Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.523
Reaction score
93.105
Το πρωί δοκίμασα ένα τρικ για pre infusion που είδα για τις Gaggia


Λέω, γιατί να μην γίνεται και στη Lelit. Ανοίγεις την έξοδο ατμού λίγο που αφήνει και τρέχει και παίρνει τη μισή πίεση, και μετά σηκώνεις τον διακόπτη για το γκρουπ, αφήνεις λίγα δευτερόλεπτα μόλις να αρχίζει να βγαίνει ο καφές και τότε κλείνεις το ραβδί ατμού.

Δεν κατάλαβα ιδιαίτερη διαφορά πάντως χειρότερα δεν βγήκε

View attachment 269725
Προσωπική άποψη:

Η απόδοση του pre-infusion είναι σχετική. Από ανύπαρκτη μέχρι αισθητή, αναλόγως του πόσο φίνο άλεσμα απαιτείται κυρίως σε πιο light roasted καφέδες.

Η πρακτική σημασία του είναι συμπληρωματική του distribution και του leveling. Μουλιάζουμε τον καφέ με νερό σε χαμηλή πίεση ώστε να υγρανθεί ομοιόμορφα και να αποφύγουμε το channeling όταν η πίεση ανέβει.

Αν η προετοιμασία μέχρι εκεί είναι σωστή, το pre-infusion δεν έχει πολλά να προσφέρει. Όταν όμως θέλουμε να αλέσουμε πολύ ψιλά κάποιες ιδιαίτερες ποικιλίες, οι πιθανότητες για channeling είναι μεγάλες, άρα το pre-infusion είναι απαραίτητο. Όλα αυτά προϋποθέτουν καλό μύλο ώστε να μη μας προδώσει πρώτα η ανομοιομορφία της σκόνης καφέ.

Η Bambino Plus που έχω, κάνει από μόνη της ένα pre-infusion 1-2 δευτερολέπτων όταν τη βάζω στην προκαθορισμένη ρύθμιση εκχύλισης. Έχει δυνατότητα χειροκίνητου pre-infusion μέχρι 8-10 δευτερόλεπτα. Όταν παλιότερα έκανα περισσότερα πειράματα, πολύ σπάνια κατάλαβα διαφορές. Μιλάω για διαφορές που θα γίνουν αισθητές όταν δεν ξέρουμε ότι κάτι άλλαξε στη μέθοδο εκχύλισης, όχι να σκαλίζουμε και να επιθυμούμε ψυχολογικά γευστική ανταμοιβή για την προσπάθειά μας. :)
 
Last edited:

Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
Μύλο έχω διατηρήσει τον ίδιο που είχα δίπλα και στην προηγούμενη (απλή), έναν Graef 800, που εύκολα του προσθέτεις (όπως έκανα πρόσφατα) μια ακόμη ροδέλα κάτω από το κωνικό μαχαίρι για να ανεβεί 1 χιλιοστό πάνω και να κόψει πολύ ψιλά. Όπως λέει η Φέιντερ είναι θέμα συνέπειας στο αποτέλεσμα και σταθερού μεγέθους κόκκων, προς το παρόν κάνει δουλειά θα είναι όμως η επόμενη αναβάθμιση.
Ο συγκεκριμένος έχει ζυγαριά και βγάζει αυτόματα την ποσότητα που θα του ορίσεις ?
 




Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Περι προεκχειλησης ,
Υπάρχουν δυο σωστοι τρόποι,ο ενας ειναι στις μηχανες lever που δεν εχουν αντλια πιεσης οπως ειναι οι la pavoni, η η πολυ advanced la marzocco leva,και αλλες.Σε αυτες βαζεις τον καφε και ανοιγεις το lever εκει περναει νερο στον καφε αλλα μονον με την πίεση που υπάρχει στο καζανι νερου(περιπου 1 bar πιεση).Μολις αρχισουν και σταζουν σταγονες καφε απο το portafilter τοτε αρχιζουμε σταδιακα και ολοκληρωνουμε την εκχειληση κατεβαζοντας το lever.Στις υπολοιπες επαγγελματικες μηχανες οι οποιες ειναι συνδεδεμενες με το δικτυο υδρευσης,εκμεταλευονται την πιεση του για την προεκχειληση(περιπου 3 bar),και μετα ενεργοποιουν την αντλια για να ολοκληρωθει η εκχειληση του καφε.
Σε πολυ ακριβες μηχανες που εχουν padlle ελεγχου της πίεσης του νερου(la marzocco strada ep η synesso η san marco opera) με πολυ περιπλοκους τροπους εφαρμογης(χρειαζεται διπλες βαλβιδες ελεγχου πιεσης)λειτουργει το ιδιο καλα οπως και στις προηγουμενες δυο.
Σε οικιακης χρησης μηχανες συνηθως γινεται με χρονο ,η αυξομείωση της ροης του νερου,αλλα απο οτι φαινεται η πίεση ειναι αυτη που κάνει την διαφορα.
Διαφορα στην γευση έχει ,αλλα οχι απαραιτητα καλη,και σε καμια περίπτωση δεν ταιριάζει σε σκουρους καφεδες ,και αυτο γιατι υπάρχει παρατεταμένη επαφη του καφε με το νερό,στους ανοικτους καφεδες εχεις περισσοτερα περιθωρια για παιχνιδια.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.577
Reaction score
36.264
Σε κατηγορία τιμής εως 150 έχω βρεί τον Melitta Calibra. Εχουμε καμμιά γνώμη ?

Ζυγίζει απευθείας τον καφέ με το πορταφίλτερ και το καλαθάκι; Γιατί είδα ότι το πορταφίλτερ το κρατάς στον αέρα για να το γεμίσει.

Ο Graef 800 (802 λέει ο δικός μου, μάλλον επόμενο μοντέλο είναι ή άλλη χρωματική εκδοχή) έχει υποδοχή για το πορταφίλτερ και ενεργοποιείται on-demand (δλδ με την πίεση του πορταφίλτερ στο μικρό κουμπάκι)



το δοχειάκι αριστερά κρατάει καμιά 100στή γραμμάρια, για φίλτρο είναι ή όταν παίρνω κανένα βαζάκι στο εξοχικό.

Ως έχει ο μύλος κάνει μόνο για μηχανές με pressurized καλαθάκι. Δλδ αλέθει εντελώς οριακά και μάλλον χονδρούτσικα για πραγματικό εσπρέσσο. Εάν όμως του σηκώσεις το μαχαίρι και του προσθέσεις ακόμη μία ροδέλα από κάτω, μπορεί και κόβει πολύ λεπτά (το δουλεύω λίγο πριν το μέσο των ρυθμίσεων πλέον). Τίμιος είναι, δεν έχει όμως την απαιτούμενη συνέπεια στις πολύ λεπτές κοπές όπως γράφειο ο Φέιντερ παραπάνω.
 

m1ts0s

News poster
Editor
Μηνύματα
2.332
Reaction score
3.636
Για όποιον είναι περίεργος πάντως σαν και μένα (medium/medium-dark, city/full city roast), πέρα από Mauro De Luxe έχουν ενδιαφέρον και τα blends τής Hausbrandt (Trieste κτλ).
 

Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
ποια μηχανη εχεις?
Μόλις απαλλάχθηκα απο μια delonghi magnifica bean to cup και μάλλον έχω καταλήξει στη Lelit Anna ή Anita. Δεν έχω αποφασίσει για τον ξεχωριστό grinder για αυτο και οι σχετικές ερωτήσεις
Ζυγίζει απευθείας τον καφέ με το πορταφίλτερ και το καλαθάκι; Γιατί είδα ότι το πορταφίλτερ το κρατάς στον αέρα για να το γεμίσει.

Ο Graef 800 (802 λέει ο δικός μου, μάλλον επόμενο μοντέλο είναι ή άλλη χρωματική εκδοχή) έχει υποδοχή για το πορταφίλτερ και ενεργοποιείται on-demand (δλδ με την πίεση του πορταφίλτερ στο μικρό κουμπάκι)



το δοχειάκι αριστερά κρατάει καμιά 100στή γραμμάρια, για φίλτρο είναι ή όταν παίρνω κανένα βαζάκι στο εξοχικό.

Ως έχει ο μύλος κάνει μόνο για μηχανές με pressurized καλαθάκι. Δλδ αλέθει εντελώς οριακά και μάλλον χονδρούτσικα για πραγματικό εσπρέσσο. Εάν όμως του σηκώσεις το μαχαίρι και του προσθέσεις ακόμη μία ροδέλα από κάτω, μπορεί και κόβει πολύ λεπτά (το δουλεύω λίγο πριν το μέσο των ρυθμίσεων πλέον). Τίμιος είναι, δεν έχει όμως την απαιτούμενη συνέπεια στις πολύ λεπτές κοπές όπως γράφειο ο Φέιντερ παραπάνω.
Δεν έχω καταλάβει αν ζυγιζει μαζί με το portafilter KAI το καλαθάκι. Στον δικο σου αν καταλάβα καλά, ζυγίζεις πρώτα ξεχωριστά σε ζυγαριά και μετά ρίχνεις στο μύλο. Απώλειες απο εκει δεν έχεις ?
 
