποία βεβαίως προσδιορίστηκε μετρητικά, ενώ γίνεται αντιληπτή και ακουστικά άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, ανάλογα φυσικά με το πρόγραμμα.

3. Οι υψηλές συχνότητες του ηχείου είναι εκ της σχεδίασης - κατασκευής λίγο rolled - off (στις μετρήσεις προέκυψαν λίγο περισσότερο υποτονικές). Είχα αρχικά την εντύπωση ότι αυτό δε θα ήταν και τόσο αντιληπτό, αλλά τελικά "ακούγεται", και σε συνδυασμό με την "τρύπα" στις μεσαίες συχνότητες οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που σε jazz (Diana Krall και άλλες Hi-End καρακαλτάκες) μπορεί να ακουστεί λίγο πιο "σκοτεινό" αλλά σε pop - ηλεκτρονική μουσική ενδέχεται να φανεί (όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο) λίγο πιο "οξύ" (αν και περί ορέξεως ουδείς λόγος...).

4. Τα πλεονεκτήματα του διπόλου στις χαμηλές συχνότητες είναι εμφανή. Παρότι το ηχείο είναι λίιιιγο πιο τονισμένο χαμηλά, το γεγονός ότι έχει woofer σε δίπολη διάταξη το κάνει ικανό να αντιπαρέρχεται τις αντιξοότητες που επιβάλλουν τα room modes, σε βαθμό καλύτερο ίσως από αυτόν που υποδεικνύει μια steady state μέτρηση.
Έτσι, ενώ σε κομμάτια με κοντραμπάσσο ήταν αντιληπτή η διέγερση των room modes, αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο ενοχλητικό όπως θα μπορούσε να είναι αν στον ίδιο χώρο είχαμε ένα συμβατικό ηχείο - "κουτί" (ακόμα και αν επρόκειτο για ηχείο πολύ υψηλής ποιότητας και δυνατοτήτων).
Με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη μάλλον "πληγή" στους συνήθεις οικιακούς χώρους είναι η αναπαραγωγή - διαχείριση των χαμηλών συχνοτήτων, ο Ορίωνας φαίνεται να τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά σε έναν ιδιαίτερα "πονεμένο" τομέα.

5. Η "αμεσότητα" και η έλλειψη χρωματισμών καμπίνας αποτέλεσαν μια ευχάριστη "επιστροφή στις ρίζες" για κάποιον που ξεκίνησε τη χαϊφιντελιστική του διαδρομή με Quad ESL, τα οποία αναγκάστηκε να αποχωριστεί για τη μεγαλύτερη "ενέργεια" και τις "μαζεμένες" διαστάσεις των "κουτιών".

6. Το σύστημα χώρος - ηχεία του φίλου μας του Αλέξανδρου δεν έχει "ισορροπήσει" ακόμα ηχητικά.
Οι Ορίωνες όμως έχουν αφήσει επιμέρους υποσχέσεις για κάτι πραγματικά καλό, ειδικά με δεδομένη την τιμή τους.

7. Όπως είναι γνωστό, γενικά είμαι πολύ επιφυλακτικός με τις ακουστικές εντυπώσεις λόγω του αναπόφευκτου υποκειμενικού στοιχείου που τις συνοδεύει.
Συνεπώς, και με δεδομένο ότι "τα γραπτά μένουν" και επηρεάζουν, ίσως προκαλέσει έκπληξη το ότι παρέβην του κανόνες που εγώ ο ίδιος έχω θεσπίσει για τον εαυτό μου, ειδικά μετά από μια τόσο σύντομη επαφή.
Το ενδιαφέρον όμως που υπάρχει για ένα "σπάνιο" ηχείο για τα ελληνικά (και όχι μόνο...) δεδομένα, αλλά και ο κόπος και το ρίσκο που πήρε ο φίλος μας ο Αλέξανδρος ώστε να μπορέσουμε εμείς να έχουμε μια εμπειρία "εκ του ασφαλούς", νομίζω πως δικαιολογούν τη σχετική "βιασύνη" μου.

8. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω από καρδιάς, πρώτα τον οικοδεσπότη μας, και κατόπιν όλους τους υπόλοιπους φίλους (ChrisHat, Κώστα, Manos58, Tyler Durden) για μια πολύ ευχάριστη βραδιά.
Ειδική μνεία θα κάνω στον Tyler για τον τίτλο της παρακάτω φωτογραφίας:

ο Ζαπαντης αγαπησε...

Τον ευχαριστώ που απέφυγε λεζάντες του τύπου "Ο Ζαπάντης πείνασε" ή "Ο Ζαπάντης 'τα παίρνει' από τον Linkwitz και είναι 'παπαγαλάκι' του"...:135::143:

Reaction score
2.566
Διάλειμμα για ανάλυση των αποτελεσμάτων:

Από αριστερά προς τα δεξιά, κ. Χατζηστάμου, Κώστας, Μάνος , Ζαπάντης, Παντελής(tyler)

DSCF2419.jpg

Kαι στη συνέχεια ο Ζαπ θέλει να ανακαλύψει κάτι που δεν πολυκατάλαβα....

DSCF2417.jpg

Reaction score
2.566
Έτσι ακριβώς Άλεξ, με 2 λόγια, υπάρχουν τα κλασσικά θέματα του χαμηλού που υπάρχουν στους περισσότερους χώρους, με τη διαφορά ότι με τον ωρίωνα η κατάσταση είναι πιο εύκολη και ελεγχόμενη, γεγονός που θα ελεγχθεί ακόμα καλύτερα με τη χρήση μπασοπαγίδων.
Η τρύπα στις χαμηλομεσσαίες 100-350hz είναι θέμα του χώρου και θα δούμε πως θα διορθωθεί κι αυτή όταν αναλυθούν πλήρως τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Το rolloff ψηλά, είναι λίγο μεγαλύτερο από τα σχεδόν 3db που έχει εισάγει ο Linkwitz στη σχεδίαση για ψυχοακουστικούς λόγους και όντως ακούγεται σχετικά, στα πιατίνια πχ. που δεν έχουν όλον τον αέρα της πραγματικότητας. Αυτή η έξτρα πτώση επίσης είναι θέμα χώρου, μιας που το ηχείο από κοντά μέτραγε φλατ, συνεπώς κάτι το προκαλεί στον χώρο, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί με σιγουριά ακόμα...

Από την άλλη τα ηχεία αυτά όπως έχω ξαναπεί και χαίρομαι που επιβεβαίωσαν και οι παρόντες μηδενός εξαιρουμένου, έχουν μια αμεσότητα,ένα Live feeling και έναν δυναμισμό που εντυπωσιάζει, και γι αυτό εισέπραξαν και τα φιλάκια του Άλεξ!!
Αν λυθούν τα θεματάκια του χώρου και δοκιμαστούν και 1-2 άλλα πραγματάκια που είπαμε, το σύστημα θα λάμψει, γιατί όπως φάνηκε και ειπώθηκε, τα ηχεία έχουν δυνατότητες για πολύ παραπάνω!

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Κι επεράσαμ' όμορφα...

...

4.
...
Με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη μάλλον "πληγή" στους συνήθεις οικιακούς χώρους είναι η αναπαραγωγή - διαχείριση των χαμηλών συχνοτήτων, ο Ωρίωνας φαίνεται να τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά σε έναν ιδιαίτερα "πονεμένο" τομέα.

...

6.
...
Οι Ωρίωνες όμως έχουν αφήσει επιμέρους υποσχέσεις για κάτι πραγματικά καλό, ειδικά με δεδομένη την τιμή τους.

...
Αυτά παθαίνει κανείς όταν ξεκινά να γράφει Orion...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Ε ρε γλεντια αυριοοοοοοο!!!!!
Θα εχομεν και φωτο φιλτατοι κυριοι απο τις μετρησεις?
Αντε γιατι και ενας καλος κυριουλης απο.....Βολο μερια ειναι ζεστος για μια αγορα....μιας κυριας!!!!!

Θ ανεβασετε αποψε και αλλες φωτο να μεινω ξυπνιος η να παω να την ισιωσω.....αλλωστε η κυρα Metric ερχεται το μωρο μου ....στο τσαρδι μου!!!!!!!!!!!!

Bλάσση θα σε απογοητεύσω....δεν ακούσαμε μετρικ τελικά, ούτε παίξαμε μαζί της γιατί μας έπαιξε άσχημο παιχνίδι το mac...ουσιαστικά δηλαδή κάναμε τις μετρήσεις και ύστερα κάναμε ακρόαση με το δικό μου dac κάποιων κομματιών που γνώριζε ο Χρήστος για να δούμε τί γίνεται και στην πράξη κι αν οι μετρήσεις ακούγονται...

ΦΤΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:443::623:
...ΣΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΕ!!!!:135::143:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.446
...το κοινό περιμένει με αγωνία περισσότερες πληροφορίες... Π.χ. καμπύλη RT-60 του δωματίου πήρατε;

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Απάντηση: Re: Full Diy System

Του Ζαπάντη του πέφτουν μικρά τα Orion έτσι όπως τον βλέπω στη φώτο...
Ίσως θα πρέπει να ζητήσει από τον Linkwitz κατασκευή με 18ιντσα.
Δε θα με ακούσει Κώστα...:121:

Γι' αυτό θα φτιάξω* κάτι δικό μου...:114:

*"Στο χαρτί", γιατί από "χαρτί" γιοκ...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...το κοινό περιμένει με αγωνία περισσότερες πληροφορίες... Π.χ. καμπύλη RT-60 του δωματίου πήρατε;
Ουί...

Και όχι μόνο σε μία περίπτωση...:126:

Απλά, υπάρχει ίσως κάποιος περιορισμός στα πράγματα που μπορούν να δημοσιευτούν σε ένα forum σε σχέση με την αναφορά (report) που παραδίδεται σε έναν πελάτη...

Βέβαια ΔΕΝ είμαι εγώ αρμόδιος να κάνω αυτό το διαχωρισμό, αλλά καλό είναι να τον έχουμε υπόψιν μας...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.388

χμ χμ... τελικά θα μας δείξετε καμιά μέτρηση παλιο-μοναχοφάηδες?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.388

η δική μου "συμβουλή" προς το παρόν, είναι να φύγει το χαλί.

Σημείωση: αυτό (περί χαλιού) δεν είναι "καινούριο", το έχω γράψει καμιά 10-αριά φορές ως τώρα....

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
36.326
ρε συ Κωστα, ουτε νοικοκυρα να σουν!!!

:116::116:

μας εχεις κανει το σπιτι ανω κατω!

:116:

Reaction score
1.727
Ωραία πράγματα!!

Μπαι δε γουει πολύ όμορφος χώρος, συμμαζεμένος, και ταιριαστός με τα ηχεία και τα (σχεδόν αόρατα) μηχανήματα.

Τα ηχεία κουκλιά, να τα χαίρεσαι!

Απορία: Αυτή η τρούπα στα μεσοχαμηλά, δε φτιάχνεται με τα ρυθμιστικά του κροσόβερ;

Reaction score
2.566
Θένκς Notiskas, το κρος ρυθμίζει +-2.5 db τα χαμηλά και +-1 db τις ψηλές.
Κώστα με το χαλί είναι καλύτερα...δεν επηρεάζει τη συχνοτική απόκριση, απλά μαζεύει λίγο την ενέργεια ψηλά και κάνει ένα smoothing ας πούμε, καθώς και κατεβάζει λίγο το RT60 σε καλύτερη τιμή, όχι πως δεν ηταν σχετικά καλό και χωρίς...

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.446
Ωραία πράγματα!!

Μπαι δε γουει πολύ όμορφος χώρος, συμμαζεμένος, και ταιριαστός με τα ηχεία και τα (σχεδόν αόρατα) μηχανήματα.

Τα ηχεία κουκλιά, να τα χαίρεσαι!

Απορία: Αυτή η τρούπα στα μεσοχαμηλά, δε φτιάχνεται με τα ρυθμιστικά του κροσόβερ;
Γενικά, αποφεύγεται να γεμίζουμε τρύπες με ενεργό τρόπο, μόνο να μειώνουμε κορυφές. Το λέει και ο Linkwitz (http://www.linkwitzlab.com/rooms.htm): "It is best to attenuate peaks in the bass response with parametric equalization. Holes in the response cannot be filled in."

Reaction score
1.727
Μάιστα. Άρα οι τρύπες γεμίζονται με παθητικό τρόπο, ο οποίος θα υποδειχθεί υποθέτω από τον Κό ΧηΣτάμου; Δηλαδή διαχύτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τοποθετημένοι στα κατάλληλα σημεία;

Επίσης άλλη απορία, ο στόχος είναι η ευθεία, τουλάχιστον μέχρι στα μεσοϋψηλά (έχω διαβάσει ότι είναι επιθυμητή μια ελαφρά πτώση στις ψηλές); Οπότε όπου έχει τρύπα προσπαθούμε να την μπαλώσουμε ώστε να προσεγγίσουμε στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος ευθεία απόκριση;

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Μάιστα. Άρα οι τρύπες γεμίζονται με παθητικό τρόπο, ο οποίος θα υποδειχθεί υποθέτω από τον Κό ΧηΣτάμου; Δηλαδή διαχύτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τοποθετημένοι στα κατάλληλα σημεία;

...
Όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψης περίεργο, πολλές φορές η θεραπεία για τις τρύπες στο φάσμα λόγω αλληλεπίδρασης του ηχείου με το χώρο μπορεί να προέλθει από απορρόφηση, μια και "κατεβάζοντας" ένα peak σε μία ζώνη μπορείς να "εξομαλύνεις" ένα dip σε μια διπλανή.

...
Επίσης άλλη απορία, ο στόχος είναι η ευθεία, τουλάχιστον μέχρι στα μεσοϋψηλά (έχω διαβάσει ότι είναι επιθυμητή μια ελαφρά πτώση στις ψηλές); Οπότε όπου έχει τρύπα προσπαθούμε να την μπαλώσουμε ώστε να προσεγγίσουμε στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος ευθεία απόκριση;
Από τη στιγμή που ο χρόνος αντήχησης σε ένα χώρο δεν είναι σταθερός σε όλο το φάσμα, δεν ούτε επιθυμητό να έχουμε "ευθεία" απόκριση για μία χρονική διάρκεια μέτρησης, ούτε δυνατό να έχουμε ευθεία απόκριση για κάθε χρονική διάρκεια μέτρησης.

Επίσης, υπάρχουν "πολλές" δυνατές "ευθείες" και "πολλές" δυνατές καμπύλες που προκύπτουν από μετρήσεις.

Ρίξε μια ματιά εδώ:

...

κοίτα να σου πω ένα παράδειγμα:

βάζεις ροζ θόρυβο, στήνεις ένα μικρόφωνο στη θέση ακρόασης, και συ πας στο πισί σου και κοιτάς την γραφική ανάλυση, ξέρεις, αυτό το μπιρμπιλωτό με τα φωτάκια που ανεβοκατεβαίνουν με τις συχνότητες, σαν αυτά τα λαμπάκια της μέτρικ ένα πράμα.

ε, αυτά τα "φωτάκια", ο αναλυτής φάσματος για κάποιους, μας δίνουν περίεργες πληροφορίες.

Αν το βάζεις να παίζει ώρα, με "αθροιστική μέτρηση", έχει διαφορετική απεικόνιση από τη στιγμή που ξεκινάει να παίζει. Διότι, μόλις ξεκινάει να παίζει, σηκώνονται με τη μία τα πρίμα (μικρό χρονικό παράθυρο). Λίγο αργότερα, τσααααακκκκ (που λέει κι ο Χάρυ Κλυνν) ξεπροβάλλουν οι μπάρες των μεσαίων, και σαν την καθυστέρηση έρχονται στο τέλος να ορθώσουν το ανάστημά τους κι οι μπάρες των χαμηλών συχνοτήτων. Νά οι διαφορές της αξίας του χρονικού παραθύρου της μέτρησης.

