Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

Reaction score
5.400
Βερεσέ τα ακούω τα νούμερα.

Όσο πιο μεγάλη εικόνα, τόσο το καλύτερο.
Με πανί από 130'' και πάνω σε 16/9 κάτι γίνεται.
Για 2,35/1 περιεχόμενο άστα, δεν φτάνει ο απέναντι τοίχος για απολαυστικό μέγεθος εικόνας.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.818
Εγώ πέρασα το κουφέτο, με 117" είμαι στα 2,77cm με ίσια την πλάτη της πολυθρόνας (δε παίζει ποτέ..) και στα 3μ (μόλις το μέτρησα με laser μέτρο) με ξαπλωμένη πλάτη πολυθρόνας.:party:

Ακόμα και στα 3μ, έχω μεγαλύτερη οθόνη από τις προδιαγραφές THX, θα έπρεπε να είμαι στα 3,56cm για 40° :lol:

Βεβαίως στα 2,35:1 μας φαίνεται μικρή.. αλλά η γωνία θέασης εξακολουθεί να είναι η ίδια.

Γουστάρω μεγάλη οθόνη λέμε! :tongue:
Και κατά βάση συμφωνώ με την πρόταση του Μάκη αλλά και του φλας πως θα έπρεπε να έχω 130" για να χαίρομαι μεγάλη οθόνη, έχει τη χάρη της το μέγεθος, αν και είναι πέραν από τις απαιτήσεις του THX, είναι σα τις στάθμες αναφοράς, που θες κι άλλο κι άλλο...:lol:

Πίξελ θα μπορώ να διακρίνω στα 2,07cm, άρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα είτε στα 2,77 είτε στα 3μ που τυπικά θα βλέπω, και οι πίσω θέσεις στο χώρο μου απέχουν 4,6μ από την οθόνη, είναι ~31°, αρκετά καλά θα έλεγα, οπότε για 5 ανθρώπους έχω συνολικά ικανοποιητικές γωνίες θέασης, λίγο μεγαλύτερη εμπρός και λίγο μικρότερη πίσω. ;)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.047
Ασχέτως των δικών μας ορίων, οι προδιαγραφές κατά THX είναι δεδομένες.
Για θέαση 1080 υλικού θεωρεί ιδανικό τις 36° γωνία θέασης και για 4k τις 40°.
Για 4k το ideal κατά THX είναι πολύ απλό:
90" στα 9 feet.
100" στα 10 feet.
110" στα 11 feet, κλπ κλπ κλπ.

Πολύ ωραίο calculator εδώ:

Αυτό το calculator για 120" δίνει τα εξής:

THX ideal recommended distance: 12ft (40° viewing angle)

THX max recommended distance: 13.4ft (36° viewing angle)

SMPTE max recommended distance: 16.3ft (30° viewing angle)

THX max acceptable distance: 18.9ft (26° viewing angle)

Visual acuity distance: 7ft
This is the distance where your eyes can see the individual pixels

Και ένα φρέσκο διάγραμμα με τις ideal κατά σε THX τόσο σε 1080 όσο και σε 4k:

View attachment 181381
:beach:

Reaction score
5.400
Το 1 στο 2,35/1 είναι το πρόβλημα το δικό μου.

Λωριδίτισα είναι η εικόνα με ένα μετράκι ύψος.

Κάτω από 2 μέτρα ύψος η εικόνα, η αίσθηση παραμένει λωρίδας.
Για 1 και 1,20 και 1,40 ύψος η εικόνα, όχι απλά λωρίδα, λωριδίτσα είναι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.818
Το 1 στο 2,35/1 είναι το πρόβλημα το δικό μου.

Λωριδίτισα είναι η εικόνα με ένα μετράκι ύψος.

Κάτω από 2 μέτρα ύψος η εικόνα, η αίσθηση παραμένει λωρίδας.
Για 1 και 1,20 και 1,40 ύψος η εικόνα, όχι απλά λωρίδα, λωριδίτσα είναι.
Ξέρω ακριβώς τι λες.. :lol:

Όλοι εμείς οι ας πούμε "παλιοί" στο σπορ της οθόνης, είμαστε πάντα αχόρταγοι στο μέγεθος. Κλασικά εικονογραφημένα...

Το πρόβλημα στην πολύ μεγάλη χορταστική οθόνη, πέραν της κόπωσης που φέρνει σε κάποιους θεατές (συνήθως οι γυναίκες διαμαρτύρονται), είναι η πτώση της φωτεινότητας του προβολέα όσο ανοίγει το κάδρο.

Τα λευκά πανιά υψηλού gain είναι μια καλή βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον είναι ελεγχόμενος ο φωτισμός του χώρου.

Προσωπικά, τo 1.3 gain της StudioTek G4 νομίζω πως θα με καλύψει με τον JVC τον 7-αρη για αυτό το όχι και τόσο τεράστιο κάδρο των 117". 8-)

Έχω δει όμως κάποιες περιπτώσεις με 140"+ που ο προβολέας στο Μαξ η λάμπα, ήταν ολίγον τι "καντήλι"..

