Ποδήλατο

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.375
Τώρα μεταξύ μας, με τα κολλάν γινόμαστε λίγο προκλητικοί.
Αμα έχω αμάξι από πίσω και δεν με Προσπερνά, ξέρω ότι είναι γκομενάκια και θαυμάζουν το όμορφο κωλαράκι μου.
Όπου σταματάς βλέπεις διάφορα βλέμματα να σε γδύνουν.
Φαντάς τώρα να έχς και ξυρισμενα ποδάρια...
Κροκάκο άμα καμιά μέρα έχς κάνα μουστακαλής-μερακλή από πίσω να σε ακολουθεί με κανένα φορτηγό και δεν σε προσπερνά... Πάτα όσα βάτ διαθέτεις μήπως και γλυτώσεις :lolsign:

Και η σημερινή μου προπόνηση
Screenshot_2022-10-30-14-18-05-122-edit_com.strava.jpg

Φοράς ψηλές κάλτσες, μωρή λουλού; Γιατί; Κρυώνουν τα ευαίσθητα ποδαράκια σου;:lolsign:
Έχω κάτι άλλες που φτάνουν λίγο κάτω από το γόνατο, θα στις δείξω καμιά μέρα να με θαυμάσεις :biggrin:

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.681
Ανέβηκα στα Κιόνια κι είχε χιόνια κι ήμουν με το bib shorts και την κοντομάνικη ποδηλατική φανέλα. Αν βάλω ψηλές κάλτσες ή/και μέχρι το γόνατο, θα βγαίνω για ποδηλασία με το string! :roflmao:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.114
Εσύ θα είσαι ο Γκουσγκούνης των ποδηλατών!

Αν και ο Κώστας ήταν Λαρισαίος εάν δεν απατώμαι...

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.375
Ανέβηκα στα Κιόνια κι είχε χιόνια κι ήμουν με το bib shorts και την κοντομάνικη ποδηλατική φανέλα. Αν βάλω ψηλές κάλτσες ή/και μέχρι το γόνατο, θα βγαίνω για ποδηλασία με το string! :roflmao:

Άκου πως πάει η φάση με τις κάλτσες.
Οι ψηλές κάλτσες γενικά σε κάνουν να μοιάζεις με επαγγελματία, δεν θα δεις ποτέ γυαλιστερό με κοντές κάλτσες, κανόνας!!
Σε κάποιες περιπτώσεις (πολύ ακριβές) οι κάλτσες βοηθάνε να είσαι λίγο πιο αεροδυναμικος σε σχέση με το γυμνό-αξύριστο δέρμα. Υπάρχει και κανονισμός στη UCI για το μήκος της κάλτσας.
Απο τη άλλη εγώ έχω τρελές ιδιοτροπίες σε ότι αφορά παπούτσια, πάτους, κάλτσες και πετάλια.
Η κάλτσα θέλω να είναι ψηλή, εφαρμοστη και να σφίγγει τη γάμπα χωρίς να πέφτει όταν πατάω, τα παπούτσια συνήθως είναι με δείκτη ακαμψίας 12+ και στα πεντάλ τίποτα λιγότερο από τη ακαμψία που προσφέρουν τα DA.
Ότι δήποτε άλλο δεν μπορώ να βάλω σωστά τη δύναμη και πονάνε τα πατούχια μου.
Φαντάς ότι όσο κάνουν τα παπούτσια μαζί με τους έξτρα πάτους και τα πεντάλ, κάποιος άλλος αγοράζει ολόκληρο ποδήλατο...

wizzy

Reaction score
21.681
Σε κάποιες περιπτώσεις (πολύ ακριβές) οι κάλτσες βοηθάνε να είσαι λίγο πιο αεροδυναμικος σε σχέση με το γυμνό-αξύριστο δέρμα.
Αυτό ανήκει σε εκείνο το απειροελάχιστο ποσοστό βελτίωσης της απόδοσης που προσφέρεται από κάτι (π.χ. οι κάλτσες, οι οβάλ δίσκοι κ.ά.), όταν κάποιος έχει "τερματίσει" όλα τα υπόλοιπα (φυσική κατάσταση, αναπνοή, watts κτλ). Σίγουρα, δεν είναι για μένα. :D
τα παπούτσια συνήθως είναι με δείκτη ακαμψίας 12+
Αυτό δεν ξέρω καν τι είναι. Ούτε γνώριζα η ακαμψία έχει βαθμονόμηση.

