- Μηνύματα
- 38.523
- Reaction score
- 93.105
Προσωπική άποψη:Το πρωί δοκίμασα ένα τρικ για pre infusion που είδα για τις Gaggia
Λέω, γιατί να μην γίνεται και στη Lelit. Ανοίγεις την έξοδο ατμού λίγο που αφήνει και τρέχει και παίρνει τη μισή πίεση, και μετά σηκώνεις τον διακόπτη για το γκρουπ, αφήνεις λίγα δευτερόλεπτα μόλις να αρχίζει να βγαίνει ο καφές και τότε κλείνεις το ραβδί ατμού.
Δεν κατάλαβα ιδιαίτερη διαφορά πάντως χειρότερα δεν βγήκε
View attachment 269725
Η απόδοση του pre-infusion είναι σχετική. Από ανύπαρκτη μέχρι αισθητή, αναλόγως του πόσο φίνο άλεσμα απαιτείται κυρίως σε πιο light roasted καφέδες.
Η πρακτική σημασία του είναι συμπληρωματική του distribution και του leveling. Μουλιάζουμε τον καφέ με νερό σε χαμηλή πίεση ώστε να υγρανθεί ομοιόμορφα και να αποφύγουμε το channeling όταν η πίεση ανέβει.
Αν η προετοιμασία μέχρι εκεί είναι σωστή, το pre-infusion δεν έχει πολλά να προσφέρει. Όταν όμως θέλουμε να αλέσουμε πολύ ψιλά κάποιες ιδιαίτερες ποικιλίες, οι πιθανότητες για channeling είναι μεγάλες, άρα το pre-infusion είναι απαραίτητο. Όλα αυτά προϋποθέτουν καλό μύλο ώστε να μη μας προδώσει πρώτα η ανομοιομορφία της σκόνης καφέ.
Η Bambino Plus που έχω, κάνει από μόνη της ένα pre-infusion 1-2 δευτερολέπτων όταν τη βάζω στην προκαθορισμένη ρύθμιση εκχύλισης. Έχει δυνατότητα χειροκίνητου pre-infusion μέχρι 8-10 δευτερόλεπτα. Όταν παλιότερα έκανα περισσότερα πειράματα, πολύ σπάνια κατάλαβα διαφορές. Μιλάω για διαφορές που θα γίνουν αισθητές όταν δεν ξέρουμε ότι κάτι άλλαξε στη μέθοδο εκχύλισης, όχι να σκαλίζουμε και να επιθυμούμε ψυχολογικά γευστική ανταμοιβή για την προσπάθειά μας.
Last edited: