Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.046
Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις.

ΟΜΩΣ

Δύο κλιματιστικά δεν γίνεται να μπούν , για λόγους εργονομίας του χώρου.
Το έχω σκεφτεί εγώ πρώτος. Ηθελα δύο 18άρια . Δεν γίνεται.
Αυτό που έχω είναι στην μία πλευρά του χώρου. Το άλλο δεν μπορεί να μπεί πουθενά στην απέναντι λόγω ξύλινου επίπλου το οποίο καλύπτει όλον τον τοίχο . Αισθητική 70's .
Αν είμαστε σίγουροι ότι φτάνει το 63άρι μόνο του , δεν έχω κανένα θέμα. Είναι και πιό οικονομικό.
Δεν θέλω όμως με την καμία να ξαναμείνω από θέρμανση όπως έχω μείνει στο παρελθόν.

gid

Reaction score
9.817
Δεν θέλω όμως με την καμία να ξαναμείνω από θέρμανση όπως έχω μείνει στο παρελθόν.
Μα εκεί είναι το θέμα, αν πάρεις το μικρό και τελικά ξεμείνεις (όχι απίθανο αφού ο χώρος σου φαίνεται αρκετά ως πολύ απαιτητικός) θα κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο που δεν έχει την ξύλινη επένδυση.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.046
Γι αυτό ακριβώς συζητάω για το μεγαλύτερο .
Ακόμα και το μεγαλύτερο το προτείνουν για χώρους περίπου 65 τμ.

Reaction score
24.784
Εγώ θα επερνα το 63 για όλους τους λόγους που εξήγησα.

Ερώτηση 35, όταν ξεμείνεις με το παρόν τι κανεις; βάζεις άλλο μέσο θερμανσης; και πόσες μέρες το χρόνο ξεμένεις; Από την απάντηση θέλω να καταλάβω για πόσο δεν σου φτάνει το παρον

Δεν υπάρχει λογική σε μηχάνημα που θα δουλεύει 150 μέρες ασταμάτητα να καλύπτει και την πιο ακραία κλιματική ανάγκη αν υπάρξει, θα το πληρώσεις δύο φορές και στην αγορά και στην χρήση. Αν είναι για 40 -50 ώρες το χρόνο (στις 3000 που συζηταμε) να χρειαστεί βοήθεια από κάτι άλλο so be it αλλά πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ (όσο δεν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από -15, που δεν δουλεύει τίποτα). Γενικά έχετε σχεδόν όλοι λάθος στις προτάσεις σας και στην ισχύ και στον αριθμό γιατί δεν έχετε εμπειρία καλού κλιματιστικό τελευταίας 10ετιας, για να μην πούμε για τελευταία 2 ετια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.987
γιατί δεν έχετε εμπειρία καλού κλιματιστικό τελευταίας 10ετιας, για να μην πούμε για τελευταία 2 ετια.
Τι εννοείς;

Προσωπικά, πέρσι έβαλα ένα Daikin ururu sarara, ως δεύτερο σε ένα χώρο 70τμ που είχε ήδη επιδαπέδιο daikin, και πριν κάνα μήνα έβαλα ακόμα 2 daikin στα πάνω δωμάτια, οπότε κάθε δωμάτιο (3) έχει από ένα Daikin. Όλα είναι Α+++ με πολύ υψηλούς δείκτες απόδοσης (και πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου) και μια χαρά λειτουργούν και στους -10°C, πιο κάτω δε ξέρω δεν έτυχε, θεωρητικά δε σταματάνε αυτά.

Ο πάνω όροφος είναι με εσωτερικό "μπαλκόνι" στον ισόγειο, και τα κλιματιστικά των δωματίων είναι τοποθετημένα έτσι ώστε στέλνουν προς το "μπαλκόνι" - κι από εκεί στο ισόγειο - τον αέρα, οπότε κατά βάση έχω 5 κλιματιστικά για ένα ενιαίο όγκο.

