Analog vs Digital

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.898
οι κόντρες έχουν πλάκα αλλά καλά θα είναι να μείνουν στη πλάκα και στα πειράγματα
Αυτό εννοείται! :)
Όλες αυτές οι "κόντρες" είναι μια απόλυτη αστειοτητα και ατέλειωτη διασκέδαση! :p
Άλλωστε, πρόκειται για ένα εντελώς χαζό αντικείμενο! ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.898
1. Αν φαντάζεσαι πως κάθε συσκευή ( ή έστω και το υποσύνολο των ψηφιακών συσκευών) που υπάρχουν στο εμπόριο και έχουν ελλιπή specifications ότι έχουν τα τυπικά ή ιδανικά, να σε ενημερώσω πως δεν συμβαίνει αυτό.
Πολύ σωστά. ;)
Γι'αυτό και εκτιμούμε ιδιαιτέρως φίρμες που δημοσιεύουν πληθώρα σοβαρών μετρήσεων και τεχνικών χαρακτηριστικών. :)
Κι εμείς με τη γκρίνια μας, προσπαθούμε να οδηγήσουμε πχ τα περιοδικά του χώρου σε πιο "αναλυτικές μετρήσεις" παρά σε αερολογιες. ;)

2. Όταν αγοράζω κάτι, θέλω να ξέρω τι αγοράζω και όταν ρίχνω 1000ρικα για πυρίτιο (η απλά άμμο) απαιτώ να μάθω.
Μακάρι όλοι να ήταν σαν εσένα! ;)
Θα είχαν οδηγήσει τις φίρμες σε πιο "αποκαλυπτικές" δημοσιοποιήσεις μετρήσεων και χαρακτηριστικών. :)
Και τα περιοδικά του ειδικού τύπου, ομοίως.. :)

3. Να σε ενημερώσω πως το τροφοδοτικό και εν γένει η τροφοδοσία ρεύματος είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία μια συσκευής audio
Σωστά. Διαφοροποιεί πολλές παραμέτρους η τροφοδοσία, ακόμα και το δυναμικό εύρος. ;)

Απορώ πως τοποθετήστε υπέρ ψηφιακού ή αναλογικού όταν η (περιορισμένη?) εμπειρία σου δεν σου το έχει διδάξει αυτό.
Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή, αλλά εν συντομία, η απάντηση είναι τυπικά μία: "αυθαίρετα". ;)

4. Η 'τσαχπινιά' του κατασκευαστή να μετρήσει το ντακ με εργαστηριακό τροφοδοτικό είναι σαν αυτό που λέει ο 'κωστας εαρ': Μετρήθηκε σαν συσκευή αυτόνομα. Τερτίπι το λέω εγώ.
Πιο πολύ συμφωνώ με τον Κόγια! Κοροϊδία είναι.. :(

5. το 80db signal to noise με το >110db signal to noise σε ένα αποκαλυπτικό σύστημα, σωστά τροφοδοτημένο και σε χώρο που είναι έστω τυπικά φροντισμένος (= δεν υπάρχουν τουλάχιστον έντονες ακουστικές ακυρώσεις) είναι η νύχτα με τη μέρα. Όπως επίσης και το dynamic range
Συμφωνούμε απόλυτα. Όλα ακούγονται, και κάποια εξ αυτών, είναι τα πιο σημαντικά, όπως η σωστή απόδοση των δυναμικών, που είναι ο μεγαλύτερος βραχνας στο οντιο. ;)

Και για την ιστορία, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύηχο dac που παίζει πολύ καλά και ευχάριστα.
Μια χαρά ντακ είναι, άριστη πηγή. Στο τελικό αποτέλεσμα, αν κάτι δεν ακούγεται σωστά, δε θα φταίει η πηγή, έχουμε άλλους βραχνάδες στο σύνολο του ηχείου-χώρου, πολύ σημαντικότερους. :)

Reaction score
11.122
1. Αν φαντάζεσαι πως κάθε συσκευή ( ή έστω και το υποσύνολο των ψηφιακών συσκευών) που υπάρχουν στο εμπόριο και έχουν ελλιπή specifications ότι έχουν τα τυπικά ή ιδανικά, να σε ενημερώσω πως δεν συμβαίνει αυτό. Μπορούν να είναι από απατεώνες όπως είπε ο κος Κόγιας ή απλά παράλειψη.

2. Όταν αγοράζω κάτι, θέλω να ξέρω τι αγοράζω και όταν ρίχνω 1000ρικα για πυρίτιο (η απλά άμμο) απαιτώ να μάθω. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η όποια επικοινωνία με το κατασκευαστή. Θέλω να ξέρω τα ακριβή χαρακτηριστικά ώστε να μπορώ να το συγκρίνω και επι χάρτου και όχι μόνο ακουστικά όταν/αν ποτέ αποφασίσω να το αλλάξω. Κακό είναι?

3. Να σε ενημερώσω πως το τροφοδοτικό και εν γένει η τροφοδοσία ρεύματος είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία μια συσκευής audio. Όσο πιο καλό και στιβαρό αυτό τόσο καλύτερη η απόδοση της συσκευής. Απορώ πως τοποθετήστε υπέρ ψηφιακού ή αναλογικού όταν η (περιορισμένη?) εμπειρία σου δεν σου το έχει διδάξει αυτό.

4. Η 'τσαχπινιά' του κατασκευαστή να μετρήσει το ντακ με εργαστηριακό τροφοδοτικό είναι σαν αυτό που λέει ο 'κωστας εαρ': Μετρήθηκε σαν συσκευή αυτόνομα. Τερτίπι το λέω εγώ. ιδίως όταν ο κατασκευαστής διαθέτει επιπλέον εξωτερικό τροφοδοτικό σε ανάλογο κόστος το οποιο πράγματι 'απογειώνει' την απόδοση του. Θα σου πρότεινα λοιπόν να μελετήσεις το θέμα της τροφοδοσίας και μην αυταπατάσαι πως ένα πακάκι είναι αρκετό 'επειδή απλά έχεις ψηφιακή πηγή και αυτή κατά βάση 'είναι καλύτερη από κάθε δυνατή αναλογική'.

5. το 80db signal to noise με το >110db signal to noise σε ένα αποκαλυπτικό σύστημα, σωστά τροφοδοτημένο και σε χώρο που είναι έστω τυπικά φροντισμένος (= δεν υπάρχουν τουλάχιστον έντονες ακουστικές ακυρώσεις) είναι η νύχτα με τη μέρα. Όπως επίσης και το dynamic range. ιδιαίτερα σημαντικό να μετριέται και να είναι σε ανάλογα επίπεδα.

5. Δεν ανέφερα πουθενά ότι δεν μου αρέσει το dac μου και αν αυτό συνέβαινε θα το διόρθωνα με όποιο τρόπο παρά να έρχομαι εδώ και να αφορίζω ψηφιακά, αναλογικά, ενεργά, παθητικά, καλώδια κλπ. Not my style. Με πέρασες με άλλον/άλλους. Και για την ιστορία, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύηχο dac που παίζει πολύ καλά και ευχάριστα.
1. Όχι δεν φαντάζομαι κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι κάποιος κρύβει χαρακτηριστικά είτε εσκεμμένα (γιατί για παράδειγμα δεν είναι τόσο καλά ή εντυπωσιακά) είτε γιατί το κοινό που απευθύνεται δεν ενδιαφέρεται (π.χ. consumer συσκευές).

2. Όχι, κάθε άλλο! Καλό είναι να θες να μάθεις. Αλλά η σύγκρισή σου θα μπορούσε να έχει το ανάλογο ότι το διαμάντι είναι άνθρακας.

3. Δεν χρειάζεται να με ενημερώσεις, γνωρίζω. Όπως επίσης γνωρίζω ότι πολλές συσκευές που δέχονται εξωτερικό τροφοδοτικό έχουν και καλό κύκλωμα απόρριψης θορύβου του τροφοδοτικού, άρα είναι αναίσθητες σε αυτόν. (Για παράδειγμα) Και, έλεος, για DAC μιλάμε, όχι για τελικό ενισχυτή, που εκεί όντως θέλεις στιβαρό και δυνατό τροφοδοτικό. Για την τελευταία πρόταση του 3. δεν ξέρω γιατί το λες, αλλά δε συμφωνώ. Επίσης, όταν επιστρέψω Ελλάδα,-Αθήνα θα τα πούμε καλύτερα.

