dynaudio LYD 48 + DYNAUDIO 18S sub.

Μηνύματα
1.685
Reaction score
1.526
Φτιάξε τον χώρο και πάρε ηχείο χωρίς waveguide. 🙂
Το ένα με το άλλο είναι άσχετα. Το waveguide βοηθά στη σωστή ισοστάθμιση και προσφέρει μεγαλύτερο sweet spot. Δεν κάνει κάτι για τα στάσιμα, τις ουρές κλπ και οι πρώτες ανακλάσεις από τα πλάγια και απο πισω είναι αντίστοιχες μεταξύ των δύο τύπων ηχείων. Με waveguide μάλιστα, είναι πιθανότατο να έχεις πιο μεγαλο πρόβλημα αν δε βάλεις απορρόφηση η διαχυση στον πίσω τοίχο αφού η συνολική ενέργεια στις υψηλές και τις μεσαιες από ένα τέτοιο ηχείο είναι περισσότερη στο χώρο και σκάει μπόλικη στον πίσω τοίχο. Η οποία στη συνέχεια γυρίζει σε σένα.
 


Μηνύματα
1.685
Reaction score
1.526
Οι καραμπολες στον πίσω τοίχο ναι. Οι υπόλοιπες δε γίνεται να εχουν ίδια τονικότητα εκτός αν μιλάμε για duevel planets ας πούμε.
Και τα πρίμα, ότι waveguide και να έχεις δεν πρόκειται να κάνουν πρώτο bounce στα early reflection points των πλαινων τοίχων.
Σε κάθε περίπτωση, επί του θέματος νομίζω ότι συμφωνούμε. Ο χώρος θα χρειαστεί εκτενη περιποίηση ασχέτως τύπου ηχειου. Απλώς, αναλόγως του ηχειου μπορεί να επιβάλλονται μικροτροποποιησεις ως προς τη διαχείριση των ανωτέρων συχνοτήτων.
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.993
Reaction score
82.080
Ίσως αυτό που θέλεις να πεις είναι πως μια λύση για αφρόντιστους χώρους είναι τα πολύ κατευθυντικά ηχεία.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
52.886
Reaction score
130.368
Όσο κατεβαίνει η συχνότητα που βγαίνει από ένα μεγάφωνο συγκεκριμένου πλάτους (πχ σε τουίτερ 1 ιντσας, έχουμε 1 ιντσα πλάτος μεγαφώνου, σε μιντ 3 ιντσών έχουμε 3 ιντσες πλάτος μεγαφώνου κλπ) , τόσο μεγαλύτερη είναι η διασπορά, δηλαδή τόσο πιο ευρύς ο λοβός απόκρισης.

Στις υψηλότερες συχνότητες που παίζει αυτό το μεγάφωνο, στενεύει ο λοβός, και φτάνει πιο ψηλά μια συχνότητα πάνω από την οποία κάνει beaming, δηλαδή παίζει μόνον καρφί, on axis.

Αυτή η συμπεριφορά κάθε μεγαφώνου, σημαίνει πως έχει ευρύτερη διασπορά στο χαμηλό φάσμα που παίζει το μεγάφωνο, και στενότερη στο υψηλό, άρα η έμμεση ενέργεια (από τις όποιες ανακλάσεις στο χώρο) θα έχει τονική αλλοίωση, δηλαδή θα βαίνει μειούμενη στην αύξηση συχνότητας.

Το waveguide τακτοποιεί το συχνοτικό εύρος του μεγαφώνου ώστε να έχει όμοια διασπορά (ίδιο εύρος λοβού) σε όλο το φάσμα του μεγαφώνου, οπότε η έμμεση ενέργεια (off axis) από ανακλάσεις θα έχει όμοια τονικότητα με την άμεση (on axis).

Δηλαδή, όπως το είπε ο ντιμιφουτ στο #22, αλλά δε το ανέλυσε λιγάκι να το καταλάβετε.
 




Staff online

  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.512
Μηνύματα
2.907.738
Members
38.057
Νεότερο μέλος
dimitrist900
Top