Auro 3D

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.011
Phandom image δεν υπάρχει στον κάθετο άξονα. Οι δυνατότητες μας είναι πολύ περιορισμένες σε αυτό το τομέα. Δεν τα λέω εγώ αλλά οι έρευνες.
Ερμηνεύεις κατά το δοκούν με άλματα λογικής.
Το οτι έχουμε περιορισμένες δυνατότητες στον κάθετο άξονα δεν σημαίνει πως δεν υπαρχει phantom image.

(Επίσης το παράδειγμα σου πιο κάτω ειναι με DolbyDigital+Atmos, αλλά δεν πειράζει)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.063
Phandom image δεν υπάρχει στον κάθετο άξονα. Οι δυνατότητες μας είναι πολύ περιορισμένες σε αυτό το τομέα. Δεν τα λέω εγώ αλλά οι έρευνες.
Μπορεί να είναι περιορισμένες, αλλά δεν είναι μηδενικές.
Μην ισοπεδώνεις τις δυνατότητες αντίληψης κατεύθυνσης ήχου του ανθρώπινου αυτιού, κάτι ξέρουμε κσι μεις επί του θέματος..

Έχω ένα τρακ 5.1 στο σκληρό, μόνο μια αντρική φωνή. Sacd.

Αν παίζει ως έχει, από 5 ηχεία, το φαντομ ιματζ βγαίνει στο κέντρο ανάμεσα στα 2 εμπρός ηχεία.
Απλά πράματα, ξεκάθαρα. Το ύψος της φωνής εινσι επακριβώς το ύψος του ακουστικού κέντρου των ηχείων, μεταξύ Μιντ κσι τουιτερ.

Αν παίζει με οποιοδήποτε upmixing σε immersive, τότε το φαντομ ιματζ εστιάζεται απολύτως σταθερά, ακλονητα, στο κέντρο της οθόνης προβολής, γύρω στους 25-30 πόντους πιο ψηλά από το ακουστικό κέντρο των κυρίως ηχείων. Δηλαδή, το είδωλο του τραγουδιστή βγαίνει με απόλυτη ακρίβεια εκεί που δεν έχει κανένα ηχείο (θυμίζω και πως το κεντρικό μου είναι χαμηλότερα της οθόνης, ενώ τα εμπρός άνω άτμος είναι πιο μπροστα από τα κυρίως ηχεία, και προς τα έξω, όπως προβλέπεται).

Το συγκεκριμένο κομμάτι το έχουν ακούσει όλοι όσοι ήρθαν σπίτι μου, και σε όλους κάνω την ίδια ακριβώς ερώτηση: που εινσι ο τραγουδιστής; κλείσε τα μάτια και δείξε μου με το δάχτυλο από που έρχεται η φωνή.

Όλοι δείχνουν στη μέση της οθόνης.
Όλοι.

Εκει:

IMG_20210127_141741~5.jpg

Τουλάχιστον εμπρός λοιπόν, το αυτί έχει πολύ μεγάλη ακρίβεια στο να δείξει κατεύθυνση του ήχου.
Πιστεύω πως θα μπορούσα να ξεχωρίσω απόσταση 10cm στο ύψος σε όλη την εμπρόσθια μουσική σκηνή και σε όλο το ύψος αυτής, μέχρι το ταβάνι.
Κι όταν ακούγεται κάτι από το ταβάνι, ξέρω ακριβώς από ποιο σημείο ακούγεται. Στο δείχνω με το δάχτυλο που τρίζει τι.

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.771
Ερμηνεύεις κατά το δοκούν με άλματα λογικής.
Το οτι έχουμε περιορισμένες δυνατότητες στον κάθετο άξονα δεν σημαίνει πως δεν υπαρχει phantom image.
Και βέβαια υπάρχει. Μόνο που δεν την καταλαβαίνουμε με την ίδια ή καθόλου επιτυχία που το κάνουμε στον οριζόντιο άξονα.

(Επίσης το παράδειγμα σου πιο κάτω ειναι με DolbyDigital+Atmos, αλλά δεν πειράζει)
Δεν έχει σημασία. Το Bed layer είναι επιπέδου DD+ και έχει 15 objects.
Aυτο σημαίνει ότι θα παίξει το bed σε DD+ και τα 15 objects θα πάνε στα ηχεία Atmos μόνο αν υπάρχουν, αλλιώς θα οδηγηθούν αυτόματα στο bed layer.

Τώρα αν στην Cinema version τα objects ήταν 15 ή 65 δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εμείς μέχρι 20.
Παράδειγμα ήταν.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.011
Τώρα αν στην Cinema version τα objects ήταν 15 ή 65 δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εμείς μέχρι 20.
Παράδειγμα ήταν.
Το κατάλαβα, αλλά τι καημό εχεις με τον αριθμό των objects?

Πιο ενδιαφέρον βρίσκω την παρακολούθηση της θέσης τους με το object viewer. Μια τυφλή μελέτη μεταξύ ενός AVR και ενός Trinnov στον ίδιο χώρο θα αποδείκνυε αν τα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά/καλύτερα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.063
Αλέξη δε ξέρω τι εμπειρίες έχεις από ακρόαση άτμος υλικού σε σοβαρά στημένο σεταπ επιπέδου τρινοβ, αλλά από αυτά που γράφεις, φαίνεται σα να μην έχεις κάποια ιδιαίτερη εμπειρία, ασχέτως αν έχεις γνώσεις.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.771
Όχι, οι εμπειρίες μου είναι λίγες θα έλεγα και τα συστήματα ακατάλληλα για τα δικά μας δεδομένα. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν το σύστημα μου είναι απλό 5.1
Η όλη έρευνα μου έχει ξεκινήσει με σκοπό να καταλάβω το backstage που μου αρέσει και εκεί ήμουν πάνω από 10 χρόνια. Έτσι θα καταλάβω και το μετά.
Τελικός στόχος της έρευνας να διαπιστώσω κατά πόσο η Auro3D διάταξη θα δώσει ότι θέλω καθώς λόγο ιδιαίτερης κατασκευής (επικλινής οροφή), η διάταξη Atmos είναι αδύνατη για τα δικά μου δεδομένα. Αν μπουν θα είναι 2 ηχεία σε λάθος σημεία και αυτό δεν δίνει 3D ηχοσφαιρα, όχι λόγο λάθος τοποθέτησης αλλά κυρίως εξαιτίας της απουσίας 4 ηχείων για την σωστή κίνηση των απαραίτητων ήχων και στους τρεις άξονες.

Reaction score
15.543
ετσι ειναι.....καποιος που το ψαχνει καταληγει στην τοποθετηση auro
....οι υπολοιποι παν σαν τα προβατα...

μην ξεχναμε τι λ7 εχουν βγαλει με τα ηχεια dolby enabled

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.063
Η όλη έρευνα μου έχει ξεκινήσει με σκοπό να καταλάβω το backstage που μου αρέσει και εκεί ήμουν πάνω από 10 χρόνια. Έτσι θα καταλάβω και το μετά.
Καλά κάνεις και τα διαβάζεις, ότι μαθαίνει κανείς είναι κέρδος.

Τελικός στόχος της έρευνας να διαπιστώσω κατά πόσο η Auro3D διάταξη θα δώσει ότι θέλω καθώς λόγο ιδιαίτερης κατασκευής (επικλινής οροφή), η διάταξη Atmos είναι αδύνατη για τα δικά μου δεδομένα. Αν μπουν θα είναι 2 ηχεία σε λάθος σημεία και αυτό
Εδώ εισαι λάθος, είναι ανόητο αυτό.

Βάλε σοβαρά ηχεία στο ταβάνι σου, όπου είναι εφικτό να μπουν.
Ούτε έρευνα θέλει, ούτε τίποτε άλλο εκτός από 4 σοβαρά ηχεία εκεί πάνω.

