Η προσπάθεια μου

Reaction score
6.941
ναι 60% στηριξη και 40% καλωδια:p:lolsign:
Αυτό το άφησα για πιο μετά😉
Άμα δεν πληρώσεις λένε δεν μαθαίνεις🤣🤣
Βάζετε απορρόφηση εσείς και περιμένετε να ακούσετε.
Τέσπα. Το ζητούμενο είναι η ησυχία και αυτή δεν επιτυγχάνεται τόσο εύκολα. Δυστυχώς, έτσι είναι η ζωή!

Reaction score
21.209
Το τραπεζάκι φροντίζεις η πρώτη ανάκλαση στο πάτωμα απο τα τουίτερ σου να είναι το τραπεζάκι σε τέτοια θέση (μπρός - πίσω) ώστε ότάν αυτή η ανάκλαση ανεβαίνει πρός τα αυτιά σου .... να βρίσκει στο κάτω (από κάτω) μέρος του τραπεζιού. Δεν θα φτάνει ποτέ στα αυτιά σου. Εάν μπορούσες να βάλεις και ένα 2 άρι κοποπρέν κάτω απο το τραπεζάκι θα απορροφούνταν κιόλας. (αλλά αυτό το τραπεζάκι βλέπω δεν "προσφέρεται", θα φαίνεται το κοποπρεν και θα τα ακούσεις χοντρά χα χα

Εάν δεν μπορείς να πετύχεις αυτό ... τότε τι να κάνεις ; ρίξε κάτι πάνω. Πάλι καμιά τσόχα σαν αυτή που σου λέω που θα την κόψεις ακριβώς στις διαστάσεις του σεμεδακίου που θα επιλέξει η γυναίκα του σπιτιού. χα χα. Εάν δεν είναι κανένα διάφανο σεμεδάκι ... έχεις μια ελπίδα να σε αφήσει να βάλεις την τσόχα απο κάτω του, που δεν θα φαίνεται, δεν θα το αφήνει να γλυστράει και είναι και αρκετά λεπτό ώστε να μην χαλάει την "φόρμα¨ του σεμεδακίου (σου δίνω πειχειρήματα να της πείς μπας και έχεις κάποια ελπίδα). 😀 😀 😍

Εάν μπορέσεις πάντως να βάλεις ένα - κάτι έστω το 2 αρι κοποπρεν κάτω απο το μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας ... να ξέρεις κατι θα κάνει στα χαμηλά γιατί είναι σε απόσταση απο το πάτωμα ... ξέρω γω 75 -78 εκατοστά. Κάνε τον υπολογιμσό σε τι συχνότητα θα κάνει κάτι. (και είναι και μεγάλη επιφάνεια).
Venom, να σου το γράψω πιο απλά και πιο σωστά γιατί αυτό που έγραψα για το τραπεζάκι ήταν μέν σωστό αλλά το κάνεις για να εκμεταλλευτείς το τραπεζάκι να κόψεις κάποιες ανακλάσεις απο το πάτωμα.

Στο θέμα μόνο των υψηλών και μόνο της ανάκλασης τους στο (απο το) τραπέζακι : Θα βρείς την ανάκλαση απο το τουίτερ στο τραπεζάκι (όχι στο πάτωμα που έγραψα) και μετά στο αυτί σου. Μετά θα φροντίσεις η πορεία της ανάκλασης απο το τουίτερ στο τραπεζάκι (το πρώτο "σκέλος" της πορείας που βρήκες) ... να πέφτει τουλάχιστον στην ακμή του τραπεζιού. Εννοείται την ακμή του τραπεζιού που κοιτάει πρός τα ηχεία (όχι την ακμή που είναι προς τα πόδια σου). Τουλάχιστον εννοούμαι ότι μπορείς ακόμη καλύτερα να το τραβήξεις πρός τα εσένα το τραπεζάκι, άμα σε παίρνει.

Βάζεις π.χ. ένα καθρεφτάκι κοντά στην ακμή του τραπεζιού / και στην πορεία της ευθείας που ορίζεται απο το ηχείο και εσένα ..... και βρίσκεις σε ποιό σημείο βλέπεις το τουίτερ σου. Μετά κουνάς το τραπεζάκι λίγο πρός τα εσένα. Θα ανακαλύψεις ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάκλασης θα περνάει και θα χτυπάει το πάτωμα (και μετά ισχύουν αυτά που σου έγραψα παραπάνω). Το υπόλοιπο μέρος που θα χτυπάει στο τραπεζάκι θα περνάει λογικά πάνω απο το κεφάλι σου. Οπότε τίποτε απο ανάκλαση στο τραπεζάκι δεν θα φτάνει στα αυτιά σου ώς πρώτη ανάκλαση που είναι η πιο ζημιογόνα. Εάν θές τώρα να εξαφανίσεις και την "διάχυση" που θα κάνει το ίδιο το τραπεζάκι γενικά σε όλο το δωμάτιο, βάλε και την τσόχα και το κοποπρέν απο κάτω. Αυτή για εμένα δεν είναι ζημιογόνα συμβάλει στην ζωντάνια των υψηλών. Αλλά μπορεί να έχεις ανακλάσεις στο δωμάτιο σε πολλά άλλα σημεία που δεν τις έχεις φροντίσει οπότε μπορείς να το κάνεις και αυτό.

Το κοποπρέν κάτω απο το τραπεζάκι θα απορροφήσει και άλλες ανακλάσεις απο το πάτωμα σε άλλες συχνότητες. Αλλοί τις θέλουνε και αυτές και δεν τις θεωρούν ζημιογόνες γιατί το αυτί έχει "συνηθίσει" να τις ακούει (ιδίως του πατώματος). Μπορεί να είσαι τυχερός όμως και να διορθώσει κάτι σε αυτή την συχνότητα. Επίσης θα απορροφήσει και κάποια συχνότητα που ορίζεται απο τον άξονα πάτωμα - ταβάνι που και αυτήν θα την βρείς απο το ύψος του τραπεζιού (στην περίπτωση σου κάπου στα 50 -55 εκατοστά είναι το τραπεζάκι, όπως 75-78 εκ. είπαμε είναι το τραπέζι της τραπεζαρίας. Όλα αυτά αντιστοιχούν σε μια συχνότητα.). Κανονικά θές κάτι στα 5-10 εκ. και καλύτερα αυτό το αριθέρμ και όχι το κοποπρέν αλλά ΟΚ κάτι θα κάνει και το 2 αρι κοποπρέν. Εάν θες και μπορείς και δεν βρίσκει στα πόδια των ατόμων ότνα κάθονται στην τραπεζαρία ή δεν φαίνεται στο τραπεζάκι και έχεις πολύ .... κάνε σάντουιτς το κοποπρέν (με κόλα) και κάντο 4 εκατοστά. Το θέμα είναι πως θα το στηρίξεις απο κάτω να μην κρεμάει. Πάλι θέλει ή κόλα οπότε είναι κάτι μόνιμο ή εάν είναι ξύλινα μπορείς και με ξυλόβιδες που θα τις περνάς ροδέλλες με μικρή τρύπα και μεγάλη επιφάνεια στέμματος. (γιατί το κοποπρέν "διαλύεται" και η βίδα μόνη της δεν πιάνει. Θέλει ροδέλλα. Τεσπά θέλει λίγο παίδεμα , φαντα΄σια και μαστοριά να βρείς τον καλύτερο τρόπο ανάλογα και την κατσασκευή των τραπεζιών. Στο μικρό τραπεζάκι αξίζει να ασχοληθείς. Στο μεγάλο τραπέζι πάλι μπορεί να αξίζει γιατί είναι μεγάλη επιφάνεια.

Last edited:

Reaction score
21.209
Εάν δεν σου "βγαίνουν" οι αποστάσεις για να πετύχεις να είναι στην ακμή του τραπεζιού η πρώτη ανάκλαση ... αύξησε την απόσταση μεταξύ των ηχείων και άρα και την απόσταση απο την θέση ακρόασης (αφού θες να έχεις ισόπλευρο τρίγωνο). Μπορεί να μην σε παίρνει δηλαδή για λίγο. Βέβαια αυτά ... δεν αξίζει να γίνονται μόνο για το τραπεζακι. Άσε που εαν αλλάξεις αυτό θα άλλαξει όλο η ισορροπία που έχεις πετύχει με την θέση τους εκεί που έχεις διαλέξει -επιτύχει. Θέλει δοκιμή. Δοκιμάζεις ... μετράς ... δοκιμάζεις ... μετράς κ.ο.κ.

Reaction score
21.209
(και ουχί σε φελιζόλ να μην λέμε ονόματα δεν χρειάζεται)
Αφού το έχει μετρήσει ο Bhutia και είναι ΟΚ.

Εγώ τα έφτιαξα όλα μόνος μου. Σιγά μην δώσω λεφτά, αφού είμαι .... μάστορας. 😀

Τι είμαστε ; Γερμανοί σαν τον Ν.Κ. που έχουν λεφτά. 😀

Last edited:

Reaction score
1.317
Κανονικά θές κάτι στα 5-10 εκ. και καλύτερα αυτό το αριθέρμ
Έχω στην αποθήκη και από αυτό , είχα φτιάξει πριν δυο χρόνια μια βάση για το sub και έχει περισσέψει πολύ υλικό
με ξυλόβιδες που θα τις περνάς ροδέλλες
Έτσι τα είχα ενώσει και τότε με βίδες και ροδέλες , η κόλλα που τους έβαλα δεν έκανε τίποτα .
Όταν επιστρέψω στο σπίτι θα κάνω τα πειράματά μου , τις μετρήσεις που χρειάζονται και θα επανέλθω.
Προς το παρόν κάνω τα μπάνια μου Μυτιλήνη λόγω δουλειάς .. Αυτά παθαίνω , έχω χρόνο να μελετάω και όταν γυρνάω σπίτι τρώγομαι .
πιο φθηνά θα σου βγουν και την ίδια δουλειά θα κάνουν
Τίμιοι οι Κροάτες της Sonitus Acoustics , όμορφα πράγματα καλές τιμές , έχουν και αντιπρόσωπο Ελλάδα με διαθεσιμότητα σε αρκετά προϊόντα.

Last edited:

Reaction score
1.317
@Bhutia συνεχίζω εδώ και βάζω το spectro που μου ζήτησες.
Οι μετρήσεις με το κινούμενο μικ δεν έγιναν στη θέση της πεθεράς ούτε έκανα παρέλαση το μικρόφωνο σε όλο το καναπέ.
Οι μετρήσεις έγιναν στο τετράγωνο μαξιλάρι του καναπέ που κάθομαι εγώ στο κέντρο 30 - 40 εκ προς όλες τις κατευθύνσεις από το κέντρο.
mmm vs 1.jpg

Τα παρακάτω spectro είναι με το μικ ακριβώς στο κέντρο που κάθομαι , εκεί που "ακούει η μύτη μου " για την ακρίβεια.
Η κάθε εικόνα παρμένη από αρχείο μετρήσεων διαφορετικών ημερών που είχα στο pc.
Μιας και τα έβαλα να ρωτήσω κάτι που με προβλημάτιζε. Που οφείλεται η βρωμιά σε κάποιες από τις παραστάσεις και σε άλλες πχ δεύτερη εικόνα η απουσία της;

sprectro av.jpg
spectro av2.jpg
spectro av3.jpg
spectro av4.jpg

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.945
@Bhutia συνεχίζω εδώ και βάζω το spectro που μου ζήτησες.
Οι μετρήσεις με το κινούμενο μικ δεν έγιναν στη θέση της πεθεράς ούτε έκανα παρέλαση το μικρόφωνο σε όλο το καναπέ.
Οι μετρήσεις έγιναν στο τετράγωνο μαξιλάρι του καναπέ που κάθομαι εγώ στο κέντρο 30 - 40 εκ προς όλες τις κατευθύνσεις από το κέντρο.
View attachment 295005

Τα παρακάτω spectro είναι με το μικ ακριβώς στο κέντρο που κάθομαι , εκεί που "ακούει η μύτη μου " για την ακρίβεια.
Η κάθε εικόνα παρμένη από αρχείο μετρήσεων διαφορετικών ημερών που είχα στο pc.
Μιας και τα έβαλα να ρωτήσω κάτι που με προβλημάτιζε. Που οφείλεται η βρωμιά σε κάποιες από τις παραστάσεις και σε άλλες πχ δεύτερη εικόνα η απουσία της;

View attachment 295006 View attachment 295007 View attachment 295008 View attachment 295009
Οι διάχυτες ενεργειακές ακαθαρσίες μπορεί να οφείλονται σε συνεχόμενους θορύβους από το περιβάλλον κατά την διάρκεια δεδομένης λήψης ή ήπιους συντονισμούς επιφανειών υπό τις αντίστοιχες συνθήκες.

Οι παραστάσεις spectrogram που δημοσιεύτηκαν ανήκουν σε κατηγορία... creme brulee ή crash and burn. :roflmao: Δεν γίνεται αυτό που βλέπουμε να βγάζει ρυθμικές χαμηλές χωρίς αισθητά ενοχλητικές εμφάσεις σε συγκεκριμένες νότες, τουλάχιστον σε αμιγώς μουσικό πρόγραμμα.

Έστω και αν η ασυνέχεια ανάμεσα στις χρωματικές ζώνες θα μπορούσε να μετριαστεί με ισοστάθμιση - εννοείται σε βάρος του δυναμικού περιθωρίου - οι ανισορροπίες κρίνονται θεμελιώδεις και αδιόρθωτες υπό τη συγκεκριμένη διευθέτηση sub όπως φαίνεται από τις διακυμάνσεις στη μαύρη γραμμή. Χωρίς καν να λογαριαζόταν η μορφή κάτω από τα 30 Hz .

Reaction score
1.317
οι ανισορροπίες κρίνονται θεμελιώδεις και αδιόρθωτες υπό τη συγκεκριμένη διευθέτηση sub όπως φαίνεται από τις διακυμάνσεις στη μαύρη γραμμή. Χωρίς καν να λογαριαζόταν η μορφή κάτω από τα 30 Hz
Ευχαριστώ , δηλαδή εαν καταλαβαίνω σωστά ασχέτως της φαινομενικά καλής απόκρισης του sub με τη μέθοδο μέτρησης του κινούμενου μικροφώνου , οι ιδιοσυντονισμοί του χώρου προκαλούν αδιόρθωτα προβλήματα. Να προσθέσω ότι τα παραπάνω είναι με Dirac >:(
Θα ψάξω στο αρχείο μου μετρήσεις του sub σε 6-7 διαφορετικές θέσεις που το είχα δοκιμάσει πριν χρόνια . Τότε κοιτούσα μόνο απόκριση και όχι spectrogram.
Oι παραπάνω παραστάσεις είναι με το sub τοποθετημένο στη δεξιά γωνία δωματίου σχήματος L 4.20 Χ 6.20μ με υψος περίπου 2.85 μ , υπάρχει μεγάλο άνοιγμα στα αριστερά του χώρου που ενώνει το σαλόνι με τη κουζίνα.
Έχω διαθέσιμες μετρήσεις όταν είχα το sub ανάμεσα απο το κεντρικό και το δεξί ηχείο.
Θεωρείς ότι ήταν καλύτερα τότε;
20-200 παλια θεση.jpg

spectro παλια θεση no eq.jpg

Βάζω και ένα spectrogram με Dirac

sub παλια θεση.jpg

Και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές .

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.945
Ευχαριστώ , δηλαδή εαν καταλαβαίνω σωστά ασχέτως της φαινομενικά καλής απόκρισης του sub με τη μέθοδο μέτρησης του κινούμενου μικροφώνου , οι ιδιοσυντονισμοί του χώρου προκαλούν αδιόρθωτα προβλήματα. Να προσθέσω ότι τα παραπάνω είναι με Dirac >:(
Θα ψάξω στο αρχείο μου μετρήσεις του sub σε 6-7 διαφορετικές θέσεις που το είχα δοκιμάσει πριν χρόνια . Τότε κοιτούσα μόνο απόκριση και όχι spectrogram.
Oι παραπάνω παραστάσεις είναι με το sub τοποθετημένο στη δεξιά γωνία δωματίου σχήματος L 4.20 Χ 6.20μ με υψος περίπου 2.85 μ , υπάρχει μεγάλο άνοιγμα στα αριστερά του χώρου που ενώνει το σαλόνι με τη κουζίνα.
Έχω διαθέσιμες μετρήσεις όταν είχα το sub ανάμεσα απο το κεντρικό και το δεξί ηχείο.
Θεωρείς ότι ήταν καλύτερα τότε;
View attachment 295041
View attachment 295042

Βάζω και ένα spectrogram με Dirac

View attachment 295043

Και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές .
Εντάξει , αρκεί να μην ήταν με... Birac , ιδίως εκείνα που συνοδεύονται με χερούλι... :roflmao:
Αυτό που σχολίασα αρχικά δεν θα διορθωνόταν με Dirac ούτως ή άλλως.
Πρέπει να πεις με το χέρι στην καρδιά, σου αρέσουν οι χαμηλές έτσι όπως ακούγονται υπό την παρούσα διαρρύθμιση ή όχι ;

Η παλαιότερη εκδοχή χωρίς Dirac μου φαίνεται εξίσου crash and burn ως προς τη χρονική ευθυγράμμιση ενώ πρέπει κι εκεί να έχει εμφατικές νότες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Για άμεση αντιπαράθεση της μορφής με Dirac βάλε παράσταση στη ζώνη 20-200 Hz.

