bi amplification

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.169
Όποιος νομίζει ότι ότι μετράει καλά παίζει και καλά κάνει τεράστιο λάθος!
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά μόνιτορ από στούντιο που ακόμα και τα πολύ φτηνά τα έχω μετρήσει και μετράνε πολύ καλά. Ελάχιστα παίζουν και δεν είναι δική μου άποψη αλλά και ηχοληπτών.
Άνθρωποι θεατές που δεν έχουν ακούσει ή δει το εσωτερικό τέτοιον ηχείων έχουν άποψη. Τρελά πράγματα!
Αλήθεια πως μετριέται η λεπτομέρεια μια συσκευής? Πως η ταχύτητα της μέσα στο ακουστικό φάσμα? Πως συμπεριφέρεται όταν κληθεί να αναπαράξει πλήθος συχνοτήτων και όχι μια μεμονωμένη ή δύο που δίνουν τα μετρητικά?

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Φιλε costas EAR κανεις μεγαλο λαθος.. Ο καθενας εχει το δικαιωμα της γνωμης γιατι μιλαμε για κατι υποκειμενικο οπως ο ηχος και καθε ενας τον αφομοιωνει διαφορετικα.

...

Δεν κάνει κανένα λάθος.
Με δεδομένο ότι ένα ηχητικό σύστημα δε μπορεί να είναι "τέλειο", υποκειμενισμός μπορεί να υπάρξει μονάχα στην ιεράρχηση των ατελειών που αποδέχεται ο κάθε (νοήμων) ακροατής.
Τα κριτήρια αξιολόγησης όμως οφείλουν να είναι αντικειμενικά, αν μας ενδιαφέρει να μιλάμε σοβαρά και να μη λέμε μπούρδες.

...

Δεν Ειμαστε σε καποιο φορουμ που μιλαει για επιστημη η για μηχανικη

....

Αυτό που ξεχωρίζει το avsite από άλλα διαδικτυακά καφενεία είναι ότι καίτοι δεν αποτελεί forum μηχανικών, αποτελεί χώρο που σέβεται και εκτιμά την επιστήμη πολύ (μα πολύ) περισσότερο από την όποια "άποπση".

...

αλλα μιλαμε για μεγαφονα,μετασχηματιστες και καλωδια..Δεν υπαρχουν κανονες ουτε νομοι μονο αποψεις.

....
Δηλαδή προϊόντα επιστήμης και μηχανικής που βασίστηκαν σε κανόνες και νόμους και όχι σε "απόπσεις".

...

Με την δικια σου λογικη ολοι εδω μεσα ειναι βλακες γιατι ολονων οι γνωμες ερχονται σε αντιθεση,και πριν μου πεις οτι δεν ειναι ετσι

...
Δεν είναι έτσι.

...

θα σου επισημανω οτι δεν υπαρχει ουτε ενα μελος εδω που να εχει ακριβως το ιδιο συστημα με καποιο αλλο μελος.

φιλικα παντα.
Τα μέλη του "σκληρού πυρήνα των μετρησιομανών αριθμολάγνων" μπορεί να έχουν διαφορετικά συστήματα ως αποτέλεσμα διαφορετικών χώρων, αναγκών, οικονομικών δυνατοτήτων, χρόνων ενασχόλησης και προσωπικής διαδρομής στο hobby, αλλά η φιλοσοφία πίσω από τις επιλογές τους είναι πια Η ΙΔΙΑ.

Και αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία είναι που αξίζει να μοιραζόμαστε.

ΥΓ.
Με την προϋπόθεση πως δεν έχεις πρόβλημα ακοής, και πως έχεις υψηλές απαιτήσεις, ετοιμάζεσαι να εμπλακείς σε "περιπέτεια".
Διάβασε, μάθε, ξεκίνα από κάτι φτηνότερο και απλούστερο, και μετά πήγαινε σε κάτι δυσκολότερο.

"Το να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό ηχείο δεν είναι τόσο εύκολο... γιατί είναι λίγο... δύσκολο."

