Καλωδια ηχειων ..... ( μακρυτατο )

Μηνύματα
401
Reaction score
698
Εάν και ανέφερα σε πέντε προστάσεις σε ένα πόστ θεωρητικά γραφόμενα δυο θέματα που όμως υπονοούν όλα αυτά που αναφέρονται στα παρακάτω βίντεο (και ένα bonus για το back EMF των τρανζίστορ που χρησιμοποιούνε feedback και καλή τύχη να το γλυτώσεις όπως και μια έμμεση παραδοχή του Hegel guy για το πως χρησιμοποιείς ακόμη μεγαλύτερη αντέννα χρησιμοποιώντας δυο καλώδια ο οποίος και αυτός ενισχύεται επιπρόσθετα φυσικά) και με μόνη αντίθεση ένα σχόλιο (στα σχόλια στο βίντεο το Danny) που αμφισβητεί το αντέννα φαινόμενο και εξηγεί τεχνικά τον λόγο (θα καταλάβετε ποιό είναι) .... αλλά επειδή υπάρχει δυσκολία να συμπεράνει κάποιος απο κάτι λακωνικά θεωρητικό όλα αυτά και ορισμένοι τα θέλουν πιο απλά, κατανοητά και σε εικόνες .... παραθέτω τα παρακάτω :


Hey Everybody χα χα.


αληθειες........
 


east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
O D.F. είναι χαρακτηριστικό του ΕΝΙΣΧΥΤΗ. Είναι αδύνατον να αποτελέσει χαρακτηριστικό του ηχείου, διότι τότε είναι αδύνατον να οριστεί. Και πάλι, όμως, ως χαρακτηριστικό του ενισχυτή, υπολογίζεται κατά σύμβασιν και στο περίπου, δίνοντας απλά και μόνον μια ένδειξη, πόσο εύκολα και γρήγορα θα σταματήσει να πάλλεται το διάφραγμα του μεγαφώνου, όταν αυτό σταματήσει να οδηγείται.

Ο D.F. είναι καθαρός αριθμός και ορίζεται συμβατικά ως το πηλίκο του κλάσματος, με αριθμητή την αντίσταση του μεγαφώνου και παρονομαστή την αντίσταση εξόδου του ενισχυτή. Για παράδειγμα, αν η αντίσταση εξόδου του ενισχυτή είναι ας πούμε 0,05Ω (πέντε εκατοστά του Ωμ), τότε λέμε πως ο συντελεστής απόσβεσης του ενισχυτή είναι 8/0,05 = 160. Επειδή, όμως, το μεγάφωνο, και κατά προέκτασιν και ένα ηχείο με παθητικό κρος, έχει αντίσταση η οποία μεταβάλλεται ως προς τη συχνότητα του ρεύματος που το οδηγεί, έχει δηλαδή αυτό που λέμε εμπέδηση, ο κατασκευαστής του ενισχυτή επιλέγει να τοποθετήσει στον αριθμητή τον αριθμό 8, που είναι κατά κάποιον τρόπο ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός, στο περίπου δηλαδή.

Η πραγματικότητα είναι βεβαίως πολύ διαφορετική, καθώς, στις περιπτώσεις που το ηχείο έχει δύο γούφερ παράλληλα, θα είναι αυτομάτως 4Ω, ανεξαρτήτως τί έχει μαγειρέψει και ανακοινώνει ως ο κατασκευαστής του. Στην πράξη, σε μια αγορά που επικρατεί πολλή ημιμάθεια, η οποία μάλιστα αυτοτροφοδοτείται και συντηρείται από την εγγενή αποστροφή των ενηλίκων ανθρώπων από τη μάθηση, όπως επίσης και από τα συμφέροντα των κατασκευαστών και των εμπόρων, η προδιαγραφή των 4Ω αποτελεί παράγοντα ανασταλτικό των πωλήσεων, αφού το ηχείο θα δεχθεί τη ρετσινιά του δύσκολου και απαιτητικού ηχείου, που δε "ματσάρει" εύκολα. Επομένως, αν ο ενισχυτής του παραδείγματος οδηγεί ένα 4ωμο ηχείο, αυτομάτως ο συντελεστής απόσβεσης θα είναι πρακτικά ο μισός, δηλαδή 80.

Ακόμα χειρότερα, με το πρόσχημα ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, που δεν είναι και ψέμα δηλαδή, ο κατασκευαστής του ενισχυτή δεν λαμβάνει ποτέ υπ' όψιν την αντίσταση του καλωδίου σύνδεσης του ηχείου (διότι δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς καλώδιο θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης του), και η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα, διότι είναι συγκρίσιμη με τον παρονομαστή του κλάσματος. Για παράδειγμα, αν το καλώδιο προδιαγράφεται με αντίσταση σειράς ας πούμε 0,009Ω/m, 9 χιλιοστά του Ωμ ανά τρέχον μέτρο αγωγού, και το μήκος του καλωδίου είναι 3 μέτρα, τότε η αντίσταση που "βλέπει" το μεγάφωνο γίνεται 0.009x6 + 0.05 = 0.104Ω, οπότε ο D.F. γίνεται 80. Δηλαδή, αλλάζει, επιδεινώνεται αρκετά εύκολα με την εμπλοκή του καλωδίου.

Όσον αφορά το πού πηγαίνει το ρεύμα που θα επιστρέψει το μεγάφωνο, φυσικά αυτό δεν θα γειωθεί, διότι δεν μπορεί να γειωθεί. Το ρεύμα αυτό δεν είναι σαν το νερό, που θα το διοχετεύσουμε μέσα από το λάστιχο της βρύσης σε κάποια λακούβα της γης, αυτά είναι ανοησίες. Για να υπάρξει ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να υπάρξει κύκλωμα, και το κύκλωμα είναι το στάδιο εξόδου του ενισχυτή, συνδεδεμένο στο μεγάφωνο (ή το ηχείο συνολικά) με το καλώδιο σύνδεσης. Άρα, το ρεύμα αυτό θα το καταναλώσει ο ενισχυτής, και όσο χαμηλότερη αντίσταση έχει, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό, οπότε το διάφραγμα θα σταματήσει, θα αποσβεσθεί η κίνησή του, πιο γρήγορα, κάτι που υποκειμενικά θα γίνει (αν γίνει) αντιληπτό ως πιο κοφτό και σαφέστερο, ακριβέστερο μπάσο, ανεξαρτήτως αν αυτό αρέσει στον ακροατή, ή όχι.

Εκ των παραπάνω, νομίζω πως ένα λογικό και αμερόληπτο άτομο θα συμπεράνει το πλεονέκτημα του μεγάλης διατομής αγωγού που ΠΡΕΠΕΙ να χαρακτηρίζει ένα καλώδιο ηχείων. Όσον αφορά τις επισημάνσεις διαφόρων κατασκευαστών, που συνιστούν και λένε στον πελάτη να αποφεύγει διάφορα καλώδια με "χωρητική" συμπεριφορά και δεν ξέρω τί άλλο, αυτά είναι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ, διότι πίσω από αυτήν τη σύσταση κρύβεται ένα αφρόντιστο και κακοσχεδιασμένο προϊόν, την άτσαλη και ανασφαλή συμπεριφορά του οποίου, η ημιμαθής ή ανυποψίαστος ιδιοκτήτης εκλαμβάνει ως ιδιαιτερότητα ενός προϊόντος που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα από τον κάτοχό του, ώστε να παίξει σωστά.

