Project ''Projectορας''

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.600
Είχα στείλει στον Μιχάλη (Μελίδης) κάποια σχέδια για βάσεις των ηχείων που θα ήταν σαφώς πιο χοντροκομμένες από αυτές που μου αντιπρότεινε και τελικά έφτιαξε ο Μιχάλης. Ευχαριστώ Μιχάλη!
Οι βάσεις έχουν δύο βαθμούς ελευθερίας, πλήρη περιστροφή γύρω από τον κάθετο άξονα και μερική περιστροφή (περίπου 60 μοίρες, εκτίμηση) γύρω από τον οριζόντιο άξονα της άρθρωσης. Αυτή η ρύθμιση είναι βηματική ανά περίπου 4mm περιφέρειας τόξου και ασφαλίζει με πείρο βιδωτό. Η όλη κατασκευή είναι από χάλυβα 5mm, κομμένο σε laser, στραντζαρισμένο σε cnc στράντζα και ηλεκτροστατικά βαμμένο. Το κάτω λαμάκι που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των ηχείων της yamaha είναι εναλλάξιμο και έτσι το ίδιο concept μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε τύπο ηχείων.

View attachment 67049 View attachment 67050

View attachment 67051
Αν κατάλαβα καλά, βίδωσες τις βάσεις στα ηχεία;

Η κλιση που έχει δοθεί στα ηχεία είναι σύμφωνα με την προδιαγραφή auro
Σε έχει καταστρέψει ο Κεφάλας...:p:laugh:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Για να γράψω κι εγώ καναδυο κουβεντούλες για το σύστημα που στήνουμε με το πατριωτάκι μου...

Το πρώτο πράγμα που αποφασίστηκε, ήταν ότι το σύστημα θα στηθεί κατά Auro 3D.
Οι λόγοι γι' αυτό ήταν οι εξής:

1. Το ότι ήταν πολύ ευκολότερο στο χώρο του Βασίλη να στηθεί το σύστημα κατά Auro 3D παρά κατά Dolby Atmos.

2. Η πεποίθησή μου ότι μεταξύ Dolby Atmos και Auro 3D, η πιο σωστή διάταξη ηχείων όσον αφορά στο... "immersiveness" είναι αυτή του Auro 3D μια και προσομοιάζει περισσότερο σε έναν ημισφαιρικό θόλο που "αγκαλιάζει" τον ακροατή.
Επίσης, είναι η εντύπωσή μου πως το Auro 3D, όντας channel based με έναν πολύ έξυπνο αλγόριθμο mixing - unmixing (άρα περιέχοντας - διατηρώντας ευκολότερα και την ambient πληροφορία των επιπλέον καναλιών), οδηγεί σε "φυσικότερο" immersive ηχητικό πεδίο, που επιπλέον "διατηρεί ευκολότερα το mastering" και οδηγεί σε αποτελέσματα που διαφέρουν λιγότερο ριζικά μεταξύ τους καθώς αλλάζει το πλήθος των καναλιών από εγκατάσταση σε εγκατάσταση, απ' ότι το object based Dolby Atmos.
Άλλωστε με δεδομένο ότι η Dolby έχει πολύ πιο δεσπόζουσα θέση στη βιομηχανία του κινηματογράφου, αν υπάρχει κάτι που ίσως επιτρέψει στο Auro 3D να επιζήσει είναι ακριβώς το αν θα καταφέρει να καταστήσει ευκολότερη - φτηνότερη - συμβατότερη τη διαδικασία ηχογράφησης - μίξης - mastering της ηχητικής μπάντας μιας ταινίας τόσο για τις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και για τις οικιακές εγκαταστάσεις.
Βεβαίως η ιστορία είναι γεμάτη από πολέμους μεταξύ διαφορετικών format από τους οποίους το, έστω και θεωρητικά τεχνικά καλύτερο, δεν έβγαινε στο τέλος νικητής.
Π.χ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Videotape_format_war

3. Το ότι αν θέλουμε να έχουμε μια ει δυνατόν συμβατή και με τα δύο συστήματα διάταξη ηχείων, τότε αυτή θα πρέπει να "φέρνει" περισσότερο σε Auro 3D παρά σε Atmos, έστω και "τεντώνοντας" λίγο τις κατά Auro 3D elevation angles, πράγμα που κάναμε με το Βασίλη, με δεδομένο και το τι θα είναι ευκολότερα υλοποιήσιμο στο χώρο του.

4. (και σημαντικότερο όλων) Το γεγονός ότι υπέρ του Auro 3D είχε εκφραστεί ο δεύτερος πιο σέξι άντρας του avsite.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.920
Μα ναι φυσικά! Βιδώθηκε στις έτοιμες τρύπες με σπείρωμα Μ8 που έχουν τα ηχεία έτοιμες από τον κατασκευαστή (σειρά Installation, με το διακριτικό "i" στο τέλος του μοντέλου [HS7i]). Υπάρχουν δυο οπές με σπείρωμα σε κάθε μία από τις τέσσερις πλαϊνές επιφάνειες του ηχείου. Στις φώτο φαίνονται οι τρύπες από τη μία πλευρά με τις βίδες που έχουν πάνω τους για τάπες.