Reaction score
677
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά μόνιτορ από στούντιο που ακόμα και τα πολύ φτηνά τα έχω μετρήσει και μετράνε πολύ καλά. Ελάχιστα παίζουν και δεν είναι δική μου άποψη αλλά και ηχοληπτών.
Άνθρωποι θεατές που δεν έχουν ακούσει ή δει το εσωτερικό τέτοιον ηχείων έχουν άποψη. Τρελά πράγματα!
Αλήθεια πως μετριέται η λεπτομέρεια μια συσκευής? Πως η ταχύτητα της μέσα στο ακουστικό φάσμα? Πως συμπεριφέρεται όταν κληθεί να αναπαράξει πλήθος συχνοτήτων και όχι μια μεμονωμένη ή δύο που δίνουν τα μετρητικά?
Στο Diy audio πάντως που μαζεύτηκαν και προσπάθησαν τέτοια μέτρηση πριν κανα-δυο χρόνια,η σούμα του αναλυτή συχνοτήτων δεν συμφωνούσε με την μεμονωμένη καμπύλη.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Είναι απλό.
Δεν ξέρεις να μετράς ηχεία και έχεις μεγάλα κενά γύρω από τον τρόπο λειτουργίας τους.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.448
Ο αντικαταστάτης του ηχείου του Μη έχει χειρότερες μετρήσεις από το ηχείο του Μη. Ποιό από τα δύο παίζει καλύτερα;
Δηλαδή:
Παλιά καμπίνα:

Νέα καμπίνα:

Απόκριση συχνοτήτων παλιό:

Απόκριση συχνοτήτων καινούργιο:

Κάθετη διασπορά παλιό:

Κάθεση διασπορά καινούργιο:

(Οριζόντια διασπορά, step response και αποσβέσεις δεν βάζω γιατί είναι πρακτικά όμοιες οι μετρήσεις και στα δύο ηχεία.)

Άρα;

Reaction score
677
Δηλαδή:
Παλιά καμπίνα:

Νέα καμπίνα:

Απόκριση συχνοτήτων παλιό:

Απόκριση συχνοτήτων καινούργιο:

Κάθετη διασπορά παλιό:

Κάθεση διασπορά καινούργιο:

(Οριζόντια διασπορά, step response και αποσβέσεις δεν βάζω γιατί είναι πρακτικά όμοιες οι μετρήσεις και στα δύο ηχεία.)

Άρα;
Αυτό το φουσκωματάκι 90-200 είναι ταμαμ...

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.844
Ο αντικαταστάτης του ηχείου του Μη έχει χειρότερες μετρήσεις από το ηχείο του Μη.

http://www.stereophile.com/content/sony-es-ss-m9ed-loudspeaker-measurements

http://www.stereophile.com/content/sony-ss-ar1-loudspeaker-measurements

Ποιό από τα δύο παίζει καλύτερα;
Εύκολο: Αυτό με τις καλύτερες μετρήσεις.;)

Η σειρά μου: Ποιο ηχείο αρέσει στον Μη περισσότερο;:sneaky:

Reaction score
677
Εύκολο: Αυτό με τις καλύτερες μετρήσεις.;)

Η σειρά μου: Ποιο ηχείο αρέσει στον Μη περισσότερο;:sneaky:
Ναι,αλλά με ποιες μετρήσεις;
Όπως είπε παραπάνω ο Πέτρος,είναι αρκετή μια καμπύλη;

wizzy

Reaction score
21.844
Δεκτόν για το ότι μετράει καλά,παίζει και καλά.
Αυτό όμως δεν πρέπει μοιραία να συνδυάζεται με αυτό που λες αντίληψη του ήχου για να βγαίνει η σούμα;Αν πανάθεμα την για αντίληψη,κάνει το δικό της eq,αυτό πως το μετράμε για να κάνουμε την σούμα;
Μα, για αυτό είπα ότι το εάν αρέσει ή όχι σε κάποιον ένα ηχείο, είναι υποκειμενικό. Εάν ένα ηχείο μετράει καλά, αλλά δεν σου αρέσει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε χίλιους δυο άλλους παράγοντες, με πρωταρχικό τον χώρο που το ακούς. Εάν ένα ηχείο δεν μετράει καλά και σου αρέσει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε χίλιους δυο άλλους παράγοντες, με πρωταρχικό τον χώρο που το ακούς. Η συνήθεια που ανέφερε ο Zizik παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Αυτό που δεν είναι υποκειμενικό είναι το εάν ένα ηχείο μετράει καλά ή όχι!

