- Reaction score
- 254
Γνωριζετε που μπορει κανεις να στειλει σε (αξιοπιστο) service μια Rancilio Silvia στην Πατρα ή Αθηνα ;
Βασιλης
Βασιλης
Αν δηλαδή γίνει ένα τυφλό τεστ με ποιοτικούς καφέδες διαφόρων τιμών, δεν είναι αξίωμα ότι ο πιο ακριβός θα κερδίσει τους ουρανίσκους, παρόλο που στην αντικειμενική κατάταξη χαρακτηριστικών βρίσκεται κοντά στην κορυφή.
Ο Ανδρέας που πίνω πού και πού (συχνότερα πιο παλιά) καφέ, ο οποίος είναι micro-roaster, φέρνει πού και πού κανένα τσουβάλι από καφέδες που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμό ή πάντως έχουν αποσπάσει υψηλά cupping σκορ. Πάνω από ένα σημείο (ας πούμε πάνω από 85 για εσπρέσσο και ακόμη πιο κάτω, γύρω στο 82 για καπουτσίνο ή flat-white όπως συνηθίζω να πίνω) διαπίστωσα ότι εγώ προσωπικώς, καίτοι μπορώ να διακρίνω τη διαφορά στο χαρακτήρα ανάμεσα σε δυο καφέρες -και αυτό λόγω των συνήθως εντόνως διαφορετικών χαρακτηριστικών τους, δεν μπορώ να αξιολογήσω τον έναν ως 'ανώτερο' του άλλου. Και αυτό από έναν έμπειρο μπαρίστα με άριστο εξοπλισμό. Εάν βάλουμε στην εξίσωση ότι από σκορ 87-88 και πάνω οι τιμές εκτινάσσονται σε εξωφρενικά επίπεδα, καταλήγουμε στο ότι για περιπτώσεις όπως τη δική μου, με έναν απλώς αξιοπρεπή (βάσει όσων διαβάζουμε εδώ) εξοπλισμό κάτω του χιλιάρικου συνολικώς, και με τον ουρανίσκο μου, δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα οι καφέδες πάνω από ένα επίπεδο.
Αυτό λέω. Αλλά ακόμα κι αν καταλαβαίνει κάποιος τις διαφορές δεν λέει τίποτα. Μπορεί ο προσωπικός του best να είναι 83ρης.Μα στο 85 βρίσκεις εξαιρετικούς καφέδες. Πρέπει να έχει κανείς πολύ προπονημένο ουρανίσκο για να καταλαβαίνει σταθερά διαφορές από εκεί και πάνω (σε τυφλά τεστ).
Κολοκύθια.Μπορεί ο προσωπικός του best να είναι 83ρης.
Για μένα ο καλύτερος καφές προϋποθέτει να μου τον σερβίρουν στο κατάλληλο περιβάλλον γιατί μετράω το συνολικό πακέτο της εμπειρίας. Το ίδιο που ζητάω και στο φαγητό. Δεν εννοώ ακριβό και πολύ κυριλέ μαγαζί, απλά να ταιριάζει στο καλό προϊόν που σερβίρει.Κολοκύθια.
Προσωπικός best, είναι αυτός που:
1. τυχαία βγαίνει καλύτερα στον εξοπλισμό μας, και
2. τυχαία μας κάθεται καλά στους γευστικούς μας κάλυκες, αναλόγως διάθεσης.
Το πρώτο, η τυχαιότητα του "ταιριάσματος" καφέ με εξοπλισμό, είναι το σημαντικότερο.
Εφόσον δεν διαθέτουμε σούπερ ντουπερ εξοπλισμό επιπέδου ντίσεντ και δεξερωγωτι μύλου, ο εκάστοτε εξοπλισμός έχει περιορισμούς στο τι μπορεί να βγάλει, για πολλαπλούς αντικειμενικούς λόγους, κι έτσι, είναι τελικά αρκετά τυχαίο το ποιος καφές θα βγει καλύτερα στον συγκεκριμένο εξοπλισμό, και πάντα αναλόγως δεξιοτήτων στην παρασκευή του.
Το δεύτερο, έχει σχέση με τη διάθεση. Άμα θες σοκολατένιο ή πικρό ή γλυκό σήμερα, ή με πολύ σώμα, ή με καρύδια ή με γιασεμί και μανταρίνι, ή δεξερωγωτι γεύση, ή ελαφρύ ή βαρύ, κλπ. Κάθε μέρα δε θες το ίδιο πράμα, ούτε μπριζόλα wagyu A5 κάθε μέρα δε γίνεται, κι ας είναι η καλύτερη στον πλανήτη.
Η αλλαγή στις γεύσεις και η εξερεύνηση νέων γεύσεων είναι σημαντικότερη της μιας μεμονωμένης, οσοδήποτε καλή κι αν είναι αυτή.
Οι καφέδες (μπορούν να) είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, που σχεδόν αποτελούν διαφορετικά ροφήματα!
Ομοίως οι μπριζόλες.![]()
ακριβώςΗ αλλαγή στις γεύσεις και η εξερεύνηση νέων γεύσεων είναι σημαντικότερη της μιας μεμονωμένης, οσοδήποτε καλή κι αν είναι αυτή.
20 χρόνια εσπρεσσο (χωρις ακριβά μηχανήματα ομως) κι αυτά μου φαίνονται πολύ υπερβολικά ακόμαΣε λίγο θα γράψει κανείς πως ακούει στον καφέ μοσχαροκεφαλή ντουσλαμά
Είναι, δεν σου φαίνονται.20 χρόνια εσπρεσσο (χωρις ακριβά μηχανήματα ομως) κι αυτά μου φαίνονται πολύ υπερβολικά ακόμα
Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένεςΕφόσον δεν διαθέτουμε σούπερ ντουπερ εξοπλισμό
Θα σταθω σε αυτο που γραφεις παραπανω.β. οι καλοφτιαγμένοι καθημερινοί καφέδες δύσκολα "χτυπιούνται" από τους εξωτικούς (για πολλούς λόγους)
Δηλαδή;το αποτελεσμα με 2 αλλαγες που εκανα, δικαιωνει.
Το έχω δει παρόλο που ο Προμηθέας με κουράζει απίστευτα με το μονότονο και σοβαρό στιλ του. Σε αυτές τις κατηγορίες θα έπαιρνα τη LaMarzocco. Όταν ασχολούμαι με ακριβά πράγματα πάντα το brand είναι πρώτος παράγοντας επιλογής κι ας κάνει ο ανταγωνιστής παπάδες.ΥΓ. The beauty and the.. geek-beast
Αυτή; (MP είναι ακριβότερη - 6.650€)Σε αυτές τις κατηγορίες θα έπαιρνα τη LaMarzocco.