Πάτους εσωτερικά των ποδηλατικών παπουτσιών έβαλα κι εγώ, ένα μοντέλο της Specialized. Φάνηκε η ανάγκη στο προηγούμενο bike fitting κι η βελτίωση έγινε αμέσως αισθητή.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.375
Αυτό ανήκει σε εκείνο το απειροελάχιστο ποσοστό βελτίωσης της απόδοσης που προσφέρεται από κάτι (π.χ. οι κάλτσες, οι οβάλ δίσκοι κ.ά.), όταν κάποιος έχει "τερματίσει" όλα τα υπόλοιπα (φυσική κατάσταση, αναπνοή, watts κτλ). Σίγουρα, δεν είναι για μένα. :D
Ακριβώς αυτό, στους αθλητές όμως αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα, οπότε υπάρχει κανονισμός ακόμα και για τις κάλτσες.

Αυτό δεν ξέρω καν τι είναι. Ούτε γνώριζα η ακαμψία έχει βαθμονόμηση.
Φυσικά και έχουν και αυτό εκτοξεύει τη τιμή σε αστρονομικά πόσα.
Πχ. είμαι φανατικός της gearne σαν καλούπι και σε βάθος χρόνου οι τεχνολογίες που έχει παρουσιάσει σε σύσφιξη, αερισμό και πάτημα στο σημείο του μετατάρσιου προσωπικά με έχουν βολέψει πολύ.
Θέλω το παπούτσι να έχει τη αίσθηση του αθλητικού σαν καλούπι και στο πάτο τη ακαμψία του carbon, άλλα φθηνότερα παπούτσια λένε ότι είναι carbon αλλά είναι μόνο στο σημείο που πατάει το μεταρσιο, το υπόλοιπο είναι άκαμπτο πλαστικό, το θκόμ είναι όλος ο πάτος carbon και ενισχυμένο με φύλλα στο μεταρσιο για τη μέγιστη ακαμψία.
Αυτά είναι τα gearne που έχω τώρα μαζίμ, έχω και τα προηγούμενα σαν μοντέλο τα οποία λατρεύω περισσότερο σαν boa και σύσφιξη.
Έχουν ακριβώς τους ίδιους carbon πάτους, με αεραγωγούς που βάζουν και βγάζουν άπλετο αέρα, το χειμώνα θες καλύμματα αλλιώς κρυώνουν τα πατούχια.

Το σύνολο ολοκληρώνεται με τα μπλέ σχαράκια, με τα κίτρινα άμα σηκωθώ να πατήσω ξεκουμπωνουν και παίζει να τσακιστώ.
IMG_20221030_162125.jpg

IMG_20221030_162155.jpg

Πάτους εσωτερικά των ποδηλατικών παπουτσιών έβαλα κι εγώ, ένα μοντέλο της Specialized. Φάνηκε η ανάγκη στο προηγούμενο bike fitting κι η βελτίωση έγινε αμέσως αισθητή.
Τους ίδιους έχω και εγώ, τους κόκκινους επειδή έχω μεγάλη καμάρα στα πατούχια.

wizzy

Reaction score
21.681
Τους ίδιους έχω και εγώ, τους κόκκινους επειδή έχω μεγάλη καμάρα στα πατούχια.
Έχω τους μπλε.

Μπήκα και στο bike24 κι είδα μερικά μοντέλα παπουτσιών με το χαρακτηριστικό sole stiffness. Δεν το είχα προσέξει στο παρελθόν. Ίσως επειδή πήρα τα παπούτσια μου το 2014 κι έχω τα ίδια ακόμα. 🙂

Πόσες μοίρες περιθώριο έχουν τα μπλε σχαράκια;

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.375
Αν θυμάμαι καλά +/-1° μαναχά, ίσα ίσα που παίζει το ποδάρι πάνω στο κούμπωμα.
Τη ρύθμιση τη έχω προς το σκληρό γιατί και με τα μπλέ σε sprint παίζει πάλι να με φύγει το ποδάρι, οπότε τα πακτώνω για παν ενδεχόμενο:)

Σε παπούτσι εντωμεταξύ άμα είσαι στο ψάξιμο, κοιτάς, gearne, sidi, specialized και τη ναυαρχίδα της shimano.
Απο εκει και πέρα το χάος ;)

Ψέματα, παίζουν και τα fizik, αυτά μαζί με τα sidi έχουν αρκετά ξύλινη αίσθηση ως καλούπι

Last edited:

wizzy

Reaction score
21.681
Αν θυμάμαι καλά +/-1° μαναχά, ίσα ίσα που παίζει το ποδάρι πάνω στο κούμπωμα.
Τη ρύθμιση τη έχω προς το σκληρό γιατί και με τα μπλέ σε sprint παίζει πάλι να με φύγει το ποδάρι, οπότε τα πακτώνω για παν ενδεχόμενο:)
Ρε φίλε, τι να πω εγώ, ο ποδηλατάς που μου έκανε το bike fitting ήταν κάθετα αντίθετος σε τόσο μικρά περιθώρια. Θυμάμαι ότι μου είπε ότι τα σχαράκια με 0° μοίρες περιθώριο τα χρησιμοποιούσαν κάποτε οι ποδηλάτες πίστας, μέχρι που τα απαγόρευσε η UCI.

Αυτά που φοράς εσύ, τα θεωρεί προβληματικά έως κι επικίνδυνα για τα γόνατα. Προτιμάει αυτά με μεγαλύτερο περιθώριο, δηλαδή -/+ 3°. Όπως και να 'χει το πράγμα, εσύ ξέρεις καλύτερα τα πόδια σου από τον καθένα.

Σε παπούτσι εντωμεταξύ άμα είσαι στο ψάξιμο, κοιτάς, gearne, sidi, specialized και τη ναυαρχίδα της shimano.
Απο εκει και πέρα το χάος ;)

Ψέματα, παίζουν και τα fizik, αυτά μαζί με τα sidi έχουν αρκετά ξύλινη αίσθηση ως καλούπι
Δεν είμαι στο ψάξιμο, σίγουρα όμως τώρα που μπήκε και το sole stiffness ως παράγοντας επιλογής, η όποια αναζήτηση θα γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.375
Γιώργο όταν ακούς το σώμα σου, έχεις ασχοληθεί και ξέρεις να στηθείς πάνω στο ποδήλατο, δεν είναι τίποτα προβληματικό και επικίνδυνο.
Προβληματικό και επικίνδυνο είναι άμα σε στήσει ο ποδηλατας ;)
Στο ελλάντα τουλάχιστον που έχω κάποιες εμπειρίες θα τολμήσω να πω ότι κάνεις φιστεράς δεν ξέρει να κουμπώσει αναβάτη πάνω σε ποδήλατο, όλα γίνονται κατά προσέγγιση και συνήθως με τι γνωρίζει και αποδίδει στους ίδιους.
Ο κάθε σωματοτυπος είναι μοναδικός και απαιτεί γνώσεις και αρκετό χρόνο, δεν έχουν τίποτα από τα δύο, το μόνο που τους νοιάζει είναι να πουλήσουν το ποδήλατο...

wizzy

Reaction score
21.681
OK, για να το λες, κάτι ξέρεις. Από την εμπειρία μου, εδώ τα πράγματα διαφέρουν.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.020
Ρε φίλε, τι να πω εγώ, ο ποδηλατάς που μου έκανε το bike fitting ήταν κάθετα αντίθετος σε τόσο μικρά περιθώρια. Θυμάμαι ότι μου είπε ότι τα σχαράκια με 0° μοίρες περιθώριο τα χρησιμοποιούσαν κάποτε οι ποδηλάτες πίστας, μέχρι που τα απαγόρευσε η UCI.

Αυτά που φοράς εσύ, τα θεωρεί προβληματικά έως κι επικίνδυνα για τα γόνατα. Προτιμάει αυτά με μεγαλύτερο περιθώριο, δηλαδή -/+ 3°. Όπως και να 'χει το πράγμα, εσύ ξέρεις καλύτερα τα πόδια σου από τον καθένα.
Τα μικρότερα περιθώρια απαιτούν ακριβέστερο fitting. Έτσι βγαίνει άχρηστο το generic fitting που κάνουν σε όλους λόγω ευκολίας και (πιθανώς) έλλειψης γνώσεων.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι να εφευρεθούν τα σύγχρονα cleats, το απλό σύστημα που προϋπήρχε δεν είχε μελετηθεί να έχει περιθώριο. Άντε, όσο ήταν ο τζόγος που βοηθούσε να "μπει" στο πετάλι.

Τα αγαπημένα μου, πρώτα μου, SIDI γύρω στο 1980. Οι σόλες ήταν από πολλά στρώματα δέρματος για την απαιτούμενη ακαμψία. Δεν είχαν βγει ακόμα τα συνθετικά υλικά.

old-sidi-shoes-920.jpg

Μετά είχα πάρει τα βελτιωμένα Eddy Merckx της Adidas, τα καλύτερα παπούτσια που είχα φορέσει τότε. Οι σόλες ήταν συνθετικές και άκαμπτες συγκριτικά με τις παλιότερες δερμάτινες.

44108554_2385763611450555_4105440366436548608_n.jpg

Θυμήθηκα και μία ιστορία των παλιότερων (τότε). Έβλεπαν τον Eddy Merckx να τρέχει με τα πρώτα Adidas που είχαν το όνομά του στα 70s. Κι όλοι έψαχναν φίλους και γνωστούς να τους τα φέρουν από το εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι τότε στην Ελλάδα έβρισκες ελάχιστα μοντέλα γνωστών εταιρειών και μόνο αυτά που ήταν για τρέξιμο.

Τα φορούσαν και διαπίστωναν ότι μετά από 1-2 ώρες ποδηλασίας πονούσαν οι πατούσες τους. Είχαν ελάχιστη ακαμψία και όλη η πίεση από το πετάλι περνούσε στο πόδι τους.

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις φωτογραφίες στα περιοδικά (τη μόνη πηγή ενημέρωσης) έβλεπαν ότι τα παπούτσια του Eddy Merckx είχαν πιο χοντρή σόλα. Ήξεραν όμως ότι υπάρχει ένα μόνο μοντέλο Adidas για ποδηλασία...

Μετά χρόνια αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε στο Βέλγιο ένας μάγκας παπουτσάς που έφτιαχνε άκαμπτα παπούτσια για αρκετούς επαγγελματίες και τα έκανε να μοιάζουν με αυτά που έδιναν οι σπόνσορες. :biggrin:

Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.114
Μετά χρόνια αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε στο Βέλγιο ένας μάγκας παπουτσάς που έφτιαχνε άκαμπτα παπούτσια για αρκετούς επαγγελματίες και τα έκανε να μοιάζουν με αυτά που έδιναν οι σπόνσορες. :biggrin:

τακουνάς και μανάβης που λένε;

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.375
Τι τραβούσατε και εσείς τότε Αλεξ...
Εγώ σώθκα με τους άκαμπτους πάτους από carbon , άμα δεις προσεχτικά στις φώτο παραπάν θα παρατηρήσεις το ανάγλυφο που ξεκινά από το πίσω μέρος και καταλήγει στο σημείο του άξονα, αυτό δημιουργεί κενό για τη ροή του αέρα αλλά κάνει περαιτέρω άκαμπτο το σημείο που πατάς.
Δεν είναι τυχαίο που στο χώρο έχουν διαπρέψει ως εταιρίες sidi και η gearne, προϋπήρχαν ήδη στο χώρο της μοτοσυκλέτας, έβγαζαν και βγάζουν τρομερά προϊόντα. Οι μπότες που έχω στη μοτοσυκλέτα είναι sidi, 15 χρόνια μπότα και είναι ακόμα άψογη και λειτουργική.
Στο ποδήλατο τα παπούτσια δεν είναι και τόσο ανθεκτικά, παρόλο που η ακριβή κατηγορία έχει πολύ καλά υλικά, δεν αντέχουν σε βάθος χρόνου το πάτα-τράβα.
Σε εμένα συνήθως μετά από 1-2 χρόνια το καλούπι μαλακώνει, ξεκινά να μη κρατά σφιχτά το πόδι και η δύναμη φεύγει εκτός του απόλυτου σημείου.

wizzy

Reaction score
21.681
Τα μικρότερα περιθώρια απαιτούν ακριβέστερο fitting. Έτσι βγαίνει άχρηστο το generic fitting που κάνουν σε όλους λόγω ευκολίας και (πιθανώς) έλλειψης γνώσεων.
Ρε παιδιά, με αυτά που διαβάζω αρχίζω να πιστεύω ότι στην Ελλάδα (Αθήνα?) δεν ξέρετε τι θα πει bike fitting από επαγγελματία. Εδώ, ο τύπος που πήγα το 2017 και ξανά πριν καμιά δεκαπενταριά ημέρες, χρησιμοποιεί το Retul Fit. Αφού προηγηθεί η στατική αξιολόγηση (ευλυγισία κτλ), κολλάει αυτοκόλλητους πομπούς σε ώμο, καρπό, ισχύο, γόνατο και αστράγαλο (ίσως και κάπου αλλού, δεν θυμάμαι), ξεκινάς να ποδηλατείς στο trainer με το ποδήλατό σου κι ο δέκτης καταγράφει την κίνηση. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε οθόνη και μέσω της απεικόνισης βλέπει τι πάει "στραβά" με τις γωνίες που σχηματίζει το σώμα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Έτσι, μπορεί να προχωρήσει σε διορθώσεις με ακρίβεια χιλιοστού/μοίρας και να "φέρει" το ποδήλατο στα ακριβώς μέτρα του αναβάτη.