Last edited:

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Μόλις απαλλάχθηκα απο μια delonghi magnifica bean to cup και μάλλον έχω καταλήξει στη Lelit Anna ή Anita. Δεν έχω αποφασίσει για τον ξεχωριστό grinder για αυτο και οι σχετικές ερωτήσεις
Αν προλάβεις


και αυτον
 

Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
Πολυ καλή προσφορά ωστόσο δε ζω Ελλάδα και δεν θέλω να μπλέξω με εγγυήσεις κλπ.
Εδω που μένω την βρίσκω 400-440 ευρώ και τον μύλο στα 130.
 



Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.577
Reaction score
36.264
Μόλις απαλλάχθηκα απο μια delonghi magnifica bean to cup και μάλλον έχω καταλήξει στη Lelit Anna ή Anita. Δεν έχω αποφασίσει για τον ξεχωριστό grinder για αυτο και οι σχετικές ερωτήσεις


Δεν έχω καταλάβει αν ζυγιζει μαζί με το portafilter KAI το καλαθάκι. Στον δικο σου αν καταλάβα καλά, ζυγίζεις πρώτα ξεχωριστά σε ζυγαριά και μετά ρίχνεις στο μύλο. Απώλειες απο εκει δεν έχεις ?
Ζυγίζω πρώτα το πορταφιλτερ με το καλάθι, μηδενιζω, κόβει τον καφέ μέσα στο καλάθι και ζυγίζω να δω εάν έχω τα γραμμάρια που θέλω και συμπληρώνω αναλόγως. Όλες οι μηχανές κρατούν κομμένο καφέ από λίγο ως αρκετά, έτερον εκάτερον. Θέλεις πολύ ακριβό μύλο για να μην έχει πάρα ελάχιστες απώλειες. Νομίζω κάποιος είχε ανεβάσει κάτι εβδομάδες πριν έναν συγκριτικό πίνακα, πόσο κόβουν πόσο ζεσταινουν τον καφέ πόσο κρατούν κλπ
 

Μηνύματα
2.034
Reaction score
508
Μόλις απαλλάχθηκα απο μια delonghi magnifica bean to cup και μάλλον έχω καταλήξει στη Lelit Anna ή Anita. Δεν έχω αποφασίσει για τον ξεχωριστό grinder για αυτο και οι σχετικές ερωτήσεις
τοτε δεν σου κανει ο μυλος που ειπες.
Με αυτή τη μηχανη καλά θα ηταν να δωσεις κατι παραπανω για καλο μυλο
 



Μηνύματα
13.776
Reaction score
11.414
Εμένα μου εξηγεί κάποιος γιατί ο μύλος του @Abessalom (και οι παρόμοιοι) δεν έχει μεγάλο εύρος ρύθμισης από σχεδόν επαφή των μαχαιριών έως μεγάλη απόσταση και πρέπει να κάνει πατέντες;
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.523
Reaction score
93.105
Εμένα μου εξηγεί κάποιος γιατί ο μύλος του @Abessalom (και οι παρόμοιοι) δεν έχει μεγάλο εύρος ρύθμισης από σχεδόν επαφή των μαχαιριών έως μεγάλη απόσταση και πρέπει να κάνει πατέντες;
Γιατί το να αλέσεις ψιλά δεν είναι μόνο θέμα εγγύτητας των μαχαιριών. Πάει πακέτο με τη δύναμη του μοτέρ και τις στροφές του, το υλικό, τη σχεδίαση και το μέγεθος των μαχαιριών, το R&D του μοντέλου, τις απαιτήσεις του πελάτη στην κατηγορία τιμής που απευθύνεσαι, τη γενικότερη τεχνογνωσία και φήμη της εταιρείας κατασκευής κλπ.

Αν μία πατέντα βελτιώνει τη λειτουργία είναι τυχαίο και εκτός της μελέτης του κατασκευαστή για τη συσκευή. Το κάνεις χωρίς εγγυήσεις για το αποτέλεσμα.

Έχουμε γράψει ότι στο φίνο άλεσμα η ομοιομορφία των σωματιδίων παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δηλαδή 10 μύλοι καταφέρουν να αλέσουν στο ίδιο πάχος, η σκόνη που θα δώσουν είναι από περίπου ίδια μέχρι εντελώς διαφορετική.
Τα μικρότερα σωματίδια θα υποστούν over-extraction δίνοντας πίκρα και άλλες άσχημες γεύσεις, στα μεγάλα θα έχουμε under-extraction που δίνει ξινίλα και στα "σωστά" η εκχύλιση θα είναι ισορροπημένη. Η αναλογία αυτών των σωμάτων αλλάζει το αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερο είναι το "σωστό" ποσοστό τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο ιδανικό.


----------------------
Όποιος ενδιαφέρεται για τον Graef CM 850 από χθες η τιμή στο Skroutz έπεσε σχεδόν στα μισά.
110€ τον βλέπω τώρα.
 



Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Μηνύματα
2.967.634
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ
Top