Τέλος, ο D.F. σήμερα δεν έχει θέση πια στο hi-fi. Είναι ένας αριθμός υπολογισμένος με χονδροειδείς παραδοχές, προερχόμενος από εποχή παλαιότερη, όταν δεν είχαμε την τεχνολογική δυνατότητα που έχουμε σήμερα. Αντί του D.F., ο λογικός και σοβαρός χαϊφιντελίστα πρέπει να αναζητήσει μέτρηση της απόκρισης συχνότητας του ενισχυτή, όχι με οδήγηση ωμικού, αλλά μιγαδικού φορτίου, που προσομοιάζει με το φορτίο που πάντοτε έχει ένα παθητικό ηχείο. Εκεί ξεχωρίζουν οι καλοί ενισχυτές, καθώς οι κατώτεροι δεν μπορούν να επιτύχουν επαρκώς επίπεδη απόκριση (διότι έχει σχετικά μεγάλη αντίσταση εξόδου και σχετικά λίγη ανάδραση). Ένας τέτοιος, καλός ενισχυτής, είναι επόμενον ότι θα είναι αναίσθητος, ο ήχος του δεν θα αλλάζει με την αλλαγή καλωδίου ηχείων, και ΕΤΣΙ πρέπει να είναι ένας καλός ενισχυτής.

Βεβαίως, ο ημιμαθής πελάτης θα το εκλάβει αυτό ως κακό, λέγοντας πως ο ενισχυτής δεν είναι "ευαίσθητος" στις αλλαγές καλωδίων, δεν "αναδεικνύει" τις λεπτομέρειες του συστήματος, δεν είναι αποκαλυπτικός. Σ' αυτόν τον δύστυχο, εύχομαι καλή τύχη.
Θα κανω ενα Email στον VDH και αλλο ενα στην Audioquest που τσπ εχω εναν γνωστο να ενημερωσω οτι με ενα αρθρο και εναν νομο εκλεισες το θεμα
επισης κατι σαραβαλα οργανα που εχω να ...τωρα που μιλαμε τα πεταω στον μπλε καδο
 

Μηνύματα
5.603
Reaction score
9.747
Αυτό τώρα τι σημαίνει με απλά λόγια για το DFτου ενισχυτή?
Ή μήπως λέει βλακείες?

Ακολουθεί ένα απλό παράδειγμα υπολογισμού: ας υποθέσουμε ότι ένας "μέτριος" ενισχυτής ισχύος με τρανζίστορ έχει συντελεστή απόσβεσης 100 στα 8 ohms σύμφωνα με το φύλλο δεδομένων. Αυτό αντιστοιχεί σε εσωτερική αντίσταση 0,08 ohms. Σε ένα ηχείο 4 ohm, ο συντελεστής απόσβεσής του μειώνεται στο μισό στο 50. Αν υποθέσουμε τώρα ότι το πηνίο και το καλώδιο του ηχείου έχουν μαζί αντίσταση 0,8 ohms, αυτό τελικά οδηγεί σε συντελεστή απόσβεσης 10 στο πλαίσιο του woofer ενός ηχείου 8 ohm (8 δια 0,8) και 5 σε ένα ηχείο 4 ohm.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
Υπαρχουν ανθρωποι που ποσταρουν τις σκεψεις σωστες η λαθος δεν εχει σημασια και στοχευουν στην ανταλλαγη αποψεων και τελικα μοιρασμα γνωσης .
Υπαρχουν ανθρωποι που λειτουργουν αφοριστικα η βρισκουν χαρα να πανε κοντρα σε οτιδηποτε γραφει καποιος for arguments shake που λενε στο χωριο μου
Υπαρχουν ημιμαθεις και η μονη τους πηγη ενημερωσης ειναι καποια πληρωμενα περιοδικα του χωρου η το ChatGPT

δεκτα ολα αυτα δεν με χαλαει
εγω λεω να σταθω στις μετρησεις και τα οργανα που συνηθως δεν λενε ποτε ψεμματα ουτε εχουν αποψη , Αφου τελειωσω απο εκει αν μου αρεσει η οχι το αποτελεσμα ειναι μια αλλη προσωπικη ιστορια τουλαχιστον θα ξεκιναω απο την βαση οτι μετρησα για να επιβεβαιωσω αυτο που ακουσαν τα αυτια μου .
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.088
Reaction score
143.543
το damping factor που σου δινει ο ενισχυτης ισχυει μονο με καλωδιο το οποιο εχιε μηδενικη αντισταση
Γινεται αυτο ?
ΟΧΙ
αρα το damping factor θα αλλαξει μεχρι να φτασει στα ηχεια
Πρακτικα εαν ενας ενισχυτης δινει 1000 με ενα καλωδιο 3m πλακε 2*1,5 μαζι με μπαννανες μπορνες και επαφες οριακα στο ηχειο πανω εχεις 650
Έχω αναφερθεί πολύ αναλυτικά στο damping factor στο παρελθόν, και με παράδειγμα υλοποίησης.

Στην πράξη, για συγκεκριμένο ενισχυτή και συγκεκριμένο ηχείο, το βέλτιστο αποτέλεσμα στο τελικό χρήσιμο damping factor είναι εφικτό μόνον με ενεργή πολυενίσχυση, ώστε κάθε ενισχυτής να βλέπει κατευθείαν ένα μεγάφωνο, χωρίς τίποτα άλλο ενδιάμεσα, πέραν ενός καλωδίου.

Όλα τα υλικά του παθητικού cross έχουν κάποια εσωτερική αντίσταση, η οποία προστίθεται στην συνολική αντίσταση που βλέπει ο ενισχυτής, και μειώνουν το τελικό damping factor.

Πέραν από την εσωτερική αντίσταση των πυκνωτών και πηνίων του κρος, μη ξεχνάμε και διάφορες αντιστάσεις που μπορεί να βρεθούν σε σειρά με το μιντ ή το Τουίτερ, αλλά και την αντίσταση κάποιας ασφάλειας που είναι σε σειρά, μαζί με τις επαφές της.

Η χρησιμότητα βέβαια του damping factor έχει κάποια όρια, και χονδρικά, πάνω από 60 τελικό χρήσιμο damping factor, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κέρδος (έχει γίνει εκτενής ανάλυση επί τούτου).

Για την ομαλοποίηση της εμπέδησης του μεγαφώνου, εφόσον δεν υπάρχει παθητικό κρος (που μπορεί κάποιος να είχε ασχοληθεί και με αυτήν την παράμετρο) θα χρειαστεί ένα φίλτρο zobel. Παρακάτω δίνω λινκ για βασικές αρχές περί Ζόμπελ, που είναι χρήσιμο και για καλώδια υψηλής χωρητικότητας (που μπορεί να οδηγήσουν σε ταλάντωση κάποια ενισχυτικά), όπως τα πλακέ καλώδια της alpha core, goertz, κλπ.