Από δω και πάνω για ταβάνι

ΥΓ. Όσο πιο λάθος είναι η θέση τοποθέτησης τόσο πιο χρήσιμο είναι λογισμικό επιπέδου τρινοβ..

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.063
ετσι ειναι.....καποιος που το ψαχνει καταληγει στην τοποθετηση auro
....οι υπολοιποι παν σαν τα προβατα...
Έτσι είναι στο κλουβί του παραλόγου..

Ότι θες καταλαβαίνεις καημένε..

Ο άνθρωπος αν μπορούσε θα έστηνε dolby atmos layout χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Επειδή δε μπορεί, λόγω περιορισμών του ταβανιού του, ψάχνει να δει αν είναι πεταμένα λεφτά να στήσει Auro layout για να ακούει τις dolby atmos ταινίες.

Είσαι ο ένας και μοναδικός κύριος καρφίτσας που προτείνει σε όλους Auro layout για dolby atmos υλικό..
Δες καημένε τι λέει η τρινοβ, τι στήσιμο είναι το μοναδικό πιστοποιημενο hybrid layout και σταματα την παραπληροφόρηση.

Reaction score
15.543
τραβα βουτα την φαλακρα σου καημενε, εχει παρει φωτια, οτι ναναι γραφεις... :lolsign:

Βάλε σοβαρά ηχεία στο ταβάνι σου, όπου είναι εφικτό να μπουν.
Ούτε έρευνα θέλει, ούτε τίποτε άλλο εκτός από 4 σοβαρά ηχεία εκεί πάνω.

Από δω και πάνω για ταβάνι

ΥΓ. Όσο πιο λάθος είναι η θέση τοποθέτησης τόσο πιο χρήσιμο είναι λογισμικό επιπέδου τρινοβ..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.063
Γιατί ο τρίνοβ μετράει ύψος γωνία απόκλιση?
Από ποιό σημείο αναφοράς? Γιατί αν είναι το μικρόφωνό του , είναι τόσο ακριβής η μέτρηση όσο η τοποθέτηση του μικροφώνου.
Ναι, τα μετράει όλα Γιάννη μου.
Θέλει πολύ σχολαστικά να γίνει η τοποθέτηση του μικροφώνου στο κέντρο της mlp, από όπου θα πρέπει να ισαπεχουν τα πλαϊνά ηχεία και τα πίσω ηχεία και να τα βγάζει τα ηχεία εδάφους στο ίδιο ύψος, αν δε τα βγάζει (εφόσον είναι όντως στο ίδιο ύψος - τα μετράς με μεζούρα) τότε είναι λοξά το μικρόφωνο, πρέπει να είναι εντελώς 100% κάθετο, και επειδή έχει πολλαπλές κάψες, μετράει και ύψος και γωνίες και αποστάσεις, όλα τα μετράει.

Δεν έχει καμία σχέση με τις πολύ υποδεεστερες δυνατότητες μέτρησης του γιουμικ στους av με Dirac. Το γιουμικ έχει μια κάψα, δεν μπορεί να ξέρει τις γωνίες τοποθέτησης, μόνο απόσταση μετράει. Το μικρόφωνο της τρινοβ κάνει 3D απεικόνιση του σεταπ σου στο χώρο, του δίνεις επακριβώς και τις διαστάσεις του χώρου, ξέρει ακριβώς που είναι όλα σου τα ηχεία.
Είναι μοναδικό software..
Και μοναδικό μικρόφωνο βέβαια..

Δες, μετρήσεις από το μικρόφωνο του τρινοβ στο δικό του λογισμικό :

IMG_20190929_194057~2.jpg

Distance, η απόσταση κάθε ηχείου.

Elevation η γωνία στον κατακόρυφο άξονα κάθε ηχείου. Τα ηχεία εδάφους, για να εινσι στο ίδιο ύψος της mlp (όπου βάζεις το μικρόφωνο) πρέπει να βγάζουν γωνία 0°.
Εδω όπως βλέπεις, οι μετρήσεις δεν ήταν τέλειες, μέχρι ~1 μοίρα απόκλιση είχα. Διορθώνεις ύψος κάθε δορυφόρου, ξαναμετρας, μέχρι να γίνει 0° σε όλα. Έτσι στήνεις τα ηχεια, επακριβώς. Σου λέει η μέτρηση του τρινοβ πόσο λάθος έχεις σε κάθε ηχείο. Η ακρίβεια μέτρησης που κάνει είναι ανατριχιαστική...

Azimouth προφανώς είναι οι μοίρες στον οριζόντιο άξονα. Βλέπεις 30° τα κυρίως, 0° το κεντρικό, 90° τα πλαϊνά σαραουντ, 135° τα πίσω σαραουντ.

Κατά βάση σου δείχνει στους 2 άξονες πόσο λάθος έχεις στην τοποθέτηση των ηχείων σου, ώστε να το διορθώσεις. Στο δείχνει και σε γραφική προβολή, όπου έχει σημειωμενες τις ιδανικές θέσεις :

IMG_20190918_044824.jpg

Αυτές οι θέσεις, είναι κατά την τρινοβ οι ιδανικές θέσεις για το hybrid layout.

Προφανώς μπορείτε να δείτε ότι έχει κάποιες μικρές διαφορές από τις προτεινόμενες θέσεις που λέει στο pdf της η dolby για το atmos layout.
Δείτε τις διαφορές, αυτές είναι.

Τες πα, αυτό είναι επακριβώς το hybrid layout της τρινοβ, είναι εντελώς όμοιο με το "dolby atmos narrow" όπως το δείχνει το λογισμικό της τρινοβ. Με το δικό της λογισμικό, αυτό το layout τα παίζει όλα σωστά. Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η τρινοβ, και ποιος είμαι γω για να πω το αντίθετο; ο καρφίτσας; :gotcha:

Το δικό μου σεταπ έχει απειροελάχιστες αποκλίσεις από το ιδανικό layout κατά τρινοβ, και η μεγαλύτερη είναι στο κεντρικό, ~9° χαμηλοτερα. Ο,τι μπορούσα, έκανα, το σήκωσα σύριζα στην οθόνη, μπαίνει και μέσα στο μαύρο φόντο της οθόνης. Δεν μπορούσα καλύτερα.
Καντε εσείς καλύτερο και ανεβάστε το να το θαυμάσω! :drinks:

Reaction score
6.495
Για να μπορέσει να δημιουργηθεί σωστό ύψος κεντρικού θα πρέπει να υπάρχει διαρροή πληροφορίας σε πλαϊνά κανάλια υψηλότερου ύψους.
Επειδή η σημειακή πηγή εκπομπής δεν θα υφίσταται όπως από τη φυσική θέση του, θα ισχύει ναι στο σωστό ύψος μόνο σε μια θέση και με άλλες διαστάσεις ποιο πεπλατισμενες τόσο όσο.
Δε θα είναι το ίδιο ούτε στην ίδια μια και μοναδική θέση αλλά φυσικά καλύτερο από το να μην υπάρχει επεξεργασία...

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.011
Για να μπορέσει να δημιουργηθεί σωστό ύψος κεντρικού θα πρέπει να υπάρχει διαρροή πληροφορίας σε πλαϊνά κανάλια υψηλότερου ύψους.
Στα πάνω μπροστά μάλλον

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
27.909
Γιατί όχι στα main left right < που είναι περίπου στο ίδιο level ύψους , για να τραβήξει το phantom λίγο παραπάνω?

Reaction score
15.543
Επειδή η σημειακή πηγή εκπομπής δεν θα υφίσταται όπως από τη φυσική θέση του, θα ισχύει ναι στο σωστό ύψος μόνο σε μια θέση και με άλλες διαστάσεις ποιο πεπλατισμενες τόσο όσο.
Δε θα είναι το ίδιο ούτε στην ίδια μια και μοναδική θέση αλλά φυσικά καλύτερο από το να μην υπάρχει επεξεργασία...
με ολη την πληροφορια που ανεβαινει για να γινει καλυτερη αποδοση θεσης κεντρικου και το μπαχαλο που θα δημιουργηθει......

