Featured Καλωδια ηχειων ..... ( μακρυτατο )

Reaction score
3.468
Επειδή βαριέσαι κι εσύ, όπως όλοι εμείς που δεν έχουμε ενεργά ηχεία, ρώτησα εγώ το ChatGPT :

Aγαπητό ChatGPT γνωρίζεις τι είναι το σπαγκάτο σε ότι αφορά τοπολογία διασύνδεσης πολλαπλών ενισχυτών ήχου με τα ηχεία ?

ChatGPT said:
Ναι, γνωρίζω! Ο όρος "σπαγκάτο" (ή στα αγγλικά "spaghetti wiring") στη συνδεσμολογία ήχου — ειδικά όταν μιλάμε για πολλούς ενισχυτές και ηχεία — χρησιμοποιείται κατά κόρον ανεπίσημα για να περιγράψει μια μπερδεμένη ή περίπλοκη τοπολογία καλωδίωσης. Δεν είναι ένας επίσημος ηλεκτρολογικός ή ακουστικός όρος, αλλά περισσότερο μια καθομιλουμένη έκφραση.
Αναλυτικά:
Ο σπαγκάτο μπορεί να σημαίνει:
  1. Πολλαπλά καλώδια (καμπλονάδες) από διάφορους ενισχυτές προς πολλά ηχεία, όπου τα σήματα ίσως μοιράζονται ή διασταυρώνονται, πολλές φορές χωρίς καθαρότητα ή σειρά στην καλωδίωση.
  2. Παράλληλες ή σύνθετες συνδέσεις, π.χ. bi-amping, tri-amping, ή ζεύξεις σε σειρά/παράλληλα μεταξύ ηχείων και ενισχυτών.
  3. Αναρχία στην εγκατάσταση, χωρίς σωστή σήμανση ή διάταξη, κάτι που δυσκολεύει τη συντήρηση ή την επίλυση προβλημάτων.
Παράδειγμα:
Φαντάσου μια κατάσταση όπου:
  • Έχεις 3 ενισχυτές, ο καθένας οδηγεί διαφορετικές συχνότητες (π.χ. sub, mid, high).
  • Τα σήματα πάνε σε passive crossovers ή σε ενεργά ηχεία.
  • Τα καλώδια είναι "χύμα" χωρίς σαφή πού πάει τι.
Αυτή η εικόνα συχνά ονομάζεται "σπαγκάτο" γιατί θυμίζει πιάτο με σπαγγέτι — ένα κουβάρι από καλώδια.
Σε πιο επαγγελματικό επίπεδο:
Ο σπαγκάτο θεωρείται ανεπιθύμητος, γιατί:
  • Δυσκολεύει το troubleshooting.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο σφαλμάτων (π.χ. αντίσταση φορτίου σε ενισχυτή).
  • Μπορεί να οδηγήσει σε phase cancellation ή κακή απόδοση του συστήματος.
Αν εννοείς κάτι πιο συγκεκριμένο τεχνικά:
Αν έχεις στο μυαλό σου κάποιο συγκεκριμένο είδος συνδεσμολογίας, π.χ. παράλληλη σύνδεση πολλών ηχείων σε έναν ενισχυτή με ένα "κοινό bus", δώσε μου λίγο περισσότερες λεπτομέρειες και θα σου το εξηγήσω με σχήματα ή παραδείγματα.
Θες να σου δείξω ένα παράδειγμα "σπαγκάτου" σε σχήμα;

Όχι ευχαριστώ

(Τελικά όλα νομίζει ότι τα ξέρει , χα χα χα !)

Reaction score
2.120
1. Remove jumper straps from Polk R700 binding posts.

2. Use two Parasound A23 amplifiers: one per speaker for vertical bi-amping.

3. Connect Parasound P6 preamp: L XLR out to left A23 ch1 input (for HF), L RCA out to left A23 ch2 input (for LF). Repeat for right channel.

4. Wire left A23: ch1 outputs to left R700 HF terminals, ch2 to LF terminals. Repeat for right.

5. Set A23 input levels to maximum and match gains.

6. Use identical speaker cables; ensure secure connections and correct polarity.

7. Position speakers for optimal room acoustics; test with music for balance.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.323
με καλώδια σύνδεσης κοντότερα του ενός μέτρου
Αυτό δεν θα το έκανα (άντε να πήγαινα στα 70cm) χωρίς προηγούμενη ματιά στο κύκλωμα του ενισχυτή, ώστε να 'χω το κεφάλι μου ήσυχο.
1753254411801.png

Αιτία τα κυκλώματα πριν την έξοδο (πχ τα εικονιζόμενα), ιδίως το LC, για την σταθερότητα έναντι χωρητικών και επαγωγικών φορτίων.

Φαίνεται οτι επειδή σε ορισμένα τεστ μερικοί ακροατές έδειξαν προτίμηση (μικρή) χωρίς αυτά, σε κάποιες (όχι συχνές) περιπτώσεις οι κατασκευαστές τα έχουν παραλείψει.
Το μεν πρώτο επειδή είναι λίγες οι περιπτώσεις αρκετά μεγάλου για αστάθεια χωρητικού φορτίου (πχ η παρακάτω φαεινή ιδέα, που κάπου-κάπου έκαιγε στάδια εξόδου : https://media.karousell.com/media/p...1/goertz_m1_speaker_cable_1609398197_bb214867

Το δε δεύτερο επειδή δεν υπάρχει στον κόσμο καλώδιο ηχείου με λιγότερα από 1μΗ ανά μέτρο. Βασίζεται δηλαδή ο κατασκευαστής στο καλώδιο για την σταθερότητα και παραλείπει το LR.

Εκτός . . . αν έχει "παραληφθεί" ΚΑΙ το καλώδιο!
Γι' αυτό βλέπεις σε μερικούς ενισχυτές αρνητικές προειδοποιήσεις στη χρήση υπερβολικά κοντών (ή υπερβολικά χωρητικών) καλωδίων

Reaction score
2.416
Επειδή βαριέσαι κι εσύ, όπως όλοι εμείς που δεν έχουμε ενεργά ηχεία, ρώτησα εγώ το ChatGPT :

ChatGPT said:
Ναι, γνωρίζω! Ο όρος "σπαγκάτο" (ή στα αγγλικά "spaghetti wiring") στη συνδεσμολογία ήχου — ειδικά όταν μιλάμε
Νταξ μωρέ ετσι τα έχω και εγώ αλλά το λεω μπουρδέλο οχι σπαγκάτο.
3. Connect Parasound P6 preamp: L XLR out to left A23 ch1 input (for HF), L RCA out to left A23 ch2 input (for LF). Repeat for right channel.
Μόνο αυτό δεν μου αρέσει. Εφτιάξα καλώδιο απο Xlr female σε 2 XLR Male για τον κάθε τελικό.

Reaction score
3.468
Αυτό δεν θα το έκανα (άντε να πήγαινα στα 70cm) χωρίς προηγούμενη ματιά στο κύκλωμα του ενισχυτή, ώστε να 'χω το κεφάλι μου ήσυχο.
View attachment 372891
Αιτία τα κυκλώματα πριν την έξοδο (πχ τα εικονιζόμενα), ιδίως το LC, για την σταθερότητα έναντι χωρητικών και επαγωγικών φορτίων.

Φαίνεται οτι επειδή σε ορισμένα τεστ μερικοί ακροατές έδειξαν προτίμηση (μικρή) χωρίς αυτά, σε κάποιες (όχι συχνές) περιπτώσεις οι κατασκευαστές τα έχουν παραλείψει.
Το μεν πρώτο επειδή είναι λίγες οι περιπτώσεις αρκετά μεγάλου για αστάθεια χωρητικού φορτίου (πχ η παρακάτω φαεινή ιδέα, που κάπου-κάπου έκαιγε στάδια εξόδου : https://media.karousell.com/media/p...1/goertz_m1_speaker_cable_1609398197_bb214867

Το δε δεύτερο επειδή δεν υπάρχει στον κόσμο καλώδιο ηχείου με λιγότερα από 1μΗ ανά μέτρο. Βασίζεται δηλαδή ο κατασκευαστής στο καλώδιο για την σταθερότητα και παραλείπει το LR.

Εκτός . . . αν έχει "παραληφθεί" ΚΑΙ το καλώδιο!
Γι' αυτό βλέπεις σε μερικούς ενισχυτές αρνητικές προειδοποιήσεις στη χρήση υπερβολικά κοντών (ή υπερβολικά χωρητικών) καλωδίων

Όχι, αν δεν παραλείψεις το σειριακό LR φίλτρο — δηλαδή το έχεις στην έξοδο του ενισχυτή — δεν πρόκειται να προκληθεί ταλάντωση ή υπερθέρμανση λόγω πολύ κοντών καλωδίων (π.χ. 20 cm)

Επίσης, εφόσον κρατάς και το RC Zobel και το σειριακό LR φίλτρο στην έξοδο, τότε ακόμα και με πολύ κοντά καλώδια (π.χ. 20 cm), ο ενισχυτής δεν θα ταλαντωθεί ούτε θα υπερθερμανθεί.

Πότε θα ανησυχούσες:

• Αν είχες χωρητικό φορτίο (π.χ. μόνο πυκνωτές στην έξοδο).
  • Αν έλειπε το RC Zobel, που παίζει σημαντικό ρόλο για το feedback loop στα MHz.
  • Αν χρησιμοποιούσες switching ενισχυτή (Class D) με ανορθόδοξο φίλτρο εξόδου.

Reaction score
2.120
Νταξ μωρέ ετσι τα έχω και εγώ αλλά το λεω μπουρδέλο οχι σπαγκάτο.

Μόνο αυτό δεν μου αρέσει. Εφτιάξα καλώδιο απο Xlr female σε 2 XLR Male για τον κάθε τελικό.
Τωρα τα sub τα χρησιμοποιεις;

Reaction score
3.468
Τι "όχι" ; Τα ίδια γράφουμε :)
Ετσι που το είχες διατυπώσει δεν καταλαβα ότι εννοούσες ότι ενδεχομένως θα υπάρχει πρόβλημα με τα πολύ κοντά καλωδια ηχείων για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο ενισχυτής μας είναι εντελώς άφιλτρoς στην έξοδό του, δηλαδή χωρίς σειριακό RL ή/και χωρίς shunt RC.
Νομίζω ότι θα είναι πολύ λιγοστές αυτές οι περιπτώσεις. Μια ματια στο σχέδιο του ενισχυτή θα μας βοηθήσει να διαπιστώσουμε αν ο ενισχυτής μας διαθετει ή όχι τα παραπάνω φίλτρα.

Last edited:

Reaction score
98

Aγαπητό ChatGPT γνωρίζεις τι είναι το σπαγκάτο σε ότι αφορά τοπολογία διασύνδεσης πολλαπλών ενισχυτών ήχου με τα ηχεία ?

ChatGPT said:
Ναι, γνωρίζω! Ο όρος "σπαγκάτο" (ή στα αγγλικά "spaghetti wiring") στη συνδεσμολογία ήχου — ειδικά όταν μιλάμε για πολλούς ενισχυτές και ηχεία — χρησιμοποιείται κατά κόρον ανεπίσημα για να περιγράψει μια μπερδεμένη ή περίπλοκη τοπολογία καλωδίωσης. Δεν είναι ένας επίσημος ηλεκτρολογικός ή ακουστικός όρος, αλλά περισσότερο μια καθομιλουμένη έκφραση.
Αναλυτικά:
Ο σπαγκάτο μπορεί να σημαίνει:
  1. Πολλαπλά καλώδια (καμπλονάδες) από διάφορους ενισχυτές προς πολλά ηχεία, όπου τα σήματα ίσως μοιράζονται ή διασταυρώνονται, πολλές φορές χωρίς καθαρότητα ή σειρά στην καλωδίωση.
  2. Παράλληλες ή σύνθετες συνδέσεις, π.χ. bi-amping, tri-amping, ή ζεύξεις σε σειρά/παράλληλα μεταξύ ηχείων και ενισχυτών.
  3. Αναρχία στην εγκατάσταση, χωρίς σωστή σήμανση ή διάταξη, κάτι που δυσκολεύει τη συντήρηση ή την επίλυση προβλημάτων.
Παράδειγμα:
Φαντάσου μια κατάσταση όπου:
  • Έχεις 3 ενισχυτές, ο καθένας οδηγεί διαφορετικές συχνότητες (π.χ. sub, mid, high).
  • Τα σήματα πάνε σε passive crossovers ή σε ενεργά ηχεία.
  • Τα καλώδια είναι "χύμα" χωρίς σαφή πού πάει τι.
Αυτή η εικόνα συχνά ονομάζεται "σπαγκάτο" γιατί θυμίζει πιάτο με σπαγγέτι — ένα κουβάρι από καλώδια.
Σε πιο επαγγελματικό επίπεδο:
Ο σπαγκάτο θεωρείται ανεπιθύμητος, γιατί:
  • Δυσκολεύει το troubleshooting.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο σφαλμάτων (π.χ. αντίσταση φορτίου σε ενισχυτή).
  • Μπορεί να οδηγήσει σε phase cancellation ή κακή απόδοση του συστήματος.
Αν εννοείς κάτι πιο συγκεκριμένο τεχνικά:
Αν έχεις στο μυαλό σου κάποιο συγκεκριμένο είδος συνδεσμολογίας, π.χ. παράλληλη σύνδεση πολλών ηχείων σε έναν ενισχυτή με ένα "κοινό bus", δώσε μου λίγο περισσότερες λεπτομέρειες και θα σου το εξηγήσω με σχήματα ή παραδείγματα.
Θες να σου δείξω ένα παράδειγμα "σπαγκάτου" σε σχήμα;

Όχι ευχαριστώ

(Τελικά όλα νομίζει ότι τα ξέρει , χα χα χα !)
Αυτό όμως δεν στο είπε το chatgpt 🤣
1000001850.jpg

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.323
. . . Νομίζω ότι θα είναι πολύ λιγοστές αυτές οι περιπτώσεις . . .
Ναι, είναι λίγες και όσες έχω συναντήσει, προειδοποιούσαν.
Αλλά . . . ποτέ δεν ξέρ'ς

Reaction score
2.416
Τωρα τα sub τα χρησιμοποιεις;
Μέχρι να τελειώσω μετρήσεις των Main όχι. Ta sub θα μπουν στις LFE του P6, έχουν δικές τους εξόδους.

Τεσπά μην σπαμάρουμε στο θέμα του άνθρωπα!

Reaction score
2.120
Μέχρι να τελειώσω μετρήσεις των Main όχι. Ta sub θα μπουν στις LFE του P6, έχουν δικές τους εξόδους.

Τεσπά μην σπαμάρουμε στο θέμα του άνθρωπα!
θα "ζουσες" χωρις αυτα τωρα με τη διενισχυση?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.619

Επειδή είναι παπάρες, για να 'ακούν διαφορές" με καβλώδια.

Ο ενισχυτής, όπως ήδη είπαμε, πρέπει να είναι αναίσθητος σε όλα αυτά.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.323
Μπα, τι θα πει "πρέπει".
Αν όντως ακούγεται καλύτερα έτσι το μηχάνημα, ας τα παραλείψουν.
Δεν τους θεωρώ φάουλ αφού βγάζουν "αλέρτ!" :
"Θείο, μη βάλεις 4 μέτρα πλακέ ρίμπονς την μία πάνω στην άλλη, αντί πλάι-πλάι", "ούτε 25 πόντους καλώδιο, βάλε 75+"

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
33.571
Επειδή είναι παπάρες, για να 'ακούν διαφορές" με καβλώδια.

Ο ενισχυτής, όπως ήδη είπαμε, πρέπει να είναι αναίσθητος σε όλα αυτά.
Επαυξάνω. Ο ενισχυτής είναι ο bodyguard, ο ευνούχος του σαραγιού για τους πιο παραδοσιακούς. Δεν έχει καμιά δουλειά να φιάνει χαρακτήρες και να βγάζει γούστα.

Reaction score
2.416
θα "ζουσες" χωρις αυτα τωρα με τη διενισχυση?
Δεν τα έχω ακούσει ακόμα ρε με δι ενίσχυση. Και μάλλον θα αργήσω γιατι χαλασε το γλυκό με την γκαντεμια μου. Τεσπά, γαμιοσαντο.

Υγ. Τα sub δεν πάνε πουθενά

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.755
Members