Εγκατάσταση νέου router, βοήθεια!

Reaction score
1.290
Ip στο th801 ποιος πρέπει να δώσει για να γίνει σωστά η διαδικασια; o dhcp server του uxg η ο isp με δημόσια ip όπως του ίντερνετ;
Ναι έχω δοκιμάσει ότι έχω βρει εκεί.
Φοβάμαι μην παιδεύομαι αδικ με τις ρυθμίσεις του voip και το θέμα ιναι στο ρουτερ. Δε μπορεί να μη λειτουργεί τπτ από όσα δοκίμασα

Reaction score
12.654
Απ'ότι είδα, δεν είναι πολλές οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ρυθμίσεις του voip. Απλά, στον οδηγό παρατίθενται όλες οι σελίδες των ρυθμίσεων. Εσύ θα πρέπει να κάνεις όσα είναι τονισμένα - σχολιασμένα με κόκκινο.
Επειδή δεν μου το βγάζεις απο το μυαλό ότι το grandstream δεν είναι πάνω στο 837 της Vodafone αλλά στο 837 που δημιουργεί το unify και επειδή ούτως ή άλλως πρέπει να κάνεις τις ρυθμίσεις για να γίνει sip registration, θα πρότεινα να τις κάνεις και να συνδέσεις απευθείας το voip gateway στο ont. Αν όλα είναι σωστά ρυθμισμένα και τα credentials είναι σωστά, θα πρέπει να λειτουργήσει το voip ( και ας μην έχεις internet ).

Μια άλλη δοκιμή που θα έκανα ( και ίσως να την έκανα πρώτη ), θα ήταν να συνέδεα ένα voip router που είναι γνωστό ότι λειτουργεί με το δίκτυο της Vodafone και να έδινα τα sip credentials στις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να επιβεβαίωνα ότι είχα τα σωστά.

Δυστυχώς, έχω εμπειρία μόνο απο Cosmote και Nova. Στο δίκτυο της Cosmote, αν και δεν είχε voip vlan ( και είχα vdsl ), μια φορά που ήρθε τεχνικός και ζήτησε "επανεκκίνηση" της γραμμής απο τα κεντρικά, μετά δεν είχα voip στον δικό μου εξοπλισμό. Ζήτησα επαναποστολή των sip credentials και διαπίστωσα ότι ήταν διαφορετικά απο αυτά που χρησιμοποιούσα μέχρι την "επανεκκίνηση". Εν ολίγοις και επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός για κάποιο λόγο να άλλαξαν τα credentials, καλό είναι να επιβεβαιωθεί ότι έχεις στη διάθεσή σου τα σωστά.
Τρίτη επιλογή, αυτό που πρότεινα για δοκιμή με ένα switch, αλλά - λογικά - θα πρέπει και πάλι να γίνουν ρυθμίσεις voip στο grandstream. Η γραμμή που έρχεται απο τη vodafone, ουσιαστικά είναι μια trunk που κουβαλάει tagged τα τρία vlans, 835,836 και 837. Ακόμα και "χαζό" να είναι ένα switch, απλά θα μεταφέρει τα τρία vlans χωρίς να "γνωρίζει" τί είναι αυτά. Το grandstream όμως, με βάση τις ρυθμίσεις που προτείνονται, ορίζεται να συνδέεται στο 837. Άρα, αν σε μια lan του ακόμα και "χαζού" switch συνδέσεις το unify και στην άλλη το grandstream, θα πρέπει και τα δύο να έχουν στη διάθεσή τους όσα vlans παρέχονται στην έξοδο του ont.

Last edited:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.176
ΑΝ έχεις βάλει το Grandstream πάνω στο ONT (ή σε switch που είναι πάνω στο ONT), θα πρέπει να κάνεις κλήση PPPoE και από το grandstream αλλιώς δεν θα βλέπει internet.

Όπως και αν είσαι τώρα, το λαμπάκι NET στο grandstream είναι αναμένο; Αναβοσβήνει ποτέ ή είναι απλώς μόνιμα αναμένο (indicator είναι για την σύνδεση ethernet, αν blinkάρει υπάρχει data transmission [attempt ή successful])

Reaction score
12.654
ΑΝ έχεις βάλει το Grandstream πάνω στο ONT (ή σε switch που είναι πάνω στο ONT), θα πρέπει να κάνεις κλήση PPPoE και από το grandstream αλλιώς δεν θα βλέπει internet.