Όλα λειτουργούν συνεχώς, πολύ χαμηλά η σκάλα του ανεμιστήρα, εντελώς αθόρυβα, και όλο το σπίτι έχει ομοιόμορφη θερμοκρασία απ'ακρη σ'ακρη.

Πέρσι το χειμώνα είναι ζήτημα αν άναψα 1 φορά τα σώματα του καλοριφέρ, για κάνα τέταρτο, με τον καυστήρα πετρελαίου, κι αυτό κατά βάση για τον κάτω όροφο, το ημιυπόγειο, όπου έχει επίσης κλιματιστικό.

Δηλαδή έχω συνολικά 6 σύγχρονα και πολύ καλής ποιότητας κλιματιστικά. Το πιο "ισχυρό" είναι 13-αρι, όλα δηλαδή είναι χαμηλής ισχύος, και κατεβαίνει πολύ χαμηλά η ελάχιστη ισχύς "συντήρησης".

Δοκίμασα προ λίγων ημερών, από τους 24° που είχα στάνταρ το σπίτι, μπορούν κυριολεκτικά να το παγώσουν, πολύ γρήγορα. Βασικά έκανα δουλειές και ιδρωσα, και τα έδωσα τέρμα γκάζια, και σε λίγο φτερνιζομουν, είχαν παγώσει τα χέρια πόδια όλα.

Για φέτος το χειμώνα, συζητάω τώρα (αυτές τις μέρες) με την Daikin να βάλω αντλία θερμότητας στη θέση του λέβητα, να διώξω εντελώς το πετρέλαιο. Έναν μικρό, με πολύ υψηλό δείκτη απόδοσης σε ζέστη, για να λειτουργεί χαλαρά συνεχώς το χειμώνα, κατά βάση για το ημιυπόγειο (έτσι κι αλλιώς πάνω πάει η ζέστη, δε χάνεται), και εάν τυχόν χρειαστεί 1-2 φορές ίσως, και για το ισόγειο.

ΥΓ. Το μόνο "μειονέκτημα" με τα πολλά κλιματιστικά, είναι τα έξοδα συντήρησης, μαζεύεται καλό ποσό για "καθαρισμό" μια φορά το χρόνο, πάντα από την επίσημη Daikin όμως. Έχω κακή εμπειρία από "μαστρομήτσους" συντηρητές, και πλέον δεν μπλέκονται αλβανά στοιχεία στα μηχανήματα αυτά, έρχονται σοβαρά συνεργεία με πλήρη εξοπλισμό ελέγχου για συντήρηση.

Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.472
Τι εννοείς;

Για φέτος το χειμώνα, συζητάω τώρα (αυτές τις μέρες) με την Daikin να βάλω αντλία θερμότητας στη θέση του λέβητα, να διώξω εντελώς το πετρέλαιο. Έναν μικρό, με πολύ υψηλό δείκτη απόδοσης σε ζέστη, για να λειτουργεί χαλαρά συνεχώς το χειμώνα, κατά βάση για το ημιυπόγειο (έτσι κι αλλιώς πάνω πάει η ζέστη, δε χάνεται), και εάν τυχόν χρειαστεί 1-2 φορές ίσως, και για το ισόγειο.
Γενικα ειναι λάθος η θέρμανση να γίνεται αποκλειστικά με αντλίες θερμότητας και κλιματιστικά. Αν είναι υψηλής ισχύος για να καλύπτουν τις χ πολύ κρύες μέρες χάνεις χρήμα τις υπόλοιπες 365 -χ μέρες. Αν είναι χαμηλότερης ισχύος, δε χάνεις χρήμα αλλά θα κρυωσεις τις χ μέρες. Είτε είναι διετίας είτε δεκαετίας. Πάντα υπάρχει το παραπάνω trade off.