Θυμάμαι, την πρώτη φορά (2017), με πιλάτευε 2,5 - 3 ώρες, μέχρι να καταλήξει στις ιδανικές ρυθμίσεις. Φέτος, που πήγα ξανά, του πήρε πολύ πιο λίγη ώρα (επειδή στο λογισμικό είχε κρατήσει τις ρυθμίσεις από την προηγούμενη φορά), αλλά η διαδικασία ακολουθήθηκε κι επαναλήφθηκε επακριβώς και κατά γράμμα.

Δηλαδή, για να έχουμε καλό ερώτημα, πώς κάνουν bike fitting στην Ελλάδα; Με την μεζούρα της μοδίστρας;

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.138
Δηλαδή, για να έχουμε καλό ερώτημα, πώς κάνουν bike fitting στην Ελλάδα; Με την μεζούρα της μοδίστρας;
Δεν νομίζω ότι αναφέρονται σε "κανονικό" fitting (που το πληρώνεις ξεχωριστά και πολύ και θα κρατήσει κάποιες ώρες όπως λες κι εσύ, με μηχανήματα κλπ.), αλλά στο "fitting" που θα σου κάνει ο ποδηλατάς όταν αγοράσεις ένα ποδήλατο από το μαγαζί του.

Έτσι κατάλαβα τουλάχιστον.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.375
Στο πρώτο ποδήλατο που αγόρασα Γιώργο με πήρε μέτρα σε ένα εργαλείο της shimano λες και με έπαιρνε μέτρα για κάσα :roflmao:
Έβαλε τη σέλα σε ύψος βάση εμπειρίας, με έβαλε πάνω στο ποδήλατο και κοιτούσε από μακριά αν η κίνηση είναι σωστή, με το μάτι όλα αυτά...
Πολύ γρήγορα κατάλαβα πως δεν υπάρχει σωτηρία από αυτόν που αρχικά αγόρασα το ποδήλατο. Έτσι λοιπόν δεν ασχολήθηκα με το πιο ακριβό fitting.
Αργότερα αποκτώντας μια κάποια εμπειρία και σε διάφορες κουβέντες με άλλους που τους είχαν αναλάβει καταστήματα των Αθηνών διαπίστωσα ότι κανείς σχεδόν δεν ήταν ευχαριστημένος.
Αυτό βέβαια δεν είχε να κάνει πάντα με τους φιστεράδες, το σώμα ενός αρχάριου πάνω στη επιθετική γεωμετρία δεν είναι έτοιμο να δεχθεί για πολύ ώρα αυτή τη καταπόνηση.
Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, λιγότερο επιθετική.
Όπως έχω γράψει πολλές φορές και βάση εμπειρίας το σώμα του αναβάτη πρέπει σιγά σιγά να στρώσει και να αποκτήσει μια κάποια ευλυγισία.
Σταμάτησα λοιπόν να ασχολούμαι με τα θαύματα και άρχισα να ακούω το σώμα στις ατελείωτες ώρες προπονήσεων που έγραφα. Ξεκίνησα έχοντας άνετη και αρκετά όρθια θέση και σε βάθος χρόνου άρχισα να κατεβαίνω, αυτό γίνονταν πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές μου.
Το νετ με βοήθησε επίσης πολύ ώστε να ξεστραβωθώ αλλά αυτό που έκανε τη μεγάλη διαφορά είναι που συνέχισα να έχω ανησυχίες και να ακούω το σώμα μου.
Μικρές διορθώσεις κάθε φορά από τη απόλυτη θέση που νόμιζα είχα βρει, έφερναν πιο θετικά ή χειρότερα αποτελέσματα, κάπως έτσι βρήκα τις ρυθμίσεις για το δικό μου σώμα και ανάγκες.
Πλέον ξέρω τι πλαίσιο να επιλέξω, που ακριβώς να τοποθετήσω τα εξαρτήματα και να απολαύσω τη ποδηλασία.

ΥΓ. Για να είναι η δύναμη που βάζουμε στα πεντάλ αποδοτική, πρέπει το σώμα να νιώθει άνετα πάνω στο σύνολο, ακόμα και μετά από πολύ ώρα που θα αρχίσεις να κουράζεσαι. ;)

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.973
Members
38.274
Νεότερο μέλος
spani1