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.480
Πιστεύω παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η αίθουσα, το δωμάτιο, ο χώρος που θα μπει.
Στα περίπου 25m2 που είναι η δικιά μου οι 120" 16:9 είναι ίσως και υπερβολή.
Στα σχεδόν 15 χρόνια που είμαι με οθόνες 16:9 106" ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι θέλω παραπάνω. Ίσα ίσα, υπάρχουν στιγμές που λέω "μεγάλη είναι;"

Reaction score
5.400
Επομένως έχεις ύψος εικόνας σε 2,35/1 όση έχει ο κάτοχος 75άρας τηλεόρασης σε 16:9 περιεχόμενο.
Τζάμπα καίει η λάμπα.

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.310
Επομένως έχεις ύψος εικόνας σε 2,35/1 όση έχει ο κάτοχος 75άρας τηλεόρασης σε 16:9 περιεχόμενο.
Τζάμπα καίει η λάμπα.
Πρέπει να γράψω οτι συγκρίνουμε με ίδιο aspect ratio; :rolleyes:

Reaction score
4.767
Το μέγεθος της εικόνας είναι σαν τα σαμπ
Όσο περισσότερα Σάμπ τόσο καλύτερη αίσθηση έχεις .
Οσο μεγαλύτερη εικόνα και μικρότερη απόσταση θέασης τόσο πιο μέσα στην εικόνα βρίσκεσαι .
Δυστηχως έτσι είναι .
Όταν δεις 3,6 μέτρα πλάτος από τα 2,5 μέτρα ίσως καταλάβεις τι εννοώ .
αρκει να υπάρχει φως .
πολυ φως !

Reaction score
5.400
Πρέπει να γράψω οτι συγκρίνουμε με ίδιο aspect ratio; :rolleyes:
Ασχέτως αναλογίας, όταν το ύψος της εικόνας είναι μόνο ένα μέτρο, οι πρωταγωνιστές στην ταινία δείχνουν σαν μικρά μπαρμπαδάκια με μικρά κεφαλάκια. Καθαρά αίσθηση τηλεόρασης. Δεν υπάρχει αυτή η bigger than life κινηματογραφική αίσθηση. Κι αν έχεις βαρβάτο ήχο, δεν γίνεται να βλέπεις το αυτοκίνητο σαν παιδικό παιχνίδι εντός του ενός μέτρου καθ’ ύψος. Πόσο πια να μπερδευτεί ο εγκέφαλος από τον ήχο, ώστε να αποκτήσει αληθοφάνεια το αυτοκίνητο μπροστά σου στο πραγματικό του μέγεθος; Ή όταν το ελικόπτερο δείχνει σαν video game στο pc;

Και το πλάτος να πιάσουμε, κι εκεί είναι αστείο να μιλάμε για πραγματικό wide, αν αυτό είναι μόλις 2,5 μέτρα. Φωτογραφία σαν να βλέπεις του τοπίου, δεν νιώθεις κομμάτι του, σαν να είσαι εκεί. Θα πρέπει να είσαι κολλημένος μπροστά στην οθόνη, ξανά δηλαδή σαν tv.

4,70/2 θεωρώ ιδανική την αναλογία για πραγματικό σινεμά στο σπίτι. Έστω λόγω χωροταξικών/τεχνικών δυσκολιών να πέσουμε σε 4/1,70.
Πιο κάτω είναι σαν να έχουμε μια (πολύ) μεγάλη TV.
Κι όσο πλησιάζουμε στο 1,20 και στο 1 μέτρο ύψος (στο 2,35/1) δεν είναι καν μεγάλη η εικόνα μας, αφού η εικόνα μιας 65άρας TV φτάνει τα 80εκ ύψος σε 16/9, τυπικό πλέον μέγεθος τηλεόρασης.

Last edited:

alexis

Reaction score
30.480
Αυτά δεν γίνονται ούτε σε dedicated για την πλειοψηφία του κόσμου. Ακόμα και 4m πλάτος εικόνας στο 2,35:1 θέλει 6m τοίχο. Ο λόγος; Η συντριπτική πλειοψηφία έχει towers για mains.
Για να γίνει αυτό θέλει ηχοπερατή η ηχεία οριζόντιας διάταξης όπως του Κώστα, του Zizik για να μπουν από κάτω.
Στο 4.7m δε ακομα και με οριζόντιας διάταξης θέλεις 5m - 5,5m τοίχο. Υπάρχει Ελληνικό κοινό σπίτι με 5,5m τοίχο;
Από την άλλη..
Άντε και έχουν ηχοπερατή. Άντε και έχουν 4.7m οθόνη με τα ηχεία από κάτω. 4.7m απόσταση ακρόασης;
Εκεί μόνο τα Geithain κάνουν. Ή τα Genelec S360. Ή τέλος πάντων τέτοιας κατηγορίας ηχεία.
Οπότε τα 4,7m οθόνη θέλουν το ανάλογο δωμάτιο πρώτα από όλα, και μετά την ανάλογη τσέπη. Και τσέπης να έχεις άμα δεν υπάρχει χώρος δεν.