Για τις χ μέρες, χρειάζεται booster πηγή. Αυτή συνήθως είναι κλασσικη θερμική. Κατ εξαίρεση μπορεί να είναι και θερμικού κυκλου αν είσαι πολύ large και δε σε νοιάζει να έχεις δωσει χ λεφτά που θα λειτουργούν με cop 2 αντί να έχεις δωσει χ/10 λεφτά που θα λειτουργούν με cop 1, τις χ μέρες που μας απασχολούν. Εκτός αν για κάποιο λόγο έχεις τζάμπα ρεύμα ενώ το πετρέλαιο σου είναι ακριβό ή βρωμερό.

Σε κάθε περίπτωση, η booster πηγή θα πρέπει να μπορεί να ενεργοποιείται μόνο τις χ μέρες. Όχι να λειτουργεί 365 μέρες.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.987
Δε ξέρω, αλλά δεν κρύωσε το σπίτι πέρσι, αλλά δεν έκανε και κάνα σοβαρό χειμώνα.

Τα περφέρα μου έβαλαν φέτος στα δωμάτια, ότι θέλουν με κάνουν..

1000008578.png

1000008579.png

Έχω και τζάκι, αλλά πέρσι δεν άναψε καθόλου.

Η αντλία θερμότητας στη θέση του λέβητα, είναι καθαρά πλεονάζουσα στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Το λες και μπούστερ..

Πετρέλαιο έχω να βάλω 3 χρόνια, δε καίω πλέον καθόλου..
Απλώς για να μη μένουν ασύνδετα τα σώματα, άμα φύγει ο λέβητας, να μπει μια αντλία θερμότητας.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.472
Η χρήση ΑΘ ως booster έχει νοημα. Ειδικά αν υπάρχει πρόβλεψη για φτηνό ή τζάμπα ρεύμα στο μέλλον. Παρολα αυτά είναι ακριβή επιλογή για χρήση booster.

Στο δικό μου σπίτι, το δουλεύω ανάποδα. Όλο το χειμώνα δουλεύει η ΑΘ, και τις χ πολύ κρύες μερες και ένα μεγάλο AC (booster). Τα υπόλοιπα 4 μικρά AC δεν ανάβουν το χειμώνα. Μόνο το καλοκαίρι.

(Γιατι δεν κράτησα ή δεν αγόρασα καυστήρα + λέβητα ως booster; Γιατί μπόρεσα να τον πουλησω, ενώ τα AC, που υπήρχαν ήδη, τα χρειάζομαι και για το καλοκαίρι.)

Last edited:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.778
Αλλο αρκουδίσιο θέλω .
Επειδή μιλάς για παλιό σπίτι John, συνόδευσε το air condition με έναν καλό αφυγραντήρα ζεόλιθου (είμαι πολύ ευχαριστημένος σε πολύ δύσκολο χώρο με το PureDry). Κάνει πραγματικά καλή δουλειά και βοηθάει σημαντικά όχι μόνο στο να νιώθεις ζεστά και δίχως υγρασία, βοηθάει και το ac να ανεβάσει την θερμοκρασία του χώρου πιο γρήγορα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.987
Ειδικά αν υπάρχει πρόβλεψη για φτηνό ή τζάμπα ρεύμα στο μέλλον.
Ναι, παίζει αυτόνομο.

Θα το δω μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Κάτι έχω στα σκαριά.

Όλο το χειμώνα δουλεύει η ΑΘ, και τις χ πολύ κρύες μερες και ένα μεγάλο AC (booster). Τα υπόλοιπα 4 μικρά AC δεν ανάβουν το χειμώνα. Μόνο το καλοκαίρι.
Κάπως έτσι θα παίζω και γω.
Τα 3 των δωματίων, στον πάνω όροφο, το χειμώνα θα είναι πρακτικά άχρηστα, γιατί εκεί πάει η ζέστη.
Μόνον σε πολύ κρύο υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν, 5-10 μέρες (νύχτες) το χρόνο.