αν ακουσει σωστη τοποθετηση κεντρικου θα βγαλει μαλλια...
........να μια ωραια θεραπεια για φαλακρους.. :lolsign:

με λιγα λογια δεν χρησιμοποιούμε την λειτουργια αυτη του τρινοφ και γενικα για κανενα ηχειο.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.063
τραβα βουτα την φαλακρα σου
Βεβαίως, ασταμάτητα, πάρε και μια να με'χεις να με χαίρεσαι :

IMG_20210812_140616~2.jpg

IMG_20210812_140619~2.jpg

IMG_20210812_140624~2.jpg

ΟΚ?
Εγώ βουτιές κάνω, εσύ πάνε κάνε καμιά τρύπα ακόμα στο μουσαμά για να βγάλεις κι άλλα πρίμα από το κεντρικό, κι όταν βάλεις ηχεία ταβανιού, σφύρα μου κλέφτικα να δω το σεταπ σου να σου πω τι ωραία που το έστησες.

Ποτέ βρε δε θα χεις ιμερσιβ σεταπ, μην ονειρεύεσαι ούτε Auro layout στις ακρούλες να τα βάλεις τα πιτσιρίκια, γιατί σοβαρά ηχεία ταβανιού σε Atmos layout δε σ'αφηνει καημένε, ξύλο τρως, παντόφλα. Κάτσε ήσυχα.

Μόνο μη μας πουλας φούμαρα γιατί όσα δε φτάνει η αλεπού... είναι καλύτερα από όσα ονειρεύεται ότι θα φτάσει. :gotcha:

Reaction score
15.543
βουτα την βουτα την για την θερμοκρασια.....
.....τραβα σε θαλασσινο νερο ομως, ναχει αλατι μπας και βγει καμια :lolsign:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.063
Σωστά.

Προφανώς δίνει πληροφορία τόσο στα εμπρός κυρίως ηχεία, όσο και στα εμπρός άτμος.
Προφανώς το λογισμικό είναι εξαιρετικό και καταφέρνει όσα υπόσχεται (σε μένα έχει και ίδια ακριβώς ηχεία παντού, και στην ίδια απόσταση ακρόασης οπότε είναι εύκολο να έχουν σταθερό είδωλο ανάμεσά τους), αλλά είναι επίσης προφανές πως θα είχε ευκολότερο έργο να κάνει αν ειχα κι άλλα ηχεία, πχ άνω κεντρικό.

Όπως είπαμε, όσο πιο πολλά ηχεία έχεις, τόσο το καλύτερο.

Λεφτά λείπουν, να πάρεις τον 32-αρη τρινοβ και αντί για 9+4=13 δορυφόρους, να έχεις 24 δορυφόρους και 8 σαμπ, βάλε και πάνω από το κεφάλι σου, και σαμπ κάτω από τον κωλο σου, και βάλε κι άλλα, λεφτά θες. Λεφτά και χώρο, που είναι λεφτά, δηλαδή λεφτά.

Και να μην έχεις παντόφλα, σημαντικό.
Κάποια μέλη, υποφέρουν, τρων ξύλο. :tongue:

Γω έφτασα 17 ηχεια, 13 δορυφόρους και 4 σαμπ. Εκεί το έκλεισα το παραμυθι. Τερμάτισε ο 16-ρης τρινοβ, και 2 σαμπ daisy chain τα εχω.

Εσείς να σας χαρώ, βάλτε περισσότερα ηχεία, περισσότερα σαμπ, πάρτε av με περισσότερες εξόδους από μένα, θα σας ζηλεύω. :drinks:

Άμα όμως έχετε 1 σαμπ, κι αυτό ψεύτικο, σας παρακαλώ, περάστε όξου. :gotcha:

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.877
Members
38.253
Νεότερο μέλος
Dpsimaris