Όπως και αν είσαι τώρα, το λαμπάκι NET στο grandstream είναι αναμένο; Αναβοσβήνει ποτέ ή είναι απλώς μόνιμα αναμένο (indicator είναι για την σύνδεση ethernet, αν blinkάρει υπάρχει data transmission [attempt ή successful])
Αυτό είναι ιδιαιτερότητα του grandstream ή γενικά των εξοπλισμών voip, π.χ. και ενός voip router? Και τη σύνδεση internet τη χρειάζεται για να λειτουργήσει το voip ή για κάτι άλλο, π.χ. updates?

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.176
Αυτό είναι ιδιαιτερότητα του grandstream ή γενικά των εξοπλισμών voip, π.χ. και ενός voip router? Και τη σύνδεση internet τη χρειάζεται για να λειτουργήσει το voip ή για κάτι άλλο, π.χ. updates?
PPPoE κλήση να κάνει το ίδιο το grandstream ή κάποιας άλλης μάρκας VoIP gateway χρειάζεται εφόσον το βάλεις απευθείας/μέσω switch στο ONT. Γιατί το ONT ΔΕΝ κάνει PPPoE κλήση.
Επί της ουσίας δεν έχεις (WAN) IP βάζοντας το VoIP gateway (Grandstream in this case) πάνω στο ONT direct. Οπότε no internet data, no VoIP.

Reaction score
11.742
Τέτοια μλκια θέλετε να βάλετε ;;;

IMG_5990.jpeg

εγώ με κοσμοτέ κ (τότε) ρούτερ της ντραϊτεκ , τώρα γιουμπικουτι έχω να πω :

μας γμσε το γμδι :roflmao:

δεν κούμπωνε με τπτ, παιδευόμουν 3 μέρες, στο τέλος ανέλαβε η εταιρία με τιμ-βιουερ να το συνδέσει….. μετά από 2 προσπάθειες (2 μέρες) και συνολικά 3,5 ώρες το κατάφεραν , έκτοτε δουλεύει….. ουφ !!!

νομίζω ότι το κατάφεραν κατά τύχη , γιατί εγώ παρακολουθούσα τις κινήσεις που έκαναν , στην οθόνη του υπολογιστή και είδα ότι έκαναν οοοόλους τους πιθανούς συνδυασμούς ρυθμίσεων !!!!

αυτά πριν 3-4 χρόνια

Last edited:

Reaction score
12.654
PPPoE κλήση να κάνει το ίδιο το grandstream ή κάποιας άλλης μάρκας VoIP gateway χρειάζεται εφόσον το βάλεις απευθείας/μέσω switch στο ONT. Γιατί το ONT ΔΕΝ κάνει PPPoE κλήση.
Επί της ουσίας δεν έχεις (WAN) IP βάζοντας το VoIP gateway (Grandstream in this case) πάνω στο ONT direct. Οπότε no internet data, no VoIP.
Αφού το voip παρέχεται μέσω dhcp απο το 837 χωρίς authentication ( ως προς το vlan ), για ποιο λόγο να χρησιμοποιηθεί το 835? Αυτό δεν καταλαβαίνω. Να λέγαμε πως είχαμε να κάνουμε με Cosmote που τα παρέχει όλα απο το ίδιο δίκτυο, να το καταλάβω. Αλλά αφού υπάρχουν ξεχωριστά vlans, ποιος ο λόγος;

Reaction score
1.290
Το λαμπακι του net ειναι αναμμενο ναι. όταν το έβαλα πάνω στο ont απευθειας το λαμπακι αναβοσβηνε συνεχώς.
Τωρα μίλησα με unifi λενε οτι εχω κανει ειναι σωστα. Δεν ξερω αν καταλαβαν τι συσκευη θελω να συνδεσω γιατι συνεχως μου ελεγαν πως ειναι συσκευη τηλεφωνου ενω επεμενα πως ειναι voip gateway.
Όσον αφορα το διαφορετικο subnet για to vlan μου ειπαν πως προς το παρον δεν υπαρχει τροπος να ειναι στο ιδιο vlan αλλα θα διορθωθει με update καποια στιγμη
@Artemios Εχει chat η grandstream και το ελυσες; ; Όλοι έχετε τετοια ματζαφλαρια; Εγω απεφευγα να αλλαξω ρουτερ τοσα χρονια για να μη μπλεξω. Τωρα που δινουν κωδικους το θεωρησα ευκολοτερο και λεω παμε... Αλλα επεσα αποτομα στα βαθια