Πέρσι το χειμώνα, κάπως έτσι πήγε. Ο πάνω όροφος στην πράξη δε χρειάζεται θέρμανση, πάει μόνη της.

Γι'αυτό σκέφτομαι αντλία θερμότητας με πολύ υψηλό δείκτη απόδοσης για το ημιυπόγειο, χαλαρά, κι άστη να πάει πάνω τη ζέστη, δε πάει στραφι. Θα ζεσταίνει το δάπεδο του ισογείου.
Παρολα αυτά είναι ακριβή επιλογή για χρήση booster.
Ναι, ακριβή, αλλά αφού υπάρχουν ήδη τα σώματα και η όλη εγκατάσταση, ακόμα και για ζεστό νερό (για τις μέρες που δε θα έχει ο ηλιακός), είναι η πιο λογική επιλογή.

Reaction score
11.631
Τι εννοείς;

Προσωπικά, πέρσι έβαλα ένα Daikin ururu sarara, ως δεύτερο σε ένα χώρο 70τμ που είχε ήδη επιδαπέδιο daikin, και πριν κάνα μήνα έβαλα ακόμα 2 daikin στα πάνω δωμάτια, οπότε κάθε δωμάτιο (3) έχει από ένα Daikin. Όλα είναι Α+++ με πολύ υψηλούς δείκτες απόδοσης (και πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου) και μια χαρά λειτουργούν και στους -10°C, πιο κάτω δε ξέρω δεν έτυχε, θεωρητικά δε σταματάνε αυτά.

Ο πάνω όροφος είναι με εσωτερικό "μπαλκόνι" στον ισόγειο, και τα κλιματιστικά των δωματίων είναι τοποθετημένα έτσι ώστε στέλνουν προς το "μπαλκόνι" - κι από εκεί στο ισόγειο - τον αέρα, οπότε κατά βάση έχω 5 κλιματιστικά για ένα ενιαίο όγκο.

Όλα λειτουργούν συνεχώς, πολύ χαμηλά η σκάλα του ανεμιστήρα, εντελώς αθόρυβα, και όλο το σπίτι έχει ομοιόμορφη θερμοκρασία απ'ακρη σ'ακρη.

Πέρσι το χειμώνα είναι ζήτημα αν άναψα 1 φορά τα σώματα του καλοριφέρ, για κάνα τέταρτο, με τον καυστήρα πετρελαίου, κι αυτό κατά βάση για τον κάτω όροφο, το ημιυπόγειο, όπου έχει επίσης κλιματιστικό.

Δηλαδή έχω συνολικά 6 σύγχρονα και πολύ καλής ποιότητας κλιματιστικά. Το πιο "ισχυρό" είναι 13-αρι, όλα δηλαδή είναι χαμηλής ισχύος, και κατεβαίνει πολύ χαμηλά η ελάχιστη ισχύς "συντήρησης".

Δοκίμασα προ λίγων ημερών, από τους 24° που είχα στάνταρ το σπίτι, μπορούν κυριολεκτικά να το παγώσουν, πολύ γρήγορα. Βασικά έκανα δουλειές και ιδρωσα, και τα έδωσα τέρμα γκάζια, και σε λίγο φτερνιζομουν, είχαν παγώσει τα χέρια πόδια όλα.