Το χρήσιμο για όλους σας παράδειγμα που είχα αναπτύξει για το damping factor, μπορείτε να το βρείτε εδώ:


Βασικές αρχές για Ζόμπελ, εδώ:



Το θρεντ αυτό, που έκατσα και τα έγραψα το σωτήριον έτος 2008, είναι ακόμα συνολικά ενδιαφέρον, εάν έχετε χρόνο. 😎


ΥΓ. Η χρήση καλωδίων χαμηλής αντίστασης, είναι φυσικά θεμιτή. Το skin effect, κακώς χρησιμοποιείται στο audio, ανήκει στους μύθους, διότι δεν επηρεάζει τις πολύ χαμηλές συχνότητες στο audio, έχει νόημα σε πολύ υψηλότερες συχνότητες. Τα goertz καλώδια, θεωρώ πως είναι τα καλύτερα που μπορείτε να αγοράσετε, διότι έχουν σύνθετη ωμική αντίσταση παρόμοια με των ηχείων 4-8ωμ). Ο πολύς κόσμος δεν κάθεται να υπολογίσει την σύνθετη ωμική αντίσταση των καλωδίων σύνδεσης των ηχείων, αλλά μόνον την απλή ωμική αντίσταση, κι αυτό είναι σφάλμα. Το γιατί, είναι πολύπλοκο για αυτό το θρεντ. 😎

Αυτές είναι γνώσεις που μοιράστηκα μαζί σας πολύ παλιά, καλό 2004 λέμε, με ξεκίνημα στη δεκαετία του '80.....

 
Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
Έχω αναφερθεί πολύ αναλυτικά στο damping factor στο παρελθόν, και με παράδειγμα υλοποίησης.

Στην πράξη, για συγκεκριμένο ενισχυτή και συγκεκριμένο ηχείο, το βέλτιστο αποτέλεσμα στο τελικό χρήσιμο damping factor είναι εφικτό μόνον με ενεργή πολυενίσχυση, ώστε κάθε ενισχυτής να βλέπει κατευθείαν ένα μεγάφωνο, χωρίς τίποτα άλλο ενδιάμεσα, πέραν ενός καλωδίου.

Όλα τα υλικά του παθητικού cross έχουν κάποια εσωτερική αντίσταση, η οποία προστίθεται στην συνολική αντίσταση που βλέπει ο ενισχυτής, και μειώνουν το τελικό damping factor.

Πέραν από την εσωτερική αντίσταση των πυκνωτών και πηνίων του κρος, μη ξεχνάμε και διάφορες αντιστάσεις που μπορεί να βρεθούν σε σειρά με το μιντ ή το Τουίτερ, αλλά και την αντίσταση κάποιας ασφάλειας που είναι σε σειρά, μαζί με τις επαφές της.

Η χρησιμότητα βέβαια του damping factor έχει κάποια όρια, και χονδρικά, πάνω από 60 τελικό χρήσιμο damping factor, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κέρδος (έχει γίνει εκτενής ανάλυση επί τούτου).

Για την ομαλοποίηση της εμπέδησης του μεγαφώνου, εφόσον δεν υπάρχει παθητικό κρος (που μπορεί κάποιος να είχε ασχοληθεί και με αυτήν την παράμετρο) θα χρειαστεί ένα φίλτρο zobel. Παρακάτω δίνω λινκ για βασικές αρχές περί Ζόμπελ, που είναι χρήσιμο και για καλώδια υψηλής χωρητικότητας (που μπορεί να οδηγήσουν σε ταλάντωση κάποια ενισχυτικά), όπως τα πλακέ καλώδια της alpha core, goertz, κλπ.

Το χρήσιμο για όλους σας παράδειγμα που είχα αναπτύξει για το damping factor, μπορείτε να το βρείτε εδώ:


Βασικές αρχές για Ζόμπελ, εδώ:



Το θρεντ αυτό, που έκατσα και τα έγραψα το σωτήριον έτος 2008, είναι ακόμα συνολικά ενδιαφέρον, εάν έχετε χρόνο. 😎


ΥΓ. Η χρήση καλωδίων χαμηλής αντίστασης, είναι φυσικά θεμιτή. Το skin effect, κακώς χρησιμοποιείται στο audio, ανήκει στους μύθους, διότι δεν επηρεάζει τις πολύ χαμηλές συχνότητες στο audio, έχει νόημα σε πολύ υψηλότερες συχνότητες. Τα goertz καλώδια, θεωρώ πως είναι τα καλύτερα που μπορείτε να αγοράσετε, διότι έχουν σύνθετη ωμική αντίσταση παρόμοια με των ηχείων 4-8ωμ). Ο πολύς κόσμος δεν κάθεται να υπολογίσει την σύνθετη ωμική αντίσταση των καλωδίων σύνδεσης των ηχείων, αλλά μόνον την απλή ωμική αντίσταση, κι αυτό είναι σφάλμα. Το γιατί, είναι πολύπλοκο για αυτό το θρεντ. 😎
1) Η ενεργη πολυενισχυση ειναι εξω απο το θεμα που συζηταμε
2) Αυτα που λες τα περισσοτερα ειναι λαθος η δεν παιζουν κανενα ρολο συμφωνα με την αποψη του κυριου Κογια
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.088
Reaction score
143.543
Η ενεργη πολυενισχυση ειναι εξω απο το θεμα που συζηταμε
Συζητάς και περί damping factor.
Η ανάλυση που έχω κάνει, είναι μεγάλης ακρίβειας επί του θέματος, ενώ εσύ το κοιτάς τόσο χονδρικά, που είναι ένα λάθος εξ'αρχης, καθώς δεν υπολογίζεις τις παραμέτρους που πραγματικά το επηρεάζουν.

Διάβασε πιο προσεκτικά τα λινκς που έβαλα. 😎

Αυτα που λες τα περισσοτερα ειναι λαθος η δεν παιζουν κανενα ρολο συμφωνα με την αποψη του κυριου Κογια
Με τον Κόγια, συμφωνώ 200%.
Κάτι έχεις καταλάβει λάθος και δω. 😎

Όλο το ποστ του Κόγια, είναι άριστο.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
Η συζητηση προς τερψη διαφορων εχει ξεφυγει απο το αρχικο ερωτημα το οποιο ηταν :

παρακαλω γραφτε την αποψη σας αν η χρηση διαφορετικων καλωδιων σε διπλοκαλωδιωση εχει αρνητικα η θετικα κατα την αποψη σας
το θεωρημα ειναι το καταληλο καλωδιο για την καταληλη δουλεια
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
18.018
Reaction score
59.909
Damping factor με απλα λογια
παιζει ο ντραμερ μια μποτια
Το μεγαφωνο πεταγεται ενα ποντο εξω απο το σημειο μηδεν επιστρεφει πισω σχεδον ενα ποντο ΠΙΣΩ απο το σημειο μηδεν και καθεται στην θεση του
Οταν εχει παει ο κωνος πισω κατα την επιστροφη του παραγει ενα ρευμα το οποιο ειναι αντιθετο με την αρχικη φορα της μποτιας
το ρευμα αυτο το αντιθετο πρεπει ο ενισχυτης να το ¨πεταξει "
ο μονος τροπος να το πεταξει ειναι να το γειωσει
αρα εκει κατα το ποσο θα φτασει γρηγορα και σωστα αυτο στην γειωση ειναι θεμα ταχυτητας και αντιστασης του καλωδιου ηχειου .