Προσωπικά, μου αρέσουν τα ηχεία που έχω, στο σαλόνι μου. Είχα την ευκαρία να ακούσω και Magnepan, στο σαλόνι ενός φίλου. Είχα την ευκαιρία να ακούσω και υβριδικά της Martin Logan, στο υπόγειο ενός φίλου. Όλοι οι χώροι ήταν μη φροντισμένοι. Κανένα από τα άλλα ηχεία δεν μου άρεσε τόσο όσο τα δικά μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παίζουν χειρότερα από τα δικά μου.

Ναι,αλλά με ποιες μετρήσεις;
Όπως είπε παραπάνω ο Πέτρος,είναι αρκετή μια καμπύλη;
Ε, προφανώς, όχι. Εάν έφτανε μια καμπύλη, θα είμασταν όλοι ευτυχισμένοι.:sneaky:

Προηγουμένως αναφέρθηκα στο σύνολο των μετρήσεων που γίνονται σε ένα ηχείο.

Reaction score
677
Για να εξηγηθώ και πω αυτα που θυμάμαι στην μέτρηση που έκαναν στο DIYA.
Μέτρησαν πρώτα την γνωστή καμπύλη και μετά μέτρησαν με λευκό θόρυβο.
Στον αναλυτή συχνοτήτων όμως,η καμπύλη άλλαζε.
Τώρα μπορεί να λέω και κουλαμάρες με τα λίγα που θυμάμαι και που βαριέμαι να ψάξω.
Στο περίπου καταλάβατε όμως οι γνώστες,μπορείτε να μας το πείτε και καλύτερα.

Εγώ πάντως όπως το κατάλαβα,είναι πως το κάθε μεγάφωνο έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με τον συνδυασμό των συχνοτήτων που καλείται να αναπαράγει.

Reaction score
152
Πεστα ρε peter.
ενοειται πως οι μετρησεις ειναι σημαντικες αλλα ειναι η μια πλευρα του νομισματος...

Reaction score
152
Αν και δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου (=costas EAR) - μια χαρά τα καταφέρνει και μόνος του, θα έλεγα ότι δεν συμφωνώ μαζί σου, πιθανόν επειδή δεν κατάλαβες τι θέλει να πει ο costas EAR.

Καταρχήν, ο ήχος δεν είναι υποκειμενικός. Η αντίληψη του ήχου, με την αίσθηση της ακοής, είναι υποκειμενική. Μπορεί να μην είμαστε σε αυστηρώς τεχνικό/επιστημονικό forum, αλλά τα μέλη τα οποία κατέχουν την επιστήμη του ήχου (ή την επιστήμη της ακουστικής, καλύτερα) δεν είναι λίγα. Θα σου προτείνα, για παράδειγμα, να διαβάσεις τα άρθρα του Bhutia πάνω σε διάφορα σχετικά θέματα, για να διαπιστώσεις και μόνος σου ότι η υπόθεση "ήχος", μια χαρά επιστήμη έχει από πίσω της.

Επίσης, τα μεγάφωνα, οι μετασχηματιστές και τα καλώδια, που αναφέρεις, έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ένα μεγάφωνο με Χ προδιαγραφές θα αποδίδει διαφορετικά από ένα μεγάφωνο με Ψ προδιαγραφές και ούτω καθεξής για τα υπόλοιπα. Συνεπώς, τα μεγάφωνα, τα καλώδια, οι μετασχηματιστές, ακόμα και το ξύλο που θα χρησιμοποιήσεις για το ηχείο σου, δεσμεύονται από αυτά τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές ως προς την ακουστική τους συμπεριφορά και επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτές οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά δεν είναι απλές "απόψεις".