ΥΓ. Το μόνο "μειονέκτημα" με τα πολλά κλιματιστικά, είναι τα έξοδα συντήρησης, μαζεύεται καλό ποσό για "καθαρισμό" μια φορά το χρόνο, πάντα από την επίσημη Daikin όμως. Έχω κακή εμπειρία από "μαστρομήτσους" συντηρητές, και πλέον δεν μπλέκονται αλβανά στοιχεία στα μηχανήματα αυτά, έρχονται σοβαρά συνεργεία με πλήρη εξοπλισμό ελέγχου για συντήρηση.
Μη καταργείς την εναλλακτική μορφή θέρμανσης , αφενός δεν ξέρεις τι κρύο θα κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον , αφετέρου αν έχεις διακοπή ρεύματος την έκατσες.
άσε ένα Λεβητάκι να υπάρχει που μπορεί να δουλέψει είτε με μια μικρή αθόρυβη Γεννητρια 2-3 kw είτε με μπαταρία αυτόνομου που έλεγες να εγκαταστήσεις.
Εγω θα άλλαζα απλά, το βρόμικο πετρέλαιο με μια 20κιλη μποτίλια προπανίου (στο έξω αποθηκακι που έχεις ) και θα έπαιρνα λεβητακι αεριου.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.472
Μια υπενθύμιση ότι οι ΑΘ έχουν μέγιστη απόδοση όταν δουλεύουν με εναλλάκτες χαμηλών θερμοκρασιών. Δηλ. Με ενδοδαπεδια ή φανκοιλς.

Δεν το έχω τσεκαρει αλλά λογικα πιο αποδοτικό είναι ενα σύγχρονο AC από μια αντίστοιχης ισχύος ΑΘ που δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες και κλασσικά σώματα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.987
Έχει σαφή λογική η χρήση πολλαπλών εναλλακτικών πηγών θερμότητας, την γνωρίζω και την υποστηρίζω.

Μπαταρίες του αυτόνομου, είναι να μπουν στο λεβητοστάσιο, στη θέση της δεξαμενής πετρελαίου συν του λεβητα, μια ολόκληρη γωνία και ο τοίχος αυτός, από δάπεδο μέχρι ταβάνι.. πολύ χώρο πιάνουν οι αηδιες.

Στο "χαλαρό" όλα τα κλιματιστικά τα κρατάει ένα μικρό αυτόνομο για πολλές ώρες.. Το ururu sarara στο χαμηλό του, καίει όσο μια λάμπα.

Το όμοιο θα συμβεί και με την αντλία θερμότητας. Μικρή, αποδοτική, πολύ χαμηλής κατανάλωσης, με ικανότητα για ακραίες θερμοκρασίες και χρήση σε mode μειωμένης κατανάλωσης ("eco" mode). Εκεί, καίει ψίχουλα.

Αυτόνομο + ΔΕΗ, δε θα την κόψω. Απλώς δε θα ξέρει η ΔΕΗ τι έχω στο σπίτι μου, δε πουλάω, δεν επιστρέφω, ότι φτιάχνω θα το καταναλώνω χωρίς να μάθει κανένας, άρα θέλω αρκετές μπαταρίες για το ρεύμα που φτιάχνω. Θέλω να γεμίζω και 2 EV, για να τα γεμίζω, θα πρέπει κάπου να το αποθηκεύω πρώτα.

Εναλλακτική πηγή θέρμανσης, μόνο το τζάκι θα μείνει. Άμα το μπουμπουνίξεις, κάνει δουλειά, κλειστό είναι άλλωστε, και ξύλα έχω άφθονα, καταξερα.

Last edited:

Reaction score
11.631
Έχει σαφή λογική η χρήση πολλαπλών εναλλακτικών πηγών θερμότητας, την γνωρίζω και την υποστηρίζω.

Μπαταρίες του αυτόνομου, είναι να μπουν στο λεβητοστάσιο, στη θέση της δεξαμενής πετρελαίου συν του λεβητα, μια ολόκληρη γωνία και ο τοίχος αυτός, από δάπεδο μέχρι ταβάνι.. πολύ χώρο πιάνουν οι αηδιες.

Στο "χαλαρό" όλα τα κλιματιστικά τα κρατάει ένα μικρό αυτόνομο για πολλές ώρες.. Το ururu sarara στο χαμηλό του, καίει όσο μια λάμπα.

Το όμοιο θα συμβεί και με την αντλία θερμότητας. Μικρή, αποδοτική, πολύ χαμηλής κατανάλωσης, με ικανότητα για ακραίες θερμοκρασίες και χρήση σε mode μειωμένης κατανάλωσης ("eco" mode). Εκεί, καίει ψίχουλα.

Αυτόνομο + ΔΕΗ, δε θα την κόψω. Απλώς δε θα ξέρει η ΔΕΗ τι έχω στο σπίτι μου, δε πουλάω, δεν επιστρέφω, ότι φτιάχνω θα το καταναλώνω χωρίς να μάθει κανένας, άρα θέλω αρκετές μπαταρίες για το ρεύμα που φτιάχνω. Θέλω να γεμίζω και 2 EV, για να τα γεμίζω, θα πρέπει κάπου να το αποθηκεύω πρώτα.

Εναλλακτική πηγή θέρμανσης, μόνο το τζάκι θα μείνει. Άμα το μπουμπουνίξεις, κάνει δουλειά, κλειστό είναι άλλωστε, και ξύλα έχω άφθονα, καταξερα.
Εγώ έχω 24 διβολτες σε 0,5 τμ (μισό τετραγωνικό) [48V συστημα]
Πάρε opzv οριζόντιου τύπου

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.137
Δεν υπάρχει αυτόνομο + ΔΕΗ. Αυτόνομος συνεπάγεται διακοπή ηλεκτροδότησης και επιστροφή ρολογιού. Αυτό που θες να κάνεις λέγεται zero feed in με μπαταρίες. Eννοείται πως πρέπει να δηλωθεί στον ΔΕΔΔΗΕ.

Στα λέω μη βρεθείς μπλεγμένος.

Reaction score
11.631
Το σημαντικό είναι να μη στείλεις ΕΣΥ ρεύμα πίσω στο δίκτυο σε περίπτωση διακοπής λόγω βλάβης και σκοτώσεις κανένα τεχνίτη της ΔΕΗ που προσπαθεί να διορθώσει τη Βλάβη. ( φαινόμενο Νησιδοποιησης στα διασυνδεδεμένα)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.137
Ακριβώς. Πρέπει να γίνει σωστή εγκατάσταση, και να ελέγξει ο ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν στέλνεις ρεύμα στο δίκτυο. Να το πούμε και γενικότερα, ότι υπάρχει στο σπίτι το οποίο παράγει ρεύμα πρέπει να δηλωθεί. Ακόμη και η μικρή γεννήτρια.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.046
Εγώ θα επερνα το 63 για όλους τους λόγους που εξήγησα.

Ερώτηση 35, όταν ξεμείνεις με το παρόν τι κανεις; βάζεις άλλο μέσο θερμανσης; και πόσες μέρες το χρόνο ξεμένεις; Από την απάντηση θέλω να καταλάβω για πόσο δεν σου φτάνει το παρον

Δεν υπάρχει λογική σε μηχάνημα που θα δουλεύει 150 μέρες ασταμάτητα να καλύπτει και την πιο ακραία κλιματική ανάγκη αν υπάρξει, θα το πληρώσεις δύο φορές και στην αγορά και στην χρήση. Αν είναι για 40 -50 ώρες το χρόνο (στις 3000 που συζηταμε) να χρειαστεί βοήθεια από κάτι άλλο so be it αλλά πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ (όσο δεν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από -15, που δεν δουλεύει τίποτα). Γενικά έχετε σχεδόν όλοι λάθος στις προτάσεις σας και στην ισχύ και στον αριθμό γιατί δεν έχετε εμπειρία καλού κλιματιστικό τελευταίας 10ετιας, για να μην πούμε για τελευταία 2 ετια.
Την Μήδεια την θυμάσαι ;
10 μέρες είχαμε κολλήσει στα -4 -5 , και το αρκουδίσιο τα είχε παίξει.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.122
Members
38.413
Νεότερο μέλος
FotisLam