Στην ακροαση με πολυ χαμηλο damping factor :|

ακους ενα πιανο και μια φωνη νοιωθεις το πιανο γεματο ογκωδες και εκτος απο χορδες η εντυπωση σου ειναι οτι ακους υπεροχα και το σωμα του πιανου ( παγιδα που πεφτουν πολυ συχνα οι ακροατες και σου λενε τι ωραια που παιζει και ποιος τον γαμει το μαλακα με τα καλωδια )

βαζεις να παιξεις ενα housaki το οποιο ειναι τυπου 124 bpm και νοιωθεις οτι τα ηχεια σου μπουμαρουν η οτι απλα απο μποτια σε μποτια η μποτα δεν σβυνει και ακουγεται ενα γεματο μεν αλλα συνεχες βουητο

Αυτο ειναι το κακο dampning factor


Αν βρεις τι σου φταιει η ακουσεις το κομματι με πολυ καλα ακουστικα θα καταλαβεις οτι η μποτα ειναι σφιχτη punchy και δεν εχει την διαρκεια που τις δινουν τα ηχεια και ο ενισχυτης σου
Αν βρεις τι φταιει και χαμηλωνει το damping factor θα ακουσεις το ιδιο αποτελσμα και στα ηχεια σου
Οταν το βρεις θα καταλαβεις το πραγματικο σωμα του πιανου στην εκταση και τον ογκο που ειχε οταν γραφτηκε το κομματτι και οχι αυτο που προσεδωσε το συστημα σου. το οποι παιζει να ειναι λιγοτερα αλλα τουλαχιτον 100 φορες πιο καθαρο . ( δευτερη παγιδα που πεφτουν οι ακροατες μπερδευουν την ποσοτητα με την ποιοτητα )

Η κατασταση αυτη επιρεαζει στο συνολο την συνολικη τονικη ισοροπια και οσο και αν σου φανει περιεργο οταν λυσεις αυτο το προβλημα θα ερθεις εδω να γραψεις οτι τελικα και τα πριμα σου αλλαξαν δραματικα
Εδώ περιγράφονται γλαφυρά τυποποιημένες ακροαματικές συμπεριφορές ανάμεσα σε λυχνιακούς SET τελικούς με πολύ χαμηλές ή μηδενικές τιμές αρνητικής ανατροφοδότησης (negative feedback) και θηρία τρανζιστοράτους με υψηλές τις αντίστοιχες τιμές. Αναφέρεται αυτό διότι δεν γίνεται να εξετάζουμε συντελεστές απόσβεσης δίχως τον παράγοντα της αρνητικής ανατροφοδότησης που έχει οριστεί στο εκάστοτε κύκλωμα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι θεωρητικά υπολογιζόμενες διαφορές ανάμεσα στις απόλυτες τιμές για το συντελεστή απόσβεσης στην πράξη είναι πολύ χαμηλότερες έστω και αν τα ποσοστά διαφοροποίησης παρέμεναν στα προβλεπόμενα εκ των μαθηματικών τύπων επίπεδα.
...
σπιτι στην ουσια εχω απο την στιγμη που το εχω πληρωσει
...
Εδώ με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο, αν το ακίνητο δεν είναι πλήρως ξεπληρωμένο τότε ουσιαστικά δεν ανήκει σε αυτόν που θα νόμιζε ότι είναι δικό του. Κάτι ανάλογο ισχύει και ως προς τις διαφοροποιήσεις στο συντελεστή απόσβεσης ανάμεσα στις εκάστοτε εξεταζόμενες περιπτώσεις.:sneaky:
Θα κανω ενα Email στον VDH και αλλο ενα στην Audioquest που τσπ εχω εναν γνωστο να ενημερωσω οτι με ενα αρθρο και εναν νομο εκλεισες το θεμα
επισης κατι σαραβαλα οργανα που εχω να ...τωρα που μιλαμε τα πεταω στον μπλε καδο
Δεν κάνουν οι μπλε, πρέπει να βρεις ειδικό για ηλεκτρονικά απόβλητα.:smile:
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.088
Reaction score
143.543
Η ανάλωση με τέτοια ερωτήματα, είναι πλέον σφάλμα.

Αρχαίες γνώσεις, μηδενικής χρησιμότητας και εφαρμογής στο σήμερα (μόνον σε χρέπια συσκευές του παρελθόντος). Ακαδημαϊκό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, μέχρι εκεί.

Οι 2 τελευταίες παράγραφοι του ποστ του Κόγια, εξηγούν αναλυτικά το γιατί.

Η συμπεριφορά των ενισχυτικών σταδίων στις μεταβολές εμπέδησης του ηχείου, έχει πλέον λυθεί, σε σοβαρές υλοποιήσεις όπως αυτές της hupex. Τα υπόλοιπα, είναι χρέπια.

Και να μη μπούμε στο θέμα του "κακού" feedback, γιατί θα πέσει κι άλλο ξύλο.

Να ακούτε τον Κόγια.
Μπορεί να μην κατανοείτε το γιατί έχει δίκιο, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, έχει.
 
Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
Συζητάς και περί damping factor.
Η ανάλυση που έχω κάνει, είναι μεγάλης ακρίβειας επί του θέματος, ενώ εσύ το κοιτάς τόσο χονδρικά, που είναι ένα λάθος εξ'αρχης, καθώς δεν υπολογίζεις τις παραμέτρους που πραγματικά το επηρεάζουν.

Διάβασε πιο προσεκτικά τα λινκς που έβαλα. 😎


Με τον Κόγια, συμφωνώ 200%.
Κάτι έχεις καταλάβει λάθος και δω. 😎

Όλο το ποστ του Κόγια, είναι άριστο.
Η αναλυση που εχεις κανει εχει τεραστια κενα και δεν λαμβανει κατα νου παραμετρους οπως η λειτουργια του ενισχυτη τυπου ειναι τελειως αλλιως αν ο ενισχυτης ειναι ταξης ΑΒ με αναδραση και τελικα στην μαυρη μπορνα δυναμικο μηδεν .
ενισχυτες χωρις αναδραση η ενισχυτες τοπολογιας BTL οπου και μαυρη και η κοκκινη μπορνα ειναι ενεργες εχουν τελειως διαφορετικη συμπεριφορα στο συνολο ολων των πραγματων που συζηταμε εδω

Η αναλυση αυτη ειναι θεωρητικη και βασιζεται απλα σε μαθηματικους υπολογισμους που δεν μπορουν να υπολογισουν το πρακτικο μοντελο οτι τα ηχεια μας δεν ειναι τελεια υποφερουν απο δεκαδες προβληματα εκ τον οποιων ενα απο τα πιο βασικα ειναι οτι αναποδο κυκλοφορει μεσα στο καλωδιο και φυσικα κατευθυνεται μεσω της αναδρασης πισω στον ενισχυτη ειναι τελειως διαφορετικο απο το μαθηματικο μοντελο που θεωρει το ηχειο ως ενα δεδομενο καταναλωτη
Στην πραξη δεν ειναι ετσι .

Τα μαθηματικα μοντελα ειναι η βαση και ξεκιναμε παντα απο εκει . Αποτελουν μια θεωρητικη προσεγγιση πως θα ηταν τα πραγματα τελεια . απο εκει και μετα ειναι αναλογα την περιπτωση που εισαγει δεκαδες αγνωστες παραμετρους στην εξισωση .

εχουμε φαει τα λυσακα μας να μιλαμε εκτος θεματος μαλλον, για το damping factor και θα παρακαλουσα καποιος να κανει εναν υπολογισμο τι λενε οι μετρησεις αν το ηχειο ειναι bass reflex η ειναι κλειστου τυπου . Ποσα πραγματα αλλαζουν εκει ?
Η ανάλωση με τέτοια ερωτήματα, είναι πλέον σφάλμα.

