Επιτέλους, το home cinema του Στάθη

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.424
Λοιπόν, στο δια ταύτα, και με όλα τα δεδομένα ανά χείρας (και RT 60, και αποκρίσεις, και περιορισμούς χώρου, και τα πάντα όλα), και με κάθε καλή πρόθεση να δώσω μία χρήσιμη αντικειμενικά συμβουλή όσο ξέρω κι όσο καταλαβαίνω, και πάντα χωρίς οποιαδήποτε υστεροβουλία.

Πρώτο βήμα:

Στάθη, φέρε τον Μανώλη στο σπίτι, δωστου το οκ να κάνει ο,τι θέλει, ο,τι του καπνίσει, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό σε οτιδήποτε, φύγε συ από το σπίτι να μη βλέπεις τι κάνει και να μην εκφέρεις άποψη, κι όταν σου πει ο Μανώλης έλα, πάνε και άκου και ουδέν σχόλιο. Απλώς άκου.

Μιλήσαμε με το Μανώλη, αρκουντως διεξοδικά. Συμφωνω 1000/100 σε αυτά που έχει ήδη κατά νού, απλώς δεν είχε λάβει το ελεύθερο να τα κάνει, σε έδωσε στεγνά, να ξέρεις.. :)

Επι της ευκαιρίας: Άσε τι λέει το πλήθος. Τέτοιας διάστασης γουφερ σε κύριο ηχείο, σε τέτοιο χώρο, με τέτοια μετρήσιμη απόκριση, δεν έχει ανάγκη από σαμπ, και οι μετρήσεις το φωνάζουν, είμαι ενήμερος.. ;)

Προσωπικά, πέραν του χομ σινεμα, σε δικαναλο ήχο, με αυτά τα ηχεία και σε αυτό το χώρο με αυτές τις μετρήσεις, δε θα χρησιμοποιούσα σαμπ ούτε για πλάκα. Ούτε για υπόηχους. Ούτε για χαβαλέ.

Δεύτερο βήμα:

Το εν λόγω ηχείο φτιάχτηκε πολύ σοφά από ανθρώπους που μπροστά τους δε ξέρουμε που πάν τα 4, για να παίζει άριστα, αλλά πως; πίσω από μία οθόνη και σε απόσταση μεγαλύτερη των 5-6 μέτρων και με ενσωματωμένο το εξ κερβ στο κρος, εξ ου και η δημοσιευμένη απόκριση του ηχείου προς τα άνω, στο +-3db, από την υποχρεωτική κλίση (λόγω του κερβ αυτού) που ξεκινάει στους 2 χιλιοκυκλους, συν την υπολογισμένη διαφοροποίηση ενός ηχείου που παίζει πίσω από μία οθόνη (το τελευταίο στάδιο του κρος των υψηλών). Όλα έρχονται και δένουν άρρηκτα.

Από τη στιγμή που δεν έχεις το ηχείο πίσω από μία οθόνη, και από τη στιγμή που δεν απέχεις 5μ από το ηχείο, το κρος αυτό, το σοφά φτιαγμένο, δεν σου κάνει στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Παρτο απόφαση, μία ιδέα είναι.

Η μόνη ορθή επιλογή, δυστυχώς, είναι η αφαίρεση του παθητικού κρος και η χρήση ενός ενεργού, πακέτο με ένα ενισχυτή ακόμα, ενεργή διενισχυση το λένε. Ο Νικ δε γκρικ, είμαι βέβαιος πως έχει έτοιμες τις διαθέσιμες επιλογές.

Σημαντικό βήμα, μεγάλη αναβάθμιση. Μένει να το τολμήσεις. Μετά, τα χέρια του Μανώλη, λύνονται στο 100/100 και θα μπορέσει να το φέρει να παίξει εντελώς σωστά, μα εντελώς, και στα 2,5 μέτρα, αρκεί και πάλι να μην έχει περιορισμούς, οποιουδήποτε είδους, είτε προς την τοποθέτηση, είτε προς τον περιορισμό της διασποράς, είτε προς την αποκοπή με το σαμπ. Γιου νόου γουατ αϊ μιν..

Τέλος, να σου δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, για το ανμπιλιβαμπλ ομοιογενές RT 60 πάνω από τους 350 κύκλους, είναι ένα αριστούργημα! Μπράβο!

ΥΓ: ένα χιντ: 350-700 κύκλους, δώσε ένα χαμηλού κιου φίλτρο -2db, και ένα όμοιο -4db 180-350 κύκλους. Έτσι, για .. τέστ ντραιβ! ;)
Ευχαριστώ για το χρόνο σου πάνω απ'ολα EAR ,θα μελετηθούν οι.προτάσεις σου ,μέχρι τότε ελα ν'ακούσεις .:drinks:
Όποιος έχει τα διαγράμματα έχει το ελεύθερο .

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.424

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.640
http://www.audioheritage.org/vbulle...-How-Convert-passive-to-active-bi-amp-speaker
αν καταλαβαινω καλα λενε οτι δεν αλλαζει και σημαντικα η υψηλη αποκριση ακομα και με διενισχυση.
προτεινουν αλλαγη καποιου πυκνωτη στο κροσοβερ
Σωστά.
Δεν είναι όμως απαραίτητο να αλλάξει "σημαντικά", για να παίζει πολύ καλύτερα ;)

Ο πυκνωτής των 2.5 μf αν γίνει 6,8μf, έχει "σημαντική" αλλαγή. Το ενεργό κρος, πιο "σημαντική"..

Reaction score
15.543
οπως το πας Κωνσταντινε δεν βλεπω τον Σταθη να βλεπει ταινιες :D
[DOUBLEPOST=1470738241][/DOUBLEPOST]τελικα τα 18αρια θα τα πουλησεις Σταθη ;

:D

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.640

Όπως ίσως είδατε στο λινκ, η μπλε γραμμή είναι με αλλαγή του πυκνωτή που λέμε, ενώ η κόκκινη είναι η αρχική απόκριση.
Η διαφορά αυτών των δύο καμπυλών απόκρισης, μπορεί να ξεγελάει στο μάτι και να φαίνεται μικρή, καθώς σιγά τώρα, μιλάμε για 2-3 db μόλις, σιγά τη διαφορά.
Όποιος όμως διαβάζει τα λινκ που εύστοχα και ύπουλα ανεβάζουμε, θα έχει καταλάβει ότι πρόκειται για τεράστια αλλαγή στον ηχο, διότι είναι πολύ μεγάλο το συχνοτικό εύρος της αλλαγής, πολύ χαμηλό q, άρα πολύ αντιληπτό από τα ανθρώπινα αισθητήρια όργανα, τα οποία εν αντιθέσει, αλλαγές υψηλού q δε μπορούν να τις πιάσουν, ασχέτως αν τα μικρόφωνα μπορούν και στα σχεδιαγράμματα βγάζουν μάτια. Έτσι βέβαια εξηγείται γιατι δε ξερνάει ο ακροατής στα αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα του μπετοβεν μειντ ιν βιεννη, γιατί δεν τα ακούει. Απλό, ε; :)

Σ'αυτο το γράφημα που βλέπετε, κοιταχτε τώρα το μαύρο, μόνο το βουναλακι στους 2κ θέλει στρώσιμο, κι ίσως χαρντγουερικο (λίγο μπαμπάκι στην κόρνα, στα πλαϊνά της μεγάλης ακμής), ενώ τα υπόλοιπα είναι άριστα, και είμαι βέβαιος πως σε ενεργή οδήγηση, πέραν του νοτς φίλτρου που θα χρειαστεί, θα γίνει θαυμάσιο το γράφημα. Όσο για την περαιτέρω ανύψωση του γραφήματος απόκρισης πάνω από τους 15κ, αν και εύκολα εφικτής, νομίζω πως απειροελάχιστοι θα την αντιληφθούν σε α-β τεστ. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτοί που τους απασχολεί η απόκριση στα μεγαχερτζ, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.. ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.640
Και για να μπούμε στο ζουμί, για να ελαττωθεί η χ κερβ και ταυτόχρονα να ομαλοποιηθούν προς τα άνω οι αποκρίσεις, δε χρειάζεται να αυξηθεί η χωρητικότητα του εν λόγω πυκνωτή, αλλά να ... μειωθεί!

Αντίθετα λοιπόν με όσα λένε σε αυτό το λινκ.
Εις βάρος της ευαισθησίας, ναι, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Θινκ εμπαουτ ιτ ;)

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.744
Η μόνη ορθή επιλογή, δυστυχώς, είναι η αφαίρεση του παθητικού κρος και η χρήση ενός ενεργού, πακέτο με ένα ενισχυτή ακόμα, ενεργή διενισχυση το λένε. Ο Νικ δε γκρικ, είμαι βέβαιος πως έχει έτοιμες τις διαθέσιμες επιλογές.
Αν ήταν μόνο για stereo πρόγραμμα , εγώ θα έβαζα ένα dbx drive rack pa2 .Μηχάνημα που είναι σε τιμή χώμα για αυτά που προσφέρει.
Θα έφερνα και κάποιον ειδικό με τα μικρόφωνά του να το ρυθμίσει και θα τσάκιζα κόκκαλα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.640
Αυτές βέβαια είναι πολύ καταχθόνιες σκέψεις, με ρίζες που γυρνούν πολύ πίσω. Οι παλιοί θα θυμούνται τις μικρές πλαστικές κόρνες της Ψωράλ κ μοτορολα, που χρησιμοποιούσαμε κάποτε για πλήθος κατασκευών. Εκείνες λοιπόν οι κόρνες, για επαγγελματική χρήση, σε κάνα μπάρ, ήθελαν πυκνωτή 2,2μf τουλάχιστον, και βαραγαν αέρα πατέρα σε σούπερ φαρ φιλντ. Αντίθετα, για χρήση σε σπίτι, σα να λέμε νιαρφιλντ, ήθελαν μόλις 0,47μf και κελαηδούσαν! Και 0,33μf είχα χρησιμοποιήσει στις πιεζοηλεκτρικές αυτές μαύρες κυρίες, γνωστές και ως λεμονο... βρείτε το! :)
[DOUBLEPOST=1470753723][/DOUBLEPOST]
Αν ήταν μόνο για stereo πρόγραμμα , εγώ θα έβαζα ένα dbx drive rack pa2 .Μηχάνημα που είναι σε τιμή χώμα για αυτά που προσφέρει.
Θα έφερνα και κάποιον ειδικό με τα μικρόφωνά του να το ρυθμίσει και θα τσάκιζα κόκκαλα.
Έτσι. Έτσι ακριβώς.

Last edited:

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.424
Αυτά τα λένε χθές!:D:geek:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.088
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK