Featured Μετρήσεις με REW

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.683
Διαφέρει η απόσταση του μικροφώνου από τα 2 τουιτερ; χρειάζεται να έχει με ακρίβεια ίση απόσταση από τα 2 ηχεία για την συνολική μέτρηση.

Δες πρώτα αυτό.

Reaction score
1.627
Διαφέρει η απόσταση του μικροφώνου από τα 2 τουιτερ; χρειάζεται να έχει με ακρίβεια ίση απόσταση από τα 2 ηχεία για την συνολική μέτρηση.

Δες πρώτα αυτό.
παιζει να μην ηταν just, αυτο ναι.
Θα πάρω αύριο και άλλες, κοιμαται το γκοτζιλα τώρα

Επίσης αυριο βράδυ θα παρω και τα σαμπ
Αυτές είναι καλές θέσεις να ξεκινήσω? Η να φύγω τελείως να πάω αλλού στο χώρο;

IMG_20231204_211545.jpg

Reaction score
1.284
Ερώτηση
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί συμβαίνει το παρακάτω;

Πήρα 3 μετρήσεις με σταθερό μικρόφωνο.... (χωρίς dirac, κάπου έχω κόψει τις χαμηλές από τον προ κοντά στα 40-50hz)

Αριστερο + δεξί με ξεχωριστές μετρήσεις σε αντιπαράθεση.

View attachment 314458
Ολα καλά μέχρι εδώ.

Μετά παίρνω και τα 2 ταυτόχρονα και βγαίνει ένα πράμα ξερωγω....πως να το χαρακτηρισω

View attachment 314459

Γιατί έχει τόση διαφορά με τις μεμονωμένες μετρήσεις; Προσπαθώ να καταλάβω που οφείλεται αλλά δεν.....

ΥΓ με τα χαλιά το rt σπέρνει (μέτρηση LR) ...

View attachment 314460
Συμβαίνει αυτό συχνά , τουλάχιστον στα δικά μου πειράματα σε μια περίπτωση.
Όταν έχεις δώσει μεγάλο toe in στα ηχεία ( καλά έκανες ) αλλά το ένα ηχείο δεν είναι στραμμένο ακριβώς ίδιες μοίρες μέσα όσο το άλλο. Έτσι όπως τα έχεις το κέντρο έρχεται μπροστά στη μούρη σου , εσυ μετράς με το μικρόφωνο λίγο πιο πίσω πιάνοντας μικρό ακυρώσεις.
Μπορεί επίσης να συμβεί για τους ίδιους λόγους ακόμα και εάν έχεις απολύτως συμμετρικό toe in αλλά το μικ δεν είναι ακριβώς στη μέση .
Μη δίνεις σημασία , έβαλες τις κουρτίνες με το Dirac όπως σου είπα ;

Reaction score
1.627
Συμβαίνει αυτό συχνά , τουλάχιστον στα δικά μου πειράματα σε μια περίπτωση.
Όταν έχεις δώσει μεγάλο toe in στα ηχεία ( καλά έκανες ) αλλά το ένα ηχείο δεν είναι στραμμένο ακριβώς ίδιες μοίρες μέσα όσο το άλλο. Έτσι όπως τα έχεις το κέντρο έρχεται μπροστά στη μούρη σου , εσυ μετράς με το μικρόφωνο λίγο πιο πίσω πιάνοντας μικρό ακυρώσεις.
Μπορεί επίσης να συμβεί για τους ίδιους λόγους ακόμα και εάν έχεις απολύτως συμμετρικό toe in αλλά το μικ δεν είναι ακριβώς στη μέση .
Μη δίνεις σημασία , έβαλες τις κουρτίνες με το Dirac όπως σου είπα ;
όχι ανδρικο δεν έχω προλάβει...εβαλα χαλιά όμως χααχαχαχαα

Θελω να παίξω με τα sub πρώτα και να το φέρω όσο μπορώ πριν βαλω το dirac να κάνει τα δικά του.

Reaction score
1.627
Λογικές εννοώντας;
Λόγο την άνισης απόστασης απο το μικρόφωνο ή ότι βαράει στου κουτρούλη το γάμω/γάμο;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.024
Έχω δει παρόμοια αποτελέσματα πολλές φορές. Μην δίνεις σημασία.
Οι Α+Β μετρήσεις έχουν νόημα μέχρι τα 200-300Hz

Reaction score
1.284
α οκ.
Οπότε μένω στο τι μετράσει το κάθε ηχείο χωριστά
Ναι από τα 300-400 και πάνω μη δίνεις ιδιαίτερη σημασία σε μια μέτρηση μιας θέσης όταν παίζουν και τα δυο μαζί.

Μη μπερδευτείς
L+R μαζί + πιθανό sub στο μέλλον έχει πολυ μεγάλη σημασία για τις συχνότητες 20-200.

Όταν με το καλό τρέξεις σωστά το Dirac και του περάσεις κατάλληλες target curves , θα τρέξεις L+R μαζί 20-200 με και χωρίς Dirac να μας παρουσιάσεις εδώ όμορφα spectrograms που θα αποκαλύψουν πολλά για την αίσθηση του μπάσου στον χώρο σου.

Last edited:

Reaction score
1.627
Λοιπόν πέταξα το ένα μονο στη μέση χωρίς μετρήσεις....ίσα ίσα για δω τι κάνει.
Cross στα 80hz
Πρώτες εντυπώσεις ανάμεικτες.

Στα υπέρ, σαν να ακούω ότι τα main παίζουν λίγο ποιο καθαρά. Μπορεί και να είναι ιδέα μου.

Το μπάσο σαν να μου φαίνεται αργό και δεν έχει καλή δυναμική.

Το άμοιρο το έχω στα 3/4 της εντάσης περίπου για να ακουστεί.

Υγ1 Δεν ακούω moby ακούω πλοία που φεύγουν με πιο μεγάλα θα φάω έξωση.

ΥΓ2 μπλέξαμε....

Υγ3 το τσολι στη τιβι δεν ξέρω ποιο είναι

IMG_20231205_201809.jpg

Θα πάρω μετρήσεις σκέτα τα main με το cross σε διάφορα σημεία να δω που κάθεται καλύτερα.

Μετά θα πάρω μετρήσεις μόνο το ένα sub σε 2-3 θέσεις που βολεύει αρχικά και βλέποντας και κάνοντας. Οι συγκεκριμένες θέσεις έχουνε κάτι πόντους διαφορά απόσταση από τα main σε σχέση με την θέση ακρόασης

Σαν πλάνο αυτό έχω κατά νου. Αν έχετε άλλη άποψη παρακαλώ επικοινωνήστε με την γυναίκα μου να της το πείτε μπας και επιστρέψει σπίτι να μου το πει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.683
πέταξα το ένα μονο στη μέση χωρίς μετρήσεις....ίσα ίσα για δω τι κάνει.
Cross στα 80hz
Δεν δουλεύει έτσι το πράμα.

Θέλει τουλάχιστον να φτιάξεις φάση και στάθμη, να παίζουν συγχρονισμένα.

Γίνεται και με τόνο 80 Hz.

Reaction score
1.627
Δεν δουλεύει έτσι το πράμα.

Θέλει τουλάχιστον να φτιάξεις φάση και στάθμη, να παίζουν συγχρονισμένα.

Γίνεται και με τόνο 80 Hz.
Ναι μαζί σου, φάση το μπουρδέλο έχει μόνο normal και rev..... Δεν έχει κάτι άλλο.
Ένταση την πήγα με το αυτί όσο μπόρεσα.

Reaction score
8.786
Λοιπόν πέταξα το ένα μονο στη μέση χωρίς μετρήσεις....ίσα ίσα για δω τι κάνει.
Cross στα 80hz
Πρώτες εντυπώσεις ανάμεικτες.

Στα υπέρ, σαν να ακούω ότι τα main παίζουν λίγο ποιο καθαρά. Μπορεί και να είναι ιδέα μου.

Το μπάσο σαν να μου φαίνεται αργό και δεν έχει καλή δυναμική.

Το άμοιρο το έχω στα 3/4 της εντάσης περίπου για να ακουστεί.
Στα 3/4 για να ακουστεί, μου ακούγεται περίεργο.:biggrin: Μάλλον η θέση είναι εντελώς λάθος. Δοκίμασε θέση κοντά στα ηχεία και προς τον τοίχο.

Reaction score
2.448
Για να μην ανοίξω άλλο θέμα, έκατσα κι ασχολήθηκα λίγο με μετρήσεις.
Βασικά ήθελα να δω τι αλλαγές κάνει το roomperfect.
Έχω συνδέσει τα 2 "sub" των triton one στη μία έξοδο και στην άλλη έχω συνδέσει ασύρματα ένα pb16.
Αποκοπή έχω βάλει τα 65hz γιατί...έτσι. Στις μετρήσεις είδα ένα έντονο dip στα 65 και ππιστεύω πως έχει να κάνει με το delay του ασύρματου sub. Θέλω να κάνω μπόλικες μετρήσεις ακόμη για να καταλ΄βω και περισσότερα πράγματα.
Αυτό που είδα με το roomperfect είναι πως δεν κάνει μέτρηση ξεχωριστά sub και ηχείο αλλά τα βλέπει σαν ένα.
Για αυτό και στο rew το έβαλα να φαίνεται σαν 2 ηχεία, χωρίς sub.
Επίσης πριν κάνω μετρήσεις, είχα επαναφέρει σε εργοστασιακές ρυθμίσεις τον lyngdorf και ξέχασα να του κάνω update.
Ένα θεματάκι που είχα ήταν πως επειδή δεν έβγαζα ήχο από το laptop μέσω hdmi, έστελνα τον ήχο του rew μέσω bluetooth.
Θέλω να κάτσω να φτιάξω και φίλτρα στον ενισχυτή μπας και καταφέρω να εξομαλύνω τα πάνω κάτω της απόκρισης.

Σας βάζω μετρήσεις πριν και μετά

Left Before

L Before.jpg

Right Before
R Before.jpg

Left After
L After.jpg

Right After
Right After.jpg

Ιδέα μου είναι ή μήπως είναι καλύτερες οι μετρήσεις χωρίς το roomperfect? Σα μετρήσεις πάντα και εννοείται πως πρεέπει να γίνει δουλειά στα sub.

Reaction score
1.284
Αποκοπή έχω βάλει τα 65hz γιατί...έτσι. Στις μετρήσεις είδα ένα έντονο dip στα 65
"Γιατί …. έτσι" έχεις και το dip στα 65.
Ιδέα μου είναι ή μήπως είναι καλύτερες οι μετρήσεις χωρίς το roomperfect?
Ιδέα σου είναι .

Σου έκοψε αρκετά τα modes του δωματίου που έφταναν από +15db έως και +25db στα χαμηλά.
Ταυτόχρονα προσπάθησε να φτιάξει κατηφορικό target curve κόβοντας προοδευτικά τις υψηλές συχνότητες.
Δεν έχω δοκιμάσει το roomperfect αλλά απ’ όσα έχω διαβάσει πιστεύω πως είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα ισοσταθμισης, κάποιοι λένε καλύτερο από το Dirac.

Reaction score
2.448
"Γιατί …. έτσι" έχεις και το dip στα 65.
Αυτο φοβαμαι πως ειναι απο την χρονικη καθυστερηση του ασυρματου sub.

Δευτερα θα κανω κι αλλες μετρησεις και θα δω.

Reaction score
1.284
Αυτο φοβαμαι πως ειναι απο την χρονικη καθυστερηση του ασυρματου sub.

Δευτερα θα κανω κι αλλες μετρησεις και θα δω.
Βάλτο στα 80 τρέξτε το και μέτρα ξανά.
Δεν γνωρίζω και το interface του roomperfect , σε αφήνει να δώσεις εσυ target curve ; Εάν ναι χρειάζονται extra παρεμβάσεις. Οι μετρήσεις του rew που έβαλες είναι από μια θέση την κεντρική ; Εάν είναι από μια δοκίμασε να μετρήσεις με τη μέθοδο του κουνιστού μικροφώνου, με μια μέτρηση στο κέντρο δεν βγάζεις κανένα συμπέρασμα.

Reaction score
2.448
Βάλτο στα 80 τρέξτε το και μέτρα ξανά.
Δεν γνωρίζω και το interface του roomperfect , σε αφήνει να δώσεις εσυ target curve ; Εάν ναι χρειάζονται extra παρεμβάσεις. Οι μετρήσεις του rew που έβαλες είναι από μια θέση την κεντρική ; Εάν είναι από μια δοκίμασε να μετρήσεις με τη μέθοδο του κουνιστού μικροφώνου, με μια μέτρηση στο κέντρο δεν βγάζεις κανένα συμπέρασμα.
Δε σε αφήνει να δώσεις target curve. Έχει κάποια voicings τα οποία τα βάζεις μετά και αλλάζει ο ήχος ή φτιάχνεις δικό σου. Θα φτιάξω ένα και θα κάνω παρεμβάσεις στις μετρήσεις μου. Βέβαια, θα ισχύουν και στα δύο ηχεία και όχι σε κάθε ένα ξεχωριστά. Μπορείς να κάνεις μέχρι και 8 παρεμβάσεις σε κάθε target curve. Οι παρεμβάσεις μπορούν να είναι στο σύνολο ή για μιά συχνότητα ή από μία και πάνω ή από μία και κάτω. Έχει διάφορα

Οι μετρήσεις είναι μόνο από μιά κεντρική θέση. Δεν ήθελα να κάνω περισσότερες επειδή έχω ορίσει στο roomperfect μία θέση ακρόασης. Γενικά μετράει πολύ διαφορετικά από dirac, audyssey,mcacc, trinnov. Θέλει μία θέση κεντρική και μετά σε διάφορα ξεκάρφωτα σημεία εντός του χώρου ακρόασης και σε διαφορετικά ύψη.
Screenshot 2024-01-13 213810.png
Screenshot 2024-01-13 215349.png

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
21.472
Δεν ήθελα να κάνω περισσότερες επειδή έχω ορίσει στο roomperfect μία θέση ακρόασης.
Από προσωπική εμπειρία με το RoomPerfect του Lyngdorf, θα σου συνιστούσα να ορίσεις την ακρόαση στην επιλογή Global, όχι στην επιλογή Focus.

Δεν έχω επιχειρήματα βασισμένα σε μετρήσεις. Στο τυπικό σαλόνι μου που λειτουργούσε τότε ο Lyngdorf, είχα την αίσθηση ότι στη θέση Global έπαιρνα περισσότερη μουσική πληροφορία, από ότι στη θέση Focus.

Αν μπορεί ο @Tidal να πει κι αυτός τη γνώμη του για το θέμα, θα είναι καλό.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.540
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106