Reaction score
3.592
Για λόγους ασφαλείας αλλά και τεχνικής υποστήριξης δεν πρέπει να πειράξεις τις ρυθμίσεις και τον εξοπλισμό που σου παρέδωσε η Vodafone.
Πίσω από τον εξοπλισμό τους (modem/router) , δηλαδή σε επίπεδο τοπικού δικτύου LAN, παίξε όπως θέλεις.

Αυτά, και πρόσεχε μη γίνουν SIP κλήσεις από το σπίτι σου που αργότερα θα λες ότι δεν τις πραγματοποίησες εσύ.
Κατάλαβες τι θέλω να πω ...

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.176
Για λόγους ασφαλείας αλλά και τεχνικής υποστήριξης δεν πρέπει να πειράξεις τις ρυθμίσεις και τον εξοπλισμό που σου παρέδωσε η Vodafone.
Πίσω από τον εξοπλισμό τους (modem/router) , δηλαδή σε επίπεδο τοπικού δικτύου LAN, παίξε όπως θέλεις.

Αυτά, και πρόσεχε μη γίνουν SIP κλήσεις από το σπίτι σου που αργότερα θα λες ότι δεν τις πραγματοποίησες εσύ.
Κατάλαβες τι θέλω να πω ...
Μην γράφεις μπούρδες.

Reaction score
3.592
Μην γράφεις μπούρδες.
Συνεχώς δίνεις λάθος οδηγίες για πράγματα που δεν γνωρίζεις από ότι φαίνεται καλά .
Άσε τη Vodafone να υποστηρίζει τους πελάτες της για τις δικές της υπηρεσίες στο τομέα της ευθύνης της.

Reaction score
12.654
O οποίος εξοπλισμός, συνήθως παρέχει πρόσβαση στον ISP με τα ίδια credentials που ισχύουν και για τους υπόλοιπους συνδρομητές. Ο οποίος εξοπλισμός είναι "σάπιος" και τρύπιος απο πλευράς ασφαλείας. Συν το γεγονός ότι αφήνεις τον ISP να αλωνίζει στο router και κατ'επέκταση στο δίκτυό σου ανά πάσα στιγμή, όταν μπορεί κάποιος με ένα aftermarket μηχάνημα να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς να χρειάζεται να καίει ρεύμα και να χαλάει τη συμπεριφορά του δικτύου μια ακόμη συσκευή.

Άσε τη Vodafone να υποστηρίζει τους πελάτες της για τις δικές της υπηρεσίες στο τομέα της ευθύνης της.
Καλά, αυτό και αν είναι ουτοπικό. Συνήθως και ειδικά για προχωρημένες ρυθμίσεις δικτύου, τόσο το customer care, όσο και ακόμα και το τεχνικό τμήμα, σφυρίζουν αμέριμνοι αφού δεν ξέρουν τη τύφλα τους.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.176
Συνεχώς δίνεις λάθος οδηγίες για πράγματα που δεν γνωρίζεις από ότι φαίνεται καλά .
Δεν ξέρω με τι να γελάσω περισσότερο.
Με την πρώτη πρόταση, ή με την δεύτερη.
Και οι δύο εξίσου αστείες είναι :D

@Astronaut Jr. για το χθεσινοβραδινό ερώτημα, τα περισσότερα ONT/ONU δουλεύουν σαν απλά media converters (ας πούμε "Bridge Mode"), παίρνουν το οπτικό σήμα που έρχεται/φεύγει από την ίνα, και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα (ethernet). Δεν τρέχουν κάποιο service όπως Authentication (PPPoE, 802.1x), DHCP Server, Network Address Translation (NAT), κλπ.
Οπότε πρέπει κάποια άλλη συσκευή (router, ή και client με δυνατότητες authentication & routing) να κάνει το authentication με τον ISP, ώστε να πάρεις public IP και να βγεις στο internet/voip και ότι άλλη online υπηρεσία θες.