Εάν πρόσεξες ο costas EAR δεν έθιξε το θέμα της αρεσκείας ενός ηχείου. Διαφώνησε με το ότι το να ξεπεράσεις τον ήχο των JBL με ιδιοκατασκευή είναι εφικτό. Δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις του costas EAR, ούτε του PeterMeni, ούτε τις δικές σου, αλλά καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι τα πάντα σε ένα ηχείο είναι μετρήσιμα. Το εάν μας αρέσει το τελικό αποτέλεσμα ή όχι, δεν είναι κάτι το οποίο επιδέχεται μέτρησης, είναι καθαρά υποκειμενικό. Όμως, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές εδώ στο forum, όποιο ηχείο έχει καλές μετρήσεις, τότε παίζει και καλά. Το εάν μας αρέσει ο ήχος του συγκρινόμενο με κάποιο άλλο, είναι άλλο θέμα. Για να το κάνω πιο συγκεκριμένο: Εάν το ηχείο της JBL έχει καλύτερες μετρήσεις από αυτό που θα φτιάξεις, τότε παίζει καλύτερα, τέλος. Εάν ο ήχος του JBL σου αρέσει λιγότερο ή περισσότερο από το δικό σου, αυτό ναι, είναι υποκειμενικό.
Το οτι οτι μετραει καλα παιζει καλα με βρισκει αντιθετο..
πχ αμα βαλεις να μετρησεις μια Gibson Les paul και Fender stratocaster και μια φτινιαρα κουρδισμενες και οι τρεις
στις μετρισεις θα βγαζουνε το ιδιο..ακουγονται το ιδιο?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.125
Το οτι οτι μετραει καλα παιζει καλα με βρισκει αντιθετο..
πχ αμα βαλεις να μετρησεις μια Gibson Les paul και Fender stratocaster και μια φτινιαρα κουρδισμενες και οι τρεις
στις μετρισεις θα βγαζουνε το ιδιο..ακουγονται το ιδιο?
Αγνοείς θεμελιώδη πράγματα...

Reaction score
152
Δεν κάνει κανένα λάθος.
Με δεδομένο ότι ένα ηχητικό σύστημα δε μπορεί να είναι "τέλειο", υποκειμενισμός μπορεί να υπάρξει μονάχα στην ιεράρχηση των ατελειών που αποδέχεται ο κάθε (νοήμων) ακροατής.
Τα κριτήρια αξιολόγησης όμως οφείλουν να είναι αντικειμενικά, αν μας ενδιαφέρει να μιλάμε σοβαρά και να μη λέμε μπούρδες.

Αυτό που ξεχωρίζει το avsite από άλλα διαδικτυακά καφενεία είναι ότι καίτοι δεν αποτελεί forum μηχανικών, αποτελεί χώρο που σέβεται και εκτιμά την επιστήμη πολύ (μα πολύ) περισσότερο από την όποια "άποπση".

Δηλαδή προϊόντα επιστήμης και μηχανικής που βασίστηκαν σε κανόνες και νόμους και όχι σε "απόπσεις".

Δεν είναι έτσι.

Τα μέλη του "σκληρού πυρήνα των μετρησιομανών αριθμολάγνων" μπορεί να έχουν διαφορετικά συστήματα ως αποτέλεσμα διαφορετικών χώρων, αναγκών, οικονομικών δυνατοτήτων, χρόνων ενασχόλησης και προσωπικής διαδρομής στο hobby, αλλά η φιλοσοφία πίσω από τις επιλογές τους είναι πια Η ΙΔΙΑ.

Και αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία είναι που αξίζει να μοιραζόμαστε.

ΥΓ.
Με την προϋπόθεση πως δεν έχεις πρόβλημα ακοής, και πως έχεις υψηλές απαιτήσεις, ετοιμάζεσαι να εμπλακείς σε "περιπέτεια".
Διάβασε, μάθε, ξεκίνα από κάτι φτηνότερο και απλούστερο, και μετά πήγαινε σε κάτι δυσκολότερο.

