- Μηνύματα
- 17.676
- Reaction score
- 58.322
Στις λάμπες...δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αυτά είναι φήμες διαδιδόμενες από οπαδούς των ημιαγωγών.Not hi end. This iz Dead end.
Η τοπολογία Parafeed (Parallel Feed - Παράλληλη τροφοδότηση) μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε push-pull όσο και σε Single Ended κυκλώματα αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δεύτερη κατηγορία.
Ας δούμε πρώτα ενδεικτικά σχηματικά ανάμεσα σε εναλλακτικές πάνω στη σύζευξη Single Ended λυχνίας ισχύος 2A3 με το πρωτεύον από τον μετασχηματιστή εξόδου :
Συμβατική με μονή λυχνία :
Συμβατική με παραλληλισμένες λυχνίες ισχύος :
Στις συμβατικές τοπολογίες η άνοδος δέχεται το δυναμικό DC απευθείας συνδεδεμένη με το τροφοδοτικό . Σε κατάσταση ηρεμίας (απουσία σήματος στην είσοδο) εμφανίζεται το δυναμικό ελάχιστα μειωμένο σε συνάρτηση με τις ενδογενείς απώλειες από τον Μ/Χ τροφοδοσίας. Κατά την εφαρμογή σήματος ανάλογα με το πλάτος του το δυναμικό που εμφανίζεται στην άνοδο θα κυμαίνεται σε τιμές ανώτερες και κατώτερες από την τιμή τροφοδοσίας.
Τυπική Parafeed εκδοχή:
Στην τυπική parafeed τοπολογία το δυναμικό DC παρέχεται στην άνοδο με την παρεμβολή στραγγαλιστικού πηνίου (choke inductor) ανάμεσα σε αυτή και το τροφοδοτικό. Η τροφοδοσία μέσω choke επιτρέπει στο δυναμικό ανόδου να κυμαίνεται μεταξύ τιμών ανώτερων και κατώτερων ως προς τη σταθεροποιημένη τιμή τροφοδοσίας ανάλογα με το πλάτος στο σήμα. Επίσης μεσολαβεί πυκνωτής ανάμεσα σε άνοδο και πρωτεύον ενώ σε εναλλακτικές περιπτώσεις αυτός μπορεί να είναι συνδεδεμένος με την κάθοδο στην οδό προς τη γείωση.
Γενικώς τα στραγγαλιστικά πηνία φέρουν σιδηροπυρήνα ή όχι και η λειτουργία τους μπλοκάρει συνιστώσες AC σε ανώτερες συχνότητες ενώ επιτρέπει το πέρασμα σε συνιστώσες DC και χαμηλόσυχνες AC. Βρίσκουν μεγάλη χρησιμότητα σε τροφοδοτικά επειδή καταπνίγουν παρασιτικές αρμονικές συνιστώσες AC από την παροχή του δικτύου τα οποία θα δημιουργούσαν βλαβερά φαινόμενα ripple δηλαδή περιοδικές διακυμάνσεις στο DC δυναμικό όπως παρέχεται από το τροφοδοτικό της συσκευής εξαιτίας ατελούς ανόρθωσης στην κυματομορφή του ρεύματος από το δίκτυο.
Το στραγγαλιστικό πηνίο πρέπει να έχει υψηλή τιμή στις επαγωγικές του ιδιότητες προβάλλοντας επίσης υψηλή εμπέδηση πάνω στις συχνότητες του ακουστού φάσματος. Χρειάζεται επίσης πολύ στιβαρή κατασκευή αφού θα κληθεί να διαχειριστεί μεταπτώσεις τάσης αρκετών εκατοντάδων Volt.
Κύριο πλεονέκτημα του parafeed είναι ότι παρεμποδίζει το πέρασμα DC στον μετασχηματιστή άρα και το φαινόμενο κορεσμού στον πυρήνα.Απαλλάσσοντας τον πυρήνα από κατάσταση κόρου μπορούμε να επιλέξουμε για την κατασκευή του υλικά μικρότερης μάζας και με ευνοϊκότερες ιδιότητες ως προς την ενδογενή χωρητικότητα και την αυτεπαγωγή διαρροής. Ο βαθμός απομόνωσης της εξόδου αίρει την ανάγκη για διάκενο αέρος στον πυρήνα ενώ θα επέτρεπε μέχρι και την αντικατάσταση του Μ/Χ εξόδου με αυτομετασχηματιστή , εξάρτημα φέρον μονό τύλιγμα πηνιοσύρματος , φθηνότερο στην κατασκευή και με ευνοϊκότερη συμπεριφορά στα επίμαχα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά από τους κοινούς μετασχηματιστές
Με προφανή την αποφυγή του ripple από το τροφοδοτικό πρόσθετα πλεονεκτήματα εκτός αυτού θα είναι τα εξής :
- Επέκταση απόκρισης στο κάτω όριο χάρη στην ταλάντωση από συνδυασμό του επαγωγικού στοιχείου από τον Μ/Χ με το χωρητικό από τον πυκνωτή.
- Μείωση σε βόμβο και φύσημα στην έξοδο του ενισχυτή.Στο συμβατικό κύκλωμα Μ/Χ το δυναμικό που αντιστοιχεί στον βόμβο σχηματίζει διαιρέτη τάσης ανάμεσα στην αντίσταση ανόδου και το συνδεδεμένο φορτίο. Για χαμηλότερες τιμές στην αντίσταση ανόδου όπως ισχύει στις γνωστές τρίοδες λυχνίες ισχύος το ripple από το τροφοδοτικό εκ των πραγμάτων οδηγείται στην έξοδο προς το συνδεδεμένο ηχείο.Με το paraffed το ripple σχηματίζει διαιρέτη τάσης στο στάδιο του choke με τις διακυμάνσεις ρης τροφοδοσίας αποκλεισμένες έτσι από την έξοδο στο ηχείο.
Κύρια μειονεκτήματα είναι καταρχάς η εμπλοκή δεύτερου επαγωγικού στοιχείου στην ίδια κυκλωματική ενότητα με υψηλές απαιτήσεις σε ποιότητα και ανάλογο κόστος, μεγάλες διαστάσεις και δυσχέρεια προσάρτησης στην κατασκευή. Η παρεμβολή επιπλέον του πυκνωτή στη διαδρομή του σήματος δημιουργεί αντίστοιχες αποκλίσεις από τη γραμμικότητα με φασικές μετατοπίσεις συναρτημένες προς τη συχνοτική ζώνη στο αναπαραγόμενο σήμα και απώλειες από τη σύζευξη με το επαγωγικό στοιχείο.
Κρίσιμη παράπλευρη συνέπεια έγκειται στο γεγονός ότι απουσία της συνεχόμενης μαγνητικής πόλωσης στον πυρήνα εξαιτίας της παρουσίας από τη DC συνιστώσα - που οδηγούσε στα φαινόμενα κορεσμού - παύουν πλέον να περιορίζονται τα φαινόμενα υστέρησης με ενδεχόμενη υποβάθμιση στην υψηλή απόδοση των Single Ended σε χαμηλότερες στάθμες. Αυτό το μειονέκτημα δύναται να αντισταθμιστεί με επιλογή πυρήνα από κατάλληλα permalloy κράματα διακρινόμενα από υψηλή μαγνητική διαπερατότητα , χαμηλές απώλειες και με το ανάλογο αζημίωτο.
Οι τοπολογίες parafeed διαφημίζονται να έχουν τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό ιδιοτήτων εφόσον υλοποιηθούν με βέλτιστο τρόπο, αλλά και τότε ακόμα δεν αποτελούν τέλεια λύση.
( Συνεχίζεται...)