ο Νο1 ποιος είναι καλέ;

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Το δεύτερο πράγμα που αποφασίστηκε, ήταν ότι το σύστημα θα στηθεί με βάση προενισχυτή Audio Video, κατά προτίμηση τον Yamaha CX-A5100, και ενεργά ηχεία.

Οι λόγοι γι' αυτό ήταν οι εξής:

1. Η πολύ ανώτερη ποιότητα ήχου και οι επιπλέον δυνατότητες - πληρέστερη / ακριβέστερη επεξεργασία σήματος ενός AV προενισχυτή σε σχέση με έναν AV ολοκληρωμένο.
Για την ακρίβεια, είναι πεποίθησή μου ότι η ποιότητα ήχου ενός μοντέρνου και λογικής τιμής προενισχυτή Audio Video όπως ο Yamaha CX-A5100, δε θα αποτελεί σοβαρό περιοριστικό παράγοντα ακόμα και αν αυτός ενταχθεί σε ένα πολύ υψηλής απόδοσης αμιγώς μουσικό σύστημα, ειδικά αν κάνουμε χρήση όλων των δυνατοτήτων του.

2. Ο εξαιρετικός λόγος value for money που έχουν τα ενεργά ηχεία, σε σχέση με το συνδυασμό παθητικών ηχείων - πολυκάναλου τελικού. Στη σύγκριση αυτή βάλτε και το κόστος των καλωδίων, μια και το κόστος ενός κορυφαίου καλωδίου σήματος είναι περίπου το μισό από αυτό ενός πολύ καλωδίου ηχείων, συν ότι ένα κορυφαίο καλώδιο σήματος έχει ουσιαστικά μηδενικές απώλειες σε μήκος π.χ. 16 μέτρων, ενώ ένα καλώδιο ηχείων όχι (+επιπλέον κόστος νοσηλείας / αναλωσίμων μόλις μάθει ο costas EAR ότι χρησιμοποιείτε μακριά καλώδια ηχείων και σας σπάσει το κεφάλι).
Για να σας δώσω να καταλάβετε καλύτερα τα παραπάνω, αν αποφασίζαμε να πάμε λύση με εμπορικά παθητικά ηχεία παρεμφερούς κατηγορίας τιμής με τα εν λόγω Yamaha, και πολυκάναλο τελικό που θα συναρμολογούσα εγώ με Hypex modules, το κόστος θα ήταν σχεδόν διπλάσιο και το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν πολύ συζητήσιμο αν θα ήταν καλύτερο.

3. Αυτό, και το γεγονός ότι δε θέλαμε να κάνουμε γυφτοπατέντες:

...
Μα ναι φυσικά! Βιδώθηκε στις τρύπες με σπείρωμα Μ8 που έχουν τα ηχεία έτοιμες από τον κατασκευαστή (σειρά Installation, με το διακριτικό "i" στο τέλος του μοντέλου [HS7i]). Υπάρχουν δυο οπές με σπείρωμα σε κάθε μία από τις τέσσερις πλαϊνές επιφάνειες του ηχείου. Στις φώτο φαίνονται οι τρύπες από τη μία πλευρά με τις βίδες που έχουν πάνω τους για τάπες.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.920
Το δεύτερο πράγμα που αποφασίστηκε, ήταν ότι το σύστημα θα στηθεί με βάση προενισχυτή Audio Video, κατά προτίμηση τον Yamaha CX-A5100, και ενεργά ηχεία.

....
Το ότι τελικά δεν επιλέχθηκε ο 5100 έχει να κάνει με κάποια έκτακτα συμβάντα που μου προέκυψαν οικονομικής φύσεως. Ο marantz επιλέχθηκε με κριτήριο το πακέτο features-τιμή όπου είναι αχτύπητος.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
...

Στη σύγκριση αυτή βάλτε και το κόστος των καλωδίων, μια και το κόστος ενός κορυφαίου balanced καλωδίου σήματος είναι περίπου το μισό από αυτό ενός πολύ καλωδίου ηχείων, συν ότι ένα κορυφαίο balanced καλώδιο σήματος έχει ουσιαστικά μηδενικές απώλειες σε μήκος π.χ. 16 μέτρων, ενώ ένα καλώδιο ηχείων όχι.

...
Fixed.
[DOUBLEPOST=1481543037][/DOUBLEPOST]
Το ότι τελικά δεν επιλέχθηκε ο 5100 έχει να κάνει με κάποια έκτακτα συμβάντα που μου προέκυψαν οικονομικής φύσεως. Ο marantz επιλέχθηκε με κριτήριο το πακέτο features-τιμή όπου είναι αχτύπητος.
Έτσι ακριβώς.

(+ ο Kostas Kefalas)

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.595
Members
38.202
Νεότερο μέλος
ΜΠΟΥΡΝΑΣ ΗΛΙΑΣ