Last edited:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
98.579
Κι όσο πλησιάζουμε στο 1,20 και στο 1 μέτρο ύψος (στο 2,35/1) δεν είναι καν μεγάλη η εικόνα μας, αφού η εικόνα μιας 65άρας TV φτάνει τα 80εκ ύψος σε 16/9, τυπικό πλέον μέγεθος τηλεόρασης.
Αυτό που συγκρίνουμε ανόμοια μεγέθη, τι φάση;
Όταν βλέπουμε μια ταινία με κάδρο 2,35:1 σε οθόνη προβολής, θα την βλέπουμε 16/9 στην τηλεόραση;

Ή μήπως τα 1,20 μέτρα δεν είναι 50% μεγαλύτερο από τα 0,8; Σαν να λέμε ότι τα 3 μέτρα πλάτους πλησιάζουν τα 2 μέτρα, επειδή είναι "μόνο" 50% μεγαλύτερα.

alexis

Reaction score
30.480
Τώρα θα πουν οι κάτοχοι μεγάλων οθονών ότι πρέπει να δω για να καταλάβω. Σωστό είναι αυτό. Αλλά έχω δει. Πολύ.
Βασικά οι ώρες που έχω περάσει μπροστά σε μια οθόνη 240" 16:9 τις Graal είναι περισσότερες από αυτές του σπιτιού μου.
Για όσους δεν ξέρουν δούλευα εδώ.

Και η οθόνη είναι αυτή, με το Μανώλη δεξιά. Θα θυμάται.
Screenshot_20201003_091743_com.hsv.freeadblockerbrowser.jpg

Reaction score
5.400
Αυτά δεν γίνονται ούτε σε dedicated για την πλειοψηφία του κόσμου. Ακόμα και 4m πλάτος εικόνας
Εννοείται ότι δεν μπορεί η πλειοψηφία του κόσμου να έχει πραγματικό σινεμά στο σπίτι.
Όπως λένε οι αγοραστές πακέτων 5.1 από το σουπερμάρκετ ότι πήραν "home cinema", το ίδιο αστείοι είμαστε κι εμείς που λέμε ότι έχουμε εικόνα σινεμά με τα πανάκια των ~100ιντσών.
Αυτό που συγκρίνουμε ανόμοια μεγέθη, τι φάση;
Όταν βλέπουμε μια ταινία με κάδρο 2,35:1 σε οθόνη προβολής, θα την βλέπουμε 16/9 στην τηλεόραση;

Ή μήπως τα 1,20 μέτρα δεν είναι 50% μεγαλύτερο από τα 0,8; Σαν να λέμε ότι τα 3 μέτρα πλάτους πλησιάζουν τα 2 μέτρα, επειδή είναι "μόνο" 50% μεγαλύτερα.
Για να καταλάβουμε πόσο μικρή είναι η εικόνα που βλέπουμε στο πανί στο 2,35/1, αναφέρω τη σύγκριση με 16/9 μιας τυπικού μεγέθους πλέον 65άρας TV.

Κι όμως, ναι, 4 μέτρα πλάτος θέλει το 2,35/1, ώστε να έχουμε κάπως χορταστικό μέγεθος καθ' ύψος και να μην έχουμε αίσθηση λωρίδας.
Τα 3 λίγα είναι, ενώ τα 2 και 2,5 είναι αστεία.

Last edited:

alexis

Reaction score
30.480
Τα minimum specs που δίνει ο μπαμπάς Kalomirakis για 2,35:1 είναι 3.6m πλάτος. Dedicated βέβαια.

Reaction score
5.400
Εμ, τι περίμενες να πει;
Κατεβάστε το ρολό του δίμετρου πανιού και έτοιμη η κινηματογραφική εικόνα σπίτι σας;

Μου αρέσει που προφασιζόμαστε πινακάκια δήθεν ιδανικών μεγεθών και αποστάσεων ανά ορατότητα πίξελ για να υπερασπιστούμε τις μικρές μας οθόνες.

Reaction score
4.767
Για όλα υπάρχουν λύσεις .
Λεφτά υπάρχουν ;
Και αν υπάρχουν , πόσοι τα διαθέτουν για το γαμοχομπι ;
Τόσο απλά

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Εμένα πάντως καθόλου δε με ενοχλούσε όταν έβλεπα τις ταινιούλες μου στο BFI IMAX στο Λονδίνο (στα νιάτα μου..), με την 20Χ26 (μέτρα) οθόνη του. Τεράστια εικόνα + ανάλυση + κυρτότητα = ό,τι πιο κοντά σε 3D εικόνα χωρίς γυαλιά και λοιπά gimmicks.

1601715529955.png

Ηχητικά εξαιρετικό setup επίσης:

Attachments

Reaction score
3.237
Ίσα που με πρόλαβες. :D
Την αίσθηση ότι σου καλύπτει όλο ή σχεδόν όλο το οπτικό σου πεδίο δεν στην δίνει τίποτα άλλο.
Θεωρώ ότι το 1.43:1/1.90:1 είναι ότι πιο κοντά σε αυτό που βλέπουμε.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.576
Members
38.199
Νεότερο μέλος
Alex Nik