4. Δεν έχω ασχοληθεί με τη συσκευή σου σε τέτοιο επίπεδο και δεν μπορώ ούτε να συμφωνήσω, ούτε να διαφωνήσω. Ούτε το "απογειώνει" μου λέει κάτι. Για την τελευταία πρόταση του 4, πάλι δεν είπα κάτι τέτοιο.

5. Μπορεί να κατάλαβα λάθος, συγνώμη. Και όχι, δεν σε μπερδεύω με κανέναν, κάνουμε για πρώτη φορά δικτυακό διάλογο και είμαστε ακόμα στη γνωριμία.

Reaction score
11.122
Επειδή έχεις δύο νούμερα 5, το παραπάνω απαντά στο δεύτερο πεντάρι.

5. το 80db signal to noise με το >110db signal to noise σε ένα αποκαλυπτικό σύστημα, σωστά τροφοδοτημένο και σε χώρο που είναι έστω τυπικά φροντισμένος (= δεν υπάρχουν τουλάχιστον έντονες ακουστικές ακυρώσεις) είναι η νύχτα με τη μέρα. Όπως επίσης και το dynamic range. ιδιαίτερα σημαντικό να μετριέται και να είναι σε ανάλογα επίπεδα.
Εκεί ναι, σε ένα room in a room με κατώφλι θορύβου <30 dB, ηχεία που δύνανται να ανεβάσουν στάθμες 130 dB στα μπάσα και 120 στο υπόλοιπο φάσμα θα ακούσεις τα πάντα.
Αλλά στο μέσο τυπικό χώρο ακρόασης μου φαίνεται λίγο δύσκολο.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.407
Ε ναι ρε παιδια!
Πατας το play στο tablet, παιζει το κομματι, που να τρεχεις τωρα να κουνας το δαχτυλο να βρεις στιχους, φωτογραφιες, βιογραφικα, κουτσομπολια, τι χρωμα σωβρακο φοραγε ο μπασιστας και ο,τι άλλο σου καπνισει?
Πφφ ταλαιπωρια.
Ενώ παιρνεις τα γυαλια πρεσβυωπιας και το μεγεθυντικο φακο και ψάχνεις το οπισθοφυλλο που γραφει τα παντα ολα. Τσακ μπαμ.
Ασε τα κοροϊδα με το Roon.
Τι λε ρε συ, μπορείς να διαβασεις σε ταμπλετ χωρις γυαλιά; Ποσο χρόνων είσαι;

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
Τοσα χρονια, τοσοι τσακωμοι, τοσες προσβολες, τοσα λογια λογια λογια, ουτε ενα ραντεβου θανατου ακομη, τι να πω , εκει μας καταντησαν, επι ΠΑΣΟΚ θα ειχαν πεσει τιποτα ψιλες, απο αυτες τις απαραμορφωτες, σιγουρα .......

Reaction score
2.248
Ας σχολιάσουν ορισμένοι με καλά αναλογικά συστήματα τις δεκαετίας του 80 το πως άκουσαν το πρώτο CD από το τότε αρχαίο CD player τους και τι "φόλα" έφαγαν.

Οι υπόλοιποι πέρασαν από τα SLD ή τα SLB Technics με την Stanton (που σχεδόν αυτά έπαιζαν στην αγορά) με το ενσωματωμένο stage του ολοκληρωμένου στο CDP ήταν σαν να πέρναγαν από τον χωματόδρομο στην πίστα.

Βέβαια η φόλα του "κρυστάλλινου ήχου" μαζεύτηκε με τα λαμπάτα CDP και τα λαμπάτα buffers που έγιναν και hi-end αξεσουάρ.
Αλλά η "φόλα" ήταν γερή και θα μείνει στην μνήμη

Reaction score
1.685
Τι να σχολιαστεί βρε Γιώργο μου ?