Reaction score
12.654
@Astronaut Jr. για το χθεσινοβραδινό ερώτημα, τα περισσότερα ONT/ONU δουλεύουν σαν απλά media converters (ας πούμε "Bridge Mode"), παίρνουν το οπτικό σήμα που έρχεται/φεύγει από την ίνα, και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα (ethernet). Δεν τρέχουν κάποιο service όπως Authentication (PPPoE, 802.1x), DHCP Server, Network Address Translation (NAT), κλπ.
Οπότε πρέπει κάποια άλλη συσκευή (router, ή και client με δυνατότητες authentication & routing) να κάνει το authentication με τον ISP, ώστε να πάρεις public IP και να βγεις στο internet/voip και ότι άλλη online υπηρεσία θες.
Είχα την εντύπωση ότι λειτουργεί σαν trunk, μεταφέρει τα vlans και ο client κάνει το negotiation, είτε σε pppoe για το internet vlan, είτε σε dhcp για το voip ( στη nova γίνεται με dhcp option 61 ) για να πάρει ip το κάθε interface και στη συνέχεια γίνεται το authentication ως προς το voip.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.176
Είχα την εντύπωση ότι λειτουργεί σαν trunk, μεταφέρει τα vlans και ο client κάνει το negotiation, είτε σε pppoe για το internet vlan, είτε σε dhcp για το voip ( στη nova γίνεται με dhcp option 61 ) για να πάρει ip το κάθε interface και στη συνέχεια γίνεται το authentication ως προς το voip.
Για να γίνει αυτό, πρέπει το ONU να τρέχει σε "Router Mode".

Reaction score
3.592
O οποίος εξοπλισμός, συνήθως παρέχει πρόσβαση στον ISP με τα ίδια credentials που ισχύουν και για τους υπόλοιπους συνδρομητές. Ο οποίος εξοπλισμός είναι "σάπιος" και τρύπιος απο πλευράς ασφαλείας. Συν το γεγονός ότι αφήνεις τον ISP να αλωνίζει στο router και κατ'επέκταση στο δίκτυό σου ανά πάσα στιγμή, όταν μπορεί κάποιος με ένα aftermarket μηχάνημα να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς να χρειάζεται να καίει ρεύμα και να χαλάει τη συμπεριφορά του δικτύου μια ακόμη συσκευή.

Καλά, αυτό και αν είναι ουτοπικό. Συνήθως και ειδικά για προχωρημένες ρυθμίσεις δικτύου, τόσο το customer care, όσο και ακόμα και το τεχνικό τμήμα, σφυρίζουν αμέριμνοι αφού δεν ξέρουν τη τύφλα τους.
Οι τεχνικοί υποστήριξης της VF έχουν συγκεκριμένες εντολές.
Καλά κάνουν και δεν δίνουν οδηγίες για custom λύσεις.
Διαχειρίζονται τη γραμμή και τον εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένου και του CPE τους.
Όποιος χάνει χρόνο με κάθε μη υποστηριζομενη από το προϊόν απαίτηση retail πελάτη θα ψάχνει για δουλειά.
Για τα business /corporate προϊόντα ο εταιρικός πελάτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει δικό του managed router κατόπιν συμφωνίας που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης. Τότε μιλάμε για unmanaged service.

Reaction score
1.290
Απο το πρωί μιλάω με grandstream ουτε αυτοι δε βγαζουν ακρη.
Βοηθήστε λιγάκι
Η vodafone γράφει σε ενα manual που έχει και δε μου έστειλε αλλα το βρήκα στο site της
username: sip:<123456789>@ngn.hol.net
password: <SIP 987654321> με κενό αναμεσα σε SIP και κωδικο
Μίλησα με vodafone δεν βγαζεις ακρη δεν ασχολουνται
Η grandstream με βαζει να κανου δοκιμες γιατι και αυτη δεν γνωριζει. στο ιντερνετ οσα εχω διαβασει γραφουν:
username: [email protected]
password: 987654321
Διαφωτήστεμε με σιγουρια για αυτο μη παιδευομαι αδικα μιας και εχω βαλει απειρους συνδιασμους

Reaction score
1.290
Κανονικά είναι υποχρεωμένοι!!!
Τι σημαίνει καλά κανουν; Να δώσουν σωστές οδηγίες, δεν ζητάω κατι παράλογο ούτε να μου στήσουν το δίκτυο

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.116
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead