Klipsch rp8000f a little help

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.433
Μία ΜΕΓΑΛΗ Διόρθωση , ΔΕΝ υπάρχει Ηχείο Διαλόγων. Ποτέ δεν υπήρξε.
Το κεντρικό κανάλι οφείλει να είναι το ίδιο με τα δύο δεξιό και αριστερό . Period.

Reaction score
1.247
καλημερα κύριοι :)

Λοιπον μετα απο δοκιμές με το UMIK1 και το REW διορθωθηκε κατα παααααααρα πολυ το προβλημα που εχω.
Εχουμε και λεμε.
στα συν:
+ οι κορνες μαλακωσαν
+ δεν εχουν αυτο το χαζοχρωμα (ντουντουκίλα) λες και βαζεις τα χερια σου γυρω απο το στομα σου φωναζοντας
+ εγιναν πιο σκοτεινα, πιο σωστα decays, λιιιιιιιγο πιο dry αλλα προσωπικα μ αρεσει αυτο.
+ πολυ καλύτερος διαχωρισμός οργάνων, ακουω πραγματα που ηταν πιο μουντα (overlapping) χωρις τη διορθωση

+ αλλα το πιο σημαντικο, δεν εχει χαθει το liveness στοιχειο που κατατασω πρωτο στα προσωπικα μου prefrences
+ ισσοροπησαν, ακουγονται πιο σωστα.. δε μπορω να το περιγραψω αλλιως.
+ πρακτικα ειναι λες και ακουω αλλο ηχειο, πολυ πιο ωριμο

Στα πλην:
- χανουν λιγο απο τη λαμψη τους (λογικο μιας και το EQ τους αλλαξε τα φωτα)

Ειναι τοσο σημαντικο σε ποσοστο το πλην που να ισοσκελίσει και ακυρωσει τα συν?
ουτε καν!

conclusion:
Ειμαι πολυ ικανοποιημενος με αυτο που ακουω τωρα καθως ειχα ΛΙΩΣΕΙ απειρες ωρες στο να μαζεψω το EQ μονος.
Συμβουλη προς νεοτερους.. διορθωση προβληματων με EQ απο το αυτι σας, δε θα καταφερετε τιποτα.. ΠΑΘΩΝ
Το κοστος του μικροφωνου ειναι αστειο μπροστα στη ταλαιπωρια και χασιμο χρονου. απλα παρτε το, θα σωθειτε..
Ευχαριστώ τους φιλους για τη βοηθεια, you guys rock!

Επισης:
Μαλλον δε θα αποφύγω το sub, δε ξερω ποιο..

Το διαγραμμα ακουστικης με το μικροφωνο στο υψος του κεφαλιου μου κοιτωντας τα ηχεια
(δοκιμασα και ορθιο 90 μοιρες και εφτιαξα 2ο EQ, αλλα μ αρεσει το EQ που εφτιαξα καλυτερα με αυτη τη μετρηση)
View attachment 283546
To DSP δεν είναι απλό πράγμα και μέσα σε 1-2 ημέρες, πίστεψέ με... δεν. Θέλει διάβασμα πού θα πειράξεις, τι θα πειράξεις και πόσο. Σου συστήνω να διαβάσεις με πολύ προσοχή τα παρακάτω:
Για το DSP το Τύφλα να χει το...Dirac (διόρθωση απόκρισης δικαναλικού)
Για την τοποθέτηση των ηχείων και όχι μόνο το Απόδραση σε παράλληλο Σύμπαν (Τύφλα να 'χει το πικάπ).
Για την ηχητική περιποίηση διάβασε Ανατομία Ακουστικής Χώρων (...Remastered) και Ηχητική περιποίηση χώρου ακρόασης.
Από βιβλία πολλά, αλλά eye opener είναι το Sound Reproduction: The Acoustics and Psychoacoustics of Loudspeakers and Rooms (Audio Engineering Society Presents). Θα αναθεωρήσεις πάρα πολλά.

Όπως θα καταλάβεις θέλει διάβασμα και χρόνο για να γίνει όσο πιο σωστά γίνετε.

Τελικά όμως αν θέλεις ν' ακούσεις σωστά, θ' αλλάξεις ηχεία.

Reaction score
65
To DSP δεν είναι απλό πράγμα και μέσα σε 1-2 ημέρες, πίστεψέ με... δεν. Θέλει διάβασμα πού θα πειράξεις, τι θα πειράξεις και πόσο. Σου συστήνω να διαβάσεις με πολύ προσοχή τα παρακάτω:
Για το DSP το Τύφλα να χει το...Dirac (διόρθωση απόκρισης δικαναλικού)
Για την τοποθέτηση των ηχείων και όχι μόνο το Απόδραση σε παράλληλο Σύμπαν (Τύφλα να 'χει το πικάπ).
Για την ηχητική περιποίηση διάβασε Ανατομία Ακουστικής Χώρων (...Remastered) και Ηχητική περιποίηση χώρου ακρόασης.
Από βιβλία πολλά, αλλά eye opener είναι το Sound Reproduction: The Acoustics and Psychoacoustics of Loudspeakers and Rooms (Audio Engineering Society Presents). Θα αναθεωρήσεις πάρα πολλά.

Όπως θα καταλάβεις θέλει διάβασμα και χρόνο για να γίνει όσο πιο σωστά γίνετε.

Τελικά όμως αν θέλεις ν' ακούσεις σωστά, θ' αλλάξεις ηχεία.
Μου δημιουργηθηκε διαβαζοντας η απορία αν και τα ακριβα μοντέλα της klipsch εχουν παρόμοιες ιδιαιτερότητες?

Reaction score
1.247
Μου δημιουργηθηκε διαβαζοντας η απορία αν και τα ακριβα μοντέλα της klipsch εχουν παρόμοιες ιδιαιτερότητες?
Δεν το γνωρίζω αλλά το μοναδικό σχετικά ακριβό μοντέλο που βρήκα με σωστά στοιχειοθετημένη παρουσίαση είναι το Klipsch Forte IV.

Reaction score
65
Δεν το γνωρίζω αλλά το μοναδικό σχετικά ακριβό μοντέλο που βρήκα με σωστά στοιχειοθετημένη παρουσίαση είναι το Klipsch Forte IV.
Επειδη μ ενδιαφερει σ αυτη την κατηγορία τιμής ,ποιο ηχειο θα μπορουσα ν κοιταξω για τα περισσοτερα ειδη μουσικης?

Reaction score
1.547
Φυσικα και ναι , υπερτιμημένα ειδικα τα ακριβα khorn, la scala κλπ. Οσες φορες και αν τα εχω ακουσει αδιαφορα μου φάνηκαν, βεβαια ολα ειναι θεμα εμπειριών και καποιος που ακούει πρωτη φορά κορνες ισως εντυπωσιαστεί

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.433
Οτι λέει ο αποπάνω .
Ιδίως τα μεγάλα ακριβά klipschhorn , lascala , από τα πιό αδιάφορα με περίεργο τουλάχιστον ήχο ηχεία , που έχω ακούσει.
Με ένα θαμπό αργόσυρτο μπάσσο που δεν ξεχωρίζεις νότες , χωρίς ατάκα , με επίσης περίεργες μεσαίες , και υψηλές στο ίδιο μοτίβο , πέραν του ότι είναι θαμπές και παίζουν σα ξεκούρδιστο όργανο.
Απογοήτευση σκέτη αυτά τα μπαούλα.

Reaction score
15
Το κεντρικό κανάλι οφείλει να είναι το ίδιο με τα δύο δεξιό και αριστερό . Period.
αναφερομαι σε πολυκάναλο ηχο σε ταινίες. home cinema

Reaction score
65
Ετσι δεν τα πλασαρουν και οι εταιρείες ? Με την ονομασια κεντρικο διαλόγων?

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.433
Ονομασία κεντρικό διαλόγων είναι λάθος.
Η σωστή είναι κεντρικό.

K

kimon

Guest
Ονομασία κεντρικό διαλόγων είναι λάθος.
Η σωστή είναι κεντρικό.
Οι ονομασίες έχουν δοθεί από τα τμήματα μάρκετιν των εταιρειών με στόχο την εύκολη κατανόησή τους από το αμερικάνικο κοινό π.χ. τα front left και front right ηχεία αποκαλούνται main speakers (προφανώς γιατί όλοι στο παρελθόν ξεκίνησαν με δικάναλο και στη συνέχεια πρόσθεσαν και τα υπόλοιπα ηχεία ενός πολυκάναλου συστήματος. Οι διάλογοι των ταινιών τοποθετούνται στο κεντρικό ηχείο , όπως και η μουσική της ταινίας , εξ ου και το όνομα ηχείο διαλόγων.
Πρόβλημα δεν υπάρχει, εκτός και εάν κάποιος πανύβλακας παρεξηγήσει τις ονομασίες.

(Μου έτυχε μια τέτοια περίπτωση στο "διπλανό" σάιτ, όπου ένας πωλητής επέμενε ότι τα δυό μπροστινά ηχεία ενός συστήματος 5,1 έπρεπε σώνει και καλά να είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα, "αλλιώς γιατί τα λένε main;"
Όταν είδα ότι δεν μπορούσε να κατανοήσει το νόημα μιας παραγράφου σε πολύ απλά αγγλικά που παρέθεσα, αν και δήλωσε "πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας", κατάλαβα ότι έπρεπε να την κάνω.)

Reaction score
1.326
Γεια σου φίλε καλαματιανέ . Ήμουν φοιτητής Καλαμάτα και έμεινα 10 χρόνια . Φατσικά νομίζω σε ξέρω κιόλας .
Κατέβασε το trial του Dirac στο pc , είναι free για 15 μέρες , βρες και ένα umik από κάποιον εκεί και κάνε μια δοκιμή για full διόρθωση να τα φέρεις ίσια .
Έτσι το έκανα κ εγώ στα δικά μου Klipsch και μετά έψαχνα ενισχυτή με Dirac .
Για δικάναλο εάν σου αρέσει αγοράζεις την άδεια για το pc και είσαι μάγκας .
Πριν κανεις το οτιδήποτε πάντως κάνε δοκιμή να δεις εάν σου αρέσει .
Με την ισοσταθμιση του Dirac και τη full διόρθωση η σκηνή θα τραβηχτεί πίσω δεν θα έχεις πλέον αυτό που περιέγραψες πιο πάνω ότι σου αρέσει , να ακους το το τραγουδιστή μέσα στο πρόσωπο σου ζωντανό .

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.379
Στις παραπάνω μετρήσεις θα σταθώ στην εμπέδηση του ηχείου... (θεωρώντας τις σωστές πάντα)
Η Klipsch, κατά την προσφιλή της τακτική, παραμυθιάζει, αναφέροντας για το ηχείο ένα γενικό και αόριστο:
NOMINAL IMPEDANCE 8 ohms Compatible:
https://www.klipsch.com/products/forte-iv-floorstanding-speaker

Τι πραγματικά συμβαίνει το βλέπουμε παρακάτω:
Klipsch Forte IV_Impedance_0.1v.png

Στις περιοχές που έχω περιβάλλει με κίτρινο, φαίνεται πως η αντίσταση που βλέπει ο ενισχυτής είναι κάτω και από τα 2 Ωμ!!! Αιτία η εξαιρετικά μεγάλη τιμή της φάσης, που μάλιστα στην περιοχή των 70 Hz αγγίζει μια ακραία τιμή, περισσότερες και από 70 μοίρες εκτός. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους 800 Hz.
Οι δε έντονες διακυμάνσεις των τιμών το καθιστούν ένα εξαιρετικά δύσκολο φορτίο για χαμηλής ισχύος ενισχυτικά. Για την περίπτωση σύνδεσης σε λυχνιακό ενισχυτή, ούτε καν θέλω να σκεφτώ το αποτέλεσμα.

Last edited:

K

kimon

Guest
Σχετικά με την παραπάνω μέτρηση και το διάγραμμα μεταβολής της σύνθετης αντίστασης του ηχείου με την συχνότητα, ο Έριν σημειώνει τα εξής:

For those who do not know what EPDR is (ahem, myself until 2020), Keith Howard came up with this metric which he defined in a 2007 article for Stereophile as:

… simply the resistive load that would give rise to the same peak device dissipation as the speaker itself.
A note from Dr. Jack Oclee-Brown of Kef (who supplied the formula for calculating EPDR):

Just a note of caution that the EPDR derivation is based on a class-B output stage so it’s valid for typical class-AB amps but certainly not for class-A and probably has only marginal relevance for class-D amps (would love to hear from a class-D expert on this topic).
Αυτά θα πρέπει να βάλουν σε σκέψεις όσους ασχολούνται με το ταίριασμα ενισχυτικών και ηχείων (εννοώ το ηλεκτρικό ταίριασμα).

Reaction score
4
Απ ότι καταλαβαίνω κάποιοι εδώ έχουν γνώσει του crossover γιατί δεν κάνει κάποιος ένα από την αρχή;;

K

kimon

Guest
Γιατί υπάρχει και κάποιο άλλο ταίριασμα ;
Απ' ό,τι φαίνεται και το "άλλο" ταίριασμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι στην ουσία ηλεκτρικό.
Παράδειγμα: Ένα ηχείο που αναθέτει τις χαμηλές συχνότητες σε γούφερ μεγάλης διαμέτρου και με μικρό μαγνήτη και στηρίζεται στην αργή απόσβεση για να έχουν όγκο οι χαμηλές (συνηθισμένη σχεδίαση ηχείων στην δεκαετία 1970-1980), ευνοείται στον τομέα αυτόν, αν συνδυαστεί με ενισχυτή που έχει χαμηλό συντελεστή απόσβεσης (κάτω από 20) και χαντακώνεται με την αντίστροφη κατάσταση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.747
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88