Εδώ οι περισσότεροι κατασκευαστές ψηφιακών, σχεδιάζουν την έξοδο τους με διακριτά εξαρτήματα συγκεκριμένης τοπολογίας, βάζουν φίλτρα, μαντζούνια, μαντολες, μαντολάτα κ.λ.π στην προσπάθεια τους (ακόμα και σήμερα) να παίξει η συσκευή τους κοντά στο "αναλογικό".

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.057
Τι να σχολιαστεί βρε Γιώργο μου ?

Εδώ οι περισσότεροι κατασκευαστές ψηφιακών, σχεδιάζουν την έξοδο τους με διακριτά εξαρτήματα συγκεκριμένης τοπολογίας, βάζουν φίλτρα, μαντζούνια, μαντολες, μαντολάτα κ.λ.π στην προσπάθεια τους (ακόμα και σήμερα) να παίξει η συσκευή τους κοντά στο "αναλογικό".
Στοχεύοντας σε συγκεκριμένο target group.

Reaction score
2.248
Ε, καλά τώρα...
Δεν είναι έτσι. Ούτε ε καλά....
Πολλοί από εμάς που ήμαστε υπέρ του αναλογικού ήχου δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά και γίναμε χομπίστες με την έλευση του CD.
Ήμασταν χομπίστες από την εποχή του βινυλίου και το χόμπι μας ήταν αυτό. Σήμερα αυτά που λέμε περί ενδοτικότητας, ενεργής μάζας, σημείων μηδενισμού κ.α, ήταν παντελώς άγνωστα στον κόσμο, που κούμπωνε μία κεφαλή σε ένα πικάπ χωρίς ρυθμιστικό αντισκατού και με μία κουκουρούκου VTF (εκεί που δεν πηδά η κεφαλή) και VTA όπου κάτσει, με ένα καλώδιο 500pf στον ραδιοενισχυτή άκουγε μουσική όπως του καθόταν το σύστημα στο τέλος.

ΟΚ, δεν υπήρχε και το ιντερνετ να μάθεις και 2,3 πράγματα. Έστω για το πως ρυθμίζεις το βάρος ανάγνωσης βρε αδελφέ..... Σκοτάδι μαύρο σου λέω. Κατράμι. Ούτε περιοδικά να ξεστραβώσουν τεχνικά τον κόσμο.
Κάτι στα Αγγλικά και αυτά για προχωρημένους στο χόμπι, που εάν τα διάβαζε ο εδώ μουσικόφιλος θα νόμιζε ότι ήταν διδακτορικό στην πυρηνική φυσική. (σαν την ιδιοσυχνότητα και την ενδοτικότητα :D)

Ας πει ο Κ.Κ εάν δεν ήταν έτσι.

Ε αυτός ο κόσμος μόλις κούμπωσε ένα CDP plug and play στον ραδιοενισχυτή του "είδε το φως"... Οι υπόλοιποι με καλά αναλογικά συστήματα (και καλοστημένα) όπως είπα έφαγαν τρελή "φόλα".

TGD

Reaction score
8.628
Οι υπόλοιποι πέρασαν από τα SLD ή τα SLB Technics με την Stanton (που σχεδόν αυτά έπαιζαν στην αγορά) με το ενσωματωμένο stage του ολοκληρωμένου στο CDP ήταν σαν να πέρναγαν από τονχωματόδρομο στην πίστα.
Και το μάθημα το πήραν οι κατασκευαστές. Τα πικάπ που σχεδιάστηκαν μετά την έλευση του σιντίου έχουν ήχο πιο κοντά στον "ψηφιακό".

Reaction score
11.122
Δεν είναι έτσι. Ούτε ε καλά....
Πολλοί από εμάς που ήμαστε υπέρ του αναλογικού ήχου δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά και γίναμε χομπίστες με την έλευση του CD.
Ήμασταν χομπίστες από την εποχή του βινυλίου και το χόμπι μας ήταν αυτό. Σήμερα αυτά που λέμε περί ενδοτικότητας, ενεργής μάζας, σημείων μηδενισμού κ.α, ήταν παντελώς άγνωστα στον κόσμο, που κούμπωνε μία κεφαλή σε ένα πικάπ χωρίς ρυθμιστικό αντισκατού και με μία κουκουρούκου VTF (εκεί που δεν πηδά η κεφαλή) και VTA όπου κάτσει, με ένα καλώδιο 500pf στον ραδιοενισχυτή άκουγε μουσική όπως του καθόταν το σύστημα στο τέλος.

ΟΚ, δεν υπήρχε και το ιντερνετ να μάθεις και 2,3 πράγματα. Έστω για το πως ρυθμίζεις το βάρος ανάγνωσης βρε αδελφέ..... Σκοτάδι μαύρο σου λέω. Κατράμι. Ούτε περιοδικά να ξεστραβώσουν τεχνικά τον κόσμο.
Κάτι στα Αγγλικά και αυτά για προχωρημένους στο χόμπι, που εάν τα διάβαζε ο εδώ μουσικόφιλος θα νόμιζε ότι ήταν διδακτορικό στην πυρηνική φυσική. (σαν την ιδιοσυχνότητα και την ενδοτικότητα :D)

Ας πει ο Κ.Κ εάν δεν ήταν έτσι.

Ε αυτός ο κόσμος μόλις κούμπωσε ένα CDP plug and play στον ραδιοενισχυτή του "είδε το φως"... Οι υπόλοιποι με καλά αναλογικά συστήματα (και καλοστημένα) όπως είπα έφαγαν τρελή "φόλα".
Με το "ε, καλά τώρα" αναφερόμουν κυρίως στο λόγο που έγραψε ότι οι κατασκευαστές το κάνουν αυτό.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
869
Αφού οι μετρήσεις λένε την αλήθεια γιατί δεν τις βάζετε σε κάδρο και να ακούτε με τα μάτια βλέποντας το χαρτί? :O_o:

Reaction score
11.122
Εμένα προσωπικά, οι μετρήσεις με ενδιαφέρουν προ αγοράς. Μετά την αγορά δεν ασχολούμαι και απολαμβάνω αυτό που αγόρασα (στη συγκεκριμένη περίπτωση το DAC και τα ηχεία μου).

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.297
Και το μάθημα το πήραν οι κατασκευαστές. Τα πικάπ που σχεδιάστηκαν μετά την έλευση του σιντίου έχουν ήχο πιο κοντά στον "ψηφιακό".
- ισχύει αυτό σε αρκετές κεφαλές ( τα σωστά πικάπ δεν έχουν δικό τους ήχο ) , και είναι λογική κίνηση marketing , καθ΄ ότι οι νεότεροι όταν ακούσουν πικάπ θα έχουν ως επί τω πλείστον εθιστεί στήν αρτιότητα του ψηφιακού ήχου

TGD

Reaction score
8.628
- ισχύει αυτό σε αρκετές κεφαλές ( τα σωστά πικάπ δεν έχουν δικό τους ήχο ) , και είναι λογική κίνηση marketing , καθ΄ ότι οι νεότεροι όταν ακούσουν πικάπ θα έχουν ως επί τω πλείστον εθιστεί στήν αρτιότητα του ψηφιακού ήχου
OK, I stand corrected.

Reaction score
2.248
Με το "ε, καλά τώρα" αναφερόμουν κυρίως στο λόγο που έγραψε ότι οι κατασκευαστές το κάνουν αυτό.
Θύμισε πως ονομάζεται το φαινόμενο όπου διαφορετικές τιμές ύψους μίας αναλογικής κυματομορφής αντιστοιχούν στην ίδια ψηφιακή τιμή κατά την διάρκεια της ψηφιοποίησης.
Το ξέχασα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.898
Δειγματοληψία.
Αναφέρεσαι στο γραφικό stair step της δειγματοληψίας.

Το οποίο δεν υπάρχει.
Ως σφάλμα κβαντισης δηλαδή.

Στο πικάπ υπάρχει σφάλμα κβαντισης.

Last edited:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.588
Members
38.201
Νεότερο μέλος
Ants