"Το να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό ηχείο δεν είναι τόσο εύκολο... γιατί είναι λίγο... δύσκολο."
Δηλαδη μου λες οτι στο Hi-End δεν υπαρχει 'παπατζα' ?
Δηλαδη ενα καλωδιο ρευματος που κανει 15000 ευρω ειναι προιον σκληρης μελετης και αποτελει τεχνολογικο θαυμα?
Οχι Ειναι προιον Marketing καθαρα απευθινομενο σε καποιον που δεν ξερει τι να κανει τα λεφτα του.
Αρα ειναι λιγο αοριστο το σκηνικο του ηχου μεσα στο οποιο μπλεκει επιστημη με ψεμα και πολυ εμπειροτεχνισμος απο πολλους ανθρωπους που νομιζουν οτι ξερουν γιατι απλα νομιζουν οτι ξερουν χωρις να μπορουνε να αποδειξουνε τιποτα συμπεριλαμβανομενου και του εαυτου μου βεβαια.

Αυτο εχει βαιβεα την ομορφια του για αυτο ασχολουμαστε ολοι με αυτο και χανουμε τωρα χρονο απο της ζωες μας γραφοντας ο ενας στον αλλο.

Αλλα επιστημη Δεν ειναι Γιατι η επιστημη για να υπαρχει πρεπει να μπορει να πατησει σε νουμερα και μονο σε νουμερα απο την στιγμη που μπαινει το γουστο και το συναισθημα μεσα Αλαζει το πραγμα.
Για αυτον τον λογο η Μουσικη για παραδειγμα ενω βασιζεται στους αριθμους συγκαταλεγεται στις τεχνες και οχι στης επιστημες.

Συνοψιζοντας: O ηχος Δεν ειναι Επιστημη.

wizzy

Reaction score
21.844
Δηλαδη μου λες οτι στο Hi-End δεν υπαρχει 'παπατζα' ?
Προφανώς υπάρχουν παπάτζες. Πολλές και ακριβές και δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Ο παράγοντας που "κάνει" κάτι ονομάζεται αυθυποβολή. Κοινώς, όταν κάποιος 15000 Euro για ένα καλώδιο, θα υποχρεώσει τον εαυτό του να ακούσει διαφορά.

Δηλαδη ενα καλωδιο ρευματος που κανει 15000 ευρω ειναι προιον σκληρης μελετης και αποτελει τεχνολογικο θαυμα? Οχι Ειναι προιον Marketing καθαρα απευθινομενο σε καποιον που δεν ξερει τι να κανει τα λεφτα του.
Σύμφωνοι.

Αρα ειναι λιγο αοριστο το σκηνικο του ηχου μεσα στο οποιο μπλεκει επιστημη με ψεμα και πολυ εμπειροτεχνισμος απο πολλους ανθρωπους που νομιζουν οτι ξερουν γιατι απλα νομιζουν οτι ξερουν χωρις να μπορουνε να αποδειξουνε τιποτα συμπεριλαμβανομενου και του εαυτου μου βεβαια.
Σύμφωνοι.

Αλλα επιστημη Δεν ειναι Γιατι η επιστημη για να υπαρχει πρεπει να μπορει να πατησει σε νουμερα και μονο σε νουμερα απο την στιγμη που μπαινει το γουστο και το συναισθημα μεσα Αλαζει το πραγμα. Για αυτον τον λογο η Μουσικη για παραδειγμα ενω βασιζεται στους αριθμους συγκαταλεγεται στις τεχνες και οχι στης επιστημες.
Ναι, η μουσική δεν είναι επιστήμη, είναι τέχνη. Αν και, θα ήθελα να σε θυμίσω ότι και η μουσική υπακούει σε "κανόνες" (π.χ. σύνθεση).

Συνοψιζοντας: O ηχος Δεν ειναι Επιστημη.
Γράφεις σε λάθος forum/ενότητα. Μπερδεύεις τον ήχο με την μουσική. Είναι διαφορετικές έννοιες. Όταν τις διαχωρίσεις, θα καταλάβεις πού και σε τι κάνεις λάθος.

Επίσης: βλέπε Acoustics και στην πρώτη πρόταση διαβάζουμε: Acoustics is the interdisciplinary science [...]

Last edited:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.421
Members
38.315
Νεότερο μέλος
chr85sot