Αρχαίες γνώσεις, μηδενικής χρησιμότητας και εφαρμογής στο σήμερα (μόνον σε χρέπια συσκευές του παρελθόντος). Ακαδημαϊκό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, μέχρι εκεί.

Οι 2 τελευταίες παράγραφοι του ποστ του Κόγια, εξηγούν αναλυτικά το γιατί.

Η συμπεριφορά των ενισχυτικών σταδίων στις μεταβολές εμπέδησης του ηχείου, έχει πλέον λυθεί, σε σοβαρές υλοποιήσεις όπως αυτές της hupex. Τα υπόλοιπα, είναι χρέπια.

Και να μη μπούμε στο θέμα του "κακού" feedback, γιατί θα πέσει κι άλλο ξύλο.

Να ακούτε τον Κόγια.
Μπορεί να μην κατανοείτε το γιατί έχει δίκιο, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, έχει.
Αρα συμφωνα με τα λεγομενα σας να πεταξουμε οτι εχουμε να παμε σε ενεργη πολυ ενισχυση με ενισχυτες hypex ....
τετοιο εργο εδω φιλε μου δεν θα δεις
και αν θελεις φερε οποιο Hypex θελεις να του σκισω τα ραματα σε επιδοσεις σε ισχυ δεν θα ασχοληθω καν
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
58.088
Reaction score
143.543
αν θελεις φερε οποιο Hypex θελεις να του σκισω τα ραματα σε επιδοσεις σε ισχυ δεν θα ασχοληθω καν
Δεν γυρνάω στην δεκαετία του '80, ευχαριστώ.

Έχω ξεπεράσει πολύ παλιά όσα προσπαθείς να επαναφέρεις στην επικαιρότητα.

Χαιρετώ από δω, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό το θρεντ. 👋
 

Μηνύματα
8.200
Reaction score
3.447
Υπαρχουν ανθρωποι που ποσταρουν τις σκεψεις σωστες η λαθος δεν εχει σημασια και στοχευουν στην ανταλλαγη αποψεων και τελικα μοιρασμα γνωσης .
Υπαρχουν ανθρωποι που λειτουργουν αφοριστικα η βρισκουν χαρα να πανε κοντρα σε οτιδηποτε γραφει καποιος for arguments shake που λενε στο χωριο μου
Υπαρχουν ημιμαθεις και η μονη τους πηγη ενημερωσης ειναι καποια πληρωμενα περιοδικα του χωρου η το ChatGPT

δεκτα ολα αυτα δεν με χαλαει
εγω λεω να σταθω στις μετρησεις και τα οργανα που συνηθως δεν λενε ποτε ψεμματα ουτε εχουν αποψη , Αφου τελειωσω απο εκει αν μου αρεσει η οχι το αποτελεσμα ειναι μια αλλη προσωπικη ιστορια τουλαχιστον θα ξεκιναω απο την βαση οτι μετρησα για να επιβεβαιωσω αυτο που ακουσαν τα αυτια μου .
Κατά τη γνώμη μου δεν μετράς με τη σωστή σειρά. Να ξεκινήσεις να μετράς τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των ηχείων, πρωτίστως ,συμπεριλαμβάνοντας στην εξίσωση και τον χώρο της ακρόασης .
Τόσα μηνύματα και κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει μετρήσεις των ηχείων σου σε μορφή γραφημάτων. Δες πόσες μετρήσεις θα μπορουσες να κάνεις με ένα μικρόφωνο των 100 ευρώ ένα laptop και το δωρεάν πρόγραμμα REW.


Τα γράφω όλα αυτά, επειδή ανέφερες ότι πιστεύεις στις μετρήσεις, διαφορετικά δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί.

Επίσης θα ήθελα γενικώς να συμπληρώσω ότι το damping της back EMF πραγματοποιείται από τον ενισχυτή μας και θα έπρεπε να προβληματίζει περισσότερο τους κατόχους ενισχυτών λυχνίας και λιγότερο τους κατόχους ενισχυτών με transistors . Στους τελευταίους, το current sourcing & sinking είναι πολύ πιο αποτελεματικό (βλεπε Low o/p impedance) καθότι λειτουργεί ως φρένο στην κίνηση του μοτέρ των μεγαφώνων , στις χαμηλές συχνότητες < 400 Hz , καθότι στις υψηλότερες συχνότητες δεν υπάρχει προβλημα.
Τα μεγάλα σε μέγεθος μεγάφωνα με high Qes είναι ό,τι χειρότερο σε θεματα διαχείρισης του damping.
Αρκετοί κατασκευαστές ηχείων επιλέγουν λύσεις με πολλαπλά μικρότερα σε διαστάσεις μεγάφωνα (πχ 6 '') για την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων . Τα μεγάλα σε μέγεθος μεγάφωνα με ισχυρά μοτέρ (πηνία φωνής) και Low Qes κοστίζουν πολύ ακριβά και συνήθως χρειαζονται μεγάλα κουτιά για να αποδόσουν καλής ποιότητας χαμηλού (μπάσου).
 

Μηνύματα
7.604
Reaction score
12.519
και αν θελεις φερε οποιο Hypex θελεις να του σκισω τα ραματα σε επιδοσεις σε ισχυ δεν θα ασχοληθω καν
Δεδομένου ότι οι Hypex παίζουν εξ'ορισμού με ενεργό κροσόβερ, θα έχεις φάει γκολάρα απο τα αποδυτήρια. Άντε και επειδή μιλάμε για καλώδια, επειδή οι Hypex βιδώνονται στη πλάτη του ηχείου, σημαίνει ότι έχουν και τη δυνατότητα να παίξουν με ελάχιστου μήκους καλώδια ηχείων, άρα, ένα ακόμη γκολάκι απο τα αποδυτήρια.
Ηλεκτρονικός είσαι, έχεις τα εργαλεία. Πιάσε το ηχείο και βρες το ακριβές σημείο κρος. Βρες ένα ηλεκτρονικό κροσόβερ, δύο ( κατά προτίμηση δίδυμους ) στερεοφωνικούς τελικούς* και παίξε με και χωρίς παθητικό κροσόβερ. Παίξε με όποιο καλώδιο ηχείων θέλεις, ακόμα και με διαφορετικού μήκους. Αν μας ενημερώσεις ότι θα προβείς σε αυτές τις ενέργειες, θα περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω τα συμπεράσματά σου.

* Ή βρες ένα ζευγάρι Hypex.

Edit: Η ισχύς που μπορεί να λείπει απο τους Hypex, αντισταθμίζεται απο τις απώλειες αυτής που αναπόφευκτα προκύπτει μέσα στα υλικά των παθητικών κροσόβερ. Και πάλι, ηλεκτρονικός είσαι, μπορείς υποθέτω να μετρήσεις πόσο ρεύμα έρχεται στις μπόρνες εισόδου και πόσο βγαίνει σε κάθε δρόμο. Και μη ξεχνάμε ότι κάθε άρθρωμα του Hypex, έχει αποκλειστικό ενισχυτή για κάθε δρόμο.
 

Μηνύματα
18.983
Reaction score
22.839
O D.F. είναι χαρακτηριστικό του ΕΝΙΣΧΥΤΗ. Είναι αδύνατον να αποτελέσει χαρακτηριστικό του ηχείου, διότι τότε είναι αδύνατον να οριστεί. Και πάλι, όμως, ως χαρακτηριστικό του ενισχυτή, υπολογίζεται κατά σύμβασιν και στο περίπου, δίνοντας απλά και μόνον μια ένδειξη, πόσο εύκολα και γρήγορα θα σταματήσει να πάλλεται το διάφραγμα του μεγαφώνου, όταν αυτό σταματήσει να οδηγείται.

Ο D.F. είναι καθαρός αριθμός και ορίζεται συμβατικά ως το πηλίκο του κλάσματος, με αριθμητή την αντίσταση του μεγαφώνου και παρονομαστή την αντίσταση εξόδου του ενισχυτή. Για παράδειγμα, αν η αντίσταση εξόδου του ενισχυτή είναι ας πούμε 0,05Ω (πέντε εκατοστά του Ωμ), τότε λέμε πως ο συντελεστής απόσβεσης του ενισχυτή είναι 8/0,05 = 160. Επειδή, όμως, το μεγάφωνο, και κατά προέκτασιν και ένα ηχείο με παθητικό κρος, έχει αντίσταση η οποία μεταβάλλεται ως προς τη συχνότητα του ρεύματος που το οδηγεί, έχει δηλαδή αυτό που λέμε εμπέδηση, ο κατασκευαστής του ενισχυτή επιλέγει να τοποθετήσει στον αριθμητή τον αριθμό 8, που είναι κατά κάποιον τρόπο ένας αντιπροσωπευτικός αριθμός, στο περίπου δηλαδή.

Η πραγματικότητα είναι βεβαίως πολύ διαφορετική, καθώς, στις περιπτώσεις που το ηχείο έχει δύο γούφερ παράλληλα, θα είναι αυτομάτως 4Ω, ανεξαρτήτως τί έχει μαγειρέψει και ανακοινώνει ως ο κατασκευαστής του. Στην πράξη, σε μια αγορά που επικρατεί πολλή ημιμάθεια, η οποία μάλιστα αυτοτροφοδοτείται και συντηρείται από την εγγενή αποστροφή των ενηλίκων ανθρώπων από τη μάθηση, όπως επίσης και από τα συμφέροντα των κατασκευαστών και των εμπόρων, η προδιαγραφή των 4Ω αποτελεί παράγοντα ανασταλτικό των πωλήσεων, αφού το ηχείο θα δεχθεί τη ρετσινιά του δύσκολου και απαιτητικού ηχείου, που δε "ματσάρει" εύκολα. Επομένως, αν ο ενισχυτής του παραδείγματος οδηγεί ένα 4ωμο ηχείο, αυτομάτως ο συντελεστής απόσβεσης θα είναι πρακτικά ο μισός, δηλαδή 80.

Ακόμα χειρότερα, με το πρόσχημα ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, που δεν είναι και ψέμα δηλαδή, ο κατασκευαστής του ενισχυτή δεν λαμβάνει ποτέ υπ' όψιν την αντίσταση του καλωδίου σύνδεσης του ηχείου (διότι δεν γνωρίζει ποιο ακριβώς καλώδιο θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης του), και η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα, διότι είναι συγκρίσιμη με τον παρονομαστή του κλάσματος. Για παράδειγμα, αν το καλώδιο προδιαγράφεται με αντίσταση σειράς ας πούμε 0,009Ω/m, 9 χιλιοστά του Ωμ ανά τρέχον μέτρο αγωγού, και το μήκος του καλωδίου είναι 3 μέτρα, τότε η αντίσταση που "βλέπει" το μεγάφωνο γίνεται 0.009x6 + 0.05 = 0.104Ω, οπότε ο D.F. γίνεται 80. Δηλαδή, αλλάζει, επιδεινώνεται αρκετά εύκολα με την εμπλοκή του καλωδίου.

Όσον αφορά το πού πηγαίνει το ρεύμα που θα επιστρέψει το μεγάφωνο, φυσικά αυτό δεν θα γειωθεί, διότι δεν μπορεί να γειωθεί. Το ρεύμα αυτό δεν είναι σαν το νερό, που θα το διοχετεύσουμε μέσα από το λάστιχο της βρύσης σε κάποια λακούβα της γης, αυτά είναι ανοησίες. Για να υπάρξει ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να υπάρξει κύκλωμα, και το κύκλωμα είναι το στάδιο εξόδου του ενισχυτή, συνδεδεμένο στο μεγάφωνο (ή το ηχείο συνολικά) με το καλώδιο σύνδεσης. Άρα, το ρεύμα αυτό θα το καταναλώσει ο ενισχυτής, και όσο χαμηλότερη αντίσταση έχει, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει αυτό, οπότε το διάφραγμα θα σταματήσει, θα αποσβεσθεί η κίνησή του, πιο γρήγορα, κάτι που υποκειμενικά θα γίνει (αν γίνει) αντιληπτό ως πιο κοφτό και σαφέστερο, ακριβέστερο μπάσο, ανεξαρτήτως αν αυτό αρέσει στον ακροατή, ή όχι.

Εκ των παραπάνω, νομίζω πως ένα λογικό και αμερόληπτο άτομο θα συμπεράνει το πλεονέκτημα του μεγάλης διατομής αγωγού που ΠΡΕΠΕΙ να χαρακτηρίζει ένα καλώδιο ηχείων. Όσον αφορά τις επισημάνσεις διαφόρων κατασκευαστών, που συνιστούν και λένε στον πελάτη να αποφεύγει διάφορα καλώδια με "χωρητική" συμπεριφορά και δεν ξέρω τί άλλο, αυτά είναι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ, διότι πίσω από αυτήν τη σύσταση κρύβεται ένα αφρόντιστο και κακοσχεδιασμένο προϊόν, την άτσαλη και ανασφαλή συμπεριφορά του οποίου, η ημιμαθής ή ανυποψίαστος ιδιοκτήτης εκλαμβάνει ως ιδιαιτερότητα ενός προϊόντος που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα από τον κάτοχό του, ώστε να παίξει σωστά.

Τέλος, ο D.F. σήμερα δεν έχει θέση πια στο hi-fi. Είναι ένας αριθμός υπολογισμένος με χονδροειδείς παραδοχές, προερχόμενος από εποχή παλαιότερη, όταν δεν είχαμε την τεχνολογική δυνατότητα που έχουμε σήμερα. Αντί του D.F., ο λογικός και σοβαρός χαϊφιντελίστα πρέπει να αναζητήσει μέτρηση της απόκρισης συχνότητας του ενισχυτή, όχι με οδήγηση ωμικού, αλλά μιγαδικού φορτίου, που προσομοιάζει με το φορτίο που πάντοτε έχει ένα παθητικό ηχείο. Εκεί ξεχωρίζουν οι καλοί ενισχυτές, καθώς οι κατώτεροι δεν μπορούν να επιτύχουν επαρκώς επίπεδη απόκριση (διότι έχει σχετικά μεγάλη αντίσταση εξόδου και σχετικά λίγη ανάδραση). Ένας τέτοιος, καλός ενισχυτής, είναι επόμενον ότι θα είναι αναίσθητος, ο ήχος του δεν θα αλλάζει με την αλλαγή καλωδίου ηχείων, και ΕΤΣΙ πρέπει να είναι ένας καλός ενισχυτής.

Βεβαίως, ο ημιμαθής πελάτης θα το εκλάβει αυτό ως κακό, λέγοντας πως ο ενισχυτής δεν είναι "ευαίσθητος" στις αλλαγές καλωδίων, δεν "αναδεικνύει" τις λεπτομέρειες του συστήματος, δεν είναι αποκαλυπτικός. Σ' αυτόν τον δύστυχο, εύχομαι καλή τύχη.
Ο D.F. μπορεί να είναι χαρακτηριστικό του ενισχυτή αλλά απο μόνο του δεν μπορεί να "σταθεί" ΄έτσι στον αέρα και δεν λέει τίποτε. Εξαρτάται και σχετίζεται άμεσα απο το Qes και την αντίσταση του πηνίου του μεγαφώνου και αυτό "βλέπει" και φρενάρει. Το Qes μπορεί να είναι μια αδιάστατη ποσότητα αλλά είναι η πιο σημαντική και αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν απόσβεση του μεγαφώνου (και που σχετίζεται με το D.F). Μπορεί να σχεδιάσεις με ένα Qes τέτοιο (συνήθως κάτω ή ίσο απο 0.4 - 0.35) που είτε ο ενισχυτής έχει 10 είτε 1000 damping factor να είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα. Επίσης το damping factor δεν είναι κάτι που όσο πιο πολυ είναι καλό. Είναι κάτι που πρέπει να συσχετίζεται και να εξετάζεται πάντα και να ταιρίαζει με το Qes. Μάλιστα μπορεί να είναι κακό. Όταν έχεις ένα ηχείο με μικρό (καλό) Qes και έναν ενισχυτή με υψηλό damping factor π.χ. 1000 αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπεραπόσβεση και να σου κόβει το sustain αλλά και το σβήσιμο της νότας και να έχεις μόνο το attack της. Αυτό οδηγεί σε ένα ξέρο , αφύσικo, μη σωστό μπάσο που οι audio people θεωρούν για κάποιο λόγο σωστό ηχητικά ενώ δεν είναι. Επίσης πάνε περίπατα και τα ques και η χωρική πληροφορία και σκηνή για λόγους ευνόητους που ελπίζω να μην κληθώ να επεξηγήσω και αυτό. .Μπορεί να ταιρίαζει με την χάλια ακουστική των δωματίων τους (απο άποψη έντασης παλι και μόνο) αλλά δεν πάει έτσι μόνο το πράγμα. Άσχετα βέβαια με αυτά .... με ένα απλό καλώδιο 3 μέτρων 12 άρι και καλής ωμικής αντίστασης το 1000 εάν κάνεις τις πράξεις θα πάει κάτω απο δέκα νομίζω θα πάει 2 (no joke). Το ότι είαι 4 ohm συγκριτικά με 8 ohm πάλι δεν έχει σημασία που λές. Θα πάει απο 2 ... 1.9. Που δείχνει (εάν κάνεις πράξεις) ότι δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας (ούτε κατά διάνοια) στην ¨εξαφάνιση" του D.F. στην πράξη. Με λίγα λόγια το damping factor όχι μόνο τώρα δεν έχει νόημα που αναφέρεις .... δεν είχε ποτέ. Ήταν και είναι ένα μάρκετινγκ για αυτά (την πραγατικότητα) που συζητάμε. Ακόμη κιαι χωρίς παθητικό κροσόβερ που λέει ο Ear πάλι δεν σώζεται. Ακόμη και με κοντό καλώδιο πάλι τζίφος. Εδώ έχεις το πηνίο και την αντίσταση του. ΚΑι χωρίς να θερμαίνεται και να ανεβαίνει που παίρνει χαρά στο να το αναφέρει συχνά ο Bhutia μας χα χα. Ούτε το 50 -60 που είναι ένα άλλο ψέμα που θέλανε με αυτό να καλύψουμε το μεγάλο ψέμα των 1000 και 5000 d.f είναι αλήθεια. Απλώς όταν τους μυρίστηκαν μετά απο μπαρούφες των so called "τεχνικών" και των "επιστημόνων" που υποστήριζαν τόσες δεκαετίες αυτό το πράγμα .... εννοούνε (το πάνε) απλώς ότι είτε 50-100 πάρεις είτε 1000 .... έλα μωρέ το ίδιο είναι. Αυτό όμως που καταλαβαίνει ένας μη σχετικός (ακόμη και με αυτή την δήθεν "διόρθωση" τους) είναι : A , εντάξει μωρέ ο 1000 θα μου βγάλει τουλάχιστον 50 -100. Η πολυενίσχυση και η διπλοκαλωδίωση δεν βοηθάει σε τίποτε.

Εφαγε κοσμάκης και κοσμάκης τόσες δεκαετίες με αυτό το παραμύθι και βλέπω ακόμη συζητιέται. Και εσυ δηλαδή τα λές υπερ υπερ αισιόδοξα χα χα. Φαντάζομαι απο ευγένεια χα χα.
 
Last edited:

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
Δεδομένου ότι οι Hypex παίζουν εξ'ορισμού με ενεργό κροσόβερ, θα έχεις φάει γκολάρα απο τα αποδυτήρια. Άντε και επειδή μιλάμε για καλώδια, επειδή οι Hypex βιδώνονται στη πλάτη του ηχείου, σημαίνει ότι έχουν και τη δυνατότητα να παίξουν με ελάχιστου μήκους καλώδια ηχείων, άρα, ένα ακόμη γκολάκι απο τα αποδυτήρια.
Ηλεκτρονικός είσαι, έχεις τα εργαλεία. Πιάσε το ηχείο και βρες το ακριβές σημείο κρος. Βρες ένα ηλεκτρονικό κροσόβερ, δύο ( κατά προτίμηση δίδυμους ) στερεοφωνικούς τελικούς* και παίξε με και χωρίς παθητικό κροσόβερ. Παίξε με όποιο καλώδιο ηχείων θέλεις, ακόμα και με διαφορετικού μήκους. Αν μας ενημερώσεις ότι θα προβείς σε αυτές τις ενέργειες, θα περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω τα συμπεράσματά σου.

* Ή βρες ένα ζευγάρι Hypex.

Edit: Η ισχύς που μπορεί να λείπει απο τους Hypex, αντισταθμίζεται απο τις απώλειες αυτής που αναπόφευκτα προκύπτει μέσα στα υλικά των παθητικών κροσόβερ. Και πάλι, ηλεκτρονικός είσαι, μπορείς υποθέτω να μετρήσεις πόσο ρεύμα έρχεται στις μπόρνες εισόδου και πόσο βγαίνει σε κάθε δρόμο.
Σε οτι αφορα αυτα τα μεγεθη γενικα δεν διαφωνω
ΤΟ ηχοχρωμα τους παντως εμενα δεν μου αρεσει οπως και αν εχουν εφαρμοστει
κατα τα αλλα τα δεχομαι επι της αρχης ολα αυτα που λες
μονο που εχεις ξεχασει οτι μια τετοια συζητηση εδω ειναι εκτος θεματος
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
Κατά τη γνώμη μου δεν μετράς με τη σωστή σειρά. Να ξεκινήσεις να μετράς τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των ηχείων, πρωτίστως ,συμπεριλαμβάνοντας στην εξίσωση και τον χώρο της ακρόασης .
Τόσα μηνύματα και κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει μετρήσεις των ηχείων σου σε μορφή γραφημάτων. Δες πόσες μετρήσεις θα μπορουσες να κάνεις με ένα μικρόφωνο των 100 ευρώ ένα laptop και το δωρεάν πρόγραμμα REW.


Τα γράφω όλα αυτά, επειδή ανέφερες ότι πιστεύεις στις μετρήσεις, διαφορετικά δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί.

Επίσης θα ήθελα γενικώς να συμπληρώσω ότι το damping της back EMF πραγματοποιείται από τον ενισχυτή μας και θα έπρεπε να προβληματίζει περισσότερο τους κατόχους ενισχυτών λυχνίας και λιγότερο τους κατόχους ενισχυτών με transistors . Στους τελευταίους, το current sourcing & sinking είναι πολύ πιο αποτελεματικό (βλεπε Low o/p impedance) καθότι λειτουργεί ως φρένο στην κίνηση του μοτέρ των μεγαφώνων , στις χαμηλές συχνότητες < 400 Hz , καθότι στις υψηλότερες συχνότητες δεν υπάρχει προβλημα.
Τα μεγάλα σε μέγεθος μεγάφωνα με high Qes είναι ό,τι χειρότερο σε θεματα διαχείρισης του damping.
Αρκετοί κατασκευαστές ηχείων επιλέγουν λύσεις με πολλαπλά μικρότερα σε διαστάσεις μεγάφωνα (πχ 6 '') για την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων . Τα μεγάλα σε μέγεθος μεγάφωνα με ισχυρά μοτέρ (πηνία φωνής) και Low Qes κοστίζουν πολύ ακριβά και συνήθως χρειαζονται μεγάλα κουτιά για να αποδόσουν καλής ποιότητας χαμηλού (μπάσου).
Παλι τα ιδια η θεωρητικη προσεγγιση
Η διαχειριση του back EMF σε ενισχυτες ταξης ΑΒ με αναδραση και αναφορα σε δυναμικο μηδεν ειναι τελειως διαφορετικη οταν τα σηματα αυτα ταξιδευουν απο διιαφορετικο καλωδιο τιθεται θεμα εμπεδησης του δυναμικου μηδεν . Πραγμα το οποιο δεν μπορεις να καλυψεις με θεωρητικο μοντελο και μακραν πολυ χειροτερα στην δικια μου περιπτωση που παιζουν και διφορετικα καλωδια στο συστημα τα οποια επιλεχτηκαν με την λογικη οτι βαζω το καταλληλο καλωδιο για την καταληλη δουλεια που αποτελει και το κεντρικο ερωτημα του νηματος .
 

Μηνύματα
18.983
Reaction score
22.839
Κατά τη γνώμη μου δεν μετράς με τη σωστή σειρά. Να ξεκινήσεις να μετράς τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των ηχείων, πρωτίστως ,συμπεριλαμβάνοντας στην εξίσωση και τον χώρο της ακρόασης .
Τόσα μηνύματα και κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει μετρήσεις των ηχείων σου σε μορφή γραφημάτων. Δες πόσες μετρήσεις θα μπορουσες να κάνεις με ένα μικρόφωνο των 100 ευρώ ένα laptop και το δωρεάν πρόγραμμα REW.


Τα γράφω όλα αυτά, επειδή ανέφερες ότι πιστεύεις στις μετρήσεις, διαφορετικά δεν θα το πρότεινα σε κάποιον που δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί.

Επίσης θα ήθελα γενικώς να συμπληρώσω ότι το damping της back EMF πραγματοποιείται από τον ενισχυτή μας και θα έπρεπε να προβληματίζει περισσότερο τους κατόχους ενισχυτών λυχνίας και λιγότερο τους κατόχους ενισχυτών με transistors . Στους τελευταίους, το current sourcing & sinking είναι πολύ πιο αποτελεματικό (βλεπε Low o/p impedance) καθότι λειτουργεί ως φρένο στην κίνηση του μοτέρ των μεγαφώνων , στις χαμηλές συχνότητες < 400 Hz , καθότι στις υψηλότερες συχνότητες δεν υπάρχει προβλημα.
Τα μεγάλα σε μέγεθος μεγάφωνα με high Qes είναι ό,τι χειρότερο σε θεματα διαχείρισης του damping.
Αρκετοί κατασκευαστές ηχείων επιλέγουν λύσεις με πολλαπλά μικρότερα σε διαστάσεις μεγάφωνα (πχ 6 '') για την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων . Τα μεγάλα σε μέγεθος μεγάφωνα με ισχυρά μοτέρ (πηνία φωνής) και Low Qes κοστίζουν πολύ ακριβά και συνήθως χρειαζονται μεγάλα κουτιά για να αποδόσουν καλής ποιότητας χαμηλού (μπάσου).
Μην ανησυχείς για τις λυχνίες άσε να ανησυχούμε εμείς που έχουμε χα χα. Η λυχνια (και ο μετασχηματιστής) συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά στο back EMF , και το αποσβένει αλλιως και σταδιακά άσε που απο το 10 πάει στο 8 με αυτες τις πργματικές συνθήκες με τις οποιές συζητάμε ενω το τρανζίστορ απο 1000 και 5000 πάει 10 και έχει και το θέμα του feedback να χειροτερέυει το πράγμα όπως αναφέρει σωστά ό Hegel guy στο βίντεο που πόσταρα.
 

east electronics

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.296
Reaction score
1.185
Δεδομένου ότι οι Hypex παίζουν εξ'ορισμού με ενεργό κροσόβερ, θα έχεις φάει γκολάρα απο τα αποδυτήρια. Άντε και επειδή μιλάμε για καλώδια, επειδή οι Hypex βιδώνονται στη πλάτη του ηχείου, σημαίνει ότι έχουν και τη δυνατότητα να παίξουν με ελάχιστου μήκους καλώδια ηχείων, άρα, ένα ακόμη γκολάκι απο τα αποδυτήρια.
Ηλεκτρονικός είσαι, έχεις τα εργαλεία. Πιάσε το ηχείο και βρες το ακριβές σημείο κρος. Βρες ένα ηλεκτρονικό κροσόβερ, δύο ( κατά προτίμηση δίδυμους ) στερεοφωνικούς τελικούς* και παίξε με και χωρίς παθητικό κροσόβερ. Παίξε με όποιο καλώδιο ηχείων θέλεις, ακόμα και με διαφορετικού μήκους. Αν μας ενημερώσεις ότι θα προβείς σε αυτές τις ενέργειες, θα περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω τα συμπεράσματά σου.

* Ή βρες ένα ζευγάρι Hypex.

Edit: Η ισχύς που μπορεί να λείπει απο τους Hypex, αντισταθμίζεται απο τις απώλειες αυτής που αναπόφευκτα προκύπτει μέσα στα υλικά των παθητικών κροσόβερ. Και πάλι, ηλεκτρονικός είσαι, μπορείς υποθέτω να μετρήσεις πόσο ρεύμα έρχεται στις μπόρνες εισόδου και πόσο βγαίνει σε κάθε δρόμο. Και μη ξεχνάμε ότι κάθε άρθρωμα του Hypex, έχει αποκλειστικό ενισχυτή για κάθε δρόμο.
Εχεις δει ποτε Hypex σε παλμογραφο να δεις ποσα σκουπιδια περιεχει το σημα εκτος απο το πραγματικο προιον?
Το σχολιο για την ισχυ δεν διατυπωθηκε σωστα
Ηθελα να πω οτι αν παρεχουν μεγαλη η μικρη ισχυ δεν αφορα αυτη την συζητηση εγω με 50 πραγματικα βαττ ειμαι τρις ευτυχισμενος
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.731
Μηνύματα
3.025.235
Members
38.487
Νεότερο μέλος
Βασίλειος
Top