symos
You're not worthy!
- Reaction score
- 9.038
Στη θεωρία καλό ακούγεται, αλλά το πρόβλημα με αυτό (το να έχεις δηλαδή το αυτοκίνητο ως backup) είναι πως πρέπει να είσαι εκεί. Κι εσύ και το αυτοκίνητο.Προσωπικά το σκεφτόμουν πολύ ως ιδανική λύση 2-3 χρόνια πριν, που μείναμε χωρίς ρεύμα (και αναγκαστικά και θέρμανση) για μία μέρα με χιόνια 5 χλμ από το Σύνταγμα - μάλιστα δύο χρονιές σερί.
Εμείς ας πούμε στο σπίτι, στη ράμπα του γκαράζ που είναι στο ημιυπόγειο και έχει ένα φρεάτιο μπροστά, έχουμε αντλία ώστε όταν γεμίσει το φρεάτιο να ανεβάζει και να διώχνει τα νερά έξω, στο πεζοδρόμιο. Αν κάνει μια καλή καταιγίδα (από αυτές που μόνο σπάνια δεν κάνει πλέον) και ταυτόχρονα κοπεί το ρεύμα (π.χ. από κεραυνό, σιγά το απίθανο) θα πλημμυρίσουμε.
Έχω σκεφτεί να πάρω έναν inverter (δεν έχει V2H το δικό μου) για να μπορώ να τροφοδοτήσω από το αυτοκίνητο την αντλία και ό,τι άλλο (π.χ. ψυγείο) αλλά τι θα γίνει αν αυτό συμβεί όσο είμαι στη δουλειά; Ή διακοπές; Οπότε πάλι θέλω μπαταρίες για το σπίτι αν θέλω να είμαι safe, δεν υπάρχει άλλη λύση.
Θα μου πεις, είναι άλλο οι καταναλώσεις που έχεις για κάποια backup συστήματα όταν δεν είσαι εκεί και άλλο οι καταναλώσεις όταν είσαι. Οπότε θα μπορούσες να έχεις κάποιες πιο μικρές μπαταρίες στο σπίτι και να συνδέεις και το αυτοκίνητο σε περίπτωση που η διακοπή κρατήσει. Ίσως.
Απλά σε αυτή την περίπτωση έχεις ήδη μπει στη διαδικασία για εγκατάσταση με μπαταρίες κλπ. και θα έχεις ήδη απαλλαγεί από το άγχος των πιο καταστροφικών σεναρίων. Το υπόλοιπο είναι απλά "nice to have" και αρκετά σπάνιο.
Π.χ. στις φωτιές του '21 που μείναμε χωρίς ρεύμα για μέρες, αν είχα μια μικρή μπαταρία να κρατήσει τα ψυγεία, μια χαρά θα ήμουν. Το να έχω και μια μεγάλη για να συνεχίσω τη ζωή μου σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ωραίο θα ήταν, αλλά όχι critical.
Υ.Γ. Μιλάω για το σενάριο του να έχεις το δικό σου αυτοκίνητο ως backup, όχι έξυπνα δίκτυα που θα παίρνεις και από τον γείτονα κλπ.
Υ.Γ.2 Αν δεν έχεις τίποτα άλλο, καλό είναι να έχεις ένα EV ως backup και ΑΝ τύχει να σε σώσει, είσαι τυχερός. Έτσι κι αλλιώς για άλλον λόγο το πήρες το αυτοκίνητο. Απλά μην θεωρήσεις πως επειδή το έχεις, είσαι ασφαλής σε όλα τα σενάρια.