Μετρήσεις χώρου...

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.669
πρεπει καποια στιγμη να μαθουμε να σεβομαστε και αυτους που ξοδευουν τον χρονο τους για να γραψουν κατι ουσιαστικο ....αρκετα με τις παπαριες,τις κοντρες και τις ανουσιες χαζο τοποθετησεις .

Αν ξαναγινει ειλικρινα θα πεσει ban ξεγυρισμενο....αρκετα !!!!

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Στην δική μου μέτρηση, φαίνεται πως η ταυτόχρονη μέτρηση διεγείρει λιγότερα modes. Σε κάποια σημεία ακολουθεί τον μέσω όρο π.χ. 70-80 hz, ενώ από τα 100- 170Ηz είναι κάτω από τις δύο άλλες μετρήσεις. Γενικά νομίζω ότι περισσότερο παραπλανεί παρά βοηθάει.

Αντίθετα στην μεμονωμένη μέτρηση των ηχείων φαίνονται καθαρά τα διάφορα modes, αλλά και η διαφορά που υπάρχει ανάμεσά στα δύο ηχεία.

Να σημειωθεί πως ο χώρος που έγινε η μέτρηση έχει σχήμα Γ με επικλινές ταβάνι. Το δεξί ηχείο (μοβ γραμμή) βρίσκεται στο σημείο κοντά στο ανοιχτό χώρο που σχηματίζει το Γ και που εκεί είναι και λίγο πιο ψηλό το ταβάνι.

Υ.Γ. Η ομαλοποίηση κατά ½ είναι εσκεμμένη για να διαβάζεται πιο εύκολα το γράφημα.

Υ.Γ. Μπορεί να είναι λίγο extreme το παράδειγμα (επικλινές ταβάνι, χώρος σε σχήμα Γ κτλ), αλλά είναι υπαρκτό.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Επειδή κατ επανάληψιν έχει γραφτεί εδώ μέσα για πολύ μικρές ενεργές παρεμβάσεις, η ανάγνωση και μόνο του -7 δημιουργεί ερωτηματικά:geek: ακόμη και σαν οδηγός-προχειράντζα απο τη στιγμή που η εφαρμογή της θα δώσει αποτελέσματα προκρούστιας μορφής8-).
Το πρόβλημα είναι στο +, γιατί εκεί ζορίζεις τα μεγάφωνα με αποτέλεσμα να αυξάνεις την παραμόρφωση. Αντίθετα στο – δεν υπάρχει θέμα παραμόρφωσης.

Σε ψηφιακό επίπεδο, διορθώσεις του +/- 8 db είναι αποδεκτές και χρησιμοποιούνται σε όλες τις ηχογραφήσεις.

Όχι ότι απαγορεύεται να ξεπεράσεις το +/- 8 db, απλά οι ηχολήπτες θεωρούν πως έχει γίνει κάποιο λάθος κατά την εγγραφή (θέση μικροφώνου κτλ) οπότε αν έχουν την δυνατότητα το ξαναπάνε, αλλιώς το διορθώνουν.

Reaction score
2.566
Αλέξανδρε αυτή είναι μια μέτρηση που έχω κάνει με τον τρόπο που προτείνης, με κόκκινο είναι και τα 2 ηχεία μαζί.
Κάτι δεν πάει καλά...μα κι εκτός των χαμηλών, από τα 300 πες και πάνω, πώς γίνεται όταν παίζουν 2 ηχεία μαζί -που έπρεπε να είναι κάποια db πάνω όλη η καμπύλη- στη μέτρηση αυτή να είναι χαμηλότερα κι από ένα μόνο του!! Mήπως είχε αλλάξει η στάθμη στην μέτρηση των δύο?

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.612
Ναι αυτό προτείνω στην πιθανή λύση 1 ως εύκολο τρόπο notch filter σε ψηφιακό επίπεδο.
Χρησιμοποιώ το miniDSP με ΙΙR filters, εδώ και μερικά χρόνια για την διόρθωση αυτών των προβλημάτων.
Επίσης έχω χρησιμοποιήσει convolution + FIR μέσω Foobar, χωρίς μεγάλη επιτυχία ομολογώ (μπορεί να ήθελε περισσότερο ψάξιμο).
Στην περίπτωση του Βασίλη, ένα απλό EQ -7 db στα 800hz μέσω Foobar θα ήταν νομίζω μια καλή αρχή.
Μολονότι τα εκτιθέντα δεδομένα σχετικά με την ανωμαλία στη ζώνη 700-800 είναι αντικειμενικώς δεκτά, υφίσταται διαφοροποίηση ως προς την πιθανή επίλυση.

Σε χώρους που δεν υποφέρουν από υπέρμετρες ακουστικές ανισορροπίες,από κάποιο σημείο κι έπειτα οφείλει να εξετάζεται επιπρόσθετα το τί θα ενοχλούσε πραγματικά και τί όχι τον ίδιο το χρήστη τους.
Εάν νιώθει ικανοποιημένος με την τωρινή απόδοση στη συγκεκριμένη ζώνη,υπάρχει το αγγλικό ρητό ΄΄If it ain't broke,don't fix it΄΄.8-)

Προσωπικά τίθεμαι υπέρ διαχυτικών διατάξεων,τοποθετημένων πάνω στις περικλείουσες επιφάνεις,με ωφέλιμη περιοχή στην οποία ν'ανήκει και η συγκεκριμένη ζώνη,έστω και αν η διορθωτική επίδραση αυτών θα ήταν μικρότερη.

Η ανέμελη κοπτορραπτική μέσω φίλτρων αποκοπής δεν έχει μόνο προτερρήματα.Ανάλογα με τις συνθήκες εφαρμογής θα μπορούσε να επηρεάσει σε διαφορετικό βαθμό την αντίληψη των δυναμικών αντιθέσεων.Θα μετέβαλε τη σύνθεση του πεδίου αντήχησης,πιθανόν και αρμονικές σχέσεις μεταξύ στοιχείων του προγράμματος.
Θα έπρεπε επίσης να ληφθεί υπόψιν γιά τις συχνότητες αποκοπής και τις κλίσεις του φίλτρου,το γεγονός ότι εκατέρωθεν της ανεπιθύμητης κορύφωσης υφίστανται χαρακτηριστικές βυθίσεις ως προς την επιθυμητή απόκριση.

Η τεχνοτροπία Early Sound Scattering απαιτεί ημισφαιρική εκπομπή σε ευρύ φάσμα.Γιά να ικανοποιηθεί πλήρως αυτή η συνθήκη με τα δεδομένα ηχεία στο δεδομένο χώρο,θ'απαιτούνταν επεμβάσεις με αμφίβολο αισθητικό αποτέλεσμα.
Ακόμα όμως και η πλήρης επιτυχία αυτής θα μετέβαλε το βαθμό εστίασης των ακουστικών ειδώλων,οπότε θα υπεισέρχονταν ξανά οι προσωπικές προτιμήσεις του χρήστη.

Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Κάτι δεν πάει καλά...μα κι εκτός των χαμηλών, από τα 300 πες και πάνω, πώς γίνεται όταν παίζουν 2 ηχεία μαζί -που έπρεπε να είναι κάποια db πάνω όλη η καμπύλη- στη μέτρηση αυτή να είναι χαμηλότερα κι από ένα μόνο του!! Mήπως είχε αλλάξει η στάθμη στην μέτρηση των δύο?
Αλεξανδρε η σταθμη της κόκκινης γραμμής εχει μειωθει κατα 6db για πιο ευκολη σύγκριση.

Reaction score
2.566
Στην δική μου μέτρηση, φαίνεται πως η ταυτόχρονη μέτρηση διεγείρει λιγότερα modes. Σε κάποια σημεία ακολουθεί τον μέσω όρο π.χ. 70-80 hz, ενώ από τα 100- 170Ηz είναι κάτω από τις δύο άλλες μετρήσεις.
Άρα αυτό το σχόλιό σου είναι παραπλανητικό...:geek:

Η ταυτόχρονη μέτρηση δεν διεγείρει λιγότερα modes, σκέψου γιατί είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς 2 σαμπ αντί για 1...παίρνεις πιο γραμμική απόδοση και διορθώνεις κάποιες κοιλιές που υπάρχουν μόνο με το 1...ε, το ίδιο πράγμα είναι κι εδώ...γιατί να μετρήσω τα modes που κάνει το ένα μόνο του αφού στη θέση ακρόασης έχουν ακυρωθεί όταν παίζουν και τα δύο μαζί...Τέλοσπάντων...μη το κουράζουμε...

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Σχετκά με την ενεργοποίηση περισσότερων modes ή όχι από δύο ηχεία νομίζω ότι είναι λίγο πιο σύνθετη η απάντηση και έχει να κάνει με τη θέση των ηχείων και της θέσης ακρόασης.

Η διάταξη που ενεργοποιεί όλα τα modes είναι ηχείο σε μία γωνία (0,0,0) και θέση ακρόασης στην (1,1,1).

Με θέση ακρόασης κάπου στο χώρο και δύο ηχεία σε γωνίες, δε θα ενεργοποιηθεί το πρώτο axial mode της διάστασης που βρίσκονται τα ηχεία. Με ένα ηχείο, ενεργοποιείται.

(Για απλούστευση, στα σχήματα φαίνονται μόνο τα 2 οριζόντια αξονικά modes.)

Γενικά ο simulator του REW έχει πολύ πλάκα για να τσεκάρεις τέτοια πράγματα!

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Η περίπτωση του Χρήστου πάντως είναι από τις ενδιαφέρουσες που ενώ ξεχωριστά τα ηχεία δεν έχουν καλή απόκριση στα <100Hz, μαζί τα πάνε πολυ καλύτερα και αυτό έχει σημασία! Βέβαια, συμφωνώ με το Χάρη ότι για να είσαι απόλυτα σωστός σε στέρεο πρόγραμμα, πρέπει και το κάθε ηχείο να μετρά σωστά. Αλλά σε τόσο χαμηλές που δεν υπάρχει κατευθυντικότητα είναι ουσιαστικά τζάμπα κόπος.

Last edited:

Reaction score
2.566
Oκ, κατανοητό.
πάρα πολύ συχνά όμως ισχύει...πχ. εδώ είναι ένα τυχαίο κομμάτι με έντονο περιεχόμενο χαμηλά...αριστερό και δεξιό κανάλι...το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο έχουν και τα δύο κανάλια του κομματιού...

Attachments

Reaction score
2.566
Η περίπτωση του Χρήστου πάντως είναι από τις ενδιαφέρουσες που ενώ ξεχωριστά τα ηχεία δεν έχουν καλή απόκριση στα <100Hz, μαζί τα πάνε πολυ καλύτερα και αυτό έχει σημασία! Βέβαια, συμφωνώ με το Χάρη ότι για να είσαι απόλυτα σωστός σε στέρεο πρόγραμμα, πρέπει και το κάθε ηχείο να μετρά σωστά. Αλλά σε τόσο χαμηλές που δεν υπάρχει κατευθυντικότητα είναι ουσιαστικά τζάμπα κόπος.
Πάντα έτσι γίνεται...

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.236
Οι συνηχητες εχουν ριξει το rt60 στις χαμηλες συχνοτητες πιο κατω απο το υπολοιπο φασμα, κατι που ειναι ας πουμε αναποδο με ολους τους κοινους χωρους ακροασης!

Προτεινω την προμηθεια διαχυτων ωστε να εξαφανιστει αυτη η διαφορα.

Επισης, οποιος εχει προβλημα σπιτι του στα μπασα, μολις ειδε στην πραξη τι κανουν οι συνηχητες, κατι το οποιο λεω εδω κ μια δεκαετια βεβαια...

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
Οι συνηχητες εχουν ριξει το rt60 στις χαμηλες συχνοτητες πιο κατω απο το υπολοιπο φασμα, κατι που ειναι ας πουμε αναποδο με ολους τους κοινους χωρους ακροασης!

Προτεινω την προμηθεια διαχυτων ωστε να εξαφανιστει αυτη η διαφορα.

Επισης, οποιος εχει προβλημα σπιτι του στα μπασα, μολις ειδε στην πραξη τι κανουν οι συνηχητες, κατι το οποιο λεω εδω κ μια δεκαετια βεβαια...
Αυτα ειναι γνωστα απο τον 5ο αιωνα Π.Χ. ;)

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=405805

Reaction score
1.720
Παιδια καλημερα, θελω και εγω να κανω μια σχετικη ερωτηση. Καταρχην συγχαρητηρια στον Αλεξανδρο για τον χρονο που εχει δαπανησει σε ενα τοσο πολυ ενδιαφερον θεμα, οπως επισης και στα υπολοιπα μελη που [τσουλανε] αυτο το τοσο ενδιαφερον θεμα.
Δεν εχω ασχοληθει με μετρησεις χωρου, οχι γιατι δεν πιστευω στην περιποιηση αυτου, αλλα λογο του περιορισμου που εχω στον υπαρχον χωρο που ακουω. Το ορθοτερο θα ηταν στην παρουσα φαση να ακουω μονο απο ακουστικα.!

Η ερωτηση μου ειναι η εξης. Με βαση τα δεδομενα που εχουμε απο τον χωρο του Βασιλη με το συγκεκριμενο ηχειο που εχει., Αν αλλαξει ηχειο που να εχει ακομα ποιο βαθυ χαμηλο, η μετρηση θα παραμεινει η ιδια΄;

Συμπερασματικα λοιπον μημπως δεν μετραμε αυτο καθ αυτο τον χωρο , αλλα την συμπεριφορα του συκγεκριμενου σετ απ σε αυτον;

Reaction score
2.566
Παιδια καλημερα, θελω και εγω να κανω μια σχετικη ερωτηση. Καταρχην συγχαρητηρια στον Αλεξανδρο για τον χρονο που εχει δαπανησει σε ενα τοσο πολυ ενδιαφερον θεμα, οπως επισης και στα υπολοιπα μελη που [τσουλανε] αυτο το τοσο ενδιαφερον θεμα.
Δεν εχω ασχοληθει με μετρησεις χωρου, οχι γιατι δεν πιστευω στην περιποιηση αυτου, αλλα λογο του περιορισμου που εχω στον υπαρχον χωρο που ακουω. Το ορθοτερο θα ηταν στην παρουσα φαση να ακουω μονο απο ακουστικα.!
Τάκη εσύ καταρχάς από ότι θυμάμαι τουλάχιστον τον χώρο σου, βάλε πίσω από το κεφάλι σου στον τοίχο απορροφητικά πάνελς 10εκ άντε και 5εκ αν δεν σε παίρνει, αναρτημένα σε απόσταση 5 εκ. από τον τοίχο και πες μας τί θα ακούσεις...θα σταματήσεις τις περισσότερες ανακλάσεις που είναι πολύ κοντά πίσω από το κεφάλι σου που σου χαλάνε πάρα πολλά πράγματα...λογικά θα δεις βελτίωση στη σκηνή, λεπτομέρεια κλπ...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.645
Members
38.216
Νεότερο μέλος
milisios