Αμέσως μετά, οι ενδείξεις αυτές φτάνουν σε ένα σημείο ισορροπίας, όπου δηλαδή όλα πχ δείχνουν "φλατ" σε ένα σωστό ηχοσύστημα.

Κι έτσι, "φλατ", συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι "μπάρες" των φωτακίων του αναλυτή φάσματος που χαζεύεις χωρίς να καταλαβαίνεις τίποτα.

Πιο μετά, γίνονται άλλα κόλπα, αρχίζουν να ανεβαίνουν κι άλλο τα μπάσα, λες και δε θα σταματήσουν την ανηφόρα. Γιατί; είναι ο χώρος, απλό.

Όλα αυτά βέβαια, παίρνουν συνολικό χρόνο από 1 έως 5 δευτερόλεπτα, ανάλογα με διάφορες παραμέτρους χρονικών παραθύρων και μετρήσεων και αθροισμάτων και περιθωρίου τελικής στάθμης.

Και μετά από αυτό το χρόνο, σταθεροποιείται η ένδειξη στον αναλυτή φάσματος, και τα λαμπάκια μένουν στη θέση τους.

Κι αυτή την τελική μέτρηση που βλέπεις, την παίρνει ένα αυτόματο πρόγραμμα ισοστάθμισης, και τα κάνει μαντάρα.

Γιατί τα κάνει μαντάρα? Διότι η μέτρηση αυτή, η τελική, έχει πολύ μεγάλη διαφορά από την πραγματικότητα, αλλά και από την εικόνα που είδες αρχικά εσύ, πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, πριν εμπλακούν στην μέτρηση και οι ανακλάσεις του δωματίου. Στην αρχική εικόνα τα μπάσα είναι χαμηλά, ενώ τα πρίμα είναι ψηλά. Στην τελική εικόνα τα μπάσα είναι ψηλά και τα πρίμα έχουν κατέβει.

Κι έρχεται το πρόγραμμα του AV σου να κάνει "ισοστάθμιση" και σου φτιάχνει ένα "τσιριχτό πριμαριστό" αποτέλεσμα, όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βαγγέλης Λάμπρου σε μια ανάλογη συζήτηση.

...

Πάντως, ο πιο "αποτελεσματικός" τρόπος για να

...
γεμίζονται οι τρύπες με παθητικό τρόπο
...
είναι ο παρακάτω:

Με προσοχή:

Με προσοχή είπαμε!

Με τις υγείες σας...:116:

...αλλά τσούζει λίγο!:114:

Άμα "γεμίσουν" όμως μια φορά, πάντα "γεμάτες" θα 'ναι...:116:

ΥΓ.
Sorry guys, αλλά δε μπορούσα να αντισταθώ...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...
ΥΓ.
Sorry guys, αλλά δε μπορούσα να αντισταθώ...
Από την άλλη, όταν ο εκάστοτε πονηράκιας σου γράφει κάτι τέτοια:

...
Άρα οι τρύπες γεμίζονται με παθητικό τρόπο...

... διαχύτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τοποθετημένοι στα κατάλληλα σημεία...

... ο στόχος είναι η ευθεία, τουλάχιστον μέχρι στα μεσοϋψηλά ...
Δηλαδή "να φτάσει μέχρι το στόμα" (τουλάχιστον)...

...έχω διαβάσει ότι είναι επιθυμητή μια ελαφρά πτώση στις ψηλές
...
Βέβαια.
Αφ'ενός πού να τις φτάσεις, αφ'ετέρου μια δικαιολογία θέλεις για να τις ρίξεις "στα τέσσερα"...

... Οπότε όπου έχει τρύπα προσπαθούμε να την μπαλώσουμε...
Ε, βέβαια!
Είναι ν' αφήνεις τρύπα "αβούλωτη";

...ώστε να προσεγγίσουμε στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος ευθεία απόκριση.
Ή, αλλιώς, "να σε κάνω εγώ αγόρι μου λαμπάδα!" (2:10)

Άντε να συγκρατηθείς!!!!:413:

:135::143:

...
Επίσης άλλη απορία...
Δε νομίζω να έχεις παράπονο...

"Στις έλυσα" όλες!:114:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.243