Μια φορά κι ένα καιρό (συνέχεια...)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Λοιπόν θα ήθελα να ενημερώσω το πλατύ κοινό που μας παρακολουθεί και ευκαιρίας δοθείσης λόγω εορτών και της κρεπάλης που τις συνοδεύει συνήθως, (εξ ου και ο διαθέσιμος χρόνος) ότι το δαχτυλίδι που ανέλαβα να φτιάξω (τι το ήθελα) και βρήκα τον μπελά μου με αυτόν τον τελειομανή Σκαλ, είναι μια κατασκευή πολύ επεισοδιακή.
Δεν την περίμενα τόσο δύσκολη.
Ας ξεκινήσω από την αρχή.
Όλα άρχισαν ένα φεγγαρόφωτο βράδυ του Σεπτεμβρίου στον Βόλο όπου ..............................
Καλά ας μην πάω τόσο αρχή.

Η πρώτη δοκιμή έγινε με ένα Οring από ανοξείδωτο υλικό, σε άλλον τόρνο πιο μεγάλο, όχι στον δικό μου, διότι δεν το έσφιγγε το τσοκ του δικού μου.
Το κακό είναι ότι οι τόρνοι είναι συνήθως με τρία μορσέτα σύσφιξης ή το πολύ τέσσερα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι από το σφύξιμο των μορσέτων το δαχτυλίδι όταν λέπτυνε πήρε σχήμα τρίγωνου κύκλου που θύμιζε το έμβολο κινητήρα Wankel.
Μετά πήρα μπρούντζινο δαχτυλίδι κομμένο από μεγάλο κομμάτι με πιο μεγάλες τις διαστάσεις από αυτό που ήθελα.
Το κομμάτι ήταν 7,3 κιλά και θα το τορνίριζα μέχρι να μείνει περίπου 800 γραμμάρια!!
Όμως κι αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Ο άλλος τορναδόρος δεν ήταν τόσο υπομονετικός όσο θα ήθελα.
Έτσι αποφάσισα να βρω πατέντα να το φτιάξω μόνος μου στον δικό μου τόρνο, όπου είναι αδύνατον να γίνει !!!

Αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω χυτό το κομμάτι του μπρούντζου.
Πήρα ένα κομμάτι ξύλο MDF 30 χιλ. και το έκοψα σαν δαχτυλίδι στην διάσταση που ήθελα να είναι το χυτό δαχτυλίδι για να χρησιμοποιηθεί σαν καλούπι και το πήγα στο χυτήριο.
Αφού περίμενα 2 εβδομάδες μέχρι να βάλει καμίνι (δεν σκοτώνονται πλέον στην δουλειά) και να το φτιάξει, με ειδοποίησε και πήγα να το πάρω.
Όμως με 3 ή 4 σημεία πίεσης για σφύξιμο σε τσοκ δεν γίνεται δουλειά.
Αν το σφίξεις αρκετά στραβώνει από την πίεση, αν δεν το σφίξεις πολύ μπορεί να το αρπάξει να γίνει της πουτ@νας.
Έτσι αποφάσισα να κάνω πατέντα με ένα πλατώ που αγόρασα από τα παλιατζήδικα με 8 κανάλια για σφύξιμο.
Έφτιαξα στην στράντζα 8 λάμες πάχους 5 χιλιοστών με ορθή γωνία και τις άνοιξα τρύπες για να πιαστούν επάνω στο πλατώ, αλλά και σπειρώματα για να βιδώσω ακέφαλες βίδες (σκουλικόβιδες) για να σφίξω το κομμάτι.
Κι έτσι το έπιασα σε 8 σημεία στο πλατώ το χυτό μου. Πιο καλά έτσι.
Μετά εκπλήξεως διαπίστωσα ότι στον τόρνο μου ήμουν στα όρια της διάστασης που χωράει κομμάτι, στο χιλιοστό ήμουν να μην "βρει" το κομμάτι ή οι λάμες στο "κρεβάτι" του τόρνου.

Το χυτό είναι με άγρια και τραχιά επιφάνεια οπότε αρχίζει το καθάρισμα με την διαδικασία που λέγεται τορνίρισμα και αρχίζει να καθαρίζει η επιφάνεια και σιγά σιγά έρχεται πιο καθαρή και στις διαστάσεις που πρέπει.
Στο τέλος καθαρίζει εντελώς από τις αγριάδες και αρχίζει να γυρνάει και ίσια.
Τα 8 μορσέτα τα χρησιμοποιούσα για να σφίγγω το κομμάτι και από μέσα και από έξω.
Φυσικά το απ΄έξω ήταν το οριακό και χρησιμοποίησα μικρά λαμάκια από αλουμίνιο ώστε να μην πληγώσω με τις βίδες το ήδη τορνιρισμένο κομμάτι.
Το τορνίρισμα κράτησε πολλές ώρες μεσημέρια και βράδια ώσπου έγινε κανονικό δαχτυλίδι με τα 5 κανάλια για τους ιμάντες.
Έπαιρνα κάθε φορά πολύ λίγο "πάσο" για να μην μου το "αρπάξει" και καταστραφεί.
Κάθε φορά έπαιρνα 2 δέκατα του χιλιοστού, ίσα να ξύνει λίγο το μαχαίρι.
Στο τέλος παρά τα 8 σημεία πιο απαλού σφιξίματος το κομμάτι υπέκυψε στην πίεση και το αποτέλεσμα ήταν αυτό.
Το έβγαλα και μία στο κόντρα με φως για να φανεί καλύτερα.
Οπότε αποφάσισα αντί να τα παρατήσω και να κλαίει ο Σκαλ, αλλά κι εγώ να ηττηθώ από ένα παλιοδαχτυλίδι, να το κάνω χυτό από σκληρό αλουμίνιο και να προσπαθήσω άλλη μια φορά.
Επειδή το αλουμίνιο είναι πιο ελαφρύ από τον μπρούνζο, μπορώ να το κάνω λίγο πιο παχύ, ώστε να αντέξει την πίεση.
Συμφωνείς Χρήστο;

Πάντως δεν καταθέτω τα όπλα. Ακόμη δεν έφτασα να πω ότι κάτι που ανέλαβα δεν μπορώ να το κάνω.
Εδώ δεν νικήθηκα από το δαχτυλίδι του Σάρουμαν, θα νικηθώ από το δαχτυλίδι του Σκαλ;
Ρε άντε από κει.
Δαχτυλιδάκι.

Υ.Γ.
Μόλις ευκαιρώ θα βάλω και βίντεο από την διαδικασία.
Φτου σου γκαντεμια στο τελος!!!!!! Ομως υποκλινομαι!!!
Ευχομαι η τελευταια προσπαθεια να ειναι επιτυχης
Ποσο πιο παχυ δηλαδη σκεφτεσαι για αλουμινιο? Το 2,9mm να γίνει 4mm ?

Last edited:

Reaction score
8.905
Κατω απο 3Κ μη του παρειs!
και λίγα λες... τι χαιεντάς το παίζει...:D

Μπράβο στον Μελίδη για την αναλυτική παρουσίαση και όχι μόνο...:hi:

Μιχάλη μου τσάμπα προσπαθείς... ο Σκάλ είναι "τυχερός" σαν τον Μητσοτάκη....:roflmao:

Reaction score
30.454
Πάντως δεν καταθέτω τα όπλα. Ακόμη δεν έφτασα να πω ότι κάτι που ανέλαβα δεν μπορώ να το κάνω.
Εδώ δεν νικήθηκα από το δαχτυλίδι του Σάρουμαν, θα νικηθώ από το δαχτυλίδι του Σκαλ;
Ρε άντε από κει.
Δαχτυλιδάκι.

Υ.Γ.
Μόλις ευκαιρώ θα βάλω και βίντεο από την διαδικασία.
10ad97ddc1b021ef7.jpg

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.053
Αντε ρε Μιχάλη μας γκάστρωσες με το παπατζιλίκι του skal.
Μη με ξεχνάς και εμένα τον φουκαρά.....

Last edited:

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
102.178
Μιχάλη sub θα φτιάξεις του Μάρκου; :D

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.702
Να προσθέσω ότι για την κατεργασία στον δικό μου τόρνο (που είναι αδύνατον να επεξεργαστεί το συγκεκριμένο κομμάτι με βάση τα λεγόμενα όσων το είδαν) έγιναν κάποιες πατέντες π.χ. το μαχαίρι για το πλαϊνό αριστερό τμήμα είναι άσπρο βίδι κολλημένο σε σιδερένιο μασίφ κομμάτι σαν προέκταση για να φτάνει πίσω.
Επίσης οι γνώστες θα προσέξουν ότι το λεγόμενο "μαχαίρι τρύπας" επειδή είναι μακρύ το χρησιμοποιώ για το πρόσωπο του κομματιού, αλλά είναι τοποθετημένο ανάποδα και το πλατώ γυρνάει επίσης ανάποδα.
Πάρτε κι ένα μικρό βίντεο φτιαγμένο από κομματάκια που τραβούσα όποτε θυμόμουν, στα διάφορα στάδια κατασκευής.
Και θα συνεχιστεί η προσπάθεια.

Aπό τα 3 λεπτά και μετά θα δείτε πως αρχίζει και λεπταίνει το κομμάτι.

Last edited:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.694
Μια χαρά Μιχάλη, συνέχισε! Αποκτάς εμπειρία και τεχνογνωσία για τα επόμενα δαχτυλίδια...!;) (και όχι, δεν εννοώ αυτά του Zizik!:D)

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Να προσθέσω ότι για την κατεργασία στον δικό μου τόρνο (που είναι αδύνατον να επεξεργαστεί το συγκεκριμένο κομμάτι με βάση τα λεγόμενα όσων το είδαν) έγιναν κάποιες πατέντες π.χ. το μαχαίρι για το πλαϊνό αριστερό τμήμα είναι άσπρο βίδι κολλημένο σε σιδερένιο μασίφ κομμάτι σαν προέκταση για να φτάνει πίσω.
Επίσης οι γνώστες θα προσέξουν ότι το λεγόμενο "μαχαίρι τρύπας" επειδή είναι μακρύ το χρησιμοποιώ για το πρόσωπο του κομματιού, αλλά είναι τοποθετημένο ανάποδα και το πλατώ γυρνάει επίσης ανάποδα.
Πάρτε κι ένα μικρό βίντεο φτιαγμένο από κομματάκια που τραβούσα όποτε θυμόμουν, στα διάφορα στάδια κατασκευής.
Και θα συνεχιστεί η προσπάθεια.

Aπό τα 3 λεπτά και μετά θα δείτε πως αρχίζει και λεπταίνει το κομμάτι.
Απο το 2:10 ειναι το ενδιαφέρον που φαινονται τα λουκια! Φτου σκατα, σκορδοοοοοοο εγω δεν ξαναμιλαω, θα σε παρω τηλεφωνο Μιχάλη!!!!!!!!!!!!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.022
Members
38.278
Νεότερο μέλος
lagoudas1957