vlasis
Φωτογράφος!
- Reaction score
- 7.669
μπραβο λεβεντες μου......εξαιρετικο thread που το βλεπω να τραβαει ......!!!!
Για σου ομόσταβλε και ομοϊδεάτη,Γεια σου Χάρη
Θέλω να μου πεις έναν τρόπο να ρίξεις τη προβληματική περιοχή κατά 5-7db που λες, δηλαδή να μειώσεις στο μισό την αντιληπτή ένταση του ήχου στις συχνότητες αυτές, χωρίς να γ@μήσεις το RT τους που είναι εξαιρετικό και σε απόλυτη ισορροπία με το υπόλοιπο φάσμα...για να σε δω...
Μόνο με διάχυση και δεν θα γίνει σε τέτοιο βαθμό...
Nαι αυτό ήθελα να το κάνω και θα είχε νόημα όπως είπα και στην σελίδα 3 ή 4 αν θυμάμαι καλά, αλλά η μετρηση έγινε βιαστικά...και σκέφτηκα ότι b&w δεν θα έχει κάνει τέτοια χοντράδα στην απόκριση των ηχείων της...Για σου ομόσταβλε και ομοϊδεάτη,
Αν και λίγο πολύ την ξέρεις την απάντηση μου.
Καταρχήν θα έκανα μια ψευδοανηχοϊκή μέτρηση onaxis στο 1 μέτρο, μετά θα έκανα μετρήσεις στην θέση ακρόασης on– axis & off–axis +-15 ή και 30 μοίρες.
Έτσι θα υπήρχε σαφή εικόνα στο αν το πρόβλημα προέρχεται καθαρά από το ηχείο ή από τον χώρο, ή είναι συνδυασμός και των δύο.
Πιθανές λύσεις
- Αν το πρόβλημα είναι στο ηχείο, τότε η λύση λέγεται “notchfilter” και μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε ψηφιακό επίπεδο (η εύκολη λύση), είτε σε αναλογικό επίπεδο (crossover).
- Αν το πρόβλημα είναι του χώρου, τότε οι off–axis μετρήσεις στην θέση ακρόασης μπορεί από μόνες τους να δώσουν την λύση στο πρόβλημα, το οποίο μπορεί λυθεί με μια ελαφρά μετακίνηση – κλήση των ηχείων (άτιμο πράγμα οι ανακλάσεις).
- ESS (Earlysoundscattering), με απλά λόγια διαχύτες πολύ κοντά – κολλητά με τα ηχεία.
- Συνδυασμός 1, 2 +3.
Ζήλεψε το μωρό μας... γιατί νιώθει ότι δεν τον “παίζουμε”...Αν κι είχες ειδικό εκεί τί μας θες εμάς μωρέ?
Διαφωνώ, η μέτρηση και στα 2 ηχεία μαζί με μονοφωνικό σήμα, δημιουργεί ακυρώσεις πάνω από τα 150 hz, κάτι που σε στερεοφωνικό πρόγραμμα δεν υφίστανται, κάτω από τα 150 hzδεν έχει διαφορές από ότι να μέτραγες κάθε ηχείο χωριστά.η μέτρηση στα χαμηλά πρέπει να γίνεται και στα 2 ηχεία μαζί για να ενεργοποιούνται όλα τα modes κατά τη μέτρηση.
Xάρη αν σου δέιξω μετρήσεις από έναν χώρο με ένα και μετά με δύο ηχεία μαζί θα δεις ότι δεν είναι έτσι....κάτω από τα 150 hzδεν έχει διαφορές από ότι να μέτραγες κάθε ηχείο χωριστά.
Π.χ. στην μέτρηση του Βασίλη, το deap στα 210Hzείναι πιθανότατα πλασματικό.
Ναι αυτό προτείνω στην πιθανή λύση 1 ως εύκολο τρόπο notch filter σε ψηφιακό επίπεδο.Μία άλλη λύση στον Βασίλη, δεδομένου ότι έχει εξαιρετικούς χρόνους εξασθένησης που είναι προυπόθεση, θα ήταν το DRC (Digital Room Correction) αν παίζει με κάποιο PC Player.
Kάνε μωρέ ένα print screen
Καλά σου λέει ο Άλεξ, κάνε ένα print screen να δούμε τι παίζει?
Βέβαια θυμάμαι Δημήτρη............................................................................ Παράδειγμα, στον χώρο του Geomiat, αν θυμάμαι καλά, χωρίς να έχω πάει, έτυχε και κατάλαβα από τις μετρήσεις του χρόνου αντήχησης ότι ο τοίχος πίσω από τα ηχεία, που φαινόταν σαν τοίχος στη φωτογραφία, ήταν τελικά γυψοσανίδα που ταλάντωνε και "ρούφαγε" τις μεσσαίες με αποτέλεσμα χαμηλο RT, θυμάσαι Γιώργο? Είναι δύσκολο δηλαδή κάποια πράγματα να τα καταλαβαίνεις χωρίς να έχεις μπει στον χώρο και χωρίς να έχεις μιλήσει με τον ιδιοκτήτη...
Επειδή κατ επανάληψιν έχει γραφτεί εδώ μέσα για πολύ μικρές ενεργές παρεμβάσεις, η ανάγνωση και μόνο του -7 δημιουργεί ερωτηματικά ακόμη και σαν οδηγός-προχειράντζα απο τη στιγμή που η εφαρμογή της θα δώσει αποτελέσματα προκρούστιας μορφής.Ναι αυτό προτείνω στην πιθανή λύση 1 ως εύκολο τρόπο notch filter σε ψηφιακό επίπεδο.......................................................................................................................
Στην περίπτωση του Βασίλη, ένα απλό EQ -7 db στα 800hz μέσω Foobar θα ήταν νομίζω μια καλή αρχή.
Ναι ο Άλεξ έχει καταγραφεί σαν Δημήτρης απο μένα, οπότε θα με συγχωρέσει μετα τη Δημόσια μεταμέλειά μουΑλέξανδρο τον λένε
Παρομοιάζεις τον τοίχο σου με τον Κόγια ;