Last edited:

Reaction score
1.317
σου αρέσουν οι χαμηλές έτσι όπως ακούγοντα
Όχι , γιαυτό ψάχνομαι να δω τι θα κάνω.
της μορφής με Dirac βάλε παράσταση στη ζώνη 20-200 Hz
Βρήκα μια πρόχειρη 20-500.
20-500 spectro dirac.jpg

Βάζω και ένα spectro μετά απο παλαιό eq( μονο κοψίματα) που έκανα μόνος μου με το mini dsp.
mini dsp eq.jpg

Κρατάμε κάτι απο αυτά ή πάμε σε τεστ θέσεων sub σε περίεργες περιοχές του σαλονιού που κανονικά δεν "επιτρέπεται¨να μπει ηχείο ;
Σε τι βαθμό ένα δεύτερο τεμάχιο θα έλυνε προβλήματα ;

Reaction score
4.113
Υπάρχει ένα demo Xtz 12.17 edge στο site της xtz.
Σε καλή τιμή :)

Ανδρέα κλείστα όλα και κάνε τα μπάνια σου βρε, ζηλεύουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.. :roflmao:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.945
Όχι , γιαυτό ψάχνομαι να δω τι θα κάνω.

Βρήκα μια πρόχειρη 20-500.
View attachment 295051

Βάζω και ένα spectro μετά απο παλαιό eq( μονο κοψίματα) που έκανα μόνος μου με το mini dsp.
View attachment 295052

Κρατάμε κάτι απο αυτά ή πάμε σε τεστ θέσεων sub σε περίεργες περιοχές του σαλονιού που κανονικά δεν "επιτρέπεται¨να μπει ηχείο ;
Σε τι βαθμό ένα δεύτερο τεμάχιο θα έλυνε προβλήματα ;
1686486626262.png

Όχι...

1686487541740.png

Σαφώς καλύτερο, αλλά εξακολουθεί ν'απέχει από αυτό που θα έκρινα ο ίδιος ικανοποιητικόν...

Θέλουμε παραστάσεις L+R , με τις επιμέρους πηγές χαμηλών εκπέμπουσες όλες μαζί.

Θα συνιστούσα οπωσδήποτε δεύτερο τεμάχιο sub έχοντας επιδείξει τη χρησιμότητα ειδικά για την προσθήκη στο νήμα με τα HS8 και διερεύνηση θέσεων με τη βοήθεια λήψεων με εστίαση στη ζώνη 20-200 Hz για να μην ενοχλούνταν κιόλας οι συγκάτοικοι από υψίσυχνα sweep. Πάνω από τα 200 Hz παρέχεται ούτως ή άλλως ευχέρεια στρωσίματος μέσω Dirac.

Reaction score
6.548
Όταν ακούω ανικανοποίητους η σκέψη πάει αμέσως στη θέση ακρόασης ...μέσον δωματίου ...έτσι;
Υπομονή...

Reaction score
6.221
Όταν ακούω ανικανοποίητους η σκέψη πάει αμέσως στη θέση ακρόασης ...μέσον δωματίου ...έτσι;
Υπομονή...
Μετακίνησα την θέση ακρόασης από το κέντρο στα 2/5 του δωματίου και η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Η απόκριση πλάτους έτσι κι αλλιώς ήταν φλατ με μικρή χρήση dsp αλλά το group delay ήταν μέτριο. Μόλις πήγα την θέση στα 2/5 και με τις αλλαγές στα φίλτρα του dsp το group delay ισιωσε εντελώς και το μπάσο έγινε πιο στακατο και καθαρό.
Ο @Venom7 έχει καλή απόκριση πλάτους αλλά το spectro δείχνει σοβαρά θεματακια.
Η ενδεδειγμένη λύση είναι η προσθήκη ενός σαμπ ακόμα αλλά η μετακίνηση της θέσης δεν κοστίζει κάτι και μπορεί να δοκιμαστεί.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.945
Μπορείς να βάλεις ένα παράδειγμα ικανοποιητικού spectrogram;
Δεν πρόκειται να σου βάλω τα απολύτως επιτυχημένα από δικά μου αλλά κάποια απλώς ικανοποιητικά με όσα ελαττωματάκια διακρίνονται:

Από το setup με Vecteur σε υπνοδωμάτιο :
1686489806459.png

Από το setup με Triton Seven - Dynaudio 18S - SVS SB2000 σε σαλόνι.
1686490280327.png

Σημειωτέον ότι αμφότερα τα spectro αναφέρονται σε αποκρίσεις χωρίς την παραμικρή εφαρμογή ισοστάθμισης , χωρίς την παραμικρή ακουστική φροντίδα στο χώρο και χωρίς κεντρικό επεξεργαστή. Όποιος διαθέτει τα προαναφερθέντα κανονικά θα έπρεπε να ξεκινά έχοντας ανώτερη ευχέρεια κι ευελιξία σε σχέση με τις ανωτέρω περιπτώσεις.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.983
Members
38.391
